CU PISTOL SI... FARA! 
Am ajuns fara pistoale, dar cu folosinta lor in societatea contemporana. Familia mea din Giurgioana, tatal meu, Vasile Marin I (era si fratele lui, II) avea pistol acasa, imediat dupa Razboi, pâna când comunistii au interzis portul lor. Se tragea la nunti si botezuri cu arma de vânatoare sau cu pistolul cu incarcator rotund, dar n-am auzit sa fie impuscat cineva, ambele fiind pentru aparare si distractie. Ce-i drept razesii de aici mai aveau pe un perete, cornul, tignalul, tapoiul, „platosa” adica un caftan captusit cu blana sau piele, secere, ciomagul cu maciulie, pastrate de pe vremea când ei erau in slujba domniei, deci gata de actiune in orice moment (cu paza la „poarta tarnii”).
Oamenii n-au stiut cum sa scape de armele de foc atunci când au aparut asprele legi comuniste cu ani grei de inchisoare pentru posesori, asa ca si eu am capatat o bataie zdravana când am descoperit intr-un ghiol din Zeletin un Z.B. si l-am purtat prin sat, pâna la militie. Tare ni se spunea la scoala despre libertatea noii orânduiri sociale…
In zilele noastre doar oficiali mai au pistol cu glont si politistii. Ca vreunul ca Mihai Vizitiu n-are alta treaba decât sa omoare oameni cu el, e alta chestiune si, probabil, se va face tot ce se poate ca ucigasul care a bagat in mormânt un tânar sa fie scapat, cum ca ori ar fi fost „in interes de serviciu” ori tare „accidental” i s-a descarcat pistolul lui Vizitiu exact in capul lui Munteanu. Sa ne intelegem, nu sunt de acord sa purtam pistoale, pentru ca nu suntem toti
indeajuns de sanatosi mintal. Ce-ar fi ca un smintit cu pix sa aiba si pistol?
Pentru apararea proprietatii, insa… ar fi bine autorizarea armelor. E bine ca, macar, sunt insa numeroase arme neletale, pistoale cu gaze sau cu bile care pot fi autorizate usor. Pâna la urma portul unei asemenea arme da, macar, impresie de libertate si apararea persoanei.
A aparut, iata, si PISTOLUL – RADAR!
Apare ca o jucarie, o camera de luat vederi, cu ceva peste 1 kg. greutate, cu calculator si butoane, cu functii multiple. Pentru politisti e o minune care nu mai poate fi contestata, care-i pune la adapost de raspundere si multa munca.
Cei de la Inspectoratul de Politie al jud. Vaslui, i-au convocat pe ziaristi sa le arate performantele acestui cumplit mijloc de pedeapsa a soferilor. Daca el arata si portul centurii de siguranta, e de presupus ca arata si gagicareala din autoturism. Dar ca s-ar vedea mai mult ca pâna acum, nu e o problema. Marea nenorocire este, insa, razbunarea tablagiilor si nu numai a lor, pentru ca nici politistii nu sunt atât de liberi si independenti, ca sa nu spun ca pot avea, si ei, destule defecte. Cum un pistolar din acesta poate sta oriunde vrea el, nu poate fi decât jale pentru conducatorii auto (si pentru ca o roata calca linia continua, e… jos carnetul).
Oare, ca sa se limiteze abuzul, nu e obligatoriu ca posesorii unor asemenea instrumente-pistol sa aiba stabilit locul, perioada, misiunea, prin ORDIN?


[ add comment ] ( 78 views )
LUCRAM LA: 101 VASLUIENI pentru 100 de ani! 
De ce 101?
Ar fi o alta incercare, dupa … 77… Noduri culturale, Dictionar selectiv, 2018, care sa sintetizeze prezenta in cultura nationala si a lumii a unor contemporani dintre cei mai reprezentativi, activi, deci vii, in 2018. Lista alfabetica a acestora poate sa nu sugereze indestul contributii la cultura nationala de la taran (Ticu Rosca), la academician… de fapt al academicienilor (inclusiv A.O.S.R.) frecvent prezenti in Agora: Ionel Miron, Constantin Toma, C.D. Zeletin, Avram D. Tudosie… . Treptele dintre acestia sunt ocupate de foarte impunatoare personalitati vasluiene ca Th. Codreanu, D.V. Marin, Vicu Merlan, Laurentiu Chiriac, Mircea Ciubotaru, Nicolae Cretu, Toader Dima, Daniela Gifu, Lucian Valeriu Lefter, Valeriu Lupu, Elena Monu, Pavel Toma (…), cu doctorate in stiinte, universitari sau „de la tara”, cu alta serie de doctori in stiinte ca Marilena Hobincu, Oltea Gramaticu, Petru Ioan, sau profesorii cercetatori Costin Clit, Th. Pracsiu, Dan Ravaru, poeti recunoscuti ca Petrus Andrei, Gabriela Ana Balan, Simion Bogdanescu, Mihai Apostu, Daniela Oatu, prozatori de inalta valoare ca Ion Gheorghe Pricop, Val Andreescu, jurnalisti de rang national ca Lucian Pârvoiu, Catalin Striblea, alti ziaristi ca Nicolae Cristian Lapa, primari cu eficienta culturala de la Rebricea (Valerica Radu), Lipovat (Valerian Hriscu), Berezeni (Toader Dima), sefi de institutii cu marcata prezenta in viata spirituala ca Ion Briscaru, Ionel Armeanu Stefanica, ...meseriasi, adevarati specialisti ca Ioan Cristian Modoranu (Vaslui), parlamentari, primari, pictori, monografisti si restul pâna la peste o suta. Daca tot e CENTENAR, noi, la suta, ne oprim…!
Aceasta rapida trecere in revista nu poate acoperi un continut de sute de pagini. Subliniem aspecte esentiale pentru cântarirea contributiei concrete la culturalizarea si spiritualitatea locului:
1. MUNCITORII DE AICI, de la roate, adica din mijlocul unei populatii despre care se ilustreaza in presa numai elemente negative (violatori, betivi, hoti, puturosii de serviciu ai natiunii), drept care aici s-a rasturnat nu caruta ci multe camioane cu prosti… Vorbim de contributii si munca de o viata, peste obligatiile vietii, ca surplus de energie si valoare exprimata public al celor doi mai mari („gemini” la Vaslui, Th. Codreanu, D.V. Marin), alti impunatori si valorosi contributori la progresul locurilor: Simion Bogdanescu, L. Chiriac, Th. Pracsiu, Gabriela Ana Balan, Costin Clit, Valeriu Lupu, Vicu Merlan, Avram D. Tudosie s.a.
MUNCIND AICI este meritul cu totul deosebit, esential, relevant. Cuprindem in Dictionar numai pe cei care si-au legat destinul de judet, au muncit aici, si au contribuit mai presus de puterile dar nu si de talentul lor lor la progresul concetatenilor.
2. Ne mândrim si cu ce n-avem!? Pentru ca, poate, un Emil Racovita, biolog-speolog din Soranesti (Danesti-Vaslui) dus mult prea departe, inclusiv la Polul Sud, poate se mai intorcea pe aici, unde avea o mosie impunatoare, poate, dintre zecile de personalitati mereu pomenite ca valori judetene unii se mai intorceau pe aici (ca si actorul Constantin Tanase, cu revista lui), dar cei mai multi dusi au fost, unii nici n-au mai recunoscut ca s-au ivit pe lume aici (mdeh, nobili!).
Dintr-un snobism nejustificat… ii tot amintim pentru Vaslui, dar ei n-au avut si nici nu au vreo contributie pe aici, nici macar, ca proprietari de pamânt, ori functii locale. S-au afirmat in orase mari sau in strainatate. Nu-i abuziv si nedrept sa-i tot luam ca reprezentantii nostri? Chiar daca au completat valorile nationale si mondiale, tot acolo, departe au activat. Lista e lunga, totusi, e de mândria noastra ca nasc si la Vaslui oameni!
DICTIONARUL NONVALORILOR?
Ar fi o incercare cu multe-multe discutii. Motivat de faptul ca au ajuns in posturi importante fara vreun merit (adica politic) niste fiinte care nu-si pot justifica prea bine salariul, ca repede cad in descurajarea provocata de societatea in care traiesc, faptul absolut real al nerecunoasterii valorii celuilalt din incapacitate, invidie, ura, dedulcirea la viata nonintelectuala, teama si tacerea neagra a momentului national (la 2018) toate tin de caracterul inovativ, dorinta de afirmare, capacitatea acelora. Si apoi, ar fi mult prea multe nume de nonvalori – dupa aprecierea noastra, evident subiectiva, - deci ar putea fi o nedreptate a unui autor care lasa posteritatii un lucru bine facut. Interpretabil sau nu dar real, existent. Clasarea de departe pe primul loc al unui plagiator care reuseste sa scoata cu sprijin politic unele carti, s-ar putea dovedi nefericita daca cei din viitor vor neglija, adopta, ori abandona acest mod de furt calificat. Noi dam seama de ale noastre câte scriem !!!
CARACUDA locala ar putea da comentarii savuroase. Dar, de ce sa-i desfiintam pe cei care incearca si ei, câte ceva, având un rol stimulativ? Nu ne trebuie un munte de maculatura pentru vreo capodopera? In intentia de a incuraja fenomenul putem sa-i acceptam cu indulgenta, pâna la urma, pentru comparatie… De aici se nasc si contestatarii. Cel putin vreun maruntel se scarpina ca magarul râios, cel putin un scrântit la cap poate comenta necuviincios, cel putin un inrait fara vreo realizare improasca murdarii. In presa provinciala sunt ziaristi de nimic si smângalitori betivi care se cred cu mult mai destepti decât in realitate: e si aici democratie, iar anonimitatea de pe internet e un rau necesar pentru creatia neantului.
ALT DICTIONAR „groso-modo” ar fi mult mai voluminos, pâna si ultimul prapadit in scris, ar vrea sa fie in el. Tocmai de aceea, bazati pe cei 61 de ani in jurnalism, pe cele 28 de carti scrise, pe munca de profesor de limba româna 4 decenii, pe recordurile mondiale si nationale in jurnalism si pe experienta conducerii unui grup de presa (unic…) noi am procedat cu raspundere la selectia valorilor vasluiene. Ne facem probleme ca n-am facut o selectie mai deasa, doar cu autori de talie nationala. Dar acesta este potentialul nostru spiritual-artistic astazi, in 2018. AICI si ACUM !?!
3. Toti cei inclusi in acest Dictionar al valorilor vasluiene au contacte, cel putin periodice, cu o masa de oameni, care sa ia, reia, sa constientizeze prezenta lor, aici, pe plaiuri vasluiano-moldoveano-românesti, ca pe un esantion national. In ce masura prezenta unui academician este comparabila cu a acelui lucrator in presa care FACE jurnalism cultural si „social-politic” e de analizat, pentru ca cei de aici pot face concret ceva, orice, dar aici, pentru cei de aici, dintr-un judet mereu vaduvit de valori (si) din cauza asta ramas sarac si infeudat. E drept ca in afara de agricultura nu prea sunt resurse pe aici, resursa umana de odinioara exportându-se sustinut in vest.
4. Credem ca oferim prezentului, spre analiza si meditatie, dar si viitorului, o BAZA motivationala, de ambitionare in munca tot pentru altii (ca si noi), ca modele pentru cei care tot mereu vin. Aceasta este fotografia valorica a momentului, a mediului in care ne invârtim, traim, FACEM!
5. UN DICTIONAR LA CENTENAR / deci o demonstratie ca aceasta generatie si-a impus amprenta asupra vremurilor, atât de nefavorabile, de regula, pentru ca oamenii n-au fost aparati decât de munca lor, mai presus de talentul lor, chiar genialitate locala, de osârdia lor pentru acel ceva care sa aseze pietre in calea uitarii, a timpului nemilos, a formarii noii culturi existentiale ca sfera noua, cu prea putina posibilitate de preluare a experientei din sfera veche, a Galaxiei Guttenberg.
6. NE INSCRIEM, ASTFEL, PE HARTA CULTURALA A LUMII.
7. Ne inscriem, hotarât, cu valorile ACTUALE si ALE NOASTRE intr-un segment din Coloana Infinitului Spiritual Românesc, si intr-o COLOANA A IUBIRII DE TARA despre care e posibil sa nu se mai auda, vreodata. Globalizarea este o realitate, clara, azi, ca si indoeuropenismul de de la inceputurile civilizatiei; munca noastra ar putea fi, astfel, in zadar.
8. Dar… daca, asa cum credem, istoria lumii si a românismului se va rescrie?
Iata de ce… 101 vasluieni pentru ISTORIE!



*

NOTE OBSERVATIVE
O scurta analiza, nu de texte , ci, a listei :
A. 1. Nu este o lista a elitelor, pentru ca urmarim dimensionarea in spatiu si timp, cu ce avem la indemâna pe baza de dovezi directe si concrete (opera) pentru o idee: stimularea celor de astazi, baza de studiu pentru cei de mâine,dovada muncii „nationale” la inceputul mileniului II.
2. Majoritatea celor inclusi intre 101… asuda asupra cuvântului românesc din talent-imbold-geniu, adesea câstigându-si existenta altfel, cu obligatii departe de conceptualitatea necesara. Chiar un ziarist nu opereaza cu limbajul academic, un dr. in alte stiinte decât filologie nu exprima profesia, gaseste metafora si frumosul in alte preocupari.
3. Un tablou reprezentativ trebuie sa ofere imaginea concreta a realitatii spirituale, deci variatie, spontaneitate, fixate, inghetate pentru interpretare ulterioara.
B. Noi ne gândim la ce ar reprezenta astazi jurnalismul cultural din care ne extragem seva, stiind ca dintre cele 4 stiluri literare, cel mai accesibil este cel jurnalistic. Tare ne indoim ca exista sau va exista vreo alergatura serioasa pentru celelalte stiluri, deci pentru comunicare numai pentru initiati, in conditii de noua cultura existentiala cu robotizare, hrana sintetica, dragoste schematizata (!), mari probleme sociale. Putem vorbi de pe acum de culturi paralele (laic – bisericeasca, urbana – oraseneasca, metaforica - ori computerizata, exacta, inteligenta artificiala). Dar in viitor ? La sfârsitul romanului „Zapada pe flori de cires” vorbeam de bi-sentimentul de dragoste, care, paradoxal are confirmari in actualitatea lui 2018.
C. De la taran la academician !
Dictionarul „101 ….” va fi un fel de mozaic, nu in planuri multidimensionale ci cât se poate de reale, cu opiniile si valorile cele mai diverse, fara a putea fi, vreodata complete ci in functie de accesul nostru la informatie.
Incercam SA FACEM ceva util astazi si in viitor!


[ add comment ] ( 99 views )
Masura lucrurilor si vietii… 
„Doar nu ti-a dat un bou” se zicea acum un secol pentru a diminua datoria morala fata de cineva. Boul era o „masura taraneasca” pentru calitatea si cantitatea indatorarii, animalul fiind expresie valorica in viata satului de pastori.
„Nu e orb mai mare decat cel care nu vrea sa vada” ar fi alt fel de apreciere in viata de oras: mai ales in targurile cu pretentii destui nu vor nici macar sa se vada desi se intalnesc in fiecare zi. Sunt mai importanti ei… pentru ei!
„… ala, ma, dar nu-l stiu eu…” ar fi expresia prostovanului de rand ca sa se dea mare, sa-l minimizeze pe cel discutat: adica se exprima despre un altul cu valoare social-culturala mai mare, dar vrea sa para mai sus ca el.
„Dar ce-a facut, cutare, pana la urma, sa-i port respect?” Expresie in alternanta cu „asta n-a facut nimic pentru noi…” cand e vorba de persoane de ceva importanta pentru comunitate. Intervine in opinie publica orbire colectiva, un fel de recunostinta uitata, negatie mai mult sau mai putin generala cand e vorba de personalitati locale.
Interesul si invidia (chiar ura) ar fi caracteristice pentru TACEREA NEAGRA a zilelor noastre: „mai, sa nu-l supar pe cutare”, „stau in banca mea, sa nu supar pe cineva…” Din interes nu ne sustinem nici opiniile personale, din frica nu intreprindem nimic, din ura criticam orice, chiar bine facut. Dupa Deceniul Dusmaniei vasluienii parcurg aceasta neagra tacere care este extrem de paguboasa. Unii refuleaza anonimi pe internet…
Am vrut sa ridic la masa valorii pe un prichindel smangalaci de pe la o foita din Vaslui. Raspunsul plin de ura si venin nu putea face parte dintr-un MONUMENT al culturii locale cum este Dictionarul selectiv-afectiv … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale. Nici n-as mai fi amintit de maruntel daca nu mi-ar fi aruncat o vorba urata pe strada. Ar fi un exemplu de cum incerc si eu sa pun margaritare in ratul porcului. Acest fel de oameni nu mai exista pentru mine, pentru ca uita vreo dreapta masura, adica se cred mai mari si mai importanti decat sunt. Ca, de fapt, ce-a facut ala, sa merite? ORBII zilei din viata noastra ar fi prezente, prezente. Cum sa recunoasca unul care ar trebui si el sa faca ceva pentru oameni, meritele altuia care, o viata a tot muncit si… creat! Bun-rau dar a tot facut cate ceva. Cine credeti ca e pus de vanturile politice sa-l evalueze? Clar, „vreun mititel / Nu slavindu-te pe tine, lustruindu-se pe el” (Eminescu). Asa se face ca e tare greu de gasit oameni adevarati in conditiile acestui timp patruns de TACEREA NEAGRA.

*


AM PUS PE HARTA CULTURALA A LUMII, VASLUIUL CEL DE TOATE ZILELE. Spun cei de peste hotare, o stim si noi. Orbii… vad?


[ add comment ] ( 43 views )
AM REUSIT!!! 
Pe 27 aprilie 2018, am reusit o alta actiune culturala UNICA. Prin Simpozionul National in organizare privata OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE, editia a IV-a, si prin Dictionarul selectiv – afectiv … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale (Pim, 2018, Iasi, 398 pag), am pus pe harta culturala a lumii Vasluiul in care traim si, mai ales, muncim. Un oras si un judet care ne provoaca adesea sentimentul zadarniciei ca stricam orzul pe gaste, pentru ca e foarte de neinteles cum oficialitati, presa locala, unele personalitati (de altfel demne de laude in alte imprejurari) aud, vad, sunt invitati la un eveniment unic in istoria culturala a urbei moldave, si, dupa moda comunista neglijeaza ori barfesc si scriu negativ despre ce NU VOR SA VADA! Orbii! Cel putin un lefegiu cu mintea prin carciumi, desi l-am invitat la masa valorii, un fel de nimic galagios, incearca sa se ia in seama, alimentand dusmanii aspre si vechi cu postaci ragaitori. Una dintre concluzii va fi ca astia, ori sunt tampiti de la mama natura si n-am vazut noi cand i-am mai laudat, ori invidia, gelozia, ura le-a intunecat mintile (adica au ajuns tampiti). Ca, simplu, ce-am realizat noi, cu banii nostri, n-am facut pentru animale, desi avem impresia cate o data ca ne straduim sa punem margaritare in ratul porcului, ci pentru a se cunoaste elemente ale simtirii, ale vietii celor de pe aceste meleaguri, care, AICI, suporta greutatile vietii. Aici mai reusesc, totusi, unele frumuseti greu recunoscute in legenda incetatenita ca vasluienii sunt violatori, hoti, puturosii natiunii, detracatii de serviciu in Romania.
Deci:
1. Am reusit Editia a IV-a a Simpozionului National OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE. Cine crede ca-i usor sa faca si el (ca pana acum n-a mai facut nimeni, si sigur, nici n-o sa mai faca pe banii lui).
2. A fost pe banii nostri, care in loc sa mergem printr-o statiune, ceva, aducem, aici, valori pentru perceptie si stimulare directa a elevilor si maturilor ca emblema pentru creativitate.
3. In sala in care inginerul ramas tot inginer, desi semneaza de mai multe mandate ca primar, n-a calcat nici acum, nici altadata, desi era in localitate si si-a perfectat ceva afaceri des-dimineata. Am privit lipsa lui ca mare paguba in ciuperci. Si lipsa oamenilor lui… la fel. Orbi, si atat!
4. Diplome, el? Doar nu e primarul Buzaului! Da-l dracului de Vaslui!
5. Am vazut cum au onorat buzoienii cateva personalitati mai la indemana, cu premii, diplome, onoruri.
6. Simpozionul National in organizarea noastra s-a bucurat de sprijinul a mari personalitati din tara, din Judet, si, mai ales de peste hotare. N-am primit un leu de la cei care cheltuiesc miliarde „pentru cultura”, fiind platiti sa faca, si nu fac. Sug banii statului sifonati prin primarie, corect, si prin primaria Vaslui.
7. Prin prezenta celor aproape 50 de artisti, literati, alti creatori in expozitii diverse, cu participare extraordinara din Ansamblul Privighetorile Zeletinului, cu dezbateri de opere si consideratii la adresa initiatorului s-a realizat o recunoastere a culturii si cartii VASLUIENE. Nu a lui Marin, nu a lui Paval, nu a cuiva anume, ci a celor creativi, dar de nivel national.
8. Volumul de 400 de pagini intitulat … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale, Dictionar selectiv-afectiv este o dovada a prezentei valorice in plan global, integrare intre autori recunoscuti. Este recunoastere de catre autoritati cultural-creative din 4 continente, multe capitale, multi scriitori publicati. Vorbim deocamdata de 414 din toata lumea, subliniez si pentru rauvoitori, din toata lumea.
9. Cel putin 2 persoane au primit distinctii speciale, Catalin Simpetru si D.V. Marin, cu plachete speciale de la ECOMONDIA „pentru excelenta in cultura romana”, inmanate de Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu, din Bucuresti. Au conferit Diplome de onoare si de merit, Consiliul Judetean (chiar presedintele D. Buzatu a onorat Simpozionul, ba, i-a adus si pe vicepresedinti), Prefectura Judetului Vaslui, prin delegat, Cristi Lapa, si Grupul de presa – ziar – radio – TVV si Meridianul Cultural Romanesc. S-au oferit sa fie prezenti deputati, senatori, alti directori care s-au dovedit ce sunt: niste mincinosi (si, atunci, de unde vreo consideratie pentru acestia?).
10. Facem si nu stricam, deci cream, existam! Faceti si voi!
11. Subliniem ca:
Prin Dictionar, prin Revista internationala, prin munca, priceperea si consecventa noastra am pozitionat Vasluiul pe harta culturala a lumii. Daca nici recunoasterile internationale din Italia, Elvetia, Portugalia, Germania, Israel, Canada, Australia, New-York nu sunt dovezi, atunci care mai sunt?


[ add comment ] ( 45 views )
Vaslui, Centru Cultural OMAGIAT national si international. Dar nu si de primarul inginer… 
Despre primarul Vasile Paval si ura lui nepotolita impotriva unui fost concurent la Primaria Vaslui… mai pe indelete, in numerele urmatoare. Doar, spunem deschis, inginerul de pe mosia publica ramane departe de indatoriri…
Mai facem o precizare: astazi doar deschidem discutia publica, pentru ca e foarte de neinteles cum oficialitati, presa locala, unele personalitati (de altfel demne de laude in alte imprejurari) aud, vad, sunt invitatii la un eveniment unic in istoria culturala a urbei moldave, si, dupa moda comunista neglijeaza ori barfesc si scriu negativ despre ce NU VOR SA VADA! Orbii! Una dintre concluzii va fi ca astia ori sunt tampiti de la mama natura si n-am vazut noi cand i-am mai laudat, ori invidia, gelozia, ura le-a intunecat mintile (adica au ajuns tampiti). Ca, simplu, ce-am realizat noi, cu banii nostri, n-am facut pentru animale, desi avem impresia cate o data ca ne straduim sa punem margaritare in ratul porcului, ci pentru a se cunoaste elemente ale simtirii, ale vietii, celor de pe aceste meleaguri, care AICI suporta greutatile vietii. Aici mai reusesc unele frumuseti greu recunoscute in legenda incetatenita ca vasluienii sunt violatori, hoti, puturosii natiunii, detracatii de serviciu in Romania. Deci:
1. Am reusit Editia a IV-a a Simpozionului National OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE. Cine crede ca-i usor sa faca si el (ca pana acum n-a mai facut nimeni, si sigur, nici n-o sa mai faca pe banii lui).
2. A fost pe banii nostri, care in loc sa mergem printr-o statiune, ceva, aducem, aici, valori pentru perceptie si stimulare directa a elevilor si maturilor.
3. In sala in care inginerul ramas tot inginer, desi semneaza de mai multe mandate ca primar, n-a calcat nici acum, nici altadata desi era in loca-litate si si-a perfectat ceva afaceri des-dimineata. Am privit lipsa lui ca mare paguba in ciuperci. Si lipsa oamenilor lui… la fel.
4. Diplome, el? Doar nu e primarul Buzaului! Da-l dracului de Vaslui!
5. Simpozionul National in organizarea noastra s-a bucurat de sprijinul a mari personalitati din tara, din Judet, si, mai ales de peste hotare. N-am primit un leu de la cei care cheltuiesc miliarde pentru „cultura”, fiind platiti sa faca, si nu fac. Sug banii statului sifonati prin primarie, corect, si prin primaria Vaslui.
6. Prin prezenta celor aproape 50 de artisti, literati, alti creatori in expozitii diverse, cu participare extraordinara din Ansamblul Privighetorile Zeletinului, cu dezbateri de opere si consideratii la adresa initiatorului s-a realizat o recunoastere a culturii si cartii VASLUIENE. Nu a lui Marin, nu a lui Paval, nu a cuiva anume, ci a celor creativi de nivel national.
7. Volumul de 400 de pagini intitulat … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale, Dictionar selectiv-afectiv este o dovada a prezentei va-lorice in plan global, integrare intre autori recunoscuti. Este recunoastere de catre autoritati cultural-creative din 4 continente, multe capitale, multi scriitori publicati. Vorbim deocamdata de 414 din toata lumea, subliniez si pentru rauvoitori, din toata lumea.
8. Cel putin 2 persoane au primit distinctii speciale, Catalin Simpetru si D.V. Marin, cu plachete speciale de la ECOMONDIA „pentru excelenta in cultura romana”, inmanate de Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu din Bucuresti. Au conferit Diplome de onoare si de merit, Consiliul Judetean (chiar presedintele D. Buzatu a onorat Simpozionul, ba, i-a adus si pe vicepresedinti), Prefectura Judetului Vaslui, prin delegat, Cristi Lapa, si Grupul de presa – ziar – radio – TVV si Meridianul Cultural Romanesc. S-au oferit sa fie prezenti deputati, senatori, alti directori care s-au dovedit ce sunt: niste mincinosi ( si, atunci, de unde vreo consideratie pentru acestia?).
9. Facem si nu stricam, deci cream, existam! Faceti si voi!
Prin Dictionar, prin Revista internationala, prin munca, priceperea si consecventa noastra am pozitionat Vasluiul pe harta culturala a lumii. Daca nici recunoasterile internationale din Italia, Elvetia, Portugalia, Germania, Israel, Canada, Australia, New-York nu sunt dovezi, atunci care mai sunt?


[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | Next> Last>>