... 77… NODURI culturale si Semne amicale 
NODURI SI SEMNE, Nichita Stanescu, vol. de poezii, 1982, ar fi inspiratia secunda pentru acest articol, realitatea zilei fiind cea determinanta. Pe scurt, ar fi starea de fapt a celor peste 400 de colaboratori din toata lumea la Meridianul Cultural Romanesc uniti prin forta de creatie, prin valori
intelectuale intr-un fel de legaturi plasmatice, precum in sangele uman (reprezentat ca aglomerari mai mari sau mai mici unite prin fire nervoase) in care se fabrica viata. Marele meu prieten Mihai Batog Bujenita imi sugereaza variante: confluente, congruente, convergente; au venit si alte propuneri.
… 77… NODURI CULTURALE SI SEMNE AMICALE/ Dictionar selectiv/2018, pare a cuprinde mai bine realitatea social-cultural-creativa in care cei din jurul Revistei (iata, nr.1/13/2018) ne aflam intr-o hora a comunicatiei cu totul unica.
Argumente:
Am observat in alt editorial ca pe cuprinsul judetului Vaslui, autoritatea culturala este data de cateva personalitati de exceptie aflate in municipii, comune si sate. In mare si indelungata batalie intelectuala se afla Barladul cu Vasluiul ba, chiar si Husul, fiecare cu nume mari si foarte mari in reprezentare nationala si globala. Am mai scris, si spus, ca se detaseaza cele doua mari nume, ca Turnuri Gemini ale contemporaneitatii : Istoricul literar, eminescologul Th. Codreanu si jurnalistul D.V. Marin. Dar, la Vaslui se afla criticul literar Th. Pracsiu, istoricul Laurentiu Chiriac, istoricul local Dan Ravaru, eseistul si monografistul Valeriu Lupu, romancierul si conducatorul de reviste D. V. Marin, poetul Val Andriescu, alti multi autori de opere remarcabile. La Barlad osteneste poetul Simion Bogdanescu, poeta noastra reprezentativa Gabriela Ana Balan, mai este activ Gruia Novac, sunt alti autori de valoare mai mult sau mai putin recunoscuta, printre care istoricii Oltea Gramaticu si Elena Monu, scriitorul Vasile Chelaru, romancierul Iorgu Galateanu, pictorul Nastase Fortu, artista Viorica Ghenghea, poeta Georgeta Strat; la Husi troneaza istoricul Costin Clit prin opera si revista Prutul, prin activitatea sa prodigioasa in care-l antreneaza si pe „patriarhul” viei si vinului, academicianul Avram D. Tudosie. Dr. Vicu Merlan conduce revista Lohanul, e arheolog si scriitor. Se mai inscrie aici si P.S. Ignatie Muresanul. Negrestiul lipseste.
Datorita unor alese personalitati locale sunt de recunoscut ca puternice centre culturale: Vetrisoaia prin poetul Ion Macnea (unic complex cultural cu statui la Popasul Spiritului), Duda Epureni unde salasluieste un mare scriitor si poet, Ion Gheorghe Pricop), Puiesti (foarte activ poetul Petrus Andrei), Codaesti (poetul si epigramistul Ioan Hodas), Vutcani (istoricul Ioan Diaconu), Ivesti (un ansamblu cultural notabil), Pogonesti (Andrei Dumitru, excelent animator cultural), Berezeni (ing. Toader Dima si scriitorul Mihai Andon), Rosiesti (Ioan Onel si primarul Florin Anea), Dodesti, poetul Mihai Apostu, alte cateva localitati unde cate un om sfinteste locul… La fel si in jud. Iasi.
Nu noduri de cale ferata, ci in noduri fierbinti de promovare culturala, mari prieteni si colaboratori ai nostri sunt: Iasi, comandorul Mihai Batog Bujenita, excelent poet, epigramist si romancier dar mai ales conducatorul ALPI, Bacau unde exceleaza cei trei muschetari in frunte cu poetul, prozatorul si foarte bun organizator de mari evenimente culturale, Dumitru Braneanu (adica si cu prof.univ.dr. Ioan Danila, Cornel Galben si Ion Prajisteanu), la Bucuresti prof.univ.dr. Alexandru Ionescu promotor de exceptie prin opera (peste 70 de carti), revista si mai ales prin organizarea unor manifestari culturale in toata tara; la Slobozia George Stoian, la Pitesti George Coanda, Nica D. Lupu, (Branesti – Ilfov), Gheorghita Daniela Slapciu (Drobeta Turnu – Severin), fratii Botis din Ulmeni – Maramures… si multi alti colaboratori din Romania.
Un capitol de mare mandrie si nadejde, pentru ca cei cu care ne intrecem in fapte culturale sunt personalitati de mare calibru in tara lor, si, noi nu le putem stabili ierarhia, dar daca oamenii au opera (pe care o citim direct), conduc reviste, alte publicatii, sau colaboreaza la diverse institutii culturale, ori se manifesta ca vectori culturali de anvergura cum sa nu fim bucurosi de prietenia si pretuirea lor si sa le-o intoarcem cu asupra de masura? Profesionalismul lui Ben Todica (de prin judetul Vaslui, de loc) intr-o varietate de mijloace de exprimare covarsitoare e apreciat in toata Australia si Noua Zeelanda, Alex. Cetateanu cu „Pagini romanesti” in Canada de unde ne scriu si Vasile Filip, Codruta Marin (Montreal), Dan Anghelescu, D. Damian (de la New York), atatia din Israel de unde Adrian Grauenfels ne trimite si revista Nautilus si din creatiile sale, ca si Dorel Schor si foarte multi altii. Din Italia colaboreaza si romani si tot Gruppo Scriviamo condus de d-na Daniela Straccamore, din Germania bunul prieten Georg Barth, din Republica Moldova destui si buni (acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija s.a.) din Cernauti – Dragos Olaru si vechiul prieten din Geneva Stefan Racovitza scoate o buna publicatie pentru emigrantii romani, Caminul romanesc)… si lista poate continua. Uitati-va la cei 414 colaboratori din Meridianul Cultural Romanesc.
In putine cuvinte: suntem legati prin forta de creatie, talent, umanism, dragoste de limba si mai ales de metafora care va contribui pururi la pastrarea umanului din noi. Si, va rog sa nu uitati ca noua cultura existentiala nu se mai bazeaza (din ce in ce mai mult) pe cuceririle Galaxiei Guttemberg! Iar daca Dumnezeu cel de sus se va lasa condus de cel virtual – calculatorul, aici jos, pe pamant robotizarea este tare aproape. Cat mai putem,vrem sa ramanem… oameni… de ce nu intr-o hora globala a valorilor? Noi am reusit acest ceva unic, poate, fi si mai mult (cam in vreo suta de ani), dar integrarea intr-un Pantheon sau macar in coloana infinitului spiritual, sigur, in Coloana Dorului de Tara, tine nu numai de ambitie ci si de noroc, munca, perseverenta, sacrificiu si talent!


[ add comment ] ( 13 views )

<<First <Back | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | Next> Last>>