25 - TV.V. (4) NISTE... 
Momentul in care scriu aceste randuri e bulversant: o discutie cu un individ care crede ca cei 25 de ani de activitate jurnalistica ar fi de domeniul obisnuitului, neuitand „sa observe” ca televiziune la Vaslui nu exista, asa acum s-a dus pe calea ne-nturnata si radio Vaslui, cele doua unitati de presa carora le-am dat viata in 1990 (5 decembrie) si 1993. Ca acestea n-au avut nici o importanta pentru judetul in care traim...
M-am plans unui prieten care a izbucnit: „NISTE TAMPITI”, ramasi analfabeti indiferent de functia pe care o au...” sau, nu vor...
Alt preopinent din aceasta zi de miercuri mi-a reprosat ca, chiar in carti scriu prea mult despre Dumitru V. Marin, ca cititorii il considera un orgolios”. N-am avut decat raspunsul: „daca aceasta am facut... cum pot zice ca altul ar fi autorul? Si apoi daca nu mai sunt oameni de o asemenea calitate, cu un asemenea volum de munca si cu realizari de-a dreptul unice, sa nu-l nominalizam pe cel care le are, sub motiv ca lumea (proasta) ar carcoti sau barfi pe aceasta tema?”
Un altul, care zice ca-i si ziarist, spune senin: „ce sa citesc, doar cum va laudati Dvs.?”
Mi-am adus aminte de expresia cu tampitii: adica luand la cunostinta de zbaterea de un sfert de secol al unui jurnalist adevarat, retin numai ca asta s-ar lauda, sau elementele de educatie, cultura, turism, invataturile pe care s-a straduit sa le transmita ca si alte experiente de viata?!
Nu cumva selectand astfel, dovedesti mica intindere intelectuala, invidie, incultura, prostie? Sa zicem ca alpinistul pe Himalaya isi prezinta eforturile, batalia pentru performanta, uita pericolele. Deci, se lauda?
Sa intram in drepturi:
Daca nu stim ca s-au infaptuit realizari deosebite, ele nu exista?
NOI:
Constatam, de regula, fapte certe:
- Interviuri cu 9 presedinti de stat (englezul David Frost - doar 7);
- Prima televiziune privata din tara, autorizata: Licenta 001/TV;
- Primul Grup de presa (pana acum si singurul) din Moldova;
- Primul roman din istoria prozei vasluiene si alte 19 intaietati in judet.
Sunt argumente sa privim activitatea de un sfert de secol cu toata deferenta?
A nu sti, o intreaga generatie este cumva de lauda?
Incercam sa nu-i condamnam pe cei care nu stiu ce fac!
Dar nu putem sa nu incercam sa trezim la viata nu numai generatia pe care o reprezentam, ci si pe cea care vine in conditiile re-formarii nationale (cum o fi... ea?) a atacului criminal asupra Limbii Romane care nu pare a mai avea multe sanse sa reziste la „invazia” limbii unice? Am urmarit o perioada radioul national: muzica romaneasca e pe sponci, muzica populara pe cale de disparitie in programe.
Filmul romanesc e tare rar prezentat; pana si emisiunea TV a Iulianei Tudor („O data in viata”) are melodii si interpreti straini, ca sa nu mai zicem de „Vocea Romaniei” si alte emisiuni mai de Doamne ajuta cu frecvente atacuri la Limba Romana si la tara unde-si castiga painea: orice rau semnalat de ei „doar in Romania se poate petrece!” Patrihotii!!!
S-au implinit cei 25 de ani de televiziune la Vaslui, in tara, in Europa. Ei, si, vor exclama... niste tampiti...
Iata de ce manifestarile initiate de noi pentru evidentierea rolului jucat de organizarea aceasta intr-un sfert de secol, vor continua. Generatia prezenta ARE DREPTUL sa cunoasca realizarile deosebite in domeniul social, cultural, stiintific, jurnalistic ale unui grup mic, tare mic, dar cu efecte „de patrimoniu” pentru o multime impresionanta.
Macar ultima carte „25 - TV.V.” daca nu si altele demonstreaza prezenta vasluienilor in lume, pe spitele din roata istoriei.
Ce, nu mai semanam malai, pentru ca ni-l mananca pasarile?
M.C.R. este o dovada certa de mondializarea noastra intr-un proces pe care muritorii de rand nu-l pot opri.
Dar, mai suntem si noi aici cu armele noastre in slujba Limbii Romane!


[ add comment ] ( 8 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>