BĂTĂLIILE TOAMNEI 
Cu ceva alergătură, am reușit să văd câteva comune unde sunt primari adevărați, dar și una în care un nebun a ajuns să se arate deștept și să-i terorizeze pe concetățenii care l-au considerat potrivit acum câțiva ani să-i conducă. Culmea, comuna respectivă a dat mari oameni de cultură cu reprezentativitate națională.
Am văzut duminica trecută „ziua recoltei” în ediții diferite, în comunele Plopana de Bacău și Miclești de Vaslui. Nu m-am dus la Huși pentru că am auzit că vine „prima-ministru” și am gândit că se va politiza cam tot ce se va face, deși îl știu pe primarul Jan Ciupilan destul de prudent și de echilibrat, dar… când apare ploaia cu piatră… nu fugi !!!
Nu m-am dus la Zorleni, unde primărița cea cu fundul mare (expresia localnicilor) nu pare a avea apetit pentru cultură, fușeraiul de duminică însemnând cu totul altceva. E comună mare, cu sărmani mulți,cu manipulare la maximum, cu desființarea posibililor concurenți în alegeri, mă rog, „autoritate” nu glumă. Nu-i înghit pe asemenea oameni.
PLOPANA - Bacău:
Ing. Gheorghe Andrieș, primarul, a organizat a „n” ediție a Zilei recoltei” cuprinzând și o îndrăzneață acțiune de premiere a intreprinzătorilor locali, după ce a premiat, pe cetățenii cu 50 de ani de căsătorie, pe elevii premianți la învățătură, pe sportivii cei mai mari ai comunei (de fapt tot elevi). Mi-a plăcut că a participat Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău și deputatul Ioan Floroiu care l-au lăudat mult, cum se și cuvenea, pe primar.
Spectacolul de muzică populară și dansuri locale consistent și… adecvat.
L-am intervievat și aveți alături ce ne-a declarat. Dar: a conferit titlul de Cetățean de onoare preotului Andrei Foșlea care a împlinit 88 de ani dintre care 33 a slujit la Biserica din localitate. În mijlocul enoriașilor din Plopana. Chiar un fapt deosebit ?!
MICLEȘTI- Vaslui:
Primarul, către cetățeni: „demonstrăm cu toții că Micleștenii sunt oameni gospodari, iată, prin produse agricole recoltate de noi”, desigur într-o expoziție filtrată de ploaie. Oricum Doru Ineluș Agafiței s-a orientat bine, pentru că atunci când vremea s-a mai răzbunat a continuat spectacolul din Căminul Cultural, pe scena special amenajată afară. Noi am filmat și înăuntru și afară, am vorbit îndelung cu oamenii care-și stimează, respectă și iubesc primarul. Și aici un fapt deosebit: soții Maria și Vasile Bulai (cuplu din cartea 101 vasluieni pentru 100 de ani) au primit diplome, flori și premii, pentru conviețuire fructuoasă împreună, ca rapsozi populari, la fel ca și alte perechi din comună.
ȘULETEA – Vaslui:
De-a dreptul minunat ce-a reușit un fiu al comunei, prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, binecunoscută personalitate ieșeană, azi, care a luptat și implementat un proiect cultural rar: 3 busturi ale celor 3 foști directori ai Școlii, într-un perimetru în care tronează statuia unui alt om de cultură de la începutul secolului trecut, „beneficiar” al discriminării socialiste, omul de litere Virgil Caraivan. Am zis că tot în fața școlii trebuie să i se ridice o statuie prof. univ.dr, Laurențiu Șoitu, personalitate de talie națională după cum demonstrăm în vol. proaspăt tipărit „111 valori naționale pentru Vaslui”, Pim, 2019, 512 pag.
Unele aspecte din cadrul acestui Simpozion (pe 2 zile), despre care am scris în numărul trecut, răzbat în materialele noastre și în numărul următor. Acum mai alăturăm un rând de felicitări pentru Șoitu și de critici pentru directorul școlii care n-a fost în stare să mobilizeze nici măcar un elev la această prestigioasă manifestare culturală. Un elev, domnule! Cu așa cadre didactice, nici vorbă de educație corespunzătoare în comunele patriei…
Vin oameni de suflet de peste multe dealuri iar ăștia de aici…nimic!
Ca și mulți alți primari care așteaptă hârzobul din cer.
De fapt bătăliile acestei toamne sunt nu pentru recoltele care încă nu sunt strânse în totalitate, ci se transferă pe plan politic, prezidențialele fiind aproape. Noi privim detașați, ca mai toată lumea. Bine ar fi să fie o preocupare majoră pentru cultură și culturalizare pentru că au revenit elevii din vacanță. Ce-i drept tot cu celularul mereu în mână, tot cu gândul la altceva decât performanță școlară, tot cu falsă democrație în cap. Dar sunt copii, nu-i așa ?
Dar… să-i lăsăm proști ?

[ add comment ] ( 1 view )

<<First <Back | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | Next> Last>>