BIBLIOTECA STRADALĂ – PUBLICĂ 
Acum 30 de ani, pe 5 decembrie 1990, am înființat la Vaslui prima televiziune privată din România, cu prima emisiune publică pentru ¼ din țară, pe 24 decembrie 1990. Licența CNA: 001 TV. Muncitorul de serviciu, D.V. Marin care i-a convins pe
ceilalți cu o expresie „mă, s-ar putea să nu meargă, dar… dacă va merge?”. Și au urmat eforturi incredibile, pe care nu le prea poate crede lumea de azi. ACUM, am mai hotărât o inițiativă cu destui termeni de relativitate: înființarea unei BIBLIOTECI STRADALE – publice cu investiție personală de timp, de carte, de idei, de viață.
Principii: expunerea unui număr cât mai mare de cărți, la dispoziția trecătorilor (oricare și de oriunde), de reviste, de ziare, cu acces la raft direct din stradă, cu scaun pe aproape ca omul să stea în tihnă cu vreo carte în mână sau să citească ziarul. Anunțul e clar, ziarele se pot lua gratuit, revistele și cărțile ca ÎMPRUMUT. Voi pune în raft donațiile. Funcționare: zi și noapte, pe mica terasă din fața TVV, unde sunt cărți, ziare, reviste și… scaun (sper să nu fie „împrumutat” tocmai jilțul de serviciu). Obligații: publicul niciuna, eu organizatorul, să asigur un fond de carte și acces ziua, până seara târziu. Notă: de biblioteci publice am mai auzit; de librărie în stradă așișderea, ba, chiar am cumpărat cărți de la buchiniștii din Paris. Cred că o bibliotecă de stradă ar putea avea un viitor cultural în aceste condiții de retragere a cititorilor pe internet, și voi putea asigura și un laptop, în redacție, celor care simt nevoia să acceseze ceva precis și fără taxe. Se poate ca ideea noastră să fie unică, se poate… să nu, dar la Vaslui, chiar e unica. Veți putea consulta diverse cărți dar și pe toate cele 46 pe care le-am
scris eu. Așa ca idee: numai în anul 2020 am tipărit 3329 de pagini în 7 cărți, am scos revista MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC, 4 numere (din 24), adică 640 de pagini, am tipărit ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău (multe mii de exemplare), am postat pe rețele de socializare mai multe materiale, am deschis blogul VASLUIANUL DE SERVICIU pe care-l puteți accesa oricând.
Am pornit bine pe 5 decembrie 1990, nu?

[ add comment ] ( 2 views )
Primării... pentru scroafe-n copac 
Au trecut alegerile locale cu neînsemnatele schimbări de primari, căci aprox. 10% schimbați nu înseamnă înnoiri,
furtuni, viscole, idei noi, ci doar noi promisiuni cât mai deșarte. Deci mult prea mulți primari au fost realeși.
Vorbeam de primăriile ca feude pentru unii instalați mai de mult timp în scaun de cristos gornistul, considerat de o majoritate potriviți an de an, legislatură de legislatură, pentru a se înfrupta din marile avantaje sociale în numele prăpădiților care se consideră stăpâni pe un petic de hârtie, la alegeri. Nu vorbesc de prostime, acum, nu acum.
Alegerile locale au întronat și niște pișicheri care au învățat să fie farisei și să dea impresia că fără ei nu se poate. Drept care după 2-3 mandate… se urcă scroafa în copac. Scrutinul de acum o lună și jumătate a plantat copacii în care aceștia se urcă pe măsura trecerii timpului. „Eu câștig alegerile dacă stau numai pe acest scaun” zice emfatic un Vasile; „oamenii mă aleg oricum” zice alt Ion care de fapt n-a făcut nimic, absolut nimic pentru consătenii săi, dar i-a păcălit cu limba lui dulce. Marți am stat de vorbă cu unul gras și respingător până la Dumnezeu care, arțăgos, zicea, că n-are timp nici să mănânce și nici să vorbească cu măsa, dar se grăbea la o întâlnire amoroasă. Săracul ardei gras, de fapt n-are răbdare decât să-i muștruluiască și să-i înjosească pe funcționarii primăriei, el fiind stăpânul de niște ani și acum pe alți 4 ani. Măgarul.
S-a creat un fel de pătură superpusă de oameni până de curând obișnuiți, care, dintr-odată sunt viță nobilă (și ei n-au știut…) drept care se așează temeinic și trufași. Dacă poporul i-a ales… ei sunt stăpânii.
Cam bănuiesc pe unde se va ajunge în capitalismul viitor, după ce ei își rotunjesc averile, își căpătuiesc odraslele, se îndărătnicesc în rele. Oamenii vor fi microcipați, comenzile vin clare de la pește mai mare, ei se mișcă viermuitor cu puterea conferită de urnele tâmpiților care nici nu vor putea să-i schimbe, nici să nu se supună.
Scroafa-n copac, drept cam ciudat pare, dar așa cum evoluează viața socială, mulți dintre cei care ajung acolo, vor mai sta acolo destul de mult și bine folosind biciul sau zăhărelul. Că asta-i învață orânduirea să facă.


[ add comment ] ( 3 views )
JALEA CARE MAI VINE 
Pentru cine vrea să se bucure, îi pot spune despre starea de spirit a vasluienilor pe care i-am văzut în aceste din urmă zile când am fost în deplasări gazetărești: oamenii se comportă ca și cum n-ar exista vreun pericol și m-am întrebat cum ar privi ei, acum, o… invazie străină.
Există un soi de nepăsare „comună”, un fel de nesimțire, care-i ajută să nu prea bage de seamă, chiar dacă la picioare câinele îi rupe pantalonii. Țipă, își trage piciorul, dar nu-l lovește pe agresor… Mă gândesc, văzându-i, că oricum fiecare trebuie să muncească pentru a putea trăi.
Pentru toată lumea, însă: E JALE MARE în toată lumea, se vede din ce transmit ăștia de pe la televiziuni, ne paște și pe noi JALEA CEA MARE.
Să rămânem înțeleși: cred că ce fac guvernanții actuali, fac tot ce pot ei mai bine. Sistemul sanitar are și va avea întotdeauna fisuri, în sistemul politic vor fi întotdeauna „mai deștepții” din opoziție, în economie vor fi și alte căi de producție, în învățământ alte metode de predare și tot așa. Până la urmă important e să nu fie afectată baza existențială, în care mâncarea e esențială, că dacă mămăliga nu e, nimic, nu e.
Nenorocirea asta peste lume, peste toată lumea, se numește pandemie, și mi se pare o imensă prostie ca cineva să creadă în direcționarea ei ca pe un fascicul dăunător, la dispoziția cuiva.
Sub furtuna asta a cerului trebuie să căutăm scăpare și fără muncă nu se poate, chiar și fără alegeri, după cum se vede la americanii cei mai grav loviți de covid. Cum?
Să fie în toate statele, că-s toate, numai proști care să încarantineze teritorii și să le ia oamenilor libertățile fundamentale? Ce-i mai important, să ai toată libertatea de a muri (ca tot prostul, că Dan Bitman ca un tâmpit vorbește) sau să ai obligația de a trăi?
Ne așteaptă jale mare tocmai pentru că trebuie să trăim, cât mai mulți dintre cei de azi, că acolo, sus-sus nu prea avem ce face. Trebuie să suportăm niște măsuri care nici așa nu ne prea scapă, dar măcar ne mai acordă unele șanse. Mă surprinde unul ca Victor Ponta și ai lui care SABOTEAZĂ permanent măsurile disperate guvernamentale, îndemnând chiar la revoltă. Eu l-aș băga mintenaș la răcoare…
La câte pagube produce pandemia mă mir că guvernul mai acordă ba un ajutor, ba altul. Sănătatea să fie pe primul loc și e corect. Am trăit după Război… cu tifosul exantematic și alte molime. Trebuie să găsim și noi, cu toții, și alte modalități de apărare împotriva Coronavirusului.
Ajunși în cimitir, nimic nu mai folosește nimănui, deci pentru viață.
În foarte multe locuri s-a introdus purtarea obligatorie a măștii. Ce e până pe acolo, încât să n-o purtăm, oameni buni?


[ add comment ] ( 2 views )
CONSILIU (JUDEȚEAN) CU TOT FELUL DE CONSILIERI… CONSILIAȚI 
Și, marți, zi cu ceasuri rele, a avut loc Ședința noului
Consiliu Județean Vaslui despre care noi, cei de la Grupul de presă, n-am fost înștiințați, dar ne-am prezentat.
Pentru cine nu știe sau nu vrea să-și amintească, D.V. Marin a fost răstimp de 5 mandate consilier județean și 2 local. Nu tăcut, nu ascultător, nu nepregătit și nu să ducă oala vreunui șef de partid.
Iată-i pe vajnicii luptători pentru bunăstarea altora (măi, să fie) grupați împrejurul meselor, ba chiar și pe la măsuțe la-terale, doar cu președintele singur, în față. Și, a început HÂRÂIALA sub înfățișare de dezbateri organizatorice, că politice nu erau. Dinspre ferestre părea a veni lumina care nu de la Răsărit sosea prin grupul de liberali susținut de useriștii subțirei. Oricum, am remarcat două tabere bine pregătite pentru hărțuială fără frontiere. Bine organizați liberalii, bine motivat președintele Dumitru Buzatu, vizibil încruntat inițial, apoi foarte stăpân pe situație. La ce argumente a adus formația liberală, care are și un dinozaur politic în componență, se putea ca „înfruntarea” să dureze 2 săptămâni și tot ce voia președintele nou ales ieșea.
Au fost aleși cei doi vicepreședinți: Ciprian Trifan și Dan Marian, cele două partide reprezentate fiind de fapt dintotdeauna unul singur, cel mare. Rezultatul era previzibil și de pe lună.
Am fost tentat să consacru mai multe pagini momentului, dar, acum, doar formulez o singură felicitare izvorând și din prietenie și din aprecieri de-a lungul timpului: felicitări ec. Ciprian Trifan pentru re-alegere, pentru funcție și pentru modul de comportament dintotdeauna.
Despre pofta de harțag și înfruntările sterile, bune de măcinat nervii, putem să ne referim și în viitor. Acum:
Era tare bună o schimbare de forțe la nivel de județ, dar ce pot vedea acum e că politicianul Dumitru Buzatu n-are contracandidat nicicum. Așa că, 4 ani, îl vom tot vedea în prim plan. Condeiul reporterului se tot îndeamnă la comentarii politice. Așa vom mai face, în perioada următoare.

*

Publicăm fragmente dintr-o următoare carte Călimăneștii lui Neculai Popa (titlu provizoriu) care marchează și sfârșitul răzeșimii moldovenești. O veți citi foarte curând.
Deocamdată au apărut: Opera Magna 2 și Opera Magna 3.

*

Pe 5 decembrie 2020, se împlinesc 30 de ani de când a luat ființă TVV, studioul de televiziune și radio Vaslui, Licența 001 TV, din România. Vom veni și cu alte informații.
Așteptăm să ne contactați, toți acei care credeți că mai aveți ținere de minte și mândria necesară unor oameni de onoare și valoare.


[ add comment ] ( 3 views )
POVESTEA ALEGERILOR LOCALE DIN 2020 
Înainte de scrutin am opinat că 80% dintre primari, sau chiar 90% își vor păstra fotoliul deci vor fi re-aleși. Exact așa s-a întâmplat, 82% au fost realeși în județele Iași și Vaslui. Pentru orașele vasluiene, m-am înșelat doar în privința lui Dumitru Boroș care și-a păstrat Bârladul ca loc de acțiune administrativ-socială.
În categoria surprizelor din județul Vaslui intră pierderea alegerilor de către preotul Mihai Rebegea din Codăești, a lui Băhnăreanu din Tătărăni, a lui Cârjonțu de la Costești, a celui din Munteni de Jos, Crețu, despre care scriam că s-a urcat scroafa în copac. O mare surpriză s-a petrecut la Rediu jud. Iași, unde familia Haidău, tatăl și fiul, a pierdut… pe mâna PNL-ului care nu le-a permis să-și facă ei campania pe care o puteau face, pentru că erau prea siguri de victorie. Unde n-au mai candidat vechii primari, s-a ales după inspirație. Oricum, noul val în administrație este foarte, foarte mic, chiar neînsemnat. Deci mergem tot cu vechea garnitură dintre care doar unii sunt cu adevărat primari și oameni.
Într-un editorial scriam că sunt unii primari-feudali, adică privesc primăria ca pe o feudă proprie. Și nu-s puțini, în cele două județe pe care le cunosc bine. Probabil, de acum încolo, adică cel puțin 4 ani, le va crește și mai tare rânza, vor fi și mai „stăpâni” pe banul public, și mai aroganți față de lumea prin care trec. Unii, deja au acumulat averi mari, și-au rostuit copiii, sunt, prin bogăție, mari potentați, le pasă de primărie ca mie de mitropolie.
Despre averea primarilor, un material, în viitor.
O „poveste” ar trebui să prezinte drame și bucurii. Sunt dramolete cu cei care n-au ieșit și nu prea mai au nici servicii sau avere. Depinde ce-au păzit în ultimii ani, dacă le-a mers mintea sau au crezut că s-au ales pe viață. Că sunt unii, ca Teodorescu de la Bivolari, Ivănucă de la Trifești, pe care nu-i clintește nimeni, având ei grijă să-și desființeze adversarii chiar de când îi „pricep”. A căzut totuși un mamut de la Ipatele și unul de la Focuri, dar nu s-a mișcat cel de la Erbiceni sau Lespezi (Iași), ori Hultoană de la Zorleni, Diaconu de la Pădureni.
Sunt destui re-aleși care le vor face în continuare mult rău comunelor care au avut parte de ei: Blăgești, Șuletea, Gherghești, Ibănești (Vs), Plugari, Prisăcani, Roșcani, Tansa ș.a. (Iași), dintre care unii nici nu știu ce caută prin primării. Faptul dovedește calitatea electoratului ca să nu spun prostia lui.
E nevoie și de o mărturisire de credință: mă bucur mult să-i revăd în funcții pe Vasile Aștefanei (Bălțați), Virgil Corobuță (Lungani), Vasile Stoica(Băcani), Horațiu Cărăușu (Băcești), Ion Dorobanțu (Bogdănești), Valerian Hriscu (Lipovăț), Cristian Lungu (Coroiești), Dănuț Iacob (Dragomirești) și mulți alți primari adevărați care au făcut câte ceva important pentru comunitatea lor.


[ add comment ] ( 2 views )

<<First <Back | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | Next> Last>>