140 … 135 … 120 … 20 … 
Anul 2010 este aniversativ pentru presa vasluiana. Daca la nivel national sunt 181 de ani de la aparitia primului ziar romanesc al lui Ion Heliade Radulescu - Curierul Romanesc (aprilie 1829), Barladul deschide istoria presei locale cu Semanatorul (septembrie 1870), un ziar cu o echipa trasnet si un program absolut actual si astazi. Al doilea ziar e la Husi, in 1873.
Primul ziar la Vaslui a fost Albina Vasluiului, in iunie 1875, deci au trecut deja 135 de ani (a incetat sa apara in decembrie).
Presa, ca aparitie, consemna de fapt maturitatea social - culturala si chiar spirituala pentru un tinut sau o localitate. Au mai aparut, pana la 1900: Vocea Racovei (1878), Rezistenta, Hygiena, Monitorul …, Vasluiul (1886), Trompeta Racovei (1888), Liga culturala, Vasluiul, Muncitorul, Speranta. Desi, niciunul nu s-a impus in plan national, mentiunile de fata sunt, macar, beneficiu de inventar.
120: In acest an s-au putut aniversa doua decenii peste centenarul Liceului "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui. Monografia acestui liceu am realizat-o acum 20 de ani, dar a trece ne-mentionata aceasta prestigioasa unitate de creare a spiritelor alese, la o varsta rotunda, mi se pare a renunta la ce tinem noi mai mult: TRADITIA. E regretabil ca din ratiuni pe care nu le cunoastem, conducerea Liceului "Mihail Kogalniceanu" n-a initiat sau realizat nimic in aceasta directie !
Apropo: Festivalul obiceiurilor traditionale se va desfasura duminica, 19 decembrie 2010, a 29-a editie, considerata de organizatori. Tin sa adaug si aici: in decembrie 1971, impreuna cu presedintele de atunci, Augustin Chiper, am organizat o selectie, adevarat festival (aprox. 30 de comune) la Vaslui, in urma inregistrarii formatiilor rezultand cartea lui Vasile Adascalitei, Teatrul popular din judetul Vaslui (1971), dar, important, cu Valaretul de la Voinesti am "evoluat" in Bucuresti la Muzeul Satului, 10 zile, in prezenta primului ministru Manea Manescu si a multor ambasadori din intreaga lume.
Cat mai e, astazi, la Voinesti … se poate vedea !
20: Sarbatoarea noastra cea mai scumpa: TV.V.- 20. Pentru ca fiecare ziar are viata lui, reamintesc: pe 5 decembrie 1990 s-au reunit cei 12, pe 24 s-a realizat prima emisiune (in eter) intr-un entuziasm unic. Ar trebui sa spunem ca, efectiv, am inceput sa lucram la caseta zero de pe 18 decembrie si am terminat-o pe 23, in jurul orei 2 noaptea; dupa aia, fuga la releu, la Caprioara, de langa Barlad.
Amintim ca, speram in realizarea cartii consacrate acestui eveniment unic din istoria recenta a Vasluiului sub titlul 20/ TV. Vaslui, Romania - Europa si va invitam sa ne trimiteti cat mai repede materiale despre rolul sau in cadrul Curentului Cultural - Informational.
Despre rolul dinamizator al TV.V., putem scrie multe carti; AFIRMAREA intr-o perioada de mare cuprindere (1991 - 1993) a 1/3 din teritoriul national si Republica Moldova, cu 14 relee si 7 milioane de potentiali telespectatori. VARFUL, AUTORITATEA, aprox. pana in 2007 si DECLINUL oarecum firesc, in conditiile de criza economica nationala si mondiala.
Numarul mare de autori, de carti, ore, reportaje etc., etc. sustin autoritatea acestui post TV in devenirea societatii romanesti. Martor al transformarilor sociale, Grupul de Presa - TV.V - Unison - Meridianul a fost in acelasi timp un catalizator pentru descatusarea energiilor creative in comunitatea vasluiana.


[ add comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | Next> Last>>