MODELE DE VIATA ! 
„Zilele Meridianului” (generic vorbind) se organizeaza cel putin lunar, in diferite judete, cu intensitati diferite, cu oameni diferiti, cu mijloace foarte diferite dar si cu un reper clar: oferta de modele de viata in cadrul unor manifestari social-culturale.
La peste 18 ani de la aparitie (septembrie 1996) saptamanalul de fata e foarte prezent in judetele Moldovei si in curand vom pasi si in Basarabia.
Sambata, 8 noiembrie, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, ne-am aflat la impunatorul Camin Cultural din Frumuselu, comuna Glavanesti, judetul Bacau, unde destoinicul primar Gheorghe Tilibasa, sprijinit de profesoara Tatiana Galan, de familie, de cetateni, a sarbatorit atribuirea numelui „poet Sergiu Adam” scolii generale din Frumuselu.
Inca alte doua atribuiri de nume la alte doua scoli apropiate si lansarea monografiei Tatianei consacrata satului natal, ca si intalnirea cu scriitori si alte personalitati marcante in prezenta a circa 100 de participanti (in sala si afara) au implinit ziua culturala si hramul localitatii.
La intalnirea cu cei din Frumuselu si din tara a fost prezent modelul, adica Sergiu Adam, generalul Gheorghe Berdan si invatatorul Spirache Florea, a fost ISTORIA in semnul ei afectiv si inaltator, mai toti evocand nume, situatii, atitudini, fapte care mai sunt si in constiinta publica.
Ca moderator, primarul Gheorghe Tilibasa a fost la inaltimea sarbatorii de suflet, acordand culturii (locale) timpul si consideratia necesara, prin reprezentantii care au luat cuvantul. Dintre musafiri: Vilica Munteanu, Dumitru V. Marin, Ioan Danila.
VIITORUL, adica semnele pentru viitor au fost evidente prin prezenta elevilor scolilor, a cadrelor didactice, a momentului poetic si a... deputatului Ioan Melinte. Educatia prin prezenta modelului este cea mai durabila. Sigur !
Poezia lui Sergiu Adam (recitata de grupul de elevi), interviul realizat si proiectat pe ecran de catre conf. univ. Ioan Danila a implinit intentia initiala: prezenta altfel, a fiului acestor locuri carora le aduce recunoastere prin realizarile sale. Sector de felicitari pentru bunul nostru prieten,inimosul universitar din Bacau.
Limba Romana in forma ei actuala, n-a fost vreo preocupare a cuiva, dar am relevat `n cuvantul meu asaltul pernicios al neologismelor tehnice care se infiltreaza odata cu viata moderna, de import.
Nivelarea lingvistica nu e foarte departe si e in defavoarea limbii, asa cum internetul este in defavoarea specificului national, a supravetuirii poporului roman. Nu „cant” prohodul ci suntem in plin prohod al acestui pilon al existentei nationale: limba. Cum nimeni, dar absolut nimeni nu poate decat sa constate, fara a putea lua masuri... e de ajuns sa ridicam din umeri ?
Chiar sunt mandru ca in cele 12 luni am realizat 14 momente dintr-o batalie pentru Limba Romana. Penultima a fost pe 26 octombrie 2014 la Tepu, judetul Galati, despre care pot sa zic, absolut meritata pentru folcloristul Tudor Pamfile, culegatorul „firelor de aur”, a mitologiei si a etno-folcloristicii romanesti. Sufletista Gina Obreja a sustinut un demers care sper sa nu ramana unic!
Subliniez:
a) Ziarul nostru are si o functie complementara prin sustinerea atator creatori, intr-o pagina speciala, de aproape 2 decenii !
b) Organizarea zilelor social-culturale intr-o societate aflata mereu in trap, din ce in ce mai saracita, indiferent de sustinerea locala, nu ne aduce castig material. Suntem constienti ca e vai de Cultura Romaneasca, daca asteapta numai fonduri de la stat.
c) Facem si noi ce putem intr-un iuresal existentei cu repere morale extrem de instabile (si vulgare!). Poate picatura noastra nu se pierde.
Esential:
Suntem intr-o batalie cu timpul intr-un mediu ostil. Credem ca putem fi de folos generatiei prin modelele pe care le oferim, prin cartile noastre, prin ziar.
Pana la urma, orice „erou al timpului nostru” isi pierde actualitatea.
Asa ca suntem „acoperiti” de Eminescu: „unde vei gasi cuvantul ce exprima adevarul?” Deci ... sa ne modernizam!
*
Deleni - Iasi: 6 decembrie 2014 - Simpozion INTERJUDETEAN, la Caminul Cultural si alte momente de mare atractie.

[ add comment ] ( 23 views )

<<First <Back | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | Next> Last>>