Oricat de tacticizat, oricat de organizat, jocul pe teren este al unor gladiatori moderni care-si frang oasele izbindu-se unul de altul cu chip ca invinge cel mai puternic sau isi rup picioarele unul altuia in efortul disperat de a lovi - recupera - trimite altundeva balonul cu puteri magice care aduna milioane de oameni ca spectatori. Se cunoaste destul de bine ca fotbalistii nu-s cei mai destepti oameni de pe gazon sau dimprejur. Nu comentez acum aceasta realitate rezumata sub sloganul arta/ sportul cere sacrificii care inseamna un mai mic volum de timp pentru cunoastere...
Cine stie daca vreodata se va vorbi de un geniu in... orice sport, ci doar de talent (aplecare, aptitudini) si nu de genii cu capetele sparte.
Lumea cea multa care se aduna imprejurul arenelor de fotbal, n-are cine stie ce carte, nicicum nu e geniala. Sportul golanilor de pe maidan se transforma in batalia pentru bani cu mijloace fizic - omenesti si nu cu arme de orice fel. Aici e si partea buna a competitiei, necesara infruntare umana in ecuatie cu un balon... universalizat!
La Paris am vazut spectatori de toata mana, dar fotbalisti de mare calitate, performeri cu exacte roluri sociale, ei actori principali, restul traind acceptabil pe o scara de 1 la 100.
In acest iunie, la Paris, am vazut lume vie si lume putreda, am observat capitala lumii culturale, frumoasa ziua, urata noaptea, poluata multiplu, aglomerata, foarte zgomotoasa, nemiloasa.
Parisul de zi e bogat, cel de noapte sarac, cu hoti, curve, sange.
Ochiul dracului domneste printre catedrale (multe), prin miscarea de la suprafata, dar si sub pamantul unde zburda metroul.
Ca si New York-ul, e absolut impresionant cat de mult e sapat si circulat in adancime!!! Pana si Sena cea maiestuoasa, e subtraversata! Noile catacombe ale Parisului completeaza pe cele descrise de Victor Hugo!
Traim existenta unei noi forme de comunicare intre oameni si intram vertiginos in sfera unei noi culturi existentiale.
Cum mai e cu proletari din toate tarile, uniti-va? (?!)
Cum mai gandim... cultura nationala?
[ add comment ] ( 23 views )
A trecut acest prim val de cheltuieli nationale, moment de manifestare a democratiei romanesti. Localele ar fi trebuit sa tulbure apele in fiecare oras, fiecare comuna sau satuc, ca modalitate de descoperire a scanteilor productive dintr-un mediu la acest moment. Ar fi fost momentul analizei numirii alesilor de acum 4 ani. Ar mai fi trebuit ca evaluarea electorala sa le mai taie din nasul mincinos al celor care se cred vesnici in frunte.
CONSTATARI fugare:
A fost cea mai linistita campanie electorala. Asta in care foarte multi oameni cu mari calitati morale si intelectuale n-au putut sa miste in front din cauza restrictiilor legale. Cei 5% independenti arata ca n-a existat destul curaj pentru o batalie atat de mare!
Spre deosebire de anii anteriori, au fost putine candidaturi, legea avantajandu-i pe cei in functie. N-am priceput de ce mai multe partide recunoscute prin hotarari judecatoresti, au avut nevoie de liste de sustinere. Aceasta prevedere i-a oprit pe foarte multi pentru ca e un nonsens: daca e recunoscut ca partid, e treaba lui cum sta cu sustinerea, de ce sa aiba liste de sustinere? Iata cum s-a limitat simplu si concret accesul democratic la functii eligibile!
Cele 1 - 5 candidaturi au fost diferentiat sprijinite. Silviana Bahrim din Vutcani era primar din 5 mai - declansarea campaniei - o felicitam. Ceilalti s-au mai zbatut cumva, dar foarte multi erau siguri ca vor iesi din nou primari. Surprize: Tacuta, Calin pierde (cam dureros pentru el, pe un val de simpatie pentru noul primar), Vetrisoaia, Dodesti, Dragomiresti, Pogonesti, Tatarani, tot la mari surprize se incadreaza (foarte buni primari, nevotati corespunzator). Poate cei care au venit, vor putea fi mai buni! Cele mai mari surprize sunt la Barlad (Vaslui) si Prisacani (Iasi).
La Consiliul judetean:
Dumitru Buzatu a fost si este noul presedinte. E si un strateg foarte bun, inconjurat de o echipa tare disciplinata. Profesorul Buzatu va mai fi presedinte vreo 16 ani!
ELECTORATUL:
Ca si in alte campanii, prostimea a ales cu lipsa de discernamant! Sunt atatia penali, cum sa-l preferi pe cel din puscarie? Mari sunt minunile tale, Doamne! E cam acelasi lucru ca atunci cand vecinul, colegul se iubeste cu cineva (imoralitate), dar asta trezeste simpatie si nu reactie negativa, tot asa si cu betivii!
Nu avem electorat corespunzator care sa-i impuna pe cei cu valoare ridicata! Prostii nostri ne voteaza! Destui tampiti aplica stampila aiurea, crezandu-se tare puternici.
Nu-l prefera pe cel cu mintea stralucitoare ci pe acel cu mintea mai apropiata de nivelul lor, care nu va fi niciodata capabil sa obtina pentru comunitate rezultate de exceptie. E cazul celor de la Prisacani (Iasi) care au renuntat la un om de mare exceptie!
Minciuna electorala e la mare cautare inca. Minte-ma frumos si te aleg!
Procentual s-a adeverit ce-am prognozat, dar prin renuntarea vechilor primari s-a depasit numarul celor schimbati, din 2016.
Ar fi de asteptat un pas inainte in viata sociala dupa aceste alegeri locale. Nu tin cu nici un partid, cu nici un personaj. Dar cand vezi ca 90% il voteaza pe Mihai Moraru (Stefan cel Mare) sau peste 70% PSD (la Vaslui), faptul merita nominalizat.
Dar ramane intrebarea: INCOTRO, oameni buni?
[ add comment ] ( 16 views )
Tot hartia suporta... ambitiile diverselor personaje care se cred indreptatite sa castige in alegeri.
Forta petecutului de hartie numit buletin de vot, ca singur vot e neglijabila, ca picatura in ocean. Numai ca bucatelele astea se aduna, se impart si hotarasc cine se afla in frunte si cu cat se aleg din cascaval, ceilalti.
Unele publicatii au acumulat averi prin pacea platita in aceasta campanie, care, legal ii platesc pe cei care i-au tot criticat.
Cum mai toti ziaristii sunt cu foamea-n glanda, ar fi gura de oxigen, macar pentru o perioada. Pana la aparitia unei legi a presei care sa ofere un statut de independenta prin masuri sociale, harabrambureala actuala avantajeaza... pe candidatii care vor cumpara - indirect - bunavointe si autoritate si pot influenta populatia inspre un vot favorabil.
Mai spun o data ca se va mentine status quo-ul actual ! Cele 10% modificari sunt previzibile si fara alegerile atat de costisitoare. (Mai ales ca anul acesta avem 2 randuri de alegeri !) La alegerile de acum vor participa intre 40 - 50% dintre votanti; la toamna circa 30%, cu lehamitea cunoscuta !
- Cascada minciunilor menite sa-i mobilizeze pe oameni n-a fost prea impetuoasa.
- Liderii nationali se zbat, se zbat si se tot zbat sa-si promoveze partidele pe baza comentariilor la comentarii si nu pe platforme. L-am vazut intr-o seara pe Tariceanu. Ca liberal omul acesta m-a sprijinit direct in campania electorala venind special pentru mine la Vaslui, nestiind ce jigodie e Dan Marian. Acum si el e penibil, adica sa fie liberal sustinand P.S.D. si pe prietenul sau Ponta. Are un partid doar cu un lider: el!
- Avalansa penalilor ! Pana la urma fenomen infricosator pentru ca multi vor fi condamnati dar dureaza ani si ani, ei beneficiaza de salarii grase si pedepse mici! Doar e coruptie, nu ?
- Din pacate, cursul social se va mentine si in toamna !
- Banii negri nu lipsesc de loc, ba, dimpotriva. S-au organizat zilele localitatilor, petreceri aniversative ,,personale cu bauturi si stimulente!
- Multi candidati au fentat Legea intr-o sumedenie de forme. Cum lumea e flamanda, nemultumita, descurajata, si cam infeudata (sa nu spunem proasta !), inca se face o politica de carciuma !
- La talpa !, adica se merge cu mana-ntinsa dupa voturi. Ar fi cea mai corecta activitate electorala ! Ca oamenii sa-i cunoasca pe cei interesati sa-i conduca. Si asa nu-i vede decat la 4 ani, fiecare afirmand mincinos ca las faptele sa vorbeasca. Aiureala ! Cei mai multi n-au decat vreo infractiune sa vorbeasca !
[ add comment ] ( 16 views )
Se cam duce democratia la mama dracului, asa cum am inteles-o mai toti: libertatea cuvantului, libertatea de deplasare si actiune, libertatea de a muri de foame. Cand e vorba de drepturi si libertati, le vrem pentru noi iar la obligatii... cerem de la altii !
Perioada electorala ar fi cu mai multa slobozenie la gura, dar nu cu iresponsabilitate. Ar mai fi posibilitatea de primenire a administrativului si momentul de curaj al OPOZITIEI, de orice fel.
In sfarsit, tot de alegeri ca la o sarbatoare la 4 ani ar trebui sa existe o emulatie intre oameni care sa miste masinaria statului, sa iasa solutii de viitor din scanteile produse de minti in competitie.
Care-i starea natiei, adica a Moldovei noastre, azi?
Marti am facut un raid-ancheta de vreo 400 de km in judetul Iasi prin preajma Pascanilor si spre Roman. Cu cateva zile mai inainte, in judetul Vaslui, pe la vreo 15 primarii. Ce-am gasit:
a) Alegerile intr-un tur avantajeaza primarii in functie, ii descurajeaza pe cei care ar mai cuteza sa iasa de la cutie! Acestia din urma nu pot avea fondurile care sa-i impuna. Cestilalti isi pot subventiona serviciile cu ordin de plata.
b) Senatori de drept, cativa satrapi adevarati care stiind valoarea contracandidatilor, acestia se poarta ca niste mojici. Simtindu-si scaunul lipit de fund, sunt stapanii locului nu prea de drept, dar de fapt.
Dintre cei aproape 300 de primari cu care stam de vorba, cam vreo 20 se poarta dictatorial si se exprima ca arendasii de odinioara, pornind din bici si zbierand la salariati si la oameni. Au instaurat democratia personala.
c) E o frica teribila intre functionarii primariilor! Din cauza ca-si tem functiile, sunt fricosi, mincinosi, umili, fara initiativa !
Daca le ceri numarul de telefon... mai bine le dai o palma: n-au voie, sau nu-l stiu, asa cum nu stiu nici unde-ar fi edilul.
d) Alesii spun ca-s unde-ar trebui, dar se afla unde au nevoie. I-s la Prefectura, la Consiliul judetean, la Bucuresti, dupa proiecte, de fapt la rezolvarea unor probleme personale cu masina si benzina primariei.
e) Cand le cade vreo spaga... iar e bine !
Cel mai grav este ca naravurile cam incetatenite nu se schimba nici in perioada electorala!
Amenintati, timorati, influentati, oamenii si mai ales functionarii primariilor nici nu cracnesc.
As fi nedrept, insa, daca n-as aminti de niste primari cu totul exceptionali pe care i-am intalnit. La Prisacani - Iasi, dr. ing. Constantin Chirila zice clar: nici nu pot consilierii vota cate pot eu face. Si comuna e ca o floare !
Dumitru Prigoreanu de la Deleni - Iasi = un fel de orasel langa oras, e un tip extraordinar! De curand ne-a invitat la inaugurarea unei noi gradinite si a unei biblioteci monumentale! Economist de profesie, e un excelent organizator si om al comunei !
Tot din judetul Iasi, ing. Gheorghe Pricopie din Lungani s-a lipit de administratie ca marca de plic. E sfatuitorul populatiei si vegheaza asupra treburilor bine facute.
Din judetul Bacau primarul Gheorghe Andries de la Plopana, alt agronom de profesie, face performanta intr-o comuna saraca, tare saraca. Chiar e un primar deosebit.
Din judetul Vaslui nu-i uitam pe primarii de la Bogdanesti, Ivesti, Codaesti, Murgeni, Duda Epureni, creatori preocupati de interesele comunelor !
Ne-am referit cumva la culorile politice?
Am pomenit (in partea ultima) doar cativa primari si oameni !
[ add comment ] ( 18 views )
Orice fiinta vie din lumea aceasta trebuie sa manance. Pentru ca orice fiinta vie este asemeni unui motor care are nevoie de combustibil pentru a produce. Vita produce carne, omul, pe langa munca, mai are ganduri, preocupari, vise care nu sunt elemente materiale dar sunt produse ale dezvoltarii superioare a creierului. Din cand īn cand apar geniile ca forma superioara de evolutie umana.
Ca sa produca, masinaria asta umana are nevoie sa se hraneasca si pentru asta trebuie sa munceasca. Poti manca intr-o zi un bou dar iti trebuie ziua urmatoare macar un ou. Botul de mamaliga se obtine greu (cu eforturi fizice!), iar sa-l poti insoti cu o friptura, e nevoie de mai multa munca. Astfel se declanseaza batalia pentru mai mult si mai bun. A lumii-ntregul sambur/ Dorinta-i si marirea (Eminescu); deci dragostea si pofta de a fi cineva intre semeni.
Unii dintre noi pot, stiu si vor, asa ca reusesc. si in raport cu cat sunt de destepti in fiecare zi a saptamanii pentru ca, chiar nu putem fi destepti in toate zilele saptamanii. Prin urmare si dupa o sarbatoare, si dupa croaziere, tot la munca ne intoarcem. Tot la insamantari, pe ici pe colo mai sunt campuri nearate dar din ce in ce mai putine acum, de cand strainii ne tot cumpara tara: tot la erbicidari - din ce in ce mai multe, mai aspre, mai daunatoare; la primele recolte, cele pomicole (ciresele sunt deja mari) sau capsune (cati au?!?) ori legume in primavara bine instalata. Cam in fiecare anotimp oamenii o iau de la capat, pentru ca mereu sunt alte probleme. Oamenii trebuie sa manance, sa se lupte, sa viseze, sa iubeasca. Talentul e pentru alesi, metafora pentru creatori, iubirea pentru indragostiti, doar ura e pentru toata lumea!
Filosofie la un ziar? Drept cam ciudat vine; dar aceasta e cea mai simpla cugetare despre viata si necesitatile ei. Pana la urma, altfel nu se poate!
Gata cu filosofia!
Trebuie sa ne gandim la ziar. Incredibil ca acest ziar ajunge la prieteni din America, Australia, Europa, Romania si in Israel! Nu ne hazardam sa spunem cat e de citit, dar raspandit e. Si apreciat.
Am organizat un Simpozion national, am aniversat cei 75 de ani (inclusiv 2 carti, de fapt 3), o luam de la capat: urmeaza campania electorala. De maine incepe balacareala sub motiv ca-si fac loc spre primarii oameni de diverse capacitati si pregatire. In judetele Iasi si Vaslui sunt intre 2 si 14 pretendenti!
Ma distreaza incercarile independentilor. O catime dintre ei pot reusi.
La alegerile trecute am prognozat ca 80% dintre primari isi vor mentine fotoliile. La acestea, intr-un singur tur cel putin 90% isi vor continua activitatea de primari! Cam 40% dintre ei isi merita functia. Din pacate unii sunt cu totul redusi incat ma mir cum se poate sa fi ajuns acolo.
Foarte multi sunt siguri pe reusita pentru ca si-au distrus adversarii, altii pentru ca opozitia este aproape inexistenta.
Populatia judetelor noastre (cele 4 din Moldova) NU MAI ARE AMBITII ELECTORALE. Fiind locale si antrenandu-se persoane ambitioase, s-ar putea sa avem un procent de participare de aproximativ 45%. Lehamitea de politica e mai mult decat clara! Televiziunile centrale au de lucru totusi, radiourile locale ceva mai putin, ziarele ar trebui sa fie pline. Momentul romanesc insa este doar o manifestare a saraciei. Daca dispar pixurile, galetile, mititeii, dispar si voturile!
Si cata gargara si minciuna se macina acum?!
Mai conteaza cultura?
Mai conteaza performanta? Cine are timp... de lectura?
Poate o pagina de ziar cu portretul cat masa a cuiva sa imprime vreun nume intr-o minte saraca.
Constientizarea voturilor e marea problema a societatii romanesti!
Dintre partide?
Destabilizarea P.S.D. cu luptele interne ar fi in avantajul P.N.L., rupt si el din aceleasi motive. Se duce U.N.P.R., vine ALDE si P.S.R.O, dar scoruri de peste 5% vor obtine 3 - 4 - 5 formatiuni politice.
Democratia?
Mare iluzie in disputa vietii cu ochiul dracului. Daca pana si biserica are atitudine politica desi declara contrariul!
Din lume, singurul lucru bun e prezenta americanilor in Republica Moldova.
Cat despre risipirea romanilor pretutindeni si atacul in forma continua asupra limbii romane, vom tot reveni!
[ add comment ] ( 12 views )