CULTURA … unde ? De Ziua Culturii Nationale ! 
Cultura ar fi acel ansamblu de cunostinte, informatii, experiente si creatii care-l plaseaza pe individ in randul celor cu simtire, gandire si comportare mai aleasa, de invidiat sau de urmat. Ar fi un element definitoriu pentru partea cea mai inalta a societatii si unul dintre motoarele sociale alaturi de ,,intregul sambur: dorinta si marirea” (acele concepte filosofice ale lui Schopenhauer traduse magistral de Domnul culturii si poeziei romanesti).
Cultura, prin intermediul legendelor, traditiilor, obiceiurilor chiar a fost pana la aparitia cartii tiparite (galaxia Guttenberg) de cand nu poate exista om de cultura fara destule (niciodata indeajuns) volume consultate, asimilate, interpretate. Deci omul de cultura are si cu ce, zicem cap pentru minte!
Cultura actuala are nevoie de corective. Cati nu sunt oameni de stiinta, politicieni, oameni de afaceri, fara sa mai citeasca o carte? Nu credem nicicum ca o bruma de cultura il face pe intreprinzator investitor de succes.
Amendamentul se bazeaza pe doua realitati importante, imperioase: internetul si televiziunea, mai ales ultima fiind formatoare de opinie, comportament, conceptii de viata. (Internetul da multe si imediate informatii dar nu totdeauna exacte).
Exista CULTURA VIDEO, ori sexocultura, ori pornografia culturala, ori spectacolul ,,social” exploatand mizeria sau partea de jos a existentei cu apropieri dintre cele mai injositoare de primar, de instincte animaliere.
Sa zicem ca ne referim la scandal cu vreo Bianca buzata care trece din paturi si hoteluri, in modeling oferind acestei generatii, mai ales feminine, inca fara vreo cultura, ganduri sau modele de urmat. Candva, acum cateva decenii cine avea sub brat o carte isi castiga aprecierea de, macar, destept.
Si atunci ?
Sa umble cineva cu televizorul sub brat e de neconceput. Si mai drept e ca tabletele si telefoanele viitorului apropiat vor furniza televiziune la purtator…
,,Off…! De cand n-am mai citit o carte”, se afirma ,,foarte” adesea de catre toate categoriile de cetateni angrenate in asigurarea existentei materiale (si nu pot fi condamnati pentru asta). Dar…
…Nu exista zi sa nu stea in fata televizoarelor cateva ore, sau sa nu zaboveasca un pic la vreo crasma, uneori la o gazda...
…Nu se poate sa nu urmareasca vreo porcarie despre vreo fata, o stire despre vreun accident, vorbaria politica fara fond si forma la care se adauga batutul apei in piua la programele de sport.
…Nu se poate sa se limiteze pierderea de timp care ataca urechea, creierul si sufletul…
Deci notiunea de CULTURA, necesara pentru mentinerea UMANULUI din noi si continuitatii neamului trebuie adaptata - reformulata tinand cont de mediul si momentul actual romanesc sau global.
Unde vom gasi cuvantul ce exprima adevarul?
Multimea de jos care nu totdeauna e si proasta, nu asculta cuvintele inteleptilor, ca nu dau de mancare (parca ,,Bianca” da?). Oamenii de afaceri (cam 12%) ,,n-au timp”, vointa, nu simt nevoia stropului de cultura fie si locala, scriitorii isi vad de-ale lor ganduri si framantari (tare departe uneori de realitati). Atunci care devin promotori?
Ar fi angajatii de pe la stat, prost platiti, neluati in seama...
Incheierea mea duce la categoria reprezentativa: PRIMARII.
Ei se ocupa de administratia locala si au si echipa ajutatoare.
Ei sunt purtatorii vointelor si aspiratiilor locale.
Sunt MODELE urmate si cand sunt prezenti la manifestari specifice, si cand calca in crasme, si cand impart loturi de pamant. Nu degeaba am constatat in volumul ,,PRIMARII, ca niste oameni acolo, si ei” ca si institutia primarului intra in lantul educativ: televiziune - bar - scoala - biblioteca (uneori camin sau casa de cultura), unde, din fericire, au drept de decizie!
Unde cultura nu e, primar adevarat nu e !


[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Next> Last>>