UN AN BUN ! LA ANU' ? 
Mai degraba peste multi ani, dupa cum se vede treaba ! Pe unele posturi de televiziune razbate cate o soapta: la anu' vom scapa de criza ...
Am vorbit de aproape doi ani despre sosirea musafirului nepoftit (CRIZA), care nu vine cu mana goala ci si cu gripa porcina ! Parca nu i-ar fi de ajuns cate locuri de munca se desfiinteaza, cate firme dau faliment, cate tragedii se petrec...
E rau, dar sa ne bucuram: va fi si mai rau, desi, oamenii trebuie sa traiasca in orice fel de conditii. Si sa spere. Bazat pe faptul ca tot ce-am scris in acest colt de pagina s-a adeverit si constatam ca am coborat 10 gradatii fata de nivelul lui 2008, cadere brusca si (inca) neterminata, presupunem ce va fi in anul acesta si la anul, ba chiar inca vreo 7 - 8 ani dupa aceea, pentru ca la nivelul lui 2008 nu vom re-ajunge inainte de 2020. Deci:
- Urmeaza criza bancilor cu inerente falimente (romanesti) influentate de concurenta acerba din strainatate. N-am cifre si nu mi le comunica nimeni, dar lesne constat ca circulatia banilor in banci a scazut cu peste 40%, ca numarul deponentilor si clientilor a scazut dramatic si ca recuperarea creditelor devine problema zilei pentru cativa ani buni. Care banca va cadea prima si cum vor rezista celelalte ? Ca... vor concedia dintre angajati, e mai presus de indoiala, ca si micsorarea salariilor acestora si a dobanzilor la depozite (2% - deja BCR) si nu numai ...
- Criza imobiliara e in toi. Aproape nimic nu se mai vinde, ceva – ceva trocuri, ceva – ceva evaziune fiscala, vanzari ilegale si furturi. Costructori reputati din Vaslui ca Antrecons (excelent ma-nager), ISCIR (al lui Safir), Corevas s.a. nu mai au nimic de lucru si nici sperante. Mai toti au de incasat de la stat, care nu le poate plati iar lor le cresc arieratele !
Iarna, oricum, sunt probleme in constructii, dar orice perspectiva de viitor ca acum, n-a existat in ultimii 60 de ani ! Poate se mai misca ceva cu fondurile europene, micsorate si ele, datoria politicilor guvernamentale.
- Agricultura e marea durere. Baietii astia din fruntea judetului sunt tare de treaba, Ardeleanu e un manager excelent ! Dar, n-au pe ce pune mana, de vandut nu mai au nimic, de coordonat - indrumat... pe cine, taranii nu mai au nici o incredere in guvern s.a.m.d.
AU DISPARUT FORMELE DE SPRIJIN in agricultura: concret, la culturi de camp nu se mai subventioneaza motorina, nici creditele, nici resursele materiale, nici productia marfa; la horticultura si industrie alimentara, nimic, nimic, dar s-a infiintat o minciuna greu de dovedit: ajutor de minimus !!! La calitatea semintelor sau tratamente fito-sa-nitare, absolut nimic (din 21 de forme), la zootehnie ar fi "o masura noua la... bunastare porcine si pasari" (!!), imbunatatiri funciare, cer-cetare, alte ... NIMIC ! (16 forme).
- Se fac "eforturi guvernamentale" pentru slabirea invatamantului, desfiintarea culturii si cheltuirea pentru turism (!)
- CRESTE EXODUL populatiei catre tinuturi ale teparilor din Europa si Africa.
Martori oculari spun ca in Spania e mare jale (agricultura la pamant, deci nici la capsuni n-avem ce cauta ...) iar in Italia mai merge doar munca la negru, grecii duc pe romani la munca in Maroc s.a.
Si totusi, omul trebuie sa manance, chiar se mananca unul pe altul. O doamna Oltea, spunea, marti, cat de delicioasa e carnea de caine sau sobolan (sau viermi) dintr-o tara asiatica (din care s-a infruptat...) ! Aferim, cucoana ! Ar fi de adaugat ca ne putem intoarce la borsul cu stir, la mamaliga – pandispan, la fierturi simple.
Afirm ca suntem pe un drum greu, din pacate fara intoarcere si presarat si la propriu si la figurat cu gropi si ratacani !
Sa fim constienti ca nu putem altfel, decat sa trecem hopul, ca pe vremea saraciei, cu omenie si intelegere. De la Razboi ne-au trebuit aproape 2 decenii sa ne revenim. Poate va fi mai putin acum, cu toate ca nu vom fi ajutati de nimeni.
Sunt trist, scriind cele de mai sus !
Sunt optimist... ca vom trai mai bine in acest an, cat de rau se arata ...
Trebuie sa traim pentru noi si ai nostri, chiar pentru dusmanii nostri, nu numai in 2010, ci si LA ANUL, si LA MULTI ANI !


[ add comment ] ( 13 views )

<<First <Back | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | Next> Last>>