Martor la dezastru 
20-21 apr. 2017: in loc de primavara - viscol, zapada – nenorocire in agricultura.
15 apr. 1988.
In dimineata acelei zile ne-am trezit cu zapada si viscol. Lalelele rosii isi scoteau petalele dintr-o zapada vinetie care era asezata si pe straturile de ceapa si pe iarba care-si scotea in bataia vāntului firele verzi, dar mai ales pe florile de zarzar si cires inchingate de zapada imbibata de apa si inghetata pe ramuri si mai ales pe flori. Senzatie nemaitraita de atunci cind totul parea ireal sub pleasna ploii si zapezilor in curs de topire... Atunci am ales titlul romanului meu „Zapada pe flori de cires” pentru care nu dormeam de cāteva saptamāni.
In 1988 n-am gustat fructe din Moldova trecuta prin viscol.
Joi 20 aprilie 2017... un drum prin toate baltoacele posibile la Vinderei o comuna uitata de Dumnezeu si autoritati. Cei cātiva kilometri prin localitatile din judetul Galati (comuna Balabanesti) sunt asfaltati. Cele citeva zeci de kilometri din comuna Vinderei... nu: nici calea mai veche prin Grivita si nici pe scurtatura spre Bārlad care ar insemna si timp si kilometri economisiti si combustibil si... sperante!
Vifornita acoperea cu zapada uda si parbrizul masinii si iarba cāmpului si gropile din soseaua plina de baltoace... Am filmat si fotografiat ciresii plini de floare inchingata de neaua „reavana” (ca si o vietate in chihlimbar;) bine lipita de tot ce reprezinta pomul in bataia viscolului. Satul resedinta de comuna era acoperit cu aproape o palma de omat, era lipsit de curent electric asa ca in sala de sedinte a primariei un grup de crescatori de animale dezbateau (sub conducerea primarului Ionel-Ionut Ghiur) problema crearii unei societati agricole care sa le deschida un drum mai bun pentru accesarea unor fonduri europene.
De toata zghihuiala naturii de afara oamenii nu pareau impresionati ci mai degraba de sperantele distruse printr-o incercare anterioara de a-i mobiliza pe posesorii de oi, din care mai toti au iesit tepuiti.
„Eu nu vreau asociere” ne-a declarat Ioana cea cu 300 de oi, „eu m-am prajit cu hotii” peroreaza un personaj voinic, Ion si el un pastor fruntas. Printre cei vreo 30 de participanti destui au refuzat ideea formarii acestei societati agro-zoo! Unii au fost chiar foarte vocali, reticenti si revoltati.
Afara viscolul a continuat ca si in toata ziua de 20 si apoi 21.
Sunt martorul DEZASTRELOR in agricultura romāneasca unde cresterea porcilor (romānesti) a disparut (iarmaroacele sunt interzise crescatorilor), unde septelul de animale e mai mic decāt jumatatea de acum 7 ani cind familiile de albine au murit pe capete (tot cam jumatate) si unde speranta e grav mutilata. Preturile produselor agricole -mizerabile- imbatrānirea populatiei, exodul tinerilor pun lespede de mormānt peste traditionala viata la tara.
Pāna si primarul, ec. Ionel-Ionut Ghiur e „avariat” in nadejdea sa de a realiza ceva deosebit in comuna, pentru ca daca mamaliga... nu e, nimic nu mai e!
La DEZASTRUL economico-social, pe 20-21-22 aprilie 2017 s-a adaugat DEZASTRUL NATURAL: zapada peste flori, nu numai de cires si ingheturi pentru culturile de primavara. „Joi dupa Pasti” n-a fost o zi a asteptarilor inutile ci momentul jelaniei moldovenilor loviti in speranta pentru mai bine si increderea in viata.
Dezastru pe 15 aprilie 1988, dezastru in 20 aprilie 2017, dar si mai mare dezastru prin tot ce se intāmpla in agricultura romāneasca.
Si despre dezastrul din limba romāna vorbim... dar, data viitoare.


[ add comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | Next> Last>>