DE SĂRBĂTOARE 
Avertisment: numerele de pe 8, 22, 29 aprilie vor fi dedicate unei sărbători unice, pentru că numai o dată eu pot împlini 80 de ani. Cred că merită. Vă iau pe toți martori.
Ce veți afla: multe, poate nu chiar mărunte, cu siguranță și noi elemente de valoare din timpul celor 51 de ani de când m­-am înrolat în sprijinul culturii,
învățământului, presei vasluiene.
Motivație: într-­o bună tradiție provincială, celor care reușesc în plan local național și internațional li se dă la cap cu toată nemernicia: a) în deplină practică de tip comunist, orice-­ar face careva, tot va fi omis, discreditat, minima­lizat… b) chiar acei cu ceva operă ca să nu se strice cu nulitățile aflate în poziții profitabile (ca la Muzeu, de pildă), se fac a nu ști despre realizările de excepție ale unuia numit D.V. Marin. Și, unii au ceva operă, dar… se aliniază; c) pen­tru oficialități o asemenea mare personalitate jurnalistică nu există, mai ales că a mai criticat pe unii și pe alții. Pot ei vedea ceva peste puterile lor de înțelegere? d) De ani mulți sistemul comunistoid mă ocultează și­mi îndepărtează pri­etenii cu amenințări sau foloase materiale. N-­am intrat în ghemul lor de viermi nedeprinși la muncă, dar cu spor la țâța bugetului; rămân, deci, unul contra multora.
Realități/istorie/realitate istorică: la câți dușmani am, la câtă ură, prostie, viclenie au, dacă aș fi greșit cu ceva… mă înfundau ăștia de mult. Așa că:
– Am împrăștiat în lume (nu numai la Vaslui, de unde puteam pleca de multe ori și cu mari avantaje bănești) cultură, știință, jurnalism, omenie (chiar dacă m­au deni­ grat, furat, înjurat). Pe cei mai mari dușmani ai mei din presă i-­am lansat eu, cu grupul meu de presă frecventat de peste 500 de tineri.
– Raportez tuturor că la împlinirea celor 80 de ani, tipăresc 50 (chiar 51) de cărți, în afară de revista internațională, ziar, TVV.
Înștiințez că sunt membru al Asociației Scriitorilor din America de Nord, membru co­fondator al UZPR (o vreme vicepreședinte), membru al Ligii Scriitorilor din România, membru senior al ALPI, conducătorul grupului de presă care întreține și ziarul.
– Sărbătorirea de pe 28 aprilie: local, național, universal… e spre mândria vasluienilor, de pe oriunde s-­ar afla (între granițele limbii române).
Menționez că pentru această SĂRBĂTOARE am înregistrat peste 60 de mesaje, Diplome, felicitări personale. La ce folosesc?
Vorba lui Val Andreescu: n-­am făcut ocolul lumii degeaba. Esențial rămâne o muncă de peste ½ secol în slujba vasluienilor. Și mai important: am ridicat Vasluiul pe harta culturală a lumii.
ÎN SFÂRȘIT:
Mulțumesc prietenilor mei de o calitate excepțională: dr. Valeriu Lupu (Vaslui), Cătălin Sîmpetru (Vaslui), Costin Clit (Huși), Vicu Merlan (Huși), Gabriela Ana Balan (comuna Alexandru Vlahuță), Ion Mâcnea (Vetrișoaia), Toader Dima (Berezeni), Valerică Radu (Rebricea) și altora din acest județ mereu defăimat, unde am infuzat cultura transmisă de cele 1080 de personalități intervievate pentru TVV, dintre care am ales „222­printre noi”, în volumul BĂTĂLIA PENTRU VASLUI, 740 de pagini.


[ add comment ]

<<First <Back | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Next> Last>>