DE PESTE 18 ANI ... MERIDIANUL ! 
A trecut peste noi data aniversativa de 18 ani de cand exista acest ziar (26 septembrie 1996).
Poate unora, 18 ani de existenta li s-ar parea un moft! Va asiguram ca este un unicat in materie, nicaieri in tara numita Romania nu exista o asemenea publicatie care s-apara „la ceas” [i in atatea judete. Mai mult, din 1996 [i pana acum au tot disparut publicatii, dintre care unele cu pretentii si nici cele 3 ziare din judetul Vaslui nu se simt deloc bine.
Incercarile noastre de a impune o publicatie locala au inceput in 1990, cand in afara de Monografia Liceului „Mihail Kogalniceanu”, in afara de infiintarea Televiziunii Vaslui, am scos nr. 1 al revistei ,,Vlastarul”, serie noua. Aici am expus liniile directoare pentru Curentul Cultural - Informational de astazi, constienti ca „marile valori ale umanitatii au izvorat si din cerinta sociala, dar mai ales din cautari, zbucium, chin personal, si CHEMARE, la portia noastra de lupta pentru frumos” (p. 27). TELERADIOEVENIMENT (nr. 1, 1994) a emis si programul primului numar din Meridianul, 26 septembrie 1996. Acesta ar fi trebuit sa devina arhiva scrisa a celorlalte mijloace mass-media: TVV (infiintata, 5 decembrie 1990) si Unison Radio Vaslui (1994) si Barlad (1994). Chiar din 1996 si mai ales din anul 2000 ziarul acesta a devenit meridian cultural prin pagina consacrata pana astazi. Asa se face ca n-a existat aparitie de valoare, n-a existat vreun scriitor vasluian (si moldovean) sa nu se bucure de spatiul editorial necesar.
Realizarile noastre in acesti ani sunt cu mult peste rand in toata Romania.
- Este cu adevarat independent.
- Se difuzeaza in fiecare joi, in 4 judete.
- A gazduit interviuri, relatari, date despre marile personalitati din tara si de peste hotare: 9 presedinti de stat, 14 prim-ministri, sute de parlamentari si ministri.
- S-au facut transmisii in direct din 32 de tari.
- S-au organizat „Zilele Meridianului” in judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Galati, numai in ultimele 12 luni fiind 14 simpozioane interjudetene, de rasunet.
- Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau este o cronica vie si un observator fidel de viata social-culturala din Moldova si de pretutindeni.
- Colaboratori de marca incepand cu academicieni (Eugen Simion, Ion Pop de Popa), universitari, mari nume din jurnalismul romanesc (prof. dr. Mihai Miron, Alexandru Ionescu etc.), minstri (Alexandru Mironov) etc. etc.
Daca in perioada comunista, a existat UN SINGUR ziar, Vremea Noua (Vaslui, 1968) devenit Adevarul de Vaslui (8 mai 2001) si iarasi Vremea Noua, dupa 1989 au mai licarit Gazeta de Est (vreo 30 de numere), Monitorul de Vaslui, Obiectiv, Pareri Tutovene (1992), Barladul (1996), Jurnalul Vasluian (1995), Oferta Pagini medicale; ca foite locale, alte vreo 57 de titluri. Ca reviste literare rezista greu Ecouri Literare si Barladul literar, cu cativa ani de la aparitie.
De departe la acest „Meridianul” a colaborat tot ce a fost mai valoros din judetul Vaslui din mai toate domeniile de activitate. Cu ceva mandrie scriem ca in conducere se afla un doctor in stiinte (Dumitru V. Marin), un mare poet, prozator si jurnalist, Val Andreescu, o asistenta manager Anca Moldoveanu si de foarte curand „ucenicul” Andrei Lucian Anton. Un alt doctorand, Ionut Horeanu de la Iasi, iar de la Barlad Timona Balmus si Emil Lupu. Lista colaboratorilor e foarte intinsa si nu mai insistam.
La cei peste 18 ani de la aparitie, putem vorbi de o realitate descurajanta. Presa scrisa nationala e gata sa dispara, carte nu se mai citeste, emisiunile culturale de tinuta sunt absente. Noi suntem foarte prezenti si destul de apreciati ca sa speram la existenta si in anii urmatori.
Daca tot n-am sarbatorit in septembrie 2014 (sa nu uitam ca primul ziar, Semanatorulu de la Barlad a aparut in 27 septembrie, dar 1870, primul ziar Albina Vasluiului, 1875, Vocea Husilor in 1873), daca n-am avut timp de aniversari ci de Omagiu Cartii Vasluiene sau de Zilele Meridianului in judetele Iasi si Galati, ramanem cu satisfactia unei existente agitate dar pline cu actiuni in folosul oamenilor.
Cand atacurile concentrate asupra Limbii Romane (si a poporului nostru) sunt atat de evidente, noi continuam o aspra lupta! Batalia pentru Limba Romana.


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | Next> Last>>