BUCURIILE SANTAMARIEI 
Praznicul Santamariei inchide vara, dintotdeauna, desi se considera ca Schimbarea la Fata (6 august) este „granita” dintre vara si toamna. Caldurile mari din iulie, august au sters vreun fel de despartire a celor doua anotimpuri; mai mult, seceta prelungita si aspra din ultimele 3 luni a tocit orice fel de incredere a romanilor intr-un an agricol bun ori satisfacator. Ca bilant provizoriu, la graie recolta pe jumatate, la alte cereale si mai rau, porumbul e in grava suferinta. Apicultura ramane doar cu productia slaba de la salcam, pentru ca doar putini au nimerit lanuri melifere la floarea soarelui (ca la tei... nimic). Flora spontana a lipsit din cauza secetei. Cresterea pretului la miere e absolut justificata !
Cum s-ar zice, am dat-o in bara cu agricultura si cu cresterea animalelor.
Totusi, prin osardia catorva primari care au organizat Ziua comunei lor, am avut parte si de ceva satisfactii. E drept, n-am putut participa la prea multe (si tare as fi vrut la Tatarusi, Gropnita, }iganasi etc. din judetul Iasi) si la restul comunelor din judetul Vaslui, unde am auzit expresii de primar: n-am bani, nu fac, mai ales ca-s numai babe si mosnegi !
Organizarile din comunele Duda - Epureni, Ivesti, Laza, Pochidia, Cozmesti, au fost chiar prilejuri de bucurie nu numai pentru noi, ci pentru comunitatile pe care acesti primari indrazneti si intreprinzatori le pastreaza cu prilejul acestor sarbatori. „Dumnezeu sa-i dea sanatate, avem primar bun, harnic, destept” (Salceni); „Sarbatoare mare si frumoasa, numai politicienele nu ne-au placut, l-am vazut pe primar tare asudat” (Ivesti); „Ce curaj sa organizezi asa spectacole pe caldura asta, avem si noi oameni de valoare” (Duda - Epureni); „Sportul mi-a placut cel mai mult, sesiunea de comunicari anuala e puterea comunei Laza.” Cununia civila de la Salceni - Pochidia s-a integrat unui spectacol de o mare diversitate. Si am putea continua si cu fapte si cu aprecieri de tipul celor de mai sus.
La Butea - Iasi a fost mare sarbatoare pe 8 august: parintele paroh era tare multumit (o sa-i publicam interviul), oficialitatile locale si mai si !
La Prisacani, sarbatoare pe 3 zile, 21 - 23 august. Primarul Constantin Chirila programeaza activitati impunatoare si prestigioase, pe masura valorii sale.
Reporterul mai poate scotoci destul in sacul cu noutati.
Dar:
Evidentiem sarbatorirea poetului Ion Macnea de la Vetrisoaia. De mai multa vreme tanar, la cei 80 de ani ai sai, acesta ne-a uimit cu organizarea ca la carte, cu grup statuar unic (oricum in Romania), cu spectacole artistice foarte valoroase, cu expozitia de carte si cu marile personalitati prezente la omagierea sa. Da, Doamne, sa mai vedem asa ceva !
Ion Gheorghe Pricop este un prozator, poet si un activist social unic in Moldova. Sambata si-a lansat trilogia „Paradigma desertului” la el in comuna, la Duda - Epureni, cu invitati de marca. Primarul Petrica Chiriac s-a intrecut pe sine si a realizat ca la carte sarbatoarea comunei.
In „Zilele Vasluiului” poetul, prozatorul si omul de cultura Ioan Baban s-a prezentat la raport in fata cititorilor cu 3 volume, si a dovedit ca la aniversarea sa de 8 decenii de viata este activ, inspirat, creativ si... tanar !
Apropo de schimbarea la fata pe stil vechi, se spune ca o dorinta exprimata atunci, se implineste! Exprimati-va astazi ca Dumnezeu e unul !
Iata ca de sarbatoarea „secetoasa” a Santamariei putem avea si alte bucurii decat cele legate de burta plina.
*
M.C.R. se implineste in numarul 3.
Asteptam si alte materiale !


[ add comment ] ( 22 views )

<<First <Back | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | Next> Last>>