Din Valea Zeletinului s-au ridicat valori mari si foarte mari ale neamului romanesc care-au schimbat sapa-n condei si brazda in carti alcatuite cu truda, migala, cercetare, previziune etc. Unora nu li se pare relevant sa pomenim de academicieni (Miltiade Filipescu), C.D. Zeletin (academia oamenilor de stiinta in medicina), doctori in stiinte (Stefan Zeletin, I. D. Musat s.a.), profesori universitari (multi) sau eminente personalitati in domeniile pe care le-au si reprezentat.
Starea DE AZI este cea pe care o accentueaza randurile de fata, in idea ca vagonul cultural spiritual informational este impins pe sinele istoriei de oameni care-si jertfesc timpul, avere, sanatate pentru a realiza opere de patrimoniu, convinsi ca cei care vin n-au de unde cunoaste daca acele elemente de cercetare nu-s facute public. Pentru ca vor fi si in cartea la care lucrez ,,PRIMA . CLASA! propun la o mai dreapta cinstire a muncii lor (azi) 5 contemporani care au absolvit liceul Podu Turcului in 1959 sau in preajma acestui moment cand a absolvit prima promotie de liceu cu 11 ani de studiu. ~n 1958, liceul Podu Turcului n-a avut promotie pentru ca s-a trecut de la liceul cu 10 clase, la cel cu 11. Dintre cei pe care-i consider MARI VALORI ale natiunii romane sunt Ovidiu Balan, mare compozitor si dirijor (la Bacau) nascut la Bouros, Ioan Berdan (n. la Tavadaresti, comuna Vultureni, 9 august 1941), chimist, Ioan Druica (n la Podu Turcului dar absolvent al Liceului ,,Gh. R. Codreanu Barlad in 1957) fizician, Dumitru V. Marin, etnolog (n. la Giurgioana, 28 aprilie 1941, absolvent in 1959, romancier, mare journalist roman, istoriograf, monografist), Valentin Moraru din Burdusaci (n. 1942), absolvent in 1959, romancier si cu inalte functii de raspundere, Gheorghe Popa (n. 14 august 1940, Boghesti), deschizator de drumuri in Geochimie.
Subliniez ca Ioan Berdan, Dumitru V. Marin, Valentin Moraru si Gheorghe Popa, care au absolvit liceul (printre cei 7 in prima sesiune) in 1959, fac parte dintre cei cu contributii fundamentale in istoria disciplinei in care au activat. Cu exceptia lui Valentin Moraru (decedat) ceilalti sunt prezente vii in viata stiintifica si spirituala a Iasului si a tarii. ~n ordinea alfabetica e prof. univ. dr. Ioan Berdan, un cadru didactic universitar valoros, formator a peste 40 de generatii de studentti, doctoranzi, doctori in stiinta chimiei anorganice. Are peste 100 de lucrari (si 15 manuale si carti de specialitate), tratand indeobste chimia anorganica avansata, creativitate si mecanisme de reactie si probleme de logica in chimie. Ion (de la Podu Turcului!) a participat in tara si strainatate la numeroase manifestari stiintifice (Lausanne, Chisinau, Halkidiki, Bruxelles etc. etc.) si a reprezentat tara si cercetarea romaneasca in Algeria (4 ani) si in numeroase alte tari. A indeplinit si destule functii de raspundere in cadrul Ministerului Educatiei si ~nvatamantului, in comisii importante.
Prof. dr. Dumitru V. Marin, cu aproape 4 decenii de activitate in liceele vasluiene, este primul etnolog din judet in Dictionarul etnologilor romani din toate timpurile (din cei 874 nominalizati), cu 9 fise in Istoria Jurnalismului din Romania care a infiintat posturi de radio, TV Vaslui (5 decembrie 1990) si ziarul Meridianul (din 1996). Primul romancier din istoria orasului (,,Zapada pe flori de cires), cercetator stiintific (,,Tudor Pamfile si revista Ion Creanga s.a.), istoric literar si al culturii (,,TVV 15 explozia, ,,TV Vaslui Romania Europa, ,,Festivalul National ,,Constantin Tanase Vaslui, ,,Cu Eminescu dascal de suflet) cu ultima carte (a 22-a) din 2014 ,,Ceaușescu -......- Basescu, Mitterand - Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I. A realizat interviuri cu 9 presedinti de stat, a vizitat 32 de tari.
Multe dintre ,,Zilele Meridianului de Iasi Vaslui in numeroase localitati, inclusiv Podu Turcului sunt manifestari de inalta spiritualitate si valorificare a realizarilor literaturii contemporane.
De la ing. Valentin Moraru, fost director al Uzinelor Calarasi, ne-au ramas mai multe carti printre care ,,Quo vadis, homo (1994).
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa a imbogatit stiinta romaneasca cu primul studiu complex (mineralogic, petrografic si geochimic al zacamantului de mangan de la Sarul Dornei), cu studii hidrogeochimice prezentate la Iasi, Viena, Bucuresti, Bratislava, Rio de Janeiro si in Algeria (cu 3 proiecte in cativa ani). Manualul universitar ,,Hidrogeochimie si muzeul de mineralogie din Iasi i-au adus o recunoastere valorica unanima.
Formator in invatamant in peste 4 decenii de activitate (peste 3000 de specialisti), indrumator de doctorate si masterate, decan, expert evaluator, vicepresedinte de comisie de acreditare a titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare), inca nu completeaza destul valoroasa sa activitate de o viata.
Precizam ca articolul de fata urmareste sa infatiseze MODELE pentru toti cei care viseaza sa realizeze ceva in viata.
Pentru ca toti acestia sunt fii de tarani de pe Valea Zeletinului, absolventi ai Liceului ,,Alexandru Vlahuta.
[ add comment ] ( 37 views )
Politica romaneasca ne-a aratat din nou fundul, desi, vorba lui Sadoveanu ,,toata lumea are fund dar nu e nevoie sa-l arate la oameni. Vedem deci patimile si porcariile fruntasilor foarte alesi ai neamului, cei care au ocupat 600 de locuri in loc de 300 cat s-a votat la referendum.
S-a spart neverosimilul 70%. Determinat de prietenia apriga dintre doi politicieni indrazneti, USL s-a varsat in USD (cat era asta de asteptat!) care sa includa non-partidul conservator, UNPR-ul servilului Oprea, unde a fost dirijata rezerva de cadre a lui Ponta si care sa pescuiasca vartos cu ajutorul grofilor unguri si a ,,impartialilor de la minoritati (un numar tampon de afaceristi ,,Dandanachi) in paralel cu politica. Macar daca ar fi tigani, ca astia ar trebui mai bine reprezentati. La alegeri, UDMR e scos 5,1% deci exact cat sa intre in parlament ca masa de manevra pentru PSD. Cartile erau facute chiar in ziua alegerilor iar declaratiile de mare dragoste ale lui Victoras n-au avut si n-au absolut nici o manta de incredere.
Intr-un cuvant, din marea PRIETENIE se alege dusmania tare intre cele doua parti dupa izgonirea mieroasa a lui Crin si ai lui. Cuiul lui Pepelea pe care au vrut sa-l planteze liberalii, adica pe Iohanis, n-a fost acceptat, mai ales ca pregatirile de atata vreme erau incheiate. Trufas ca intotdeauna, partidul lui Ponta face legea, asa cum crede ca poate. Ca sa faca totul perfect, a ajutat PNL sa se sparga si el. Tariceanu - David si nataraul de Stroe (mare surpriza! mare surpriza!) dezvolta in aceste zile o alta formatie care chiar il va da gata pe Crinisor cel cu odihnitor somnisor. Cand a avut ocazia, acesta din urma l-a facut ministru pe Cristi David, sa-l rupa de Tariceanu dar iata, nu i-a mers.
Ce se va intampla dupa marea iubire (homo) in marea balacareala:
a) La nivelul tarii va iesi clar in evidenta inteligenta lui Antonescu, dar nu si orientarea sa spre ajutoare. Antena 3 il mai lasa pe Basescu si il toaca marunt pe liberal. Si nu-l vad invingator!
Stiind bine naravurile pesediste, inca de cand au semnat si insemnat alianta, am spus in aceasta gazeta ca Antonescu nu va ajunge prese-dinte. Tot aici am consemnat soarele cu dinti, PSD care stralumineaza politica romaneasca, o organizare care stie sa taie capete. Nu? Cate capete a scurtat maretul Stefan sa domneasca 47 de ani, ehei! Deci sa se mentina colosul politic romanesc are nevoie de jertfe nerecunoscute.
Tot la acest nivel: va fi din rau in mai rau ca nu vor putea fi votate unele legi, nu vor putea fi aplicate unele masuri. Circul mediatic va fi insa cu totul interesant.
b) La nivel local.
1. In prima etapa vor mai fi pastrati in functii locale destui liberali care sa asigure linistea. Cand pica ordinul de sus astia zboara; si asta pana in campania prezidentiala!
2. Ei, de-acum expresii piparate, acuze, jigodenii. Parca era prea liniste. Nu va fi tare zdruncinata din cauza celor doi frati cu afaceri comune desi acum sar cu barda pana-n luna! Niste reclamatii, pari, delatiuni ale unor anonimi vor fi la ordinea zilei. Daca tot ar fi justitia libera si independenta.
3. Vor calca repede niste parliti, lipitori de afise care-au urcat in posturi nevisate. Nu-l vad rezistand pe viceprimar de Iasi Danga, pe vicele Consiliului judetean de Vaslui - Bichinet si nici pe multi viceprimari liberali. Numai ca multi, foarte multi vor juca la doua capete, ba chiar dau imediat adeziuni la PSD. Daca aia din parlament fac destule invarteli, de ce nu s-ar invarti si ei ca nu-s chiar prosti!
Despre balacareala din politichie am mai scris. Asa ca e de asteptat sa vedem cat acid si alte otravuri vor varsa cei izgoniti. La cat au fost de prieteni, nu se poate sa nu fie vrajba in valuri. Macar pana in noiembrie si cat tine valabilitatea proverbului.
[ add comment ] ( 31 views )
Intr-un numar trecut consemnam sarcina de VECTOR CULTURAL al ziarului Meridianul (aparut in 1996) caruia atatia ani, nu i-a lipsit pagina literar - culturala. Din ce cunoastem, este saptamanalul cu cea mai lunga aparitie din toate timpurile.
De ani buni afirm ca acest DOCUMENT SCRIS REZUMATIV, reprezinta Curentul Cultural - Informational Vasluian in etapele sale valoroase si valorificabile si pe creatorii care s-au impus apoi, si prin cat sprijin le-am putut oferi. Fie si cateva sute (dar sunt... mii) de cititori si tot reprezinta un procent mult mai mare decat cei care consulta revistele de profil. E drept, calitatea cititorilor e doar de oameni obisnuiti (dar multi...).
Pana joia urmatoare, continuam ZILELE MERIDIANULUI, cu increderea ca realizam ceva mai deosebit in piata cultural - spirituala:
- Marti, 25 februarie 2014, ora 11:00 (ne) reunim la Liceul ,,Alexandru Vlahuta Podu - Turcului un numar de scriitori din Bacau si Vaslui intr-un simpozion interjudetean ,,Actualitatea poeziei in societate. Vor fi prezenti de la Bacau Dumitru Braneanu si redactorul sef al Revistei ,,PLUMB Nelu Prajisteanu, Mihaela Babusanu Amalanci, Gheorghe Neagu si redactori de la Desteptarea; de la Vaslui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Dumitru V. Marin, Gruia Novac, respectiv redactorii Meridianului.
- Miercuri, 26 februarie 2014, incepand cu ora 12:00, la Barnova, judetul Iasi (Caminul cultural) dezbatem ,,Actualitatea poeziei in contemporaneitate cu poeti din Iasi si din Vaslui. Academia de Umor ,,Pastorel condusa de comandorul Mihai Batog-Bujenita va fi prezent(a), Emilian Marcu, Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Nicolae Stancu iar de la Vaslui noi doi si-un Ioan Hodas.
- Joi, (sau vineri 28 februarie 2014) ne vom afla la Falciu. Sarbatorim un deputat drag noua, dezbatem aceeasi tema, provocam evenimentul cultural la Caminul cultural din Falciu. Scriitori din judetul Vaslui si Galati (care n-au confirmat inca). Toti scriitorii vor dona carti.
Dupa cum se vede, o saptamana plina, mai ales ca miercuri trebuie sa va pregatim ziarul de fata.
Prin titlu am vrut sa va atragem atentia ca NOI, cei activi avem zile pline si grele, dar putem vorbi si despre ce nu se face din comoditate, prostie sau neglijenta. Spre exemplu, in Moldova n-a existat anul acesta batalia cu zapada, dar noi am filmat ulite in care n-a calcat vreun utilaj sa le inlesneasca unor amarati deplasarea catre sufletul comunei.
Daca-i luam in seama, niste politicieni incearca sa ne faca noua celor de rand zilele grele prin instabilitate politica si ,,batalii sterile. Bine ca viata economica mai merge, ca bursa functioneaza, ca avem primari intreprinzatori. Parca fara Gelu Ciorava (Podu - Turcului), Gheorghe Cazacu (Barnova) sau Neculai Moraru (Falciu) ne-am putea misca natural si eficient? Constantin Cernescu (Harlau) si Constantin Chirila (Prisacani) au devein deja simboluri.
Zilele de munca grea abia ca vor urma, prin martie, cand trebuie sa aruncam bobul sub zapada. Acum ne straduim sa aruncam bobul spiritual pe unde ne ducem. Facem si nu stricam!
Trebuie sa va mai spunem ca peregrinam prin multe localitati din cele 3 judete Iasi - Vaslui - Bacau. Constatam cu mult regret ca starea prietenilor nostri primarii, nu e cea mai activa. Unii nu-si gasesc rostul functiei si fara fonduri alocate par tepeni!
Am calcat intr-o primarie de 11 ori si nici vorba de primar! Destui lucreaza doar cateva ore intr-o zi si cel mult 4 zile pe saptamana.
Nu va temeti, ca o sa-i cam imboldim si noi sa iasa la treaba, stiut fiindca numai puturosul nu-si gaseste ceva de facut!
Ca intotdeauna optimisti, sa speram numai in bine desi valvataia de la Kiev, care inseamna razboi si pericol la granita, sa se potoleasca si noi sa ne cautam de treaba noastra. Oricum, ca sa facem analize politice, mi se pare fara rost!
Tot la munca noastra... oricate zile grele ar fi!
[ add comment ] ( 28 views )
Afara-i mai putina iarna, cand fe-marte ar trebui sa inghete si mustatile. Zapada a ramas cam putina dar sperantele sunt intacte: sa vina primavara si noi sa mai scapam cu bine, cu albinele, cu vitele, cu rudele noastre.
Ce-avem noi acum:
- Cheltuieli, nu gluma la deszapezire. Cand am vazut cum umbla utilajele numai sa aiba orele (de platit) mi s-a parut ca e o hotie fara seaman. Zapada asta a fost mana cereasca pentru prestatorii de servicii (de sezon) respectiv pentru depunerea fondurilor electorale. Mai, da, Doamne, una si toti isi umplu sacii pentru europarlamentare.
- Mai toti agricultorii au mari probleme financiare dupa ce au fost distrusi prin preturile la mai putin de jumatate. Cine si-a achitat arenda, parca e mai linistit dar nu cand se gandeste la dobanzile impovaratoare ale bancilor.
- Bancile au ajuns sa ia si de pe viu si de pe mort, mai rau ca popii de tara. Cine-si depune economiile pe termen sigur nu(-si) mai poate scoate cat depune, pentru ca s-au inventat tot felul de comisioane si taxe care se opresc automat din sold. Cel mai bine ar fi sa n-ai de-a face cu banca, dar poti face altfel? {i ei stiu bine asta, ca doar sunt straini veniti aici sa faca averi, si stiu bine cum sa procedeze intr-o tara vasala. Odinioara turcii luau haraci, astia scot toata sudoarea romanului in portofelul lor.
- Industria. Cat mai este in judetul Iasi si faramaturile din judetul Vaslui, gafaie rau. Imprumuturi, rescadentari, politica preturilor, nivelul productiei depind de un fel de Dumnezeu de peste granita.
- Sectorul animalier e in stare de mumie (sau nimfa), nici macar valorificarea laptelui nu e posibila. Carnea de orice fel nu mai e din tara, soia e la putere Ma rog, nu mai e cazul ca consumam carne !
- Presa scrisa miroase a coliva. De ani buni tot prevestesc la ce ne asteapta, dar din pacate, n-am solutii! Mai stam pe metereze cat vom putea, fara sa ne predam!
- Cultura, in esenta cartea, devine si asta un mare lux. Intr-un judet ca Vasluiul 10 - 15 volume intr-un an este mult. Sunt bucuros de cartea doctorului Valeriu Lupu, o monografie excelenta, ,,Nicolae C. Paulescu.
Pana una alta, totul se misca foarte greu in Moldova noastra. In afara de cativa arestati, nici in politica nu este emulatie.
*
Intr-o foita, un NIMENI, pus pe harta si pamflete se ratoieste ca-ntro balta maloasa si mirositoare rau, certandu-se pentru, cica, un mail care l-am expediat. Are la indemana editorialul nostru din numarul trecut.
Baltaretul crede ca, aruncand noroi, ne-a facut rau, nu gluma!
Noi credem ca ne-a popularizat bine, bine si-i multumim pentru serviciul bine facut. Mai zi ceva, omule, ca s-ar putea sa-ti raspundem! Acum n-avem cu cine purta o discutie sau o polemica serioasa pentru ca in afara de lasitate, nici tu nu crezi ca existi.
Cel NIMENI de dupa cuvintele schizofrenicului ,,filozofeaza rautacios si fara a iesi la iveala. Lasul sontorog, poate si cu mustati vede e-mailul meu pe frontispiciu, daca nu cumva prostia i-a luat vederea.
Cat despre foite (ca pot fi si mai multe!), daca tot mai sufla: magarul raios se scarpina pe stejarul scortos !
[ add comment ] ( 32 views )
De cativa ani buni (din 2006) persist a crede ca in judetul Vaslui inca, exista o exceptionala emulatie culturala, oricum am privi, UNICA. Argumente si etape: aparitia primelor ziare (1870 - Barlad - Semanatorul; 1873 - Husi - Vocea Husului; 1875 - Vaslui - Albina Vasluiului), primelor tipografii, primele reviste literare si importante unitati de invatamant din secolul al-XX lea au fost zvacniri care sa afirme, oameni, talente, locuri, imprejurari. Se detaseaza la Barlad grupul Pamfile - Tutoveanu - Antonovici care au inclus pe harta spirituala a Romaniei fie Revista ,,Ion Creanga, fie pe poetul George Tutoveanu, fie istoricul (episcop) Antonovici si mai ales pe folcloristul si etnograful Tudor Pamfile. Desigur, si Vasile Parvan si alte nume mari. Localismul creator de aici a fost remarcat de Nicolae Iorga in repetate randuri.
Aproape un secol (inclusiv perioada socialisto - comunista) numele mari care sa rasara si sa se impuna in arealul national (poate Victor Ion Popa si... ministri) n-au prea fost.
V-as ruga sa observati privirea noastra: CEI CARE DE AICI, nu plasati pe orbite nationale ori internationale, DE AICI au impins si acum tot asa, imping vagonul cultural pe sinele istoriei. Nu stiu care cercetator intr-un institut bucurestean care si-a uitat obarsia nu pare nicicum stimulul important pentru lumea diversa a unui judet, unde numai cu rezonanta istorica nu se poate trai, afirma, impune.
Imi place sintagma ,,imping vagoanele cultural - spirituale pe sinele istoriei de aici, de unde rasar cu importante contributii (ca Theodor Codreanu, Avi Tudosie, D. V. Marin, Dan Ravaru, Marcel Guguianu s.a.). Ma repet obsesiv, de aici, pentru a intelege ca volumul ,,Curentul Cultural - Informational Vasluian este un monument al realizarilor localnicilor (din judetul Vaslui) care n-au avut nevoie de promovarea unor mentori, care au priceput mersul lucrurilor, care valorifica informatia pe internet si mai ales isi sacrifica timpul, familia, uneori bunastarea sa lase o urma a existentei lor in marea trecere. Sa lase o foaie de minte, inima, literatura, limba romana.
Pentru ca acest MONUMENT sub forma de carte sa aiba consistenta ceruta, se bazeaza pe niste criterii, nu imuabile, nu neaparat, de respectat pentru toti cei care vor sa se constituie fondatori, pentru ca volumul va avea doua parti: o analiza mai larga a fenomenului iar in partea a doua toate acele contributii care ne vor veni. Sunt, deocamdata, ale lui Petrus Andrei, Val Andreescu, Daniel Dragomirescu, Ioan Hodas, Valeriu Lupu, D. V. Marin, Gruia Novac, {tefan Plugaru, Dan Ravaru, Avram D. Tudosie, partial Simion Bogdanescu si Teo Codreanu.
Criterii orientative pentru stabilirea celor 4 sfere valorice de care am scris:
- Cel putin o carte publicata (valoare detectabila - sau semnalata);
- Mijloace de diseminare a culturii, inclusiv, a propriei opere (impact social - critic - valoric);
- Colaborare la diverse publicatii si recunoastere in reviste, ziare, uniuni de creatie;
- Suprafata (personala) sociala pe durate de timp (functii, arii, rezultate);
- Functia de model (nu modeling...!), cercuri/ cenacluri, profesii, indrumari si indrumatori.
Va cer curaj sa va luati la tranta cu aceste criterii, sau inventati altele sa va agatati in pomul valorii pe care-l crestem astazi. Va mai indemn si pentru ca daca nu afirmam noi (implicatii) dreptul la recunoastere, nu stiu de ce ar acorda-o altii care nu pot decat sa strambe din nas la o asa pretentie a noastra.
}ineti minte ca o asa incercare - realizare nu va mai fi prea curand materializata, asa ca nu lipsiti la masa destinului!
*
Am lansat actiunea culturala ,,Zilele Meridianului desfasurata la Harlau, Prisacani, Romanesti, care va continua, sper tot anul. In ultima zi de februarie vom fi la Falciu, unde vom lansa si cartea ,,Ceausesscu - ... - Basescu... (evocari de reporter).
Pentru cativa scriitori ieseni, valori ale momentului: cred ca cei 1000 de cititori ai nostri vad cartile prezentate de noi, dar de ale lor, remarcate in cercuri inchise sau in reviste necitite, sigur NU. Ii asteptam alaturi!
[ add comment ] ( 31 views )