CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL VASLUIAN in context national - Schita introductiva - (I) 
Studiul pe care-l profilam azi nu se vrea vreun dictionar al personalitatilor desi nu vor lipsi referiri la cei care au reusit prin OPERA lor, indeobste in spatiul geografic apartinator de judetul Vaslui si imprejurimi. Demersul valoric pe care-l incercam va conduce la incheierea asteptata: aici exista, inca, o efervescenta culturala, literara, politica, informationala fara precedent, cu impunerea unor valori fie atentiei ,,regionale” fie nationale. Vom merge pe ideea ca aici trudesc un numar mare de oameni care imping pe sinele istoriei nationale (si nu numai) o alcatuire valorica de invidiat. Nu uitam nici un moment ca niciuna dintre localitatile vasluiene n-a avut universitate sau institutii cultural – educative de rang national, pana si Teatrul National ,,Victor Ion Popa” ,,bucurandu-se” doar de atentia unui public redus, fara mari actori, regizori sau autori (Victor Ion Popa fiind alaturi de Constantin Tanase emblematic) deci mediul cultural pe sponci, cu izbucniri personale ale unora care s-au realizat mai apoi la iasi, Bucuresti sau altundeva.
,,Firisoarele de aur” puse in stema tarii de mari personalitati plecate de pe aici (Emil Racovita, Nicolae Milescu Spatarul, Gheorghe Vranceanu etc.) n-au insemnat nici atunci, nici acum existenta fizica sau spirituala in acest perimetru ca astfel sa aiba aureola de model. Adesea cei plecati au fost bun plecati si n-au mai avut legatura cu realitatea locala.
Cand Petru Necula si Mihai Ciobanu cutezau o ,,evocare si reafirmare mare a valorilor spirituale vasluiene” in Dictionarul personalitatilor vasluiene, Vaslui, 2001, 176 pag., deschideau drumul si altora pentru relevarea marturiilor pilduitoare pentru cei care mereu vin. Prof. Ioan Baban aduce in atentia intr-alt dictionar alte cateva sute de nume din spatiul romanesc dar care fie s-au nascut, fie au activat un timp prin zona.
Desigur, stralucirea nationala e mai atractiva.
Dar:
a) Se face o nedreptate truditorilor pe aceste locuri care 1) au opera, adesea prost difuzata sau analizata, ba chiar sabotata; 2) au INFLUENTA necesara promovarii valorilor (inclusiv personale) prin functie, reviste, ziare, posturi tv, radio. Evident, nu numai cultural sociala ci si de promovare; 3) prezenta in Agora deci nu numai AICI, dar conteaza sa fie ACUM.
b) Avem in vedere statutul special al celor odata dusi si tot dusi. Au plecat de pe aici, dar cat au folosit dupa ei, cei ramasi? Desigur, spinoasa problema !
c) Influenta actualelor valori e reala? Scriitoarea Maria Cozma stabilita la Paris, ing. Sergius Marin din Canada s.a., cat conteaza in ,,competitie” cu Lucian Vasiliu (n. la Puiesti), Vicentiu Donose (^), matematicianul Radu Miron (Iasi), Elvira Sorohan (prof. univ. Iasi), C. D. Zeletin (Bucuresti) si multi altii.
Se observa foarte clar ruptura intre generatii, optiunile liceenilor si studentilor mergand catre profesii pragmatice (banul – ochiul...) si nicicum umanioare.
Cand mai descoperim cate un aspirant la bunavointa muzelor, jubilam de bucurie. Ne intrebam mereu pe unde mai sunt ,,urmasii nostri”, adica cei care sa preia stafeta de la aceasta generatie activa, dar inspre varsta a-3-a. Daca-i luam numai pe cei nascuti in actualul judet, e bine?
Dar daca-i asimilam si pe cei care produc, imbogatesc spiritualitatea in alte zone? Castigam... ce? Apar straluciri pentru locuri uitate de Dumnezeu cu valoare diamantifera? ~mping ei viata in complezitatea ei, cea de aici, ceva mai catre lumina?
Desigur, ne agatam ca de fructe implinite de exemple luminoase din spatialitate nationala. Din nou intrebarile: ce ne foloseste, cat, cui, cand...?
Cele 183 de carti # titluri din expozitia de pe 25 octombrie 2013 in ,,Omagiu Cartii Vasluiene”, revistele (putine si costelive), scriitorii (41) si alte personalitati in cadrul acestui Simpozion National sunt, absolut de necontestat, realitati palpabile. In virtutea acestui fapt (nu vorbe) continuam sa credem in Curentul Cultural – Informational.
Trebuie insa, ,,sa vedem” drumul de pana aici al creatorilor afirmati, adica mediul si momentul. (va urma)


[ add comment ] ( 30 views )

<<First <Back | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | Next> Last>>