TRANSILVANIA ... noastra ? 

Gandul ca alerg dupa ceva sanatate, nu m-a parasit tot drumul de la Vaslui la Oradea, desi un dobitoc de sofer cu o raba m-a scos in afara carosabilului cu marea sansa sa raman intreg: Experienta, prevederea si norocul mi-au salvat viata; adica fugind dupa sanatate puteam ramane si fara ce mai aveam din viata !
Cersetorii surdo-muti din Vaslui imi facusera semne amicale, chiar in centru, si mi-au rasarit in fata si in Brasov sau Oradea cu alte chipuri, adesea respingatoare la vedere dar ca un fel de emblema pentru starea noastra de azi cand, parca, s-a accentuat fenomenul saraciei.
Este si cauza acestui "reportaj" pentru Dvs., stimati cititori, dupa ce am transmis din alte numeroase tari ale lumii. Singur, cu gandurile mele am observat atat in judetul Vaslui cat si la Bacau parloagele si lanurile cu coceni de porumb iesind de sub zapada destul de asezata. Lume rufoasa la Plopana, galeti cu mere expuse la vanzare la Fundu Tutovei, kürtosi la Oituz ... "Muntii nostri aur poarta./ Noi cersim din poarta-n poarta", inclusiv pe la Ciucea lui Octavian Goga, un orasel cu disciplina ardeleneasca.
Am vazut deci, cersetori si in centrul Bacaului, si in Brasov, si la Sighisoara, si la Cluj, si la Biserica cu luna din Oradea. Aici sunt diferite afise care suna asa: "nu incurajati cersitul ca nu ii ajutati deloc ... cu o suma de bani". Prapaditi fara nume si cred, fara identitate intind mana si pe malurile Crisului Repede, alegandu-se adesea cu o injuratura aspra ungureasca !
M-am intrebat daca Transilvania e romaneasca, adica a noastra desi, preponderent se vorbeste romaneste, pentru ca si de pe aici au plecat multi "peste", sunt tot felul de firme straine (multe, nu ca la Vaslui) cu banci, cu populatie stilata si aristocrata. Partea asta cu lume buna e de la Brasov si mai ales de la Cluj inspre Ungaria, masini straine mai multe, disciplina in trafic mai mare, obezi mai multi, steag romanesc se vede doar pe turnul Primariei din Oradea, aeroporturi la Brasov, Turda, Cluj (ce minune arhitecturala se desavarseste aici !), Oradea.
Cea mai buna impresie, despre infrastructura Tarii Ardealului, adica soselele fara gropi si denivelari, cu bucata de autostrada care e ... cum trebuie ... Mi-am inchipuit ca diferenta dintre Republica Moldova si Moldova strabuna e cam la fel ca intre aceasta si Transilvania.
Oamenii de pe aici mi s-au parut mai degajati, mai siguri pe ei, deci au intrat intr-o normalitate a vietii si nu-si fac probleme pentru ziua de maine, chiar daca pleaca in Ungaria sau Europa.
In Baile Felix e bilingvism, nu prea e lume acum in extrasezon, tratamentele si cazarea acceptabile, dar multi, multi bolnavi de varsta a treia si foarte putin tineret. Nu exista viata de noapte desi, la cele cateva bazine e evaziune fiscala foarte "curata" ca ... se lucreaza cu apa calda (!)
Ma intreb de pe aici, daca Transilvania mai e a noastra si pana la urma daca noi mai suntem o natiune (pe care nu se mai bate moneda politica) sau bucata asta de tara e deja in Europa cu legile, strictetile, relele, bunele ei. Ca noi suntem la urma Caravana care sterge hotarele si altereaza limba romana.
Vorba lui Moromete: "unde mergem noi, ba !"


[ add comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | Next> Last>>