DE VARA; DESPRE SECETA 
Drumurile noastre duc prin aproape 300 de primarii din cele 4 judete ale Moldovei, Vaslui - Iasi - Bacau - Galati si ne permit sa observam ce se intampla cu agricultura zonei, sursa noastra de hrana, ocupatia care ne mentine.
In Moldova e seceta. Inca nu e jalea cea mare, dar e din ce in ce mai rau si mai greu. Graul care parea a scapa in castigator ca si alte paioase, se hucheste, adica bobul ramane mic si cam sec.
Porumbul rasarit frumos in primavara, si-a plecat frunzele in raport cu starea de vegetatie in care se afla. Floarea soarelui este inca vioaie, pasunile sunt aproape galbene in loc de verzi, iar pamantul are crapaturi de cate un lat de palma (unde-si pot rupe animalele picioarele). Culesul la salcam s-a incheiat repede pentru albine, iar la tei inca nu e nici pentru intretinere.
Cu vitele e cea mai mare problema: s-au ieftinit (o vaca si vitel, 1.500 lei) si se prefigureaza o criza a nutretului. Asta chiar ar fi saracie daca fondul animalier ar fi decimat, dat fiind ca din „averea” taranilor nu lipseste casa, vaca sau calul, cele cateva gaini. Grav e ca a scazut optimismul si increderea in reusita a omului.
Efectele in lant duc la incetinirea oricaror alte activitati, de orice alt tip, mai ales ca si elevii sunt in vacanta.
Temperaturile de peste 30 de grade sunt demolatoare. Lipsa de initiativa a prea multor oameni e mult prea daunatoare.
Am schitat o realitate dintr-o provincie unde a-5-a parte a tarii se simte parasita de Dumnezeu si de autoritati.
SOLUTII?
- Sa recuperam fiecare pai, fiecare fir de nutret. Am luat legatura cu prieteni din alte parti ale tarii sa le strangem noi paiele. „Sa nu va mire daca vom strange si frunzele de prin paduri. Am mai trecut prin asta candva si asa ne-am salvat”. (ing. Neculai Ignat, Puscasi - Vaslui).
- „Am intervenit si la prefect si in alte parti sa se pompeze apa din Prut in albia Jijiei. Aceasta a secat fiind oprita inainte de Moreni - Prisacani. Nu se gasesc fondurile pentru curent electric si noi murim cu sistemul de irigatii care poate functiona!!” Iritat si revoltat, dr. ing. Constantin Chirila - Prisacani - Iasi.
- „Am mai udat cu cana la radacina porumbului. N-au fost rezultate spectaculoase dar n-am murit de foame. Sa valorifici cam orice sursa de apa”. (ec. Costica Sacaleanu, }utora - Iasi)
- Desigur, toata lumea asteapta ploaia. „La noi au iesit preotii cu icoanele” (Ionel Munteanu, Ciocani - Vaslui). Ruga la Domnul nu ajunge si norocosii care au apa pe aproape, s-o foloseaca! TRECEM NOI, SI PESTE ASTA! Constienti ca daca mancare nu e, nimic nu e!
Vara asta e totusi si moment al unor visuri de viitor: poeta Gabriela Balan vrea sa scoata un alt volum, noi cei din Redactie vrem sa scoatem pe piata numarul 2 din M.C.R. As zice ca sunt si forte ale raului ca niste gandaci de balegar in frunte cu Timofticiuc si Tanasuc care n-au subiecte si-i starnesc pe oamenii prosti. Penalii astia putrezi depasesc orice limita umana sau de deontologie. Merita altceva decat dispretul nostru?
Apropo de visuri: sa ne incurajam unii pe altii acum! Ca daca ploua, tot cu totii ne vom bucura!
Vara secetoasa are notele lui N. Labis: „A ramas cerul fierbinte si gol/ Ciuturile scot din fantana namol”, dar nu e cazul sa pornim vanatoarea foametei in muntii Carpati, desi foarte multi pleaca la munci in strainatate. Tot fuga e.
Pentru mamaliga noastra cea de toate zilele, noi ramanem aici !

[ add comment ] ( 25 views )

<<First <Back | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | Next> Last>>