MESAJ (II) 
In jurul Grupului nostru de presa se aduna constant valori, in valurile transformatoare, e usor de demonstrat. Ramane actuala precizarea din cartea din 2006, TV.V. – 15 ... explozia cultural – informationala din judetul Vaslui:
"Demersul nostru se bazeaza strict pe realitatea care impune ca principale realizari in aceasta perioada:
- Dezvoltarea si diversificarea vietii social - culturale si economice, ca exponent SC CVINTET TE-RA fiind un grup modern si modernist sub varii aspecte.
- Introducerea informatizarii (de la telefoanele analogice cu disc la celulare, calculatoare, internet) si nu numai.
- Realizarea unei anumite constiinte de sine a acestei populatii dar si stirbirea, neglijarea sau anularea valorilor locale (un exemplu: parlamentari, straini de aceste locuri);
- Situarea intr-un angrenaj (circuit) national sau mondial a unor valori locale: destui dintre vasluieni s-au afirmat in Bucuresti, in tara sau peste hotare; un fost deputat de Vaslui (Traian Basescu) ajunge presedintele tarii, o deputata din Vaslui - parlamentar european, alti alesi ca parlamentari de Vaslui ajung in functii importante, destui tineri din judet lucreaza la mari companii nationale, in lume, destule talente in diaspora.
Credem ca:
a) Televiziunea Vaslui si celelalte mijloace de presa ale Grupului reprezinta si un important element de continuitate si diversitate.
b) Este emblematica situarea ca lider de opinie in constiinta publica a primei Televiziuni din Moldova (TV.V.).
c) Prin aceste mijloace mass-media si ziarul MERIDIANUL exista un cronicar permanent, este parcurs un segment de istorie locala. Este adevarat, o istorie marunta, detalii ale istoriei neamului dar reprezentativa pentru un esantion al populatiei romanesti.
d) Prin unitatea de vederi a celor 4 mijloace de presa (TV.V. era mai putin fara radio si ziar) s-a creat un model cultural ilustrativ.
e) Aici s-a creat o adevarata scoala de jurnalisti, oriunde s-ar afla ei astazi !
MERIDIANUL e un ziar... rezumativ ! Adica sintetizand ceea ce a aparut mai reprezentativ in Televiziunea Vaslui, si din ce s-a difuzat pe posturile de radio Unison (Vaslui +Barlad) ca si viata publica la zi.
Un ziar... cat un ziar adevarat, dar si cat o revista de cultura datorita paginii permanente consacrata localismului creator.
Un ziar, din an II (martie 2000) bisaptamanal, trisaptamanal, saptamanal care insoteste istoria mijloacelor mass-media din judet, dar mai ales ilustreaza curentul cultural-informational devenit emblematic prin reunirea celor mai de seama creatori din judetul Vaslui.
Un inceput de secol si mileniu framantat (dupa Revolutie !) in care curajul si mai ales munca a prilejuit formarea si avantul localismului creator cu rezultate de exceptie.
Ne bucuram ca am fost in centrul evenimentelor !
Incercam deci, un crampei de monografie a timpului care poate trezi nostalgii la cei de aici si… poate mentine din spiritul national la miile si miile de conjudeteni din toate colturile lumii ... Pentru ca:
Granitele limbii romane nu se mai suprapun cu cele de stat.
In context mondial vasluienii nu contam, in cel european am fi vreo virgula, pe plan national macar un cuvant. Cat de cuprinzator si apasat, veti decide Dvs. !
Noi gandim si simtim romaneste nu numai pentru cei de aici ci si pentru cei de departe; nu numai pentru astazi ci si… pentru viitor.
Cat vom reusi ?".



[ add comment ] ( 11 views )
ATENA+ ATENA 
Am revazut Grecia, evident ATENA – capitala si, desigur, simbolul national Acropole. Am "revazut" si zeita protectoare ATENA, intelep-ciunea intruchipata ...
Dus acolo sa simt si sa gandesc, desi puteam doar sa beau si sa mananc, am fost alaturi de F.C. Vaslui, o echipa care ne poate aduce mari satisfactii morale, cu un finantator deja vestit; dar reporterul din mine s-a simtit obligat sa va ia parteneri pe Dvs., stimati telespectatori (sper ca ati vazut emisiunea de duminica, 30 august), ascultatori (auzit, transmisiile in direct) si cititori.
Pe scurt, principalele impresii:
- Acropole e principalul obiectiv turistic, simbolul vitejiei si maretiei de odinioara a Eladei. Astazi tara are aproape 10 milioane de locuitori, dar in fiecare zi, 11 milioane de turisti, din toate colturile lumii, care vin sa vada acest monument unic al lumii, urca muntele aproape toti, platind biletul 12 euro. (in scurt, numai aici, e un buget national...)
- Infrastructura e perfect pusa la punct, cu pana la 12 benzi pe sens ! Milioanele de masini polueaza dar... exista ! Tot felul de artificii arhitectonice infrumuseteaza un oras plictisitor in sine prin geometria veche, strazi inguste, multe mii de semafoare si galagie infernala. "Desenele" smintitilor, graffiti, uratesc substantial cladirile.
- Cel mai urat centru din lume: Omonia are un platou de vreo mie de m.p. cu W.C. in mijloc, cercurile olimpice (aproape neobservabile), tot felul de drogati si amatoare de servicii sexuale. In apropiere, magazine, magazine (de lux) si carciumioare foarte stilate, cu servicii perfecte, dar si preturi mari.
- Motociclisti foarte multi: motociclete de toate preturile, cu nebuni de diferite grade, viteze considerabile, intamplari ciudate. M-a socat ca un proaspat accidentat de pe micul bolid avea o gaura cam de 20 mm. deasupra fruntii, i-am observat bine, bine gaura, dar el gesticula cand il ridicau cu salvarea ! N-am crezut vreodata ca un om mai poate fi constient dupa o asemenea borta in cap.
- Romanii... prapaditii neamului, pe acolo. Slugi si cersetori, iar care au vreo slujba onorabila nu se recunosc din aceasta natie. Tragedii si indiferenta: o tiganca din Murgeni (cu copil) batuta crunt de alt cersetor din Sibiu pentru locul de cersit; un vasluian, Cretu Stefan din Trestiana, inselat de un antreprenor grec de doua ori: sa munceasca trei luni in Maroc si sa-i dea lichidarea doar jumatate din promisiune; un cantaret in cinci limbi din Bucuresti, strangea cate 18 – 19 euro pe zi intr-o palarie, in fata Academiei...
- Turismul exceptional organizat cu valorizarea monumentelor istorice. Anticii au facut, cu adevarat ceva (din ce-au acumulat): monumente impunatoare, de regula din marmura, si... legendele Olimpului. Cu astea au asigurat existenta unui popor... cat va exista aceasta manifestare omeneasca numita turism. Cine nu vrea sa vada Partenonul, Meteora, insulele, Pireul... ?
- Echipa noastra a fost un mesager luminos, chiar daca a pierdut cu 3-0.
- Olimpics Stadion e o bijuterie arhitectonica, filigran pe cer. E si o adevarata industrie. Sute de oameni isi castiga existenta in acest complex de sanatate si sport. Cele doua etaje si forma elipsoidala asigura o acustica perfecta, comparabila cu a vechilor arene, Karaiskakis sau cu Panathinaikos.
- Am filmat vacarmul organizat in Golful Pireu cu adevarat centru de afaceri, stadionul Olympiakos. E viata, afaceri si... evaziune serioasa acolo, ca si in portul viu animat chiar la 2 noaptea. Sportul ca afacere e profitabil in tara aceasta in care, daca nu stii engleza, esti pierdut.
- Delegatia noastra a fost respectata pretutindeni si l-am filmat pe Adrian Porumboiu alaturi de boss-ul de la A.E.K. Atena. Al nostru e un tip popular si foarte afectuos cu echipa. Al lor, cu 8-10 insotitori si distant.
- Cristi Dulca, antrenorul F.C. Vaslui, a promis ca ai nostri vor lupta ca la Podul - Inalt. Mi-a placut, dar... poate, altadata si asemenea victorie !
- Despre arta greaca, parcuri, divertisment, hoteluri se pot scrie multe. Turul Atenei cu omnibusul (cu 18 euro) e la fel de interesant ca cel din Paris sau Londra. Ce mai, stiu sa-si vanda marfa !
- Ce-am putea invata noi ? Macar cum sa ne organizam, cum sa facem turism intr-o tara cu mult mai frumoasa ca a lor.
Si, de ce nu, cum sa traim mai bine !


[ add comment ] ( 10 views )
MESAJ 
O carte pentru un Curent cultural-informational unic (si care, cred ca, va ramane unicat) care are ca axa un ziar cu peripetiile lui, MERIDIANUL, ca o cronica vie si scrisa a momentului (de decenii) rezumand ce s-a difuzat ca imagine in Studioul TV. Vaslui si ca sunet in posturile UNISON Radio (Vaslui si Barlad) intr-un MEDIU putin favorabil prin traditie si conditii (in-telectuale)..., o opera care sa ofere argumente ca si in judetul Vaslui e... explozie de creativitate.
Daca "galaxia Guttemberg" isi arata li-mitele (oare, sfarsitul ?), cartea (text^pagina^grafica...) trecand in editie electronica, iar ziarul fiind cel mai ieftin pe net, putem crede intr-o miraculoasa dezvoltare mintala numai informatizata ? Ar insemna ca putem trai numai cu pastile !
Scriam in TVV – 15... explozia... ca omul trebuie sa invete si asta inseamna text, oricum ar fi, trebuie sa comunice si asta inseamna cuvant vorbit, scris sau subinteles, sa viseze, deci imagine din natura sau... creata, artistica !
A comunica despre momentele dezvoltarii noastre pe aceste locuri inseamna a lua martor presa.
Mergem in cautarea identitatii de sine, mereu "trimitandu-ne" creierele prin alte parti. Vasluiul ca judet si municipiu poate demonstra greu, greu ca are valoare in context national si numai prin operele celor plecati. Aproape toate marile "capacitati locale" s-au afirmat uneori cu mult prea departe, sa nu mai stim de ele.
Nu multi si ne-prosti, cei ramasi au rea-lizat ce-au putut: posturi de radio, tv, ziare si reviste, cele mai multe efemere, formatii artistice (Fantasia, Rotaria, Rapsodia Vasluiului, excursii, spectacole etc.). Aproximativ 150 de persoane au incercat... carti ! Vreo 300 de volume, (unele, doar pagini), stau marturie pentru acesti 20 de ani, cu colaborari la aproximativ 60 de publicatii.
Am considerat, pe baza valorii si continuitatii ca TV.V., Unison Vaslui si Unison Barlad sustinute de Meridianul au fost principalele voci ale cetatii in aceasta efervescenta unica si irepetabila. Alte posturi TV, de azi, (filiala Antena 1, Impact TV-telecablu si de curand Total TV), alte posturi radio care se aud aici (program local non-stop nu au decat cei de la Unison Radio), destule reviste scolare sau cateva aparitii mature sporadice fac dovada dezbaterii in urbe si in judet fie creatie, fie REAC}IE la ce-am propus noi.
Spiritul veacului (G. Ibraileanu) tinde catre munca fizica prea putina (inclusiv ore de educatie fizica in scoli) si lene intelectuala... cat cuprinde ! Homo videns inseamna vizionare... nesfarsita, cu rare emotii la violente si la sex ! Si acesta e inceputul !


[ add comment ] ( 11 views )
DIN NICOSIA, pentru Dvs ! 
Am insotit echipa noastra, FC Vaslui, la meciul cu Omonia Nikosia. Adrian Porumboiu a asigurat jucatorilor si invitatilor conditiile cele mai bune posibile: avion charter, cazare la hotel Hilton (unde lucreaza 15 romani, printre care Orzan de la Cretesti).
Selectez dintre impresii:
- Insula Cypru este cam de marimea judetului Suceava, unii spun cu 800.000 locuitori, altii cu peste 2 milioane. Adevarul nu-l stiu nici cipriotii impartiti in Ciprul turcesc si cel grecesc. Important e ca aici lucreaza aproximativ 45.000 de romani, printre ei, soferul fostului sef al politiei (Lupu), bucatar ferice la un hotel din Limasol, unde am poposit in excursie.
- Am aterizat la Larnaca, aeroport care "intra in marea Mediterana", am mers cu autobuzul pana la Nicosia, a doua zi am facut turul insulei prin Limasol si alte cateva orase, dar mai ales peste pamantul sterp al insulei (de ce s-o fi numit insula Afroditei... la saracia locurilor ?), doar usor inverzit spre mijloc datorita unor munti asemanatori cu Macinul din Dobrogea.
- Temperatura este de aproximativ 50 de grade Celsius la umbra, ziua, 35 noaptea. Vegetatie corespunzatoare, adica saraca si numai unde este apa; si nu este. Cipriotii desalinizeaza apa de mare (incredibil de limpede) si n-o beau ! E apa menajera, de baut importa.
- N-am vazut oameni pe strada nici ziua, nici noaptea. Filmul meu e fara personaje, pentru ca doar cei de prin magazine, baruri, respira si... spera sa le calce excursionistii pragul. Amabili si... atat ! Unde-or fi traind, ca nici la ferestre n-am vazut lumini.
- Toate blocurile si casele au rezervoare/ schimbatoare de caldura, perdele si bunastare, venitul pe cap de locuitor fiind de aproximativ 1000 euro pe luna; ai nostri castiga intre 500 – 800, rar, mai mult, si sunt slugi, tacute si disciplinate.
- Infrastructura (drumurile) exceptionala. Se cunoaste ca tot ce inseamna civilizatie moderna li se datoreaza americanilor care au implantat cele doua baze militare/ NATO; alte natii decat ciprioti si excursionisti nu prea exista.
- Traiesc din turism, cel prin aer (deci scump si banos) si chiar nu pot intelege de ce turismul e asa de dezvoltat... decat daca ma gandesc la pozitia geo – strategica ! In orase cresc tuia, un fel de chiparosi, platani, rar palmieri, s.a. Dar in copaci exista un fel de cosasi (lacuste) de-ai nostri care fac un zgomot asurzitor, ca pompele care stropesc iarba, obositor. Ma intreb cum pot lighioanele sa inceteze brusc, toate, zgomotul, si tot asa sa-l reia.
- Baietii nostri au jucat ce trebuia. Dupa golul lui Wesley, publicul si-a incurajat intens echipa, dar fara greseala lui Kuciak, mai puteam sta o saptamana fara gol.
Ce-am invatat ?
• Ca viata e frumoasa cand au si altii interes. Nu cumva daca ramaneam tara neutra ne ajuta si estul si vestul ?
• Ca turismul e sursa de bani: cipriotii aproape n-au ce vinde, Nicosia este un oras cumplit de plictisitor si gri, grecii vand legende, cehii vand istorie, noi ... ?
• Ca sportul face mai mult decat orice pentru re-cunoasterea noastra. Am vazut acolo cel mai tampit consul de ambasada, ca si batalia romanilor cu viata si... cu autoritatile romane.
• La caldura care-i acolo, e greu sa-ti mai lucreze mintea ...
• Nicosia, de la capatul lumii, e placa turnanta pentru Europa.
• ...
Urmeaza dubla cu AEK Atena !
Hai, Vasluiul !


[ add comment ] ( 11 views )
Was–ley / sau ... Porumboiu al nostru ! 
Vasluiul tinde sa aiba ca emblema sportiva pe brazilianul Wesley, mijlocasul formatiei care aduce faima europeana. In meciul retur de la Nicosia a reusit golul care a linistit atmosfera, fierbinte si la propriu si la figurat. Baietii nostri au iesit la constructie in cea de-a doua repriza si fara greseala lui Kuciak, mai puteau juca o saptamana fara sa primeasca gol. Mai tot meciul, Wesley nu s-a prea vazut (marcat sever) dar a strecurat mingea in plasa dintr-o lovitura libera din afara careului si... gata calificarea !
Remarc patru jucatori: Gabi Canu, un sufletist destept, stapanul careului, cu mare devotament pentru echipa, Bogdan Buhus, iute, decis, cu joc inteligent si pase la meserie, pe Silviu Balace, in vana, istet si bataios cu zvacniri ofensive. Va rog sa tineti cont de valoarea ridicata a adversarilor la fiecare !
Cel de-al patrulea este Lucica Burdujan, un atacant pur sange, dar trimis undeva pe dreapta, unde a fost adesea "fluturas", adica sarea la minge in dorul lelii, doar sa se faca de bafta sau... sa se uite aparatorii la el. Doar cateva zvacniri i-au aratat clasa. Daca-i iesea driblingul si lui Gerlem, in careu, il saltam in slavi.
Una peste alta, flacaii nostri, mai albi sau mai de culoare, au respectat sarcinile de joc ale lui Cristi Dulca, un tanar antrenor de mare perspectiva pe care l-am vazut nedormit si framantat. Bravo, Adriene, ca ti-ai selectat sufletisti ca baiatul asta !
Eroul nostru e insa Adrian Porumboiu. Incapatanatul acesta face pentru imaginea pozitiva a Romaniei, mai mult decat alti ambasadori, delegati la congrese, politicieni si multi alti calatori pe banii statului, la un loc.
Auzind de atatia romani in Cipru (circa 45.000! care au si un ziar al lor) m-am infiintat la ambasada. Nu prea binevoitor, consulul Traian Plescan si "consulita" Cristina Zamfirache, n-au stiut nimic, n-au spus nimic, decat sa ne trimita la site-ul Ministerului de Externe. De fapt astia nu stiu nimic si se poarta cu romanii ca niste oameni de nimic. Rar mi-a fost dat sa vad asa tampiti, sau, care voiau sa para astfel, ca la aceasta ambasada ! La iesire am filmat romance care i-au spurcat rau, rau ! Daca astia ne reprezinta, vai de voi si de noi !
Ma intorc la Vaslui > Waslui > Wasley > Wos-ley (prima atestare de la 1375, Wassiulach), adica la brazilianul care ajuta Vasluiul sa aiba fata in lume, descoperit de finantatorul echipei, care cheltuieste enorm pentru iesirea in Europa a Vasluiului. In Cipru era mai cunoscut el decat judetul !
Calificarea aceasta m-a entuziasmat si pe mine ca si pe toti membrii delegatiei, practic toata crema judetului si lucratori merituosi de la firmele lui Adrian. (Ca o paranteza, rar mi s-a intamplat sa ascult atatea glume reusite, decente ca in acest cerc: capelmaistri Fanica Coser si Vasile Popa). S-a vazut astfel si sustinerea (sper nu numai verbala) care se poate materializa din partea oficialitatilor.
Se va realiza, oare, vreodata ca selectia noastra in lume, adica pe langa academicieni (Viorel Barbu, Constantin Toma) savanti si alte mari spirite IN LUME, Porumboiu da acesteia bune sau marunte de peste tot... suflet romanesc ?
Sa nu-si inchipuie cineva ca-l flatez pe fostul mare arbitru international. Dar sa nu scriu despre rolul ACTUAL in plan economic si sportiv al acestuia, mi se pare o nedreptate !
Dupa 1 – 1 la Nicosia, oastea sarbo-braziliano-moldoveana a lui Adrian mai are destule de spus in fotbal.
Succes, baieti !


[ 1 comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>