FRUMOSII NEBUNI AI COMUNELOR NOASTRE ! 

Se spune ca un nebun nu e si prost. Dimpotriva !
Se mai spune ca vreunul care realizeaza acel ceva care depaseste puterea de intelegere a omului de rand "e nebun", dar nu peiorativ, ci, ca sfideaza regulile si modul obisnuit de viata. De regula exista o admiratie secreta pentru acel cineva care are si o stabilitate financiara si intelectuala dar mai FACE si ALTCEVA de care beneficiaza toata comunitatea. E cu atat mai respectat cu cat nu are functie publica (pentru care s-a pierdut stima si a ramas amenintarea).
Din pacate numarul acestora este mic, in scadere, ba chiar, pe cale de disparitie.
Din cele 86 de unitati administrative din judetul Vaslui, putem enumera pe degete astfel de oameni cu autoritate morala, realizari artistico - muzeistice sau prezenta nationala (ori, macar judeteana).
Generate de ansamblul de manifestari de la Vetrisoaia "Macnea 75", randurile de fata ar fi o, doar una, consemnare a catorva indrazneti, chiar foarte aprigi, cu autoritate in judet. Sa fie clar, nu vreun betiv care mai zmangaleste hartia si se crede romancier, poet, pictor sau cine stie ce artist !
Voiam sa incep cu Petrus Andrei, un profesor - poet care face onoare targului Puiesti. El are poezie adevarata, prezenta impunatoare si talent.
Andrei Dumitru din Pogonesti, e din ce in ce mai singur dar a reusit un muzeu local si sa-si mentina grupul de coristi; Costache Marcuta se tine aproape. Aurel Spataru din Viisoara tine in spate ansamblul "Voinicelul" cu zeci de elevi stimulati in concursuri, prof. Mihai Andon din Berezeni e dintre cei care "face" dupa sufletul lui: ansamblu la camin, creatie personala … pentru el, autoritate artistica pentru comuna. De la Chircesti, com. Miclesti, prof. Vasile Cozma scoate o revista, intretine un grup folcloric, e o autoritate locala (nu publica, ci individuala !)
Marin Rotaru, dintr-un sat amarat, Giurcani, a strans mii de obiecte pentru Muzeu, a realizat 100 de numere dintr-o revista locala ELANUL, intr-o singuratate inspaimantatoare pe care o numeste "academie" … Temistocle Diaconu din Padureni reuseste cu un ansamblu artistic + echipa de fotbal.
Din Vaslui i-as mentiona pe prof. Ioan Parfeni (un tip modest si de treaba care mai scoate cu elevii o revistuta sezoniera) si Galina Parfeni, o interpreta sensibila si tare talentata. Am scris despre Daniela Adam si Muzeul ei de la Muntenii de Sus … si Dan Ailincai cu "Viata satului" Valeni (sprijinit de Dan Ravaru si Gheorghe Safir).
Se detaseaza vetrisoianul Ion Macnea. La cei 75 de ani e activ, viguros, limpede. Si-a lansat duminica trecuta (27 iunie) trei carti intr-o adunare de peste 300 de invitati.
Muzeul personal e o adevarata bijuterie, in orice caz, unicat in judetul Vaslui. Despre acesta se poate vorbi numai laudativ. Dar … cati concetateni ai sai ii recunosc valoarea, ii viziteaza muzeul sau ii citesc vreo carte ?
Ion ii aduna pe cenaclistii vasluieni (unii se cred … artisti !), a adus ansambluri, a invitat personalitati mari din cultura, literatura si arta nationala ! Cheltuieli materiale, de timp, de suflet … impresionante. Bine, tare bine ca si-a demonstrat harul de A FACE !
Nu "vorbim" de cei cu atributii oficiale acum.
Pana la urma "rarefierea" acestor indrazneti este ilustrativa pentru regresul Curentului Cultural - Informational pe care l-am semnalat ca foarte real in acesti ultimi 20 de ani in judetul Vaslui, sprijinit constant de Grupul de presa si ziarul Meridianul. Cu toate vremurile grele insa, acesti frumosi, care nu sunt nebuni, reusesc evenimente, opere, fapte cu mult mai presus de conditia lor dar, clar, nu si de talentul + chemarea lor de viata !
Suntem bucurosi sa putem consemna cat mai multe astfel de nebunii ! Cu indrazneti pe care unii ii considera mari nebuni din micile noastre localitati.


[ add comment ] ( 25 views )

<<First <Back | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | Next> Last>>