4. MIHAI POP ȘI ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DE FOLCLOR.
Folclorist, antropolog cultural, etnolog, creator de școală folcloristică, decenii conducătorul Institutului Național de etnografie și folclor, s-a născut pe 18 noiembrie 1907, în Glod – Maramureș, cu o activitate internațională mult peste rând în orânduirea comunistă. A decedat, în București, pe 8 octombrie 2000. Poate, după destul timp de la dispariția sa, unii îi pot contesta meritele, alții s-ar avânta să le uite pentru că profesorul doctor docent Mihai POP a stat un sfert de secol în fruntea Institutului Național de Etnografie și Folclor, a realizat câteva studii importante, numeroase introduceri la opere, a promovat linia Partidului în cercetare, a încurajat tineri cu care să se vorbească de Școala românească de folclor, a reprezentat România într-un conclav mondial select. La Revoluție (1989) avea o vârstă înaintată, mai activa la Institut și primindu-mă la domiciliul său din Polonă, în apropiere de Piața Romană din București, ascultând discursurile de la televizor, să exclame: „nu mai este internaționalism proletar dar vom fi sub străini”. Personal cred că ardeleanul acesta simpatic, molcom, foarte comunicativ
a avut un rol important în devenirea mea ca etnolog, pentru că m-a primit fără farafastâcuri oridecâteori am trecut prin str. Nikos Belloianis nr.25 (sediul), a stat de zeci de ori de vorbă cu ceea ce eram eu atunci un culegător harnic de creații folclorice și cercetător în devenire, m-a purtat în Sesiuni Științifice (ca invitat, pe banii mei) la Târgoviște, București, Craiova, Buzău, Brașov, Timișoara, inclusiv în jurii ca la Concursul Maria Tănase din Craiova (unde am descoperit pe IONELA PRODAN). Nu se sfia să-mi sublinieze câte ceva din ABC învățat de la reputatul cercetător ieșean Vasile Adăscăliței cu care am dat și examenul de Licență universitară. Nu mi-a interzis să iau legătura cu nici un alt cercetător deși era în mare dușmănie cu dr. Al. Amzulescu, autorul impozantului volum Balada populară româneacă (dat de el afară de la Institut), prof. dr. Ovidiu Papadima (cu care am purtat o îndelungată corespondență), Adrian Fochi (autorulculegătorcomentator
al celor 904 de variante în volumul Miorița, masiv și analitic) care nu-l putea suferi, și, căruia eu i-am rămas mai mult decât recunoscător pentru înlesnirile de a citi din Fondul „S” din subsolurile Bibliotecii Academiei Române (soția era custode), cu bârlădeanul G.G. Ursu, prezent în presă cu o mulțime de studii, și nici cu excepționalul cercetător, om și îndrumător prof. univ. Gheorghe Vrabie (un volum crucial de analiză) ori cu altcineva, invitându-mă doar să am părerea mea. Prin mijlocirea lui Mihai Pop și adjunctul său, dr. Ion Vlăduțiu, am vorbit, colaborat sau ne-am scris, cu tot ce era mai valoros în folclorul și etnografia românească până la 1989, inclusiv cu legendarul învățător Gheorghe Dumitrescu Bistrița, întemeietorul vestitei reviste de folclor Izvorașul. Când i-am povestit că am stat de vorbă cu col. în rez. Ion Pamfile, fiul lui Tudor Pamfile, atunci pe str. Aviator Andreescu 14, m-a îmbrățișat simplu, s-a bucurat ca un copil și mi-a spus că se teme să-l caute el pentru că-și riscă fotoliul de la Institut. Am rotunjit informația precizând că am stat de vorbă și cu soția văduvă a lui Pamfile, Elena Gheorghiu, neam de comersant în Tecuci, unde trăia singură, cocârjată și izolată la maximum (de, moșieriță…). De la col. Ion Pamfile am primit manuscrise cu adnotări ale lui Tudor, de excepțională valoare astăzi. Sper să revin. Cred că era un om al regimului, căci fără apartenență n-ar fi stat atât timp Director, dar cu mine s-a comportat ca și cu un fiu, arătându-mi încredere și când vorbea cu amanta foarte tânără și când răspundea la anumite telefoane, eu fiind atent să-mi fac drum pe afară dacă-mi făcea semn. Mă stimula mereu să adun texte folclorice pe teren (și astăzi mai am vreo 3500), să-mi pregătesc „actualitatea” lor deși era clar că voiam istoria folcloristicii, și, pentru asta mă aducea la comunicări, în țară. La CarașSeverin, de fapt la Reșița și Băile Herculane, împreună cu el și localnicul inspector Diaconu am susținut o manifestare internațională cu cercetători din Bulgaria și Iugoslavia. Am înțeles de ce, numeric, cărțile și studiile sale erau destul de puține: se ocupa, chiar se ocupa de cercetările celorlalți, fie de la Institut (avea vreo 4 cercetători foarte activi) fie din țară. Revin la ultima întâlnire de la locuința sa din str. Polonă, pentru că el l-a desemnat pe prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu să mă preia pentru susținerea doctoratului la Universitatea din București (1998), după ce pregătisem totul cu el, întrucât chiar era în vârstă și, cred, că-și dădea seama de eventualele răfuieli în care ar fi fost atras prin continuitate în prim plan. El, care reprezenta în cel mai înalt grad cercetarea autohtonă politizată comunist a prevăzut neunirea care urma, aderarea (da, chiar așa) la Uniunea Europeană, deși alde Ion Iliescu și ai lui abia descopereau Europa și valorile ei. Om al P.C.R.,Mihai Pop era un om foarte purtat în lume, și foarte
vizionar, când încă nu era internetul la îndemână, m-a surprins cu vorba:
„de acum vine și vremea celor ca voi de la Vaslui”. N-am priceput dacă era o
părere, o insultă, o judecată de valoare, pentru că epoca internetului de azi, chiar a lăsat libere toate orizonturile și celor de la sate… Oricum, de la el am învățat tehnica cercetărilor directe în teren, respectul pentru fiecare cercetător din teritoriu (am, cred, cea mai completă bibliotecă cu acești cercetători locali), modul de a mă impune ca autoritate în etnofolcloristică. M-a îndrumat, de fapt m-a stimulat în cercetare decenii la rând, pentru teza de doctorat Importanța Revistei de folclor ION CREANGĂ în folcloristica românească editată sub titlul „Tudor Pamfile și
rev. Ion Creangă”(1998). Pe cartea sa „Metoda de culegere a folclorului”, autografiată în iulie 1978, Călimănești, îmi scria „Colegului D. Marin ca încurajare în cercetările lui de folclor”. Compania „intelectuală” de la această Sesiune Națională de folclor era cu totul excepțională. Să mai spun că mi-am respectat întotdeauna cuvântul față de el, care avea elemente de analiză pentru toată gama de personaje de rang național, inclusiv despre Ceaușescu pe care-l considera „prea ambițios pentru cizma lui”, pe Dumitru Popescu, ideologul P.C.R., care era „tare deștept dar s-a băgat în troacă”, despre Dumitru Pop, folclorist, cercetător la Cluj, „merită să ai ambiție, dar în cercetare”, despre Marin Preda: „păcat că bea atâta”.
Nu răspundea la atacurile destul de numeroase. Evita să se pronunțe despre el personal și n-am observat să permită unora să-l lingușească. Eu nici n-am încercat, deși speram să mă ajute să ajung la Institutul Național de Etnografie și Folclor sau la Revista de folclor. Mă aprecia ce fac eu ca cercetător prin județele Moldovei, și era aproape destul. Față de mentorul Mihai Pop eu nu mi-am achitat datoriile… încă.
[ add comment ] ( 1 view )
Cu ceva alergătură, am reușit să văd câteva comune unde sunt primari adevărați, dar și una în care un nebun a ajuns să se arate deștept și să-i terorizeze pe concetățenii care l-au considerat potrivit acum câțiva ani să-i conducă. Culmea, comuna respectivă a dat mari oameni de cultură cu reprezentativitate națională.
Am văzut duminica trecută „ziua recoltei” în ediții diferite, în comunele Plopana de Bacău și Miclești de Vaslui. Nu m-am dus la Huși pentru că am auzit că vine „prima-ministru” și am gândit că se va politiza cam tot ce se va face, deși îl știu pe primarul Jan Ciupilan destul de prudent și de echilibrat, dar… când apare ploaia cu piatră… nu fugi !!!
Nu m-am dus la Zorleni, unde primărița cea cu fundul mare (expresia localnicilor) nu pare a avea apetit pentru cultură, fușeraiul de duminică însemnând cu totul altceva. E comună mare, cu sărmani mulți,cu manipulare la maximum, cu desființarea posibililor concurenți în alegeri, mă rog, „autoritate” nu glumă. Nu-i înghit pe asemenea oameni.
PLOPANA - Bacău:
Ing. Gheorghe Andrieș, primarul, a organizat a „n” ediție a Zilei recoltei” cuprinzând și o îndrăzneață acțiune de premiere a intreprinzătorilor locali, după ce a premiat, pe cetățenii cu 50 de ani de căsătorie, pe elevii premianți la învățătură, pe sportivii cei mai mari ai comunei (de fapt tot elevi). Mi-a plăcut că a participat Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău și deputatul Ioan Floroiu care l-au lăudat mult, cum se și cuvenea, pe primar.
Spectacolul de muzică populară și dansuri locale consistent și… adecvat.
L-am intervievat și aveți alături ce ne-a declarat. Dar: a conferit titlul de Cetățean de onoare preotului Andrei Foșlea care a împlinit 88 de ani dintre care 33 a slujit la Biserica din localitate. În mijlocul enoriașilor din Plopana. Chiar un fapt deosebit ?!
MICLEȘTI- Vaslui:
Primarul, către cetățeni: „demonstrăm cu toții că Micleștenii sunt oameni gospodari, iată, prin produse agricole recoltate de noi”, desigur într-o expoziție filtrată de ploaie. Oricum Doru Ineluș Agafiței s-a orientat bine, pentru că atunci când vremea s-a mai răzbunat a continuat spectacolul din Căminul Cultural, pe scena special amenajată afară. Noi am filmat și înăuntru și afară, am vorbit îndelung cu oamenii care-și stimează, respectă și iubesc primarul. Și aici un fapt deosebit: soții Maria și Vasile Bulai (cuplu din cartea 101 vasluieni pentru 100 de ani) au primit diplome, flori și premii, pentru conviețuire fructuoasă împreună, ca rapsozi populari, la fel ca și alte perechi din comună.
ȘULETEA – Vaslui:
De-a dreptul minunat ce-a reușit un fiu al comunei, prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, binecunoscută personalitate ieșeană, azi, care a luptat și implementat un proiect cultural rar: 3 busturi ale celor 3 foști directori ai Școlii, într-un perimetru în care tronează statuia unui alt om de cultură de la începutul secolului trecut, „beneficiar” al discriminării socialiste, omul de litere Virgil Caraivan. Am zis că tot în fața școlii trebuie să i se ridice o statuie prof. univ.dr, Laurențiu Șoitu, personalitate de talie națională după cum demonstrăm în vol. proaspăt tipărit „111 valori naționale pentru Vaslui”, Pim, 2019, 512 pag.
Unele aspecte din cadrul acestui Simpozion (pe 2 zile), despre care am scris în numărul trecut, răzbat în materialele noastre și în numărul următor. Acum mai alăturăm un rând de felicitări pentru Șoitu și de critici pentru directorul școlii care n-a fost în stare să mobilizeze nici măcar un elev la această prestigioasă manifestare culturală. Un elev, domnule! Cu așa cadre didactice, nici vorbă de educație corespunzătoare în comunele patriei…
Vin oameni de suflet de peste multe dealuri iar ăștia de aici…nimic!
Ca și mulți alți primari care așteaptă hârzobul din cer.
De fapt bătăliile acestei toamne sunt nu pentru recoltele care încă nu sunt strânse în totalitate, ci se transferă pe plan politic, prezidențialele fiind aproape. Noi privim detașați, ca mai toată lumea. Bine ar fi să fie o preocupare majoră pentru cultură și culturalizare pentru că au revenit elevii din vacanță. Ce-i drept tot cu celularul mereu în mână, tot cu gândul la altceva decât performanță școlară, tot cu falsă democrație în cap. Dar sunt copii, nu-i așa ?
Dar… să-i lăsăm proști ?
[ add comment ] ( 1 view )
A ieșit de sub tipar acest al 19-lea număr chiar în ultima zi a lunii septembrie 2019. Sunt foarte mândru de faptul că reușim:
1. Să ieșim cu o anumită periodicitate care face cinste oricărei publicații de prestigiu cum este a noastră.
2. Conținutistic suntem la cotă destul de înaltă încât să avem certitudinea unei activități apreciate în cele 32 de țări ale lumii, din 4 continente unde pătrunde Meridianul Cultural Românesc.
3. NUMERIC chiar suntem la cea mai mare cotă din lume: apreciați dvs. dacă 556 de colaboratori din toată lumea alcătuiesc o categorie valoroasă de creatori în slujba limbii române.Numai în ultimul număr au publicat 87 de semnatari.
4. Forma grafică e dintre cele mai bune din țară, mulțumită acestui brav jurnalist care este Cătălin Sîmpetru, care și bolnav se îngrijește să iasă lucrul bun.
5. Suportăm numai noi tot ce înseamnă cheltuieli și costuri.
6. Avem împrejur oameni de mare-mare calitate ca Mihai Batog-Bujenița (Iași), Gabriela Ana Balan (Al.Vlahuță-Bârlad), Alexandru Ionescu (București), Dumitru Brăneanu (Bacău), Valeriu Lupu (Vaslui).
Vă mai comunicăm:
Ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău a împlinit 23 de ani și o săptămână, apreciat și la Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor profesioniști, remarcat de primul nostru colaborator de valoare de la primul număr, d. Sergiu Andon
Pe 24 oct. Între 10 și 15 organizăm tot cu fondurile proprii a VI-a ediție a Simpozionului Național Omagiu cărții și culturii vasluiene. Să nu cumva să credeți că ne sare vreo oficialitate în ajutor, cu excepția Bibliotecii Județene care ne va găzdui.
Pregătim: Bătălia pentru Vaslui/222…istorii pentru noi/Jurnalism cultural, cam de vreo 600 de pagini.
[ add comment ]
Stimați prieteni și, ne…, azi Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău împlinește 23 de ani, adică primul său număr a fost tipărit în noaptea zilei de 25/26, la București, și a apărut pe piața vasluiană și bucureșteană pe 26 septembrie 1996, după o noapte pe care am petrecut-o în tipografie numai la cules literele, și la supravegheat ca un „cap limpede” necesar în orice redacție.
Pentru cine nu știe, am apărut ca săptămânal, apoi de două ori pe săptămână, cotidian, apoi de 3 ori pe săptămână, iar acum în fiecare joi.
Tot pentru cine nu știe: pe la noi au trecut peste 500 de pretendenți la glorie jurnalistică, dintre care s-au ales valori naționale ce Lucian Pârvoiu, Cătălin Striblea, Dumitru V. Marin, Mihai Ursu, dar și câteva jigodii înverzite de ură care mai lucrează și azi printr-un fel de presă de scandal locală.
Ceilalți au ajuns oameni, ăștia, nu.
Ziarul împlinea atunci un fel de deziderat media, pentru că era cel care lăsa în scris mare parte din ceea ce se difuza în TVV (prima televiziune privată din România, Licența 001/TV, înf. pe 5 dec. 1990) și pe posturile de UNISON RADIO Vaslui și Bârlad, cu programe 24 din 24, începând cu decembrie 1993. De aici s-au ridicat marile valori jurnalistice.
Tot pe acest fundament, s-a afirmat cel mai mare ziarist vasluian din toate timpurile, care în ultimii 5 ani a realizat și altă performanță mondială, respectiv revista MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC, azi cu peste 550 de colaboratori din toată lumea.
Oameni buni, realizați performanța ? 550 de creatori de pe 4 continente, din peste 30 de țări. Realizați, oare ? Mai adăugăm și cărți care așează Vasluiul pe HARTA CULTURALĂ A LUMII ca 101 vasluieni pentru 100 de ani, …77 noduri culturale…, 111 valori naționale pentru Vaslui ș.a. de care au auzit și citit nu numai cei 550.
*
Va să zică ieșim cu nr. 19 din an V, în acest trimestru III, al anului 2019. Cu 160 de pagini, cu un total de peste 550 de colaboratori din toată lumea dintre care peste 20 noi-nouți, adică publicați în acest volum.
Nu mă pot abține să vă aduc aminte că 19 este vârsta șturlubatică a omului, cu vise care de care mai îndrăznețe, cu acte și fapte nesăbuite, neștiind ce dezamăgiri și neplăceri pot urma. Noi am realizat prin M.C.R. ceea ce nimeni din acest județ n-ar fi putut bănui; nici noi la data apariției. Azi, însă, chiar suntem unici !?
Nu mă pot abține să vă reamintesc de vârsta acestui ziar: împlinește azi 23 de ani, adică tot o vârstă frumoasă dar mai matură, mai așezată…
Vasluiul, județul Vaslui și o bună parte din țara aceasta, păstrează prin ziarul și revista noastră mărturii peremptorii despre oamenii acestui timp „tranzițional” cu tot felul de fapte și istorii, cu creatorii perioadei, cu tot felul de oameni de pe aici sau de aiurea.
Iată de ce putem vorbi de destinul unic al mijloacelor mass-media, al ziarului, al omului care conduce acest unic grup de presă din Moldova și din România.
Și după 23 de ani, poate că Meridianul…va înfrunta în continuare, vremurile și Meridianele lumii. După 19 numere, poate, vor veni și altele spre aleasa glorie a Vasluiului și a oamenilor săi de valoare.
Vivat ?!
Doamne ajută !
[ add comment ] ( 1 view )
Rară performanță jurnalistică
E greu de crezut că după 77 de ani, adică după o viață trăită după zdrobirea Armatei române la Cotu Donului pe 19 noiembrie 1942, mai există și-i poți descoperi pe foști combatanți încă activi intelectual și mai ales ostașii de atunci care confirmă aceeași bătălie pe front, povestesc exact la fel.
Purtat de meserie, am fost în destule părți ale lumii, în numeroase locuri din România și în aproape toate localitățile din județele Iași și Vaslui, am realizat 3 recorduri mondiale, 6 naționale, 26 județene, dar acesta prin care am intervievat combatanți de la Cotu Donului din aceeași secvență de luptă și care se completează unul pe altul parcă iese din orice obișnuit.
Preocupat de subiect am istorisit cum a scăpat din încercuire sergentul Vasile Cernat, din Țepu-Tecuci, confirmat de alt supraviețuitor în viață, Costache David din Zmeu-Lungani-Iași, cum a scăpat cu viață Nică Paiu din Miroslăvești-Iași exact în aceleași împrejurări și momente, cu Gheorghe Voiculescu din Bârlad (interviu din seara zilei de joi 12 septembrie 2019), după ce alt sergent, Vasile Marin I, din Giurgioana-Bacău a fost primul mitralior român care a trecut Prutul, confirmat de Vasile Cogean (prin Neculai Moraru-primar) din Rânzești-Vaslui, răniți la Țiganca.
La solicitarea noastră foștii soldați au făcut eforturi considerabile să-și amintească, și spre lauda lor și a eroismului poporului român, au istorisit cu lux de amănunte, chiar dacă în efortul de rememorare, intempestiv formulat de noi, se mai repetă sau nu-și aduc aminte de multe nume. Ei au scăpat din infern, de lângă Klețkaia-Stalingrad, de acolo unde între 120000 și 150000 de români au căzut la datorie, una dintre cele mai crude înfrângeri din istoria Armatei Române.
Am descoperit după 77 de ani oameni care au suferit ororile de la Cotu Donului, din prizonierate, din nenorocirile celui de al doilea Război Mondial, de care vorbesc astăzi cu liniștea supraviețuitorilor împăcați cu viața dar și cu emoțiile retrăirii suferințelor.
Dacă V. Marin, V. Cernat, V. Cogean, Costache David, N. Mocanu, Nică Paiu, Gheorghe Voiculescu, Tache Brumă și alții au fost în bătaia gloanțelor dintr-o parte, din alta sau dintr-amândouă, Gh. Tezu, Minu Poede, Ion Brișcaru au înregistrat cu suflete de copii ce se întâmpla prin satele unde locuiau.
Cei de azi, și mai ales cei din viitor nu vor putea realiza niciodată grozăvia războiului, pe front sau acasă, suferințele indivizilor care au supraviețuit, viața ciuntită a celor rămași cu răni greu vindecabile, cu handicapuri și/sau cu suferințe psihice.
A trebuit să înregistrăm viața din prizonieratul în Est, dar și pe cea a ofițerilor căzuți la nemți: dacă Gheorghe Voiculescu, grad inferior a stat la Novocramatorsk (azi în sudul Ucrainei) 4 ani, învățătorul-locotenent Tache Brumă a prins un „sezon complet” la nemții care se pregăteau să piardă războiul.
Cele mai absurde acte colectiv-publice de pe glob au fost războaiele, de care s-au temut întotdeauna chiar și oamenii care le-au provocat, au adus pagube umane și materiale incalculabile. Și, totuși, ele au avut loc, și, probabil sub altă formă, vor mai avea loc, pentru că tot mai urmează momente de întunecare omenească încât să fie provocate.
Cartea noastră trebuie să fie un moment de rememorare, deopotrivă de meditație și hotărâre ca omenirea să nu mai fie astfel pârjolită.
[ add comment ] ( 1 view )