TOTUSI, 20 - TV.V. 


Astazi, de Ajun, la ora 7:00 s-au implinit exact 20 de ani de la PRIMA EMISIUNE TV locala in Vaslui - in judet si in Moldova. Pentru cine n-are nimic sfant, sau nu-i ajunge mintea la evenimentele importante (ce mai e Revolutia azi … ?) sau cocheteaza cu jigodismul, ar fi intrebarea "ei, si ce ?!" pentru cine vede cat e de greu sa faci ceva cu totul deosebit, ramane de-a mirarea, iar cine ia aminte si cugeta, nu poate gandi decat … "bravo lor !"
Din cauza ca fiecare numar de ziar are viata lui (ca si fiecare carte), amintesc data inceputului, 5 decembrie 1990, prima emisiune (doar in 3 saptamani), pe 24 decembrie 1990, Licenta de emisie 001/ CNA, si, urmeaza acele momente stralucitoare, ca briliantele in parul frumoasei. Martora la tot felul de evenimente, majore sau minore, cu oameni in sufletul carora au incaput toate ale lumii, televiziunea locala ca INSTITUTIE a avut un rol multiplu si mai ales de ilustratie vie si imediata a Curentului Cultural - Informational vasluian. Aproape nici unul dintre cei peste 150 de autori (cu peste 300 de carti), niciuna dintre cele peste 60 de publicatii locale n-a lipsit, ca semnal, din pagina de cultura a Meridianului sau TV.V., sau Unison …
Probabil, pana la aparitia cartii 20/ TV Vaslui, Romania - Europa n-o sa mai zic nimic, nici macar de TVV.RO, care misca realitatea locului in toata lumea.
Cartea de mai sus va completa tetralogia despre viata cultural - informationala si nu numai, a acestor locuri, care au infatisat frumosul si normalul dimprejurul nostru spre deosebire de oribilul care se transmite azi pe posturile centrale cu vasluieni violatori, hoti, detracati: NOI CEI DE LA ROATE putem fi mandri ca nici pentru arginti, nici pentru sarmale, covrigi sau alte pomeni n-am injosit imaginea conjudetenilor. Mai mult:
- Am purtat cu demnitate si inteligenta imaginea pozitiva in 17 tari si cu Romania 18. Editorialele, cartile sunt … de la fata locului, ca sa folosim alor nostri, nu sa fim laudarosi.
- Din Tara Romaneasca am prezentat valorile ei pe micul ecran, in ziar, la radio. Din cateva zeci de orase (aproape 60) si localitati am fost pe faza, ca si din Chisinaul cel framantat de comunism.
- In 20 de ani am filmat, transmis, comentat din 321 localitati ale judetului cu eroi principali primari sau cei din urma necajiti …
- Desigur, am facut tot ce am putut omeneste pentru cei de aici.
- Am realizat o SCOALA DE PRESA, de-a lungul acestui timp cu cel putin 500 de cursanti si aproape tot ce-i presar in judet a trecut pe la noi. Avem premianti (vedeti Striblea ce destept e, Parvoiu, Ursu etc.) dar si destui repetenti sau rebuturi umane.
Dar NOI am inceput si ne mandrim sa putem continua.
Despre calitatea si competenta noastra au scris presedinti de stat, jurnalisti avizati ori mai personalitati romanesti si straine.
La aniversare pomenim de realizari: cred ca o mare biruinta este valorificarea materiei cenusii de pe aceste locuri, chiar daca acum produce mai mult in multe alte parti ale lumii.
Acum 20 de ani a inceput o productie spirituala, localism creator unic. Cei care vin, daca au minte, vor folosi ce-am semanat noi. Daca n-au, nu-si vor pretui mama, tatal, familia, n-au sa tina cont nici de istoria locala, nici de cea nationala, se vor abrutiza si vor "consuma" violenta, sex si covrigul zilnic !
Sa speram ca nu apucam manipularea psihica si nici alte rautati ale lumii coapte in laboratoarele stapanitorilor cu banul si nu cu sabia.

Si, dupa 20 de ani, va dorim tuturor sanatate presarata cu fericire, nu numai la anul ci si La Multi Ani ![ add comment ] ( 37 views )
140 … 135 … 120 … 20 … 
Anul 2010 este aniversativ pentru presa vasluiana. Daca la nivel national sunt 181 de ani de la aparitia primului ziar romanesc al lui Ion Heliade Radulescu - Curierul Romanesc (aprilie 1829), Barladul deschide istoria presei locale cu Semanatorul (septembrie 1870), un ziar cu o echipa trasnet si un program absolut actual si astazi. Al doilea ziar e la Husi, in 1873.
Primul ziar la Vaslui a fost Albina Vasluiului, in iunie 1875, deci au trecut deja 135 de ani (a incetat sa apara in decembrie).
Presa, ca aparitie, consemna de fapt maturitatea social - culturala si chiar spirituala pentru un tinut sau o localitate. Au mai aparut, pana la 1900: Vocea Racovei (1878), Rezistenta, Hygiena, Monitorul …, Vasluiul (1886), Trompeta Racovei (1888), Liga culturala, Vasluiul, Muncitorul, Speranta. Desi, niciunul nu s-a impus in plan national, mentiunile de fata sunt, macar, beneficiu de inventar.
120: In acest an s-au putut aniversa doua decenii peste centenarul Liceului "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui. Monografia acestui liceu am realizat-o acum 20 de ani, dar a trece ne-mentionata aceasta prestigioasa unitate de creare a spiritelor alese, la o varsta rotunda, mi se pare a renunta la ce tinem noi mai mult: TRADITIA. E regretabil ca din ratiuni pe care nu le cunoastem, conducerea Liceului "Mihail Kogalniceanu" n-a initiat sau realizat nimic in aceasta directie !
Apropo: Festivalul obiceiurilor traditionale se va desfasura duminica, 19 decembrie 2010, a 29-a editie, considerata de organizatori. Tin sa adaug si aici: in decembrie 1971, impreuna cu presedintele de atunci, Augustin Chiper, am organizat o selectie, adevarat festival (aprox. 30 de comune) la Vaslui, in urma inregistrarii formatiilor rezultand cartea lui Vasile Adascalitei, Teatrul popular din judetul Vaslui (1971), dar, important, cu Valaretul de la Voinesti am "evoluat" in Bucuresti la Muzeul Satului, 10 zile, in prezenta primului ministru Manea Manescu si a multor ambasadori din intreaga lume.
Cat mai e, astazi, la Voinesti … se poate vedea !
20: Sarbatoarea noastra cea mai scumpa: TV.V.- 20. Pentru ca fiecare ziar are viata lui, reamintesc: pe 5 decembrie 1990 s-au reunit cei 12, pe 24 s-a realizat prima emisiune (in eter) intr-un entuziasm unic. Ar trebui sa spunem ca, efectiv, am inceput sa lucram la caseta zero de pe 18 decembrie si am terminat-o pe 23, in jurul orei 2 noaptea; dupa aia, fuga la releu, la Caprioara, de langa Barlad.
Amintim ca, speram in realizarea cartii consacrate acestui eveniment unic din istoria recenta a Vasluiului sub titlul 20/ TV. Vaslui, Romania - Europa si va invitam sa ne trimiteti cat mai repede materiale despre rolul sau in cadrul Curentului Cultural - Informational.
Despre rolul dinamizator al TV.V., putem scrie multe carti; AFIRMAREA intr-o perioada de mare cuprindere (1991 - 1993) a 1/3 din teritoriul national si Republica Moldova, cu 14 relee si 7 milioane de potentiali telespectatori. VARFUL, AUTORITATEA, aprox. pana in 2007 si DECLINUL oarecum firesc, in conditiile de criza economica nationala si mondiala.
Numarul mare de autori, de carti, ore, reportaje etc., etc. sustin autoritatea acestui post TV in devenirea societatii romanesti. Martor al transformarilor sociale, Grupul de Presa - TV.V - Unison - Meridianul a fost in acelasi timp un catalizator pentru descatusarea energiilor creative in comunitatea vasluiana.


[ add comment ] ( 26 views )
SARBATORI, SARBATORITI … si tampiti ! 
Decembrie trebuie sa fie … agitatie. Normala, legala si necesara, "miscarea" mai accelerata a lunii, determinata de momentul invatamantului - elevii si studentii determinand gesturile majore - si ceva mai putin a sarbatorilor de iarna. Ar fi cumplit (de rau) sa nu fim, diferiti si sa nu existe fie si temporare revigorari.
Sf. Nicolae ca data startului se respecta de cativa ani, cu toate ca in comert, luna cadourilor a inceput din noiembrie. Sub semnul culturii am vazut sambata, 4 decembrie la Barlad, o manifestare de inalta cultura, organizata de Fundatia "Clara Constantinescu", de fapt de primarul insusi care nu s-a facut deloc de rusine nici prin expozitia de pictura, nici prin evolutia a doua gratioase interprete de muzica culta, nici prin ce-a spus … Ii doresc primarului Titi Constantinescu sa fie sanatos si sa mai faca …
Tot sambata, pe o ploaie ca lumea, Academia Barladeana a lansat un pusti cu volumul "Slove" si a discutat alte carti si autori, fapt intru totul notabil in meritul prof. Elena Monu si prof. Serghei Colosenco, cel care ne-a inmanat si revista, nr. 4. Pentru cat si cu ce reusesc oamenii acestia, e chiar impresionant !
Aniversare e si pentru TV Vaslui, care pe 5 decembrie a implinit 20 de ani de la infiintare. Am vorbit despre asta si despre carti la Academie. Receptivitatea asistentei mi s-a parut pe masura intelectualilor barladeni prezenti acolo.
Negrestii a fost in fruntea calitatii prin ciclul de manifestari din cadrul Grupului {colar "Nicolae Iorga". Sarbatoare adevarata "sub ochii" marelui istoric Nicolae Iorga si a unor invitati de marca din judet si de la Iasi. Directoarea Doinita Mihai conduce un colectiv excelent, cu realizari didactico - sociale rare. Puteti banui ca aproape un sfert din populatia judetului isi trimite copiii la acest grup scolar ?
Ca profesori si elevi au umblat in lume prin programe accesate cum nici nu visati ? Ca este o atmosfera de lucru … si competitie !
La Simpozion am evocat si activitatea TV.V. + ale celorlalte mijloace de presa, radio si ziarul. Cativa participanti au adus completari legate de autoritatea acestora si de liderul lor.
Sarbatoare a fost si la Casa Corpului Didactic, organizata de directoarea Gica Ursanu si ai ei, in care au fost poftiti cei de la Scoala de Muzica Barlad, in frunte cu prof. Mihai Manciu si interpreta la flaut, prof. Mihaela Manciu.
Astea ar fi … inceputul.
Dar, la sarbatori sunt si betivi, retardati si tampiti.
La sarbatoarea fotbalului care ar fi trebuit sa fie partida FC Vaslui - Rapid, am auzit de incidentele provocate in oras. Dar eu insumi am vazut un gandac de balegar cu pretentii de ziarist strigand tot felul de mascari in tribune, uitandu-si rolul si … scrisul. Sa ma mai mir ce violenta verbala e in tribune, ce pornografie ?
Si pe strada e jale. Se striga iresponsabil, murdar, neomenesc. Bietii oameni se fac a nu auzi, ca derbedeii devin violenti ! Ar fi bine ca politia sa extinda "focuri de artificii" si la retardatii care chiar ar da foc orasului apreciind incorect ideea de libertate ! Acum, de sarbatori, cu sau fara plante etnobotanice, multi dobitoci se cred stapanii lumii !
Gandind pozitiv: sarbatori, ne trebuiesc, sarbatoritii - dupa putinte, pentru ca orice costa, pana si cei cu mintea mai slaba ne-ar trebui. Dar nu idioti de tot pentru ca moartea desteptului e in mana prostului …
In acest decembrie noi vom sarbatori liderul de presa de la Revolutie incoace, adica TV Vaslui. 20 de ani e putin?


[ add comment ] ( 20 views )
TV Vaslui - 20 si Curentul Cultural - Informational vasluian (IV) 

TV.V. inregistreaza in prezent un RECUL, ca si toate statiile locale din tara, marcandu-se astfel inceputul disparitiei statiilor locale. Vestul nu mai are asa ceva.
CAUZE:
- Inmultirea statiilor locale, chiar neprofesioniste, dar multe.
- Multitudinea televiziunilor centrale. Pe telecablu 20 - 100 posturi. Efect - scaderea interesului localnicilor pentru faptul local adesea lipsit de spectaculozitate si redat in limite obisnuite.
- Criza economica nationala + falimentele locale.
- Micsorarea numarului de partide, coroborat cu scaderea puternica a interesului pentru politica.
- Profesionalizarea lucratorilor in mass-media centrala care deplaseaza interesul spre acestia in raport cu relatiile, nu intotdeauna antrenante, ale autohtonilor, majoritatea slab platiti + dezinteresati.
- Lucraturile si dusmaniile locale, rutinarea sunt din ce in ce mai evidente.
- Scaderea apetitului pentru informatie, in special pentru cea locala. E cam la fel pretutindeni.
- Imposibilitatea unor investitii in aparatura si in pregatirea de profesionisti. Arie redusa de publicitate.
- Dislocuirea emisiilor din eter de catre cele pe antene satelit sau telecablu: ieftine si cu posibilitati de … telecomanda ! Miile de "farfurii" de 60 cm diametru cu un receiver performant, la fereastra, si gratuit, au sugrumat interesul pentru emisia in eter.
Ar fi de asteptat ca televiziunile locale sa dispara cu totul datorita concurentei cu cele nationale (tehnic, variabilitate continutistic, chiar de nisa), antenelor satelit individuale (si) foarte numeroase si telecablul (cat va mai exista). Pericolul cel mai mare care vine este "televiziunea pe celular", receptia pe aparate mini, la purtator, ceva mai mult decat terminalul 3D, pentru ca receptia pe computer deja nu mai prezinta pro-blema.
La aniversarea de 20 de ani, Grupul de Presa Cvintet Te-Ra isi adjudeca MERITELE cele mai mari intr-o ierarhie a celor mai importante contributii la propasirea vietii social - economice si mai ales cultural - stiintifice, cel putin in urmatoarele domenii: - Deschizator de drumuri in mass-media. Intaietatea prin TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad, Meridianul.
- {coala de presa, neoficiala dar riguros reala.
- Sprijinirea Festivalului National al Umorului "Constantin Tanase", ca activitate cultural - emblematica pentru judetul Vaslui in raport cu TARA.
- Acte culturale notabile: Festivalul Break dance, infiintarea Asociatiei Creatorilor Vasluieni, Festivalul obiceiurilor, sarbatori (aniversari locale) ale mijloacelor de presa cu public extrem de numeros, exemplu, in 2005 - 25 000 cetateni au sarbatorit Vocea Vasluiului, respectiv Unison Radio, lansari de carti.
- Sprijinirea campaniilor electorale (presedinti, deputati, senatori, parlamentari)
- "Jandarm" pentru politica locala si administratie ca spirit critic viu al comunitatii.
- Educatie civica, inclusiv in campanii electorale din 1990 pana in prezent.
- Reprezentativitate in organizatiile nationale in Media, presa, politica.
- Activitate in cadrul Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Filiala Vaslui are un membru in comitetul Director, pe presedintele filialei.
- Ilustrarea fenomenului cultural - editorial prin semnalarea aparitiilor si incurajarea autorilor.
- Autoritatea media recunoscuta in plan extern, dovezi fiind colaborarea cu BBC, Deutsche Welle, Vocea Americii, Televiziunea Catalan din Chisinau, pe care le-am preluat direct.
- Distribuirea de ajutoare umanitare prin intermediul mijloacelor de presa pentru diverse categorii de cetateni ajungandu-se intr-un singur an (2007) la 16 000 de localnici care s-au bucurat de acestea.
- Emanatie a Curentului Cultural - Informational, mai mult, INVERS: mijloacele de presa ale grupului au fost promotori permanenti ai acestuia.


[ add comment ] ( 20 views )
T.V. Vaslui - 20 (III) 


2 DECENII de televiziune in Vaslui inseamna 3 perioade destul de bine conturate ca valoare, adica densitatea si consistenta activitatii, audienta la public si plusul de autoritate fata de celelalte mijloace mass-media. Acestea se determina tinandu-se cont si de masurile luate de guverne si de evolutia societatii romanesti spre capitalism. Dar, dincolo de orice alta considerenta - aportul in viata spirituala a comunitatii, cea mai importanta contributie fiind in domeniul culturii, dar si a vietii sociale si economiei.
I: INCEPUTURILE (5 decembrie 1990 - iunie 1994)
Initierea si materializarea initiativei s-au consumat doar in cateva zile (5 - 24 dec.) cu o hotarare rara, efect unic.
Prima emisiune din Ajunul Craciunului (ora 6:45 - 7:45) a fost pe emitatoarele statului pornite special pentru noi (care nu trebuia sa dea impresia ca avem vreo legatura cu TVR, ci ca suntem chiriasi pur si simplu), si a starnit curiozitatea foarte multor vasluieni desi se emitea in toata Moldova (reactii imediate si de la Barlad). Caseta 0 (zero) s-a difuzat de la antena DRTV Iasi de la statia de la Caprioara, de langa Barlad, afara fiind un pospai de zapada. Abia la a sasea emisiune s-a putut transmite de la Vaslui - Caprioara - pe canalele V si IX dar in toata Moldova, adica 14 statii, dintr-un circuit astfel construit, ca un intreg.
Obtinerea Licentei (sept. 1992) 001/ TV (eliberata pe 6 ian. 1993) a limitat aria de transmisie intrucat emitatorul propriu de 100 W asigura o raza de emisie de circa 58 km.
BAIKONUR - la Vaslui ! Asa putem interpreta faptul ca emitatorul de la TV.V. a fost componenta a statiilor de urmarire si legatura a satelitilor sovietici de la cosmodromul Baikonur. Firma care ne-a adus aceste "utilaje" a avut actele necesare, pe baza carora am obtinut autorizatia tehnica. Si antena era de o constructie curioasa: niste coarne din fier beton si aluminiu in zig-zag; ba, aveam si ceva asemanator cu o lopata imensa (2 m) ca rezerva. Inspectoarea Talmaciu, venita la autorizare (foarte severa), razand ca alcatuirea noastra scotea pu-terea si calitatea ceruta, exclama: "daca-mi dati semnalul care trebuie, puteti emite si cu matura".
Multe intamplari legate de autorizare si … tehnica. Dar conta ce receptionau oamenii pe antene si ceva mai tarziu pe telecablu: semnal si continut. In legatura cu semnalul: totdeauna am avut sabotaje, chiar si cand am cumparat emitatorul italian modern cu antena performanta, am fost "suntati" macar pe anumite sectoare din oras.
Continutul a fost preocuparea de baza: textieri buni si foarte buni, la tehnic Luminita Lazarescu, sufletista de exceptie si rezultate pe masura.
Personalul, mereu cu probleme: au lucrat in TV.V. pana la 66 de persoane in acelasi timp, mai toate necalificate (nici n-aveam de unde), destui cu pretentii, multi cu democratia in cap, vorbind de rau patronul, pe sefi si propria activitate !
Ca reactie s-a ivit postul Antena 1 - Benone Helfoeur si Lili Trifu, obtinand infiintarea statiei locale apartinatoare de Bucuresti, cu avantaje considerabile (asta dupa 8 ani !, Decizie autorizatie, 1998). De curand s-a mai "nascut" Total TV (doar pe telecablu), intre ele fiind studioul (numai pe telecablu, Impact TV al familiei Popa Mara si Mircea, care au lucrat la TV.V.).
II: VARFUL, aceeasi perioada de AUTORITATE: 1994 - 2007, aproape 15 ani.
Cu iunie 1994 - inaugurarea oficiala a postului Unison Radio (desi, s-a emis inca din decembrie 1993, de sarbatori) se afirma si mai mult activitatea cultural - sociala si economica a intregului Grup prin completare cu transmisiile radio, iar din 1996, cu consemnarea in ziarul Meridian Vaslui - Barlad (din martie 2000, bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, bisaptamanal, saptamanal), (vezi "MERIDIANUL - Axa culturala", 2009).
Constatari succinte:
- N-a existat eveniment cat de cat important in viata judetului, fara a nu fi fost consemnat. Presedintii de stat, ministri, ambasadori, regele (in 3 randuri), oameni de afaceri, politicieni, intrigantii locali, personalitati cultural - artistice, festivaluri, concerte etc. dar si viata simpla a locuitorilor, toate si-au gasit reflectarea in aceste mijloace de presa.
- Deplasarile in strainatate (numai si numai prin mijloace proprii) au conferit un plus de sentiment al apartenentei la comunitatea europeana. Conducerea Grupului a transmis (de regula, si in direct) din 17 tari europene.
- Perspectiva unei meserii cerute si moderne, jurnalistica, a determinat afluenta de tineret catre TV.V. in special, desi, unii stateau rau, rau cu gramatica. Aproape tot ce exista pe profil in judetul Vaslui a trecut pe aici, la TV.V., noi spunem ca peste 500 (care se pot nominaliza) dar au fost mult mai multi. Se sustine astfel afirmatia: SCOALA de PRES| !
- Actiune culturala de apostolat chiar pentru ca incurajarea talentelor locale a fost litera de evanghelie. Poate si datorita profilului sefului (profesor de limba romana) poate creatorilor in domeniu. Ziarul Meridianul este doar marturia scrisa ca majoritatea dintre cei peste 150 de autori au fost descoperiti sau incurajati, prin popularizarea operelor lor.
E greu de crezut ca fara acest aport s-ar putea vorbi de Curentul Cultural - Informational Vasluian, ca fapt indubitabil !.
III: 2008 - 2010, DECLINUL.
N-am gasit o formula definitorie pentru criza de existenta a Grupului S.C. CVINTET TE-RA S.R.L., in decembrie 2009 renuntand la TV.V. si Unison Radio Vaslui, ramanand cu TV.V.-online, Unison Radio Barlad si ziarul Meridianul. Cum tot sistemul social - cultural romanesc este in mare suferinta, nici aceste mijloace de presa nu fac exceptie !
Importanta de exceptie a televiziunii Vaslui si a intregului grup de presa Cvintet Te-Ra, nu se poate insa, nega nicicum !


[ add comment ] ( 42 views )

<<First <Back | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | Next> Last>>