Mai, ce-am mai strigat dupa revolutie; ce-am mai injurat noi pe toti si toate ! Ce ne-am mai certat pentru avere si "pentru idei", adica libertatea de expresie. UN DECENIU AL DUSM|NIEI nu ne-a ajuns sa varsam furia atator ani de oprimare (spirituala in primul rand).
Proletari din toate tarile, uniti-va !, un slogan de aproape 100 de ani care a marcat aceeasi ne-unire, vrajba si nesinceritate chiar intre proletarii ajunsi sefi de stat dupa niste criterii stabilite de puternicii lumii ...
Acum, dupa 20 de ani, apele par a se linisti: o izolare fara egal pentru ca intre timp ne-am indusmanit si cu rudele; o dezamagire care a cuprins o intreaga generatie adica cea mai productiva care credea ca libertatea si bogatia merg mana in mana; o blazare a altei generatii, cea mai tanara si mai romantica gata de sacrificiu doar in vorbe pentru ca in fapte nu sare la munca; o lehamite generala pentru politica si dispretul pentru rostuirea cuvintelor s.a.m.d.
Acum e mai puternic zeul zeilor, banul care-i strange de pe drumuri pe toti cei care trebuie sa manance (nu sa fure), banul care schimba destine si altereaza sentimente. Libertatea de actiune este numai si numai pentru bani, alergatura care saraceste spiritul si desfiinteaza aspiratia spre un ideal. Alunecusul spre hotie, minciunarie e liber.
Spre astre prin spirit ... As ! E o ruptura intre generatii greu de acceptat, o lipsa de creatori tineri, de speriat, e o umanitate in mare declin. Pentru ca toata lumea alearga pentru burta, mai ales pe criza asta.
Ce s-a tocit iremediabil si extrem de mult e "democratia cuvantului" !
Frica i-a luat locul pana si in partide.
Pluripartidismul era o supapa intelectuala si nu numai. Erau 100 de partide, dar cu aproape 100 de optiuni. Cine insa, n-a pariat pe baza materiala, a pierdut ... rau, sau totul. Au ramas 5-8 partide, erau tot atatea optiuni, concurenta, scantei si inovatii. Ei, s-au cam dus si acelea pentru ca acum doar vreo 3 partide mai conteaza. Deci, 3 moduri de a comunica ceva public.
Dar si la partide s-a dus dracului democratia. Cine sufla impotriva lui Basescu in PD-L ? Acum Geoana vrea lista, adica echipa lui de dictatura in partidul lui, P.S.D. cel cu multi guresi in formatie. Dupa Congresul din 20 februarie s-a incheiat cu iesirile unora pentru ca va cobori disciplina de partid din pod. Antonescu poate candida dar tot cu lista, deci unii mai egali decat altii, iar care chiscuie ia cotonogeala.
Toti vor iesi presedinti cand vor ei ! De altfel sunt baieti destepti. Dar :
a) Democratia de partid inseamna disciplina, deci aliniere, deci tacere.
b)"Vocile" sunt ale sefilor. Urmatorii trebuie sa stie a purta oala de noapte, pe soptite.
c) In politica, incap deci, trei opinii, in raport cu cele trei partide. Alde Vadim (si care altii ?) pot sa zica doar pe ici-colo cate ceva ...
d) In cadrul unitatilor (de orice fel) nu se cracneste ! Munca, nu comentarii.
Daca, totusi ...
Scutierii sunt pe aproape, aparatele de inre-gistrat si mai aproape, unitatile de represiune prezente !?
- Care vrei sa mai vorbesti, ma ?
"Da', vorbeste, dar numai ce-mi convine mie, pricepi ?"
- Care mai scrii, ma ?
Cine vrea in presa, tot nu-l citeste nimeni. Cine vrea carti, pe banii lui si n-are decat. Mai degraba idiot la calculator, decat productiv in-telectual.
Intr-un rezumat: ideologie ori alba, ori neagra (un al 3-lea partid poate spune gri); la munca taci si executi daca vrei salariu, in dragoste alergi dupa ce poti dar stresul zilnic termina simtamantul ... hai la televizor, unde-i totul o apa si-un pamant: violenta si sex.
Nu-i asa ca foamea ne face tare ascultatori ? Pai, atunci de ce ne trebuie, fie si in vorbe, democratie ?
[ add comment ] ( 15 views )