1 ianuarie; inceputuri, speranta, ceva distractie: Sfantul Vasile, deci foarte multi sarbatoriti, aproximativ 600.000 in toata tara. Sarbatoarea Anului Nou care inseamna revarsarea tineretii si sperantei prin jocurile dramatice cu masti, teatrul popular propriuzis dar si colindatorii mari si mici cu clopotei zurgalai, buhai sau tinichele. Descatusarea psihologica a populatiei ramane factorul cel mai important. Ca unii (atat de putini!) au petrecut pana dupa Boboteaza ar fi si asta un subiect. Oricum, astazi, Craciunul fudulul si Anul Nou-veselul s-au cam tocit de grija treburilor si rezolvarea problemelor, in special existentiale. In aceasta luna s-au nascut 317 personalitati, iar in lume 5430.
10 ian.1799, s-a nascut Petrache Poenaru, inventatorul stiloului. La 10 ianuarie 1475 a fost batalia de la Podul Inalt, de langa Vaslui .
15 ianuarie 1850, moment de interiorizare pentru ca-i suntem datori poetului national macar cu un gand, o poezie, o simtire! Daca nu vrem sa ajungem ca animalele cele necuvantatoare, trebuie sa avem grija de spirit si suflet, de istorie si filozofie, de folclorul ca izvor pururea reintineritor pe care poetul nepereche l-a valorificat maiestru. Mai trebuie sa avem grija sa (ne) oferim MODELE; si altul mai puternic si mai nepieritor decat Mihai
Eminescu nu cred ca exista in cultura romana. Alaturi de Stefan este sfantul nemuririi noastre.
Ziua limbii romane este legata de dorintele noastre spirituale, deci de nasterea marelui ipotestean.
18 ian. 1848 s-a nascut un alt mare clasic, intemeietor al prozei noastre, Ioan Slavici (romanul Mara).
26 ian.1918, s-a nascut Nicolae Ceausescu.
30 ianuarie 1852, n. I.L. Caragiale. Creatorul unei lumi, cam aceeasi de peste un secol cu bunele, pasiunile, relele (drama Napasta) cu ticurile si mai ales cu umorul care o ajuta sa traiasca. In ultimele decenii se tot vorbeste de lumea lui Caragiale care este intocmai si lumea de azi cu televizor, internet, radio, electricitate, dar cu aceleasi moravuri.
Creatorul de lume care s-a nascut la 30 ianuarie 1852, nu va fi nici el, devreme egalat! Desigur, ar trebui sa tinem cont de cativa sfinti si sarbatori mari din cursul acestei luni ca si de alte personalitati ale culturii romane care intra in buchetul national de valori!
Dar,
Traim sfasitul unei epoci de dezvoltare umana, pentru ca chiar cu noi si sub ochii si mintea noastra se formeaza o noua cultura existentiala, bazata pe alte valori, pe alte aspiratii, pe alte unelte ale muncii, chiar pe alte obiecte ale muncii. Cultura traditionala nu mai este in atentia lumii. In contextual globalizarii limba si poporul roman sunt in mare pericol de disparitie.
Vazand ce se intampla in viata sociala si mai ales in politica noastra actuala, scriu:
Nu e inca primavara noastra, a democratiei noastre!
[ add comment ] ( 34 views )