Iarna ca si acum, furtuna de zapada, incat Valerica Anitei, plecat cu caseta 0 la Epureni unde era emitatorul, a manuit de cateva ori lopata, sa ajunga in preajma. Se comunica greu.
In dimineata Ajunului, cel putin 1/3 dintre locatarii Vasluiului (si din alte localitati) erau pe receptie la ora 7, cand rasuna gongul TV.V.. S-a cerut imediat reluare dupa amiaza pe 25. A fost, probabil, cel mai important moment de dupa Revolutie, bine popularizat timp de aproape 2 saptamani, mai ales ca lumea ne privea ca si cum am avea probleme psihice: ceva de genul unei calatorii in Australia.
Cele mai mari si permanente incurajari: de la populatia judetului.
Cei mai mari dusmani: marimile judetului care asteptau sa puna mana pe noi.
Cele mai interesante reportaje: la Moscova (Expozitia V.D.N.H.), Istambul (Topkapi), Londra (BBC), Paris (Turnul Eiffel s.a.), Krakovia (Binecuvantarea Papei Ioan Paul al II-lea).
Cel mai greu moment: 13 aprilie 1991, cand m-au parasit toti, si daca nu era Luminita Lazarescu sa monteze, inchisesem poarta !
Cele mai solicitante momente: interviurile cu 6 presedinti de stat (in functie), cu 13 prim-ministri, cu prefectul provinciei Lorraine – Franta, la BBC, printre cei mai buni profesionisti.
Cele mai frumoase clipe: reusitele, de care nu am avut timp sa ma bucur.
Cel mai (de) regretat: invitatia ambasadorului Ghanei, de a organiza televiziunea lor nationala.
Cea mai entuziasmanta: sarbatoarea TV.V. la 15 ani, cu cel putin 20.000 de persoane la spectacolul din centru.
Cea mai mare raspundere: sa cresc profesionisti. Pe multi i-am facut eu harnici, capabili, oameni.
Cele mai mari succese politice: candidaturi la Senat, Camera Deputatilor, Primarie, Consiliul Judetean (4 legislaturi), Consiliul Local; presedinte de partid 1990 - 2008.
Cele mai frecvente pierderi: prieteniile; s-au tot dus, ba chiar dintre cei pe care i-am facut oameni au devenit vectori de imagine negativa. Bine ca nu toti !
Cele mai mari daune materiale: unul cu parul valvoi si cu cioc, care a furat cateva sute de milioane, dupa ce l-am scos din puscarie (pentru furt in forma continuata) si l-am plantat sef la ziar.
Cel mai bun prieten: Dumnezeu.
Cel mai dureros moment: de fapt, mai multe, cand oameni carora le-am dat din sufletul meu, m-au tradat, trecand activ in tabara dusmanilor. E de asteptat sa mai fie dintre cei fara caracter ... si nu m-astept la recunostinta, pentru a nu fi pierdut.
Cea mai mare realizare: Curentul Cultural – Informational, pe care si orbul il vede. Deschizator de drumuri in mass-media, frecvent sustinator al creativitatii locale. Fiecare cu bobul lui de merit, cativa cu steaua lor, poate vreunul cu luceafarul lui.
Cel mai cunoscut principiu aplicat: Omul nu mai poate, doar cand pune mainile pe piept; daca altul poate, atunci musai si eu.
Putem vorbi de batalia vietii cu: furtul intelectual (si material), omisiunile voite (tocmai, sa para pigmeii mai mari); selectarea informatiei, detaliilor, evenimentelor si destul de prost al oamenilor. Istoria cultural – jurnalistica a ultimelor 2 decenii (am debutat la un ziar in 1958), de la Revolutie si TV.V. incoace inglobeaza si indiferentism paternalist al unora cu posibilitati, oricum necesare in plan secund. Dar NOBLETEA INCEPUTULUI, romantismul sau, poate trece in istorie acum dupa exact 19 ani ! Daca vorbim de "Revolutie furata" (ce non-sens!), cu cel mai justificat temei, vorbim, insa, de o efervescenta unica in judetul Vaslui, Curentul Cultural – Informational (care tinde spre disipare din cauza vremurilor si a re-indusmanirii oamenilor.) TV.V. – online e alt inceput "electronic".
In liniste, insusi TV.V., ca si mentorul sau, pot trece in istorie !
[ add comment ] ( 14 views )
Azi, 17 decembrie 2009, la aparitia ziarului nostru, se implinesc 20 de ani de la aparitia TV a Ceausestilor care anuntau... revolutia ! Atunci era in Timisoara, a urmat in toata tara...
La un an, adica, dupa inceputul din 5 decembrie 1990, strangeam fire electrice, televizor, reostat, becuri (si oameni) sa incepem montarea primei emisiuni TV.V.
Faceam "colective", planuri, ne scocioram dupa bani ! Pe 24 decembrie 1990, prima emisiune in eter.
TV.V. a intrat in 20 de ani pe 5 decembrie, iar de cateva zile continua pe internet. Deci, un alt inceput pe www.tvv.ro . De doua luni, Unison Radio Barlad a implinit 15 ani, iar peste putin timp Meridianul trece in anul XII.
Azi, deci, Grupul de Presa se mentine in slujba telespectatorilor, ascultatorilor, cititorilor, toate mijloacele si pe internet.
Nu stiu daca trebuie sa vorbim de aniversari, ci despre inceputuri. Vlastarul, Teleradioeveniment au prefigurat Meridianul ca Axa a Curentului Cultural – Informational prin pagina sa culturala, prin stabilitate, autoritate stiintifica. Am tot scris despre realizarea fiecarui mijloc de presa in cateva editoriale si in cele doua carti consacrate (TVV – 15 si Meridianul). Acum, insa, putem vorbi si despre AUTORITATE.
Aceasta care a permis sa strabatem lumea-n lung si larg, sa sustinem un partid politic, respectiv ecologistii, sa realizam interviuri si transmisii de mare impact mediatic si mai ales sa ne mentinem lideri in mass-media locala, doua decenii.
In concurenta capitalista nu se putea mai mult si e de asteptat sa fie si mai putin. Facem si noi ce putem in vremurile astea de razboire nationala, cand 5 milioane si ceva se dusmanesc cu alte 5 si ceva in galceava presedintilor.
Am prevazut ca va veni CRIZA, inclusiv cea morala.
Am prevazut ca vor urma zile foarte grele pentru natiune, presa, minte si literatura, cu generatia de analfabeti cu diploma. N-am crezut ca exodul creierelor va fi asa de mare si ca ideea nationala va pali asa de accentuat. Ne intoarcem la indo-europeana ?
Revenim:
Azi, 20 de ani incepea Revolutia. Cat, cine a pornit-o, cine a castigat ... Discutii.
Acum 19 ani am infiintat TV.V si am pornit Curentul Cultural - Informational.
Acum 16 ani am infiintat un post de radio (si un ziar), acum 15, altul.
Acum aproape 12 ani, am tiparit Meridianul (si apar alte carti) ...
Acum aproape 2 saptamani (6 decembrie), primele alegeri prezidentiale fara parlamentare sau locale (mare porcarie) care l-au intronat pe Traian Basescu, omul care are tot sub comanda, in Romania, dar, inca, nu un guvern sa ne scoata din Criza.
Are rost sa presupunem ce va fi in 2010, cand nu poate fi decat jale si tristete ? Sau ce va fi in 10 ani ?
Nu ma poate absolut nimeni invinui de lipsa de optimism si patriotism.
Dar roata istoriei se tot invarteste si cand suntem noi dedesupt, cand ea e deasupra. Tot un DAR al lui Dumnezeu suntem, mereu pentru altii !
Revolutia a trecut, reforma se tot face, Curentul de care tot vorbim se face adiere, nadejdile localnicilor pier una cate una ...
Dar pentru ca vine Mos Craciun si Anul Nou:
Sa ne dorim cu toti un an mai bun, sanatate la Anul si "La Multi Ani" !
[ add comment ] ( 14 views )
Grupul nostru de presa a hotarat sa acorde locul I in ierarhia sportiva a judetului si titlul de JUCATOR AL ANULUI, fotbalistului – simbol pentru Vaslui – Wesley.
Pana vom realiza radiografia sportului (in general) in judetul Vaslui, cand putem observa lesne ca antrenorul anului e luptatorul Dumitru Beligan iar cel mai bun manager este Mihaela Lefter, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) cu foarte bune rezultate si in 2009, pana la consideratiile generale despre fiecare sport, doar cateva constatari.
Fotbalul a acaparat interesul maxim. Adrian Porumboiu si ai lui au reusit o echipa competitiva, cu lot si antrenor valoros (Marius Lacatus). Locul VI, acum, intr-o formatiune de asi e destula performanta ca sa nu uitam locul V la incheierea celuilalt campionat si participarea in Cupele Europene.
La aceste reusite a contribuit si brazilianul Wesley Lopez, cu evolutii din ce in ce mai bune de la meci la meci. Am considerat ca i se cuvine, de drept titlul de JUCATORUL ANULUI 2009.
[ add comment ] ( 10 views )
Unde sunt zapezile de altadata ? Iat-o pe prima. Pufoasa si ... multa.
Minute in sir gandul nostru ramane in admirarea peisajului reintineritor ca imagine, dorinta de viata, nadejde ...
Sentimente diafane, ochi sclipitori si tainici, patima sangelui, zvarcolirea trupului, potolite de frigul nu prea mare dar patrunzator care aminteste ca poti sa visezi totdeauna, chiar cat de mult, dar sa te multumesti cu ce ai, eventual cu ce ai reusit in viata.
Intinderea alba da voie gandului sprintar, dar racoarea opreste expansiunea necontrolata intr-o umanitate dintr-odata mai frumoasa datorita primei zapezi ...
Viata prozaica ne obliga sa avem grija de vite si alte animale, de porumbei sau alte pasari, de albine sau agricultura, de lanturile de masina (sau cauciucuri), de serviciul la care ajungem mai greu, dar multumiti sufleteste si ... mai productivi.
Nu stim care va fi ultima zapada a anului sau din viata noastra.
Nu stim, de destule ori, sa ne inseninam pentru ceva, cum nu stim niciodata cat de masurata sa fie bucuria.
De ce sa nu ne bucuram cu adevarat, de prima zapada ?
[ add comment ] ( 10 views )
Sambata 12 si duminica 13 decembrie 2009, s-a marcat implinirea celor 90 de ani de la infiintarea primei Uniuni Profesionale, in somptuosul sediu al BNR. Amfitrion, purtatorul de cuvant si consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, jurnalistul Adrian Vasilescu.
Cel dintai intre egali a fost (si ramane) presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti, prof. univ. dr. Mihai Miron, care a organizat impecabil intalnirea Comitetului Director si Simpozionul Aniversar, asigurand si starea de gratie creativa, necesara intr-o intrecere a ... spiritului
- S-a emis si butada "cat de putini am fost, si, cat de multi am ramas" cu referire la cei 4.400 de ziaristi legitimati, s-au exprimat ingrijorarile pentru viitorul jurnalismului romanesc; s-au luat initiative laudabile, am scaparat minti in incercarea de comunicare personala. Prof. univ. Marian Petcu a informat despre mersul Dictionarului Presei Romanesti, despre Revista de Istorie a Presei si aparitia volumului de Studii si cercetari, vol. 2, an 2, 2009.
Pentru noi, cei din Vaslui, au existat cuvinte de apreciere si ... o medalie aniversara pentru presedintele filialei Vaslui (si Bacau) Prof. dr. Dumitru V. MARIN, ca semn de recunoastere a importantei contributiei sale.
Pana la urma, important e ca in cadrul acestei Uniuni Profesionale, avem ceva de spus, si merite recunoscute, ca sa nu mai vorbim de schimbul de experienta si optimismul infuzat. Speram sa revenim.
[ add comment ] ( 10 views )