CALDURA... si DURERE ! 
Multele grade din termometre dauneaza grav sanatatii. Codul galben in alternanta cu cel rosu sunt doar recunoasteri exterioare la problemele pe care le au oamenii cam peste tot in Romania. Moldova pare cea mai afectata de seceta si de problemele create de vremea nu tocmai favorabila performantelor in agricultura: graul n-are glutenul normal in boabe, alte cereale sunt cu productia slaba, slaba, porumbul e inca la ghici, floarea soarelui ramane speranta. Dupa constatarea ca daca mamaliga nu e, nimic nu e, trebuie sa ne gandim la ziua de maine, desi foarte multi sunt intr-un fel de transa, luati de viata si inoculati cu „las’ ca ne descurcam noi!”, adica sclipuind cate un ban (putini), furand cate ceva, asteptand dreptul de la stat. Pensia sau ajutorul social inseamna principalul mijloc de existenta.
Lipsa fortei de munca se face simtita, avantajandu-i serios pe cei mai puturosi oameni cu putinta care au pretentii exagerate pentru a se misca spre vreo treaba. Ca sa ingrijeasca 9 capete (vaci) si sa aiba grija de o gospodarie, un oarecare Irinel (zice el, din Vrancea), are nevoie de 1.000 lei salariu, toate celelalte angarale platite si... tineti-va bine: el si concubina sa mancare gatita, zilnic, dar nu de el. Ba, tigarile platite si timp la dispozitie! Cum s-ar zice, cate 1/2 vaca pe luna si toate cheltuielile suportate, ca el sa aiba grija sa raneasca, sa le priponeasca, sa le dea apa! Sa-si pregateasca un bors cu vreo pasare de curte, patronul sa-i plateasca bulionul!
Efectul: Unde mai sunt mici fermieri cu cateva vaci... trebuie sa inchida urgent! Nazdravanii astia care nu-si lipesc nici macar peretii caselor, unde dorm ziua in amiaza mare, au telefoane mobile la care vorbesc, nu gluma. Au pretentii exagerate si tupeu de oameni „pretuiti”, fara raspunderi ci cu drepturi!
Durerea mare e ca si asa e cumplit de greu de gasit oameni pentru aceste mici exploatatii innecate de datorii si cu perspectiva imediata de disparitie!
- Vinde vacile, domnule! s-a exprimat un betiv de pe la Delesti! Asta are cont pe caietul de la crasma, depune imediat banul luat pe ajutor social sau ca alocatie pentru copil si descanta o bere 8-9 ore, la umbra; fara grija zilei de maine. Daca statul incurajeaza nemunca si pe puturosi !?
Mai saraci ca acum, romanii n-au fost niciodata! Ne-au saracit guvernul, politicienii, strainii! Ponta se lauda ca are bani pentru avioane si protocoale de stat, pentru parlamentari si pentru cine mai vrea, dupa taxe si impozite impovaratoare si o politica economica distrugatoare. Clasa de mijloc a disparut, micii intreprinzatori mor pe rand si sigur. Se mai incearca ceva cu fondurile europene. Dar cum sa mai intorci mortul de la groapa?
Caldura (maxima) din aceste zile e tare dureroasa: consfinteste insolventa zootehniei din Romania si prevede falimentul unor sectoare agricole, ca daca ploaie nu e, chiar nimic nu mai e.
Ma intreb daca si august va fi la fel de secetos, noi, noi toti cum si cu ce traim?
*
Mai putem si lucram la M.C.R. nr. 3. Poate pentru ca primim cele mai onorante aprecieri in corespondenta de pe 3 continente! Seceta poate afecta si visurile oamenilor.
Totusi... scriem !


[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Next> Last>>