MOMENT ANIVERSAR: faptul cultural special! 
A FACE, este un dar pe care ni l-a harazit Dumnezeu la nastere. Domnul Prof. Emil Constantinescu Presedintele Romaniei intre 1996 - 2000, cel care ne-a remarcat acest dar, binevoieste sa deschida cartea aniversara „75 - D.V Marin (jurnalism - istorie - cultura)” cu un mesaj absolut onorant. Domnul Presedinte Mircea Snegur, primul din istoria Rep. Moldova imi trimite si el un mesaj de felicitare la fel de onorant si precis (de vazut in aceeasi carte!), ambii rasplatind din activitatea mea de jurnalist adevarat, impus, nicicum de altii ci de propria munca. Adaug la acestea dovada prieteniei de peste 1/4 secol a domnului prof. univ. dr. Alexandru Ionescu (peste 70 de carti!) care este prezent de ieri la aceasta exprimare culturala vasluiana in context NATIONAL.
Sa ne intelegem:
Reusim astazi un SIMPOZION NATIONAL cu participare a unor verificate personalitati din judetele Bacau, Iasi, Vaslui si din Bucuresti avand cel putin doua parti:
- Limba romana in stare ei de azi, cu opinii ale reprezentantilor autorizati din aceste judete, o dezbatere pe care o vrem interactiva si mai ales folositoare auditoriului.
- Lansarile cartilor:
1. Revista Meridianul Cultural Romanesc nr. 5/ 2016;
2. „25 - TV.V. (istorie si cultura)”;
3. „75 - D.V Marin (jurnalism - istorie - cultura)”
4. „Invatamant si merit vasluian” (date inedite din dezvoltarea sa);
5. „Supliment omagial literar-artistic cu amici” (Gabriela Ana Balan);
- „Prefata” dezbaterilor va fi realizata prin cuvantul unor oficialitati invitate deja.
La Casa de cultura a Sindicatelor „Constantin Tanase”, Vaslui, incepand cu ora 10:00, cand se organizeaza expozitia ad-hoc, in hol, cu cartile expuse de participanti, vor fi prezenti scriitori din judetul Vaslui, profesori, elevi.
PRECIZAM ca asemenea evenimente sunt chiar foarte greu de realizat, chiar cu fonduri alocate de oficialitati. Noi, cei cu fondurile, am avut parte de sabotaje. (Vom reveni).
Am invitat si invitam ca in spatiul generos al Casei de cultura pe toti iubitorii de cultura din municipiu si judet, din scoli si licee. Nu e la indemana multora sa aduca la Vaslui autoritati culturale din diverse regiuni ale tarii, cu eforturi organizatorice, financiare si de autoritate, intr-o perioada cand exista o criza economica nerecunoscuta si „fuga dupa bani” adica neglijarea culturii si educatiei, lipsa stimularii creatorilor, nemultumirea profesorilor. (si aici vom reveni in numerele viitoare).
Spun si scriu ca in toata lumea deci si la noi se creaza O NOUA CULTURA cu obiceiuri, tinte, ocupatii, visuri noi.
Viata sociala actuala se modifica fara a tine cont prea mult de istorie. Se recompun elemente esentiale de viata bazate pe video-cultura, lipsa de inalte aspiratii, uniformizarea intelectuala a populatiilor. Daca toata lumea alearga dupa alimentatie, cand ar fi timp pentru creatie?
De o viata am promovat cultura locala, incepand cu Festivalul National al Umorului „Constantin Tanase”, (1970), fiind sustinator 46 de ani, cu cenaclurile infiintate si sustinute (Mugurel ʼ74 si Cenaclurile judetene) cu acele actiuni unicat ramase astfel in istoria Vasluiului, si cu acele drumuri noi in mass-media nationala. Va reamintesc de RECORDUL MONDIAL (interviuri cu cei 9 presedinti de stat, 14 prim-ministri etc., etc.) si ca detin 3 intaietati nationale si 19 judetene. Ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau implineste curand 20 de ani, iar REVISTA INTERNATIONALA M.C.R. implineste o salba foarte stralucitoare si unica de realizari.
Plec de la ideea ca oamenii nu cunosc, sunt si detractori, deci rauvoitori, pentru care si ce vad nu vor sa recunoasca. Dar:
Ii invit pe toti sub acest stindard al apararii limbii si fiintei nationale prin opera, limba, viata. Daca prin apararea principalului pilon al existentei romanesti as fi nationalist, accept sa fiu. Dar, eu cred ca ne indreptam rapid catre globalizare si uniformizare, iar pata de romanism se va putea mentine (cel putin o vreme) in „concertul” universal. Depinde de noi cat ne aflam in aceasta batalie.
Joi, 21 aprilie 2016, la Vaslui e infruntare tacita intre oamenii de talent romanesc si nevazuta uitare universala. Ce daca unii nu vor, nu pot, nu stiu; noi avem portia noastra de lupta (W. Whitman).
Nasc si la Vaslui, nu numai oameni, ci si idei pentru care trebuie sa luptam. Vin si Alexandra Spanache si Al. Toderica, elevi azi.
Despre partea a doua a manifestarii, poate, mai multe, data viitoare. Doar observatia: patru carti ca documentatie de front deschis impotriva celor care gasesc numai hoti, violatori, derbedei, betivi si mediatizeaza intens ca asta face presa prezenta.
Noi stim, putem si facem ceea ce credem ca face sa ramanem in istoria luminoasa a acestor plaiuri ale lui Stefan cel Mare.


[ add comment ] ( 17 views )

<<First <Back | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | Next> Last>>