JUDECATORITA ! 

S-au ivit niste copii si copile care, cred ei, reprezinta inceputul lumii sau macar autoritatea ei suprema. Unii dintre ei au diploma universitara pe baza de portbagajul plin al masinii …
Judecatorii reprezinta un segment social de o structura aparte al dracului de tare infatuati, mult prea singuratici, destul de temuti si teribil de neapreciati. Justitia mai este, inca, in topul coruptiei. Socialmente ei nu exista decat intr-un anturaj restrans, restrans si arareori inteleg ce este omenia, traind `n cercul lor de legi si barfa !
Sunt singurul ziarist din judetul Vaslui, in ultimii 20 de ani, care m-am exprimat despre "tribunalisti" sau "judecatoristi" in termeni mai mult sau mai putin favorabili, in functie de tarele castei si realitatile din sedinte PUBLICE. N-am laudat eu, intemeiat, pe un tanar judecator de la Barlad si pe atatia de la Vaslui ?
Dar, vad cu mare regret, ca pe scaunul presedintelui de instanta se cocoata adesea cate cineva cu totul nepotrivit(a) ai asta in toate Instantele din judet. Un exemplu:
Tanara Mihaela - Roxana Romila (singura scuza, tinere]ea) deschide sedinta de judecata. Dupa un timp, in buzunarul unuia din sala suna telefonul. Cucoana din jilt il cheama repede pe strapontina (cu militianul alaturi), il legitimeaza, al amendeaza si pentru ca omul nu intelege de ce, ii dubleaza amenda, il da afara din sala (politistul il in[faca) si … ii respinge si cererea in Dosarul cauzei !
Au mai contat, scuzele, intamplarea, nestiinta, daca n-a existat bunavoin]a ? Sa nu credem ca presedintele unui complet poate da orice verdict vrea el ?
Presedinta "locului" a inteles ca dovada ei de mare autoritate este sa dea amenzi si sa puna politistul pe om !
Mi s-a parut ca e destul de tinerica sa nu realizeze ca omenia judecatorului nu e sa dea amenzi, sa condamne la maximum prevazut de lege, sa fie nu numai autoritara ci terorista (mai sufla vreunul in sala cand "presedintele instantei" are manifestari schizofrenice ?) sa intimideze, etc. ?
Stiu ca nominalizand vreun judecator, acesta nu mai uita niciodata si cand "te prinde" om te-ai facut ! Dar cand opera, valoarea, experienta si autoritatea mea de lider de presa atatea decenii pot indrepta un om, risc. Eu condamn un principiu, un comportament, nu persoana.
Am mai criticat pe cineva acum vreo zece ani si astazi este o excelenta profesionista. Poate si "presedinta" Mihaela - Roxana Romila va ajunge pe urmele Mihaelei, in fata careia ma-nclin, sa inteleaga ca DOMNUL are putere sa-i ajute, nu sa distruga pe prapaditi ! Ca poate fi si printesa gandului dintr-un magazin de vise a cuiva dar si simbolul dreptatii intr-o roba mereu neagra. Cumpana dreptatii poate fi tinuta si de un stramb. Si apoi, dumneaei, ca fiinta feminina trebuie sa fie neaparat gingasa si iertatoare. Altfel, ce sa caute acolo ?
Am dat un exemplu nu cu rautate (gaseam cuvinte mult mai aspre pentru ca judecatorul e o persoana publica si, in presa, ai nostri sunt !) ci ingrijorat ca noul val din judecatoria Vaslui ar avea destui neaveniti, ca actul de justitie poate fi influentat absolut hotarator de un veninos sau rau reprezentant al institutiei.
In societate si pe strada fata asta e frumoasa. De ce sa nu fie si ca judecatoare ?
Ca, daca nu vrea sau nu poate sa inteleaga, va ramane doar … o judecatorita.

Va dam drept la replica, domnisoara.


[ add comment ] ( 32 views )

<<First <Back | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | Next> Last>>