Cu legenda simpla, usor de inventat, despre contributia unui negustor turc la un pod peste apa nabadaioasa a Zeletinului.
Centru de raion, centru comercial (mai important) pentru vreo 60 de sate, un orasel dupa model evreiesc, in prezent comuna incluzand 10 sate: Podu - Turcului, Sarbi, Lehancea, Giurgioana, Cabesti (care au fost si centre de comuna), Balanesti (care a avut prima scoala primara publica), Hanta, Racusana, Plopu si Fichitesti. Primarul e Gelu Ciorava.
Populatia comunei in februarie 2014, 4.936 de locuitori. Sunt 6 gradinite cu 157 micuti, 5 scoli cu 278 de elevi, un gimnaziu cu 240 de elevi. Liceul ,Alexandru Vlahuta (infiintat in 1955?) are in total 1.183 de elevi cu 3 clase a-XII-a (87 de elevi), cate o clasa de profesionala: anul II - 30 elevi, anul I - 29 elevi. ~n clasele IX - XII sunt 505 ,,combatanti.
Directoare: Mirela Balan, profesoara de matematica.
Secretara: Gabriela Ursoiu (de 3 ani), casatorita, baiat de 10 ani.
Un fost director, Dumitru Topa a condus scoala 20 de ani.
In septembrie 2008 directorul de atunci a organizat intalnirea promotiilor, o sarbatoare tare nimerita pentru arealul dintre Barlad - Berheci cu dominantul parau Zeletin in mijloc.
Despre liceu, invatamant, viata sociala si istorie sunt cel putin 3 carti notabile: Dorinel Ichim - ,,Targul Podu Turcului, Hristache Pricopie - ,,O istorie a invatamantului, Dumitru V. Marin - ,,Giurgioana, Sat - Biserica - Oameni.
Prima clasa de pe Valea Zeletinului poate fi un alt monument (mai ales ca nu sunt deloc statui prin aceste sate) istoricul literar, ca un omagiu adus locuitorilor mereu necajiti dar si marilor lor personalitati.
Mai mult: randurile de fata (ca si cartea) completeaza tabloul valorilor de talie nationala si nu numai, cumva intr-o cronologie (indispensabila) si fara a putea preciza cati, cum si cat de sus au ajuns cei de dupa 1959.
Crede, cititorule, neputintei omenesti.
Ei sunt ai nostri dintotdeauna
Nici macar arheologul si istoricul Dorinel Ichim n-ar putea spune de cand spiritul si munca alor nostri inaintasi s-au vazut consemnate in documente. Desigur, au existat de la inceputul lumii, s-au batut pentru glie in oastea mare a lui {tefan, au suferit, au patimit, au iubit au murit! Satul Cabesti e atestat in 1509, Giurgioana in 1518 (Martinesti) si celelalte-s vechi. Prin cimitire si prin ,,pietrele vechi nu gasim mare lucru. In Chestionarul lui Hasdeu (volumul XVIII) gasim dovezi sigure despre activitatea invatatorilor si preotilor ca si in ,,Giurgioana, Sat - Biserica - Oameni (2011) dar date indestul de succinte. Ni se pare o impietate sa nu scriem despre covarsitoarea personalitate a lui C.D. Zeletin ,,un urias cu fruntea-n soare (versul lui Cosbuc) decat putine cuvinte ca si despre ceilalti care se recunosc intr-o emblema creatoare statornica. Nu e deloc drept sa mentionam nume prestigioase in ordine alfabetica dar de vreme ce nu avem cunostinta despre realizarile impunatoare din zilele de inceput si pana azi, nici aplicarea ierarhiilor nu e corecta. Totul e intr-un timp foarte scurt de documentare oricat ne-ar ajuta internetul (pentru ca nu stim cat a contribuit in istoria stiintei abordate si nici care sunt domeniile cu valorificare personala).
Dintr-o istorie a afirmarilor in plan national nu pot lipsi, spre veneratie, exemplificare si infatisarea de modele cateva zeci de impatimiti ai studiului cu contributii exceptionale la dezvoltarea domeniilor lor de activitate.
Cine a facut lumea a dat omului puterea de a gandi, libertatea deci, dar cu nevoia de a manca. Pentru asta el savarseste nu ce ar vrea ci orice poate.
Niciunde oamenii nu sunt egali nici chiar cand se nasc. Diferentele intelectuale sunt cele mai multe si mai vizibile.
RAPORTUL CLASEI absolvente in 1959
Toti am primit talantii vietii: 74, 73, 72 Mai toti au stiut ce sa faca cu anii pe care-i avem; cu putine exceptii, toti avem nadejdile concrete oferite de nepoti.
O clasa de 32 de elevi, toti cu studii postliceale angrenati in viata sociala impreuna cu sotii, copii, nepoti; cele 19 de cupluri depistate ca TRAIESC astazi, adica in martie 2014, au adus pe lume aproximativ 52 de copii si ingrijesc 33 de nepoti, acestia fiind cea mai mare bogatie a lor pentru ca unii au opera cu care au calcat pe treptele posteritatii, altii averea cu care sunt mereu nelinistiti avand in vedere ca astazi, furatul e sport national (!) si toti, dar absolut toti au asigurate cele necesare traiului. Nu cunoastem vreun client al puscariilor, nici vreun deficient psihic ci doar cativa cu unele ciudatenii.
O prima lista cu personalitatile de pe Valea Zeletinului: Sergiu Adam - poet, Nicu Aur - pianist, Ion Berdan - profesor universitar doctor, Ovidiu Balan - dirijor, Nicolae Braescu - magistrat, Alexandru Demetriad - pianist, Ion Druica - profesor doctor fizician, Ion Florea Zeletin - poet, Dorinel Ichim - profesor doctor, istoric, arheolog, Iancu Grama - poet, Dumitru V. Marin - profesor, doctor, scriitor, etnolog, monografist, jurnalist de mare notorietate, Valentin Moraru - scriitor, Carmen Mihalache - critic literar. I.D. Musat - doctor in stiinte, George Nestor - ziarist, Letitia Oprisan - pictor, Constantin Popa - doctor in turism, Gheorghe Popa - profesor universitar doctor, geochimist, Nicolae Popa - proiectant, Constantin Prangati - ziarist, scriitor, Hristache Pricopie - istoric, Alexandru Tacu Zeletin - poet, Alina Tacu - poeta, Sorana Topa - doctor in istorie, C. D. Zeletin - academician doctor in stiinte, scriitor, poet, traducator, Stefan Zeletin - filozof.
E posibil ca aceasta lista sa sufere destule modificari.
[ add comment ] ( 40 views )