MIHAI EMINESCU – AZI (!) ÎN SLUJBA LIMBII ROMÂNE ȘI A VASLUIULUI 
După cum se știe și se vede, am înființat o bibliotecă privată de stradă, pe Frunzelor 2, din Vaslui, cu pretenție de unicat în România. Nu i-am dat numele marelui poet să nu-i sperii pe cei care nu vor să citească.
Vă înștiințez că s-au furat cărți în repetate rânduri, ultima dată pe 6 ianuarie, de Bobotează deci, și… m-am bucurat: e semn că se mai găsesc cititori de operă tipărită. Ziarele de pe rafturi s-au topit de mult.
Existența de peste un an a acestei biblioteci de stradă, primirea cu bucurie de către trecători, starea ei acceptabilă după atâta timp, ar fi dovada că nu toată lumea aleargă după mațul gros ci mai sunt dintre cei care vor să-și mobileze mintea.
VASLUIENI apărători ai limbii Și
spiritului românesc
(valorile)
În bătălia cu cuvântul putem înregistra un număr oarecare de aspiranți. Când e vorba să fie și talentați, deci să-i trecem printr-un ciur (dacă nu sită, oricum nu prea deasă) rămân foarte puțini și... mai toți de vârsta a III-a. Tineret… deloc.
Vă dau repede lista: Bârlad – Dorina Stoica; Alexandru Vlahuță – Gabriela Ana Balan; Puiești – Petruș Andrei; Huși – Th. Codreanu, Costin Clit, Vicu Merlan, poate preotul Miron; Vaslui – Vasilica Grigoraș, Valeriu Lupu, D.V. Marin, Pavel Toma. Schingiuitori ai limbii române ar mai fi la Codăești și Vetrișoaia (vom discuta curând despre ei).
Aceștia sunt oameni de mare valoare, cu OPERĂ și cu prezență în difuzarea operelor lor și ale altora în public, cu oarecare recunoaștere locală și națională. Când e vorba despre recunoaștere internațională… rămâne doar prof. dr. Dumitru V. Marin.
Ce-au reușit aceștia, doar prin eforturi personale, cu
sacrificii de toate felurile, dar mai ales cu talentul lor nativ?
1. Să schițeze puncte luminoase creative într-un județ unde aculturalii comunistoizi îmbogățiți îi neglijează, ocultează sau sabotează. Poate-mi spuneți dvs. care ar fi fost gesturile de încurajare, prețuire sau răsplată a vreunei oficialități locale că eu nu știu.
2. Un sfert dintre cei de mai sus sunt recunoscuți pe plan național.
3. Unul singur este recunoscut, lăudat, remarcat în
mediile culturale din Canada (D.V. Marin este membru ASRAN), Australia, Germania, Italia, Anglia, Basarabia.
4. Revista internațională MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC este cea care alături de opera și ziarul lui D.V.
Marin au pus Vasluiul pe harta culturală a României, Europei și a lumii.

DE CE EMINESCU ESTE STINDARDUL NOSTRU:

– Ne reprezină în lume de peste un secol prin poezie, istorie, jurnalistică, proză, dramaturgie și… mai ales,
PATRIOTISM.
– A valorificat, ca nimeni altul, folclorul românesc.
– Diversitatea operei dar și valoarea ei este evidentă de la cititorul de clasa I până la pensionarul cel mai vârstnic, ori diasporeanul de oriunde.
– Unică reflectare a istoriei și tradițiilor românești
– Este intrat în panoplia valorilor umanității alături de Goethe (Germania), Shakespeare (Anglia), V. Hugo (Franța), Leopardi și Dante (Italia), Pușkin (Rusia), Whitman (America) ș.a.
– Într-o încercare de a se determina de către presă personalitatea reprezentativă pentru români s-a stabilit că Ștefan cel Mare și M. Eminescu sunt primii pe care trebuie să-i recunoaștem.
– Modelul de limbă română și simțire poetică este Mihai Eminescu.


[ add comment ]

<<First <Back | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Next> Last>>