DEKUJI, PRAHA ! 
ARGUMENT : Ca organizator a numeroase deplasari si excursii am crezut absolut intotdeauna ca sansa mea de a vedea mai mult decat altii si a simti ce este pe alte meleaguri (nu de a bea si manca) ar putea fi folositoare si concetatenilor nostri. Care, prieteni, dusmani sau indiferenti, ar putea interpreta ce-am scris, spus sau gandit. Am relatat astfel din Ankara, Istambul, Paris, Londra, Moscova etc. etc. Acum, daca am avut sansa sa vizitez Praga, unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii, ma tin... de obicei ! Spre deosebire de atatia care-s numai pentru ei.
PRAGA DE ZI , adica orasul excursionistilor din toata lumea, al imaginilor inaltatoare ca pilda si realitate al intoarcerii spre valorile mari si greu pieritoare ale unor vremuri demult apuse; dar, deosebit prilej de mandrie si onoare.

Dupa cum se stie, un musafir prost povesteste ce-a mancat si ce-a baut; desteptul ce-a gandit si ce-a simtit.
CE-AM VAZUT: Praga este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii, vazut ca o uriasa intindere (de blocuri, case, monumente) atat pe dealul Hradului cat si din Petrini Tower (Turnul Petrini) o replica a Turnului Eiffel din Paris (30% din el).

Turnul
Cei 60 de m si inaltimea terenului ofera o panorama rarisima cu fundalul acoperit de blocuri si vreo 6 cladiri foarte inalte (dintre care si noul turn de televiziune) cu multimea acoperisurilor rosii de-a lungul Vltavei si de-a latul axei principale de comunicatie care strabate marele oras.

Imagine din Turn
Din piata Hradului (palatul presedintelui si al unor ministere) "ciupercile" acestea rosii (acoperisurile blocurilor cu 3-8 etaje) sunt brazdate de albastrul apei Vltavei care permite deplasarea multor vase de agrement (n-am vazut nicio barca) si tot de aici se vad siluetele podurilor care permit o lejera trecere de pe un mal pe altul.

Piata Hradului
Caroly Most, podul Carol e o minune de frumusete prin numeroasele sale grupuri statuare, vechile turnuri de la capete si mai ales prin sutele si sutele de expozitii la indemana excursionistilor.Podul Carol
Sunt sute de ghizi autorizati care conduc si mai multe sute de grupuri din TOATE colturile lumii. Fiecare ghid are un semn (de la umbrela la fluturasi) cat mai ingenios pentru ca grupurile sa-l poata urma dupa invalmaselile inerente. Se asteapta la rand.
Monumentele istorice in cele mai neasteptate stiluri sunt cele mai vizitate.Catedrala Hradcany, care seamana cu Notre Dame din Paris, e acoperita cu aur ca si o alta catedrala moscovita si are vitralii de o frumusete unica mai ceva ca la cea din Viena. E foarte inalta, cu odoare din aur, sonoritate de exceptie, statui si sculpturi (in marmura) de inegalabila valoare artistica.

TURNUL OROLOGIULUI, MUZEUL si mai ales mai multe cladiri gazduind Opera de stat, sau teatre, operete, etc. Diverse monumente pe aproape fiecare strada il aiuresc pe cel care vede prima data Praga veche.
O bijuterie e si metroul la peste 60 de metri adancime, cu 3 linii principale, foarte folosit de praghezi care au un mare avantaj pentru deplasare: transportul integrat.Adica am platit 26 Kcz (coroane) pentru 75 de minute si am traversat cu ORICE MIJLOC de transport (tramvai, autobuz, metrou, autobuze speciale) orasul in lung si-n lat.

Dintre constructiile noi, turnul de televiziune si stadionul Eden al clubului Slavia Praga unde ai nostri (FC Vaslui) au obtinut un egal in preliminariile Cupei UEFA, impresioneaza.

Foarte multe hoteluri si restaurante, curatenie desavarsita pe strazi, spatii verzi perfect organizate.

N-am vazut caini comunitari.
Din viata de noapte am vazut si cativa aurolaci, un cabaret cu promisiuni... extreme ! Si miscare pana catre dimineata.
Am baut o bere impreuna cu un prieten de la Evenimentul Zilei

si m-am fotografiat cu bravul soldat Svejk al lui Hasek din carciuma (modernizata) U Kalicha

unde inca mai este tabloul imparatului Franz Iosef patat de muste,

dar mai ales peretii pe care si-au lasat insemnari si reprezentari mari artisti ai lumii !

CE-AM SIMTIT ?
M-am minunat, mi-am imbogatit sufletul, dar am stiut de lupta romanilor de veacuri. Putem fi mandri cu ce-avem si noi, acestia de la capatul lumii bogate. Dar ce au ei nemtii, cehii, austriecii, ungurii ca fosti stapanitori ai altor natii, scaldati in aur (si bogatii) de vremurile lor e imposibila comparatia. Macar e bine ca din ce-au luat de pe la noi de-a lungul istoriei, putem vedea cate ceva (cam putini) dintre noi, romanii.

Am simtit ca-i putem ajunge prin munca si inteligenta; ca putem invata de la ei. Ca putem visa la mai mult.

Patriot de felul meu nu cred niciun moment ca n-am putea fi ca ei. Istoria lor e prezenta... si noi toti romanii trebuie s-o urmam. Chiar daca a noastra e mai framantata.

DEKUJI PRAGA, adica multumesc pentru lectia de viata si civilizatie pe care ne-o oferi.


[ add comment ] ( 129 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 |