APA, FLORI SI SOARE (pe multe, multe parale) ! 
Invitat de fiul meu Sergius - Lucian (fost director la Unison Radio), acum cetatean canadian, am efectuat aproape 10 zile o croaziera in Mediterana. Abia la intoarcere mi-am dat seama cata nevoie am avut de aceasta odihna.
De pe oriunde am fost (Moscova, Londra, Ankara, Paris, etc.) am incercat sa scot concluzii care sa ne ajute pe toti romanii sa gasim calea catre mai bine; vazand, gandind, comparand, imitand, inventand. Macar sa visam, dar sa stim la ce.
VENETIA mareata odinioara (cu ceva bani l-au sprijinit pe Stefan cel Mare) cu urmele de opulenta (icoane sau picturi celebre, taverne in aur, numeroase piese de patrimoniu) cu aerul ca se ofera spre desfatarea omenirii, inseamna turism pe multi bani, inclusiv pe canalele brazdate de mii de barci si pe ici pe colo de gondole exclusiv pentru turisti. Are trei porturi mari dintre care unul pentru vase mari de croaziera.
Tot Venetia inseamna si MURANO, vestit pentru cristalul si confectiile sale, pictorii si comertul sau. O vizita pentru portelanuri, oglinzi (de la 1000 de euro la 60 000) si tot felul de reprezentari din sticla aprinde imaginatia si dorul de aventura.
Hotelul VENEZIA, care ne-a gazduit o noapte, pare ferecat in aur, pietre pretioase, sculpturi celebre.
ANCONA, cu castelul de la marginea marii paleste in fata splendorii in aur, mai prezent pentru vizitatori.
Insula CORFU, vestit cuib de pirati (cam 1000 de ani), cu soarele si legendele dar si piata de fructe, peste si legume, e un oras modern cu cetate conservata in promotoriu. Circulatie, nu gluma, amestec de limbi, liniste, soare ,flori.
SANTORINI, pe greceste (ca e insula greceasca) Fila, are 43 km patrati, e o insula cu smocuri de iarba pe stanci, cu multi catari pentru transport de persoane (ce miros urat degaja prezenta sutelor de animale pe traseul turistic …) urca mii si mii de oameni pe varful alb (case cu pereti subtiri de o palma) cu marea ademenitoare imprejur si tufuri vulcanice rosii, negre, albe, cu mici porturi la dispozitia marilor actori (din toata lumea) au bogatasi care-si retrag iahturile la pofta.
MYKONOS (pe aproape) cu case mici si ulite stramte, abia de incap 2 oameni alaturi, e interesanta tot ca VEDERE pentru ca in afara de comertul pentru vizitatori, n-are decat crasme cu serviciul impecabil.
ATENA si PIREU raman visuri si legende cu tot felul de zei care ar mai salaslui si azi, iar ACROPOLE, un simbol unic vegheaza ca grecii sa tot prospere din mituri si pietroaie. Am revazut a 3-a oara un simbol al puterii navigatorilor lumii, mereu gata "sa dea daruri" ca sa intre in cetate.
Colonadele de mii de tone, restaurarea in curs (un imens santier) si greva de miercuri ne-au lasat doar o ora sa admiram stiinta (cum sa urci pe un munte coloane de 60 de tone), ambitia (sa se infatiseze lumii - mari cuceritori), fantezia (mii de statui si arabescuri, legende, legende).
DUBROVNIK - cetate (special organizata pentru turism, pe care o depaseste castelul Huniazilor) e sufletul CROATIEI, unde nu ne-am putut intelege nici in limba franceza, nici in rusa. Ca peste tot engleza-i la putere. Am vazut aici cea mai veche farmacie din lume (functioneaza si azi) din 1316 (cu alambicuri si masuri de greutate, retete pentru oameni si pentru … obtinerea aurului !). Sa nu uitam ca biserica romaneasca din Sanstrei de Mures dateaza din 1313 si e cea mai veche cladire din Romania, atestata.
NAVA Costa Victoria, 76 000 de tone, 14 punti deci cu mult mai inalta (si maiestuoasa) decat orice cladire din Vaslui, cu 3100 persoane la bord. Mancare multa si gratis, bautura pe foarte multi bani.
PARTICIPANTII: de toate natiile, 60% peste 50 de ani, doar cativa copii, stare sociala medie inclusiv someri, pensionari. Activitati in aer liber, concursuri, inot si excursii zilnice.
Pe scurt, concluzii:
- Nu se construieste in Europa. N-am vazut absolut nici o constructie.
- Se vinde bine imaginea (locurilor) legenda, visul pe taxe mari, mari.
- Populatia batrana; tineretul roman revigoreaza … locurile.
- Marea nu mai hraneste (n-am vazut 1, macar unul, pescar) decat din "monstri" frumosi plini de turisti.
Noi, care avem de toate, care avem marea si cu raurile, muntii cu prapastiile si flori de tot felul, cand invatam … TURISM ?



[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | Next> Last>>