La UNISON: Vaslui – Barlad si ... restul ! 
Fiecare perioada culturala are copilaria ei, in sens de inocenta actantilor dar si a publicului. La 1870 “Semanatorul” din Barlad anunta gloria municipiului de pana la primul razboi mondial. La cativa ani, Gheorghe Ghibanescu, prin revista sa culturala (George Lazar), inaugura studiile (locale) etnofolclorice si literare. Fat Frumos deschidea cartea secolului XX, iar revista ION CREANGA (1908 – 1921) dadea masura reala (uriasa pentru acea vreme) a localismului creator cu personalitati de exceptie ca G. Tutoveanu, Tudor Pamfile, Vasile Parvan, Alexandru Vlahuta, Iacov Antonovici cu OPERA serioasa si cu prezenta publica absolut impresionante. Ofiterul folclorist a ramas sa repre-zinte curentul arhivistic in timp, (mai ales prin Mitologie Romaneasca si revista ION CREANGA) prin cele 40 de volume ale sale. Copilaria Barladului cultural era inainte de 1900, maturitatea, dupa.
Vasluiul vine tare dupa 1989. Oras de venetici, adica tot felul de ambitiosi, dezvoltat urbanistic la foc automat, centrul de judet si-a creat mai greu elita culturala care trebuia sa dospeasca sub comunism. Care ziarist de la Vremea Noua, organul partidului, nu visa la cariera si intaietate ?
Pe vreme de seceta e buna si ploaia cu gheata: dupa seceta comunista s-au dezlantuit ploaia cu pietre dar si posibilitatile de creatie literara. DECENIUL DUSMANIEI s-a prelungit alti cativa ani si se revigoreaza in prezent datorita crizei economice care nu poate da de mancare la oameni.
Duruiala de dupa 1989 s-a concretizat in peste 300 de carti, peste 150 de autori, peste 60 de publicatii si mai ales dezvoltarea mass-mediei locale. Un oras ca Vasluiul mentine 4 publicatii (scrise), 4 televiziuni locale, 2 posturi de radio. Sa se ajunga aici a fost nevoie de atmosfera, spirit intreprinzator, visuri.
Se poate nega curajul inceputului ? Si nu era firma comerciala, numai.
"Veneau" vechi visatori cu literatura de sertar, veneau sa se afirme prin radio elevii cu profesorii lor, macar unii cu veleitati de scriitor.
Dar, ce cred eu ca a fost determinant, a fost acel orizont de asteptare al populatiei de pe orice treapta culturala trezita la viata de vocile indraznete ale tinerilor care au invadat la UNISON RADIO (Vaslui si Barlad) spatiul de emisie. A fost un fenomen de receptare a emisiunilor care se pierde din ce in ce mai mult, desi se construiau antene speciale pentru TV.V. si Radio.
Sa nu creada cineva ca totul a fost perfect. Ar trebui sa dam exemple negative de cati dobitoci credeau ca-s destepti; de puturosi care se credeau inteligenti sau de hoti de varste diferite care plecau cu orice le cadea sub mana. Ar fi si un exemplu clasic: un pseudo – jurnalist care a furat camera video, aparat foto, calculatoare si vreo 300 de milioane pana sa fie dat afara (dupa ce a fost scos din puscarie). Oricum, nu de exemplificari negative ne ocupam. Esentialul ca posturile Unison Radio au ajuns lideri de piata si au dat tarii nume mari in publicistica.
Din ce-am citit si trait, nu cred ca a existat si nu se va mai ivi vreodata starea aceasta de gratie cand o intreaga populatie sa incurajeze un mijloc mass-media.
Cultural prin esenta sa, social prin functia de doua decenii, stimulator al economiei judetene, promotor al Curentului Cultural – Informational UNISON RADIO (atat cel de la Vaslui, cat si cel de la Barlad) ramane unitatea de presa cea mai audiata, apreciata pentru un timp emblematic in dezvoltarea sa istorica.
*

Tatal (presedintele Basescu) si mama (Guvernul) sunt parintii natiunii, in prezent bolnavi de schizofrenie. Parlamentul e in mare discordie cu "parintii". Populatia e in mare suferinta, criza in mare dezvoltare. Cam o luna mai dureaza durerile, adica pe 6 decembrie, cand e turul II. Caderea Guvernului Croitoru de miercuri, nu mai e o catastrofa, dar ne arde rau la punga si la stomac. Dupa aceea, jale, jale !
*

FC Vaslui e la egalitate de puncte cu prima din clasamentul Ligii I. Nimic nu e usor pentru marea performanta.
Un plus de satisfactie, daca vor trece si in cupa de "International" pe care i-a intrecut duminica doar cu 1 – 0. Hai, baietii !


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>