MOMENT ... apicol ! 
De 4 decenii ma ocup si cu apicultura, deci nu sunt vreun necunoscator. Subiectul merita atentie pentru ca albinaritul romanesc are acum, dupa salcam, momentul sau de eficienta. Dupa aceea e jale!
Sa detaliem:
- Uniunea Europeana a alocat niste bani pentru apicultura īn Romania, vazand ce s-a intamplat in vestul chimizat, eficientizat, civilizat, alterat; albina fiind si un simbol al sanatatii si puritatii. Chimicalele inca n-au distrus-o!! Asa ca multi romani s-au repezit la fonduri uitand ca, dupa salcam, nu mai au alt cules natural. Cu „zaharul sa traiasca”, nu prea iese miere adevarata!
- De secole apicultura a ramas simbolul preocuparii oamenilor bogati. Daca ma uit la zecile de mii de stupi, la sutele de intreprinzatori, cu tot felul de utilaje, cu motostivuitoare si camioane grele, gata sa capteze nectarul din salcamariile patriei, chiar e impresionant. E munca si speranta... La Dragomiresti - Vaslui erau cam 20.000 de stupi.
Rezultatele acestui an sunt mediocre. Exceptandu-i pe cei care mint de-ngheata apele, hranind artificial familiile de albine, cultivatorii normali, au obtinut cam 1/2 din ce a fost anul trecut. Deci, nu-si scot cheltuielile. Ramane teiul cu hachitele lui, ca floarea soarelui e cu mare cantec! Transmutata genetic si boli incorporate!
Marturisire:
* Am ingrijit cat se putea de bine efectivul initial acum 2 ani de 234 de familii. Am ramas cu 36 dintre care 12 cu 2 rame si matci bolnave! Au tot murit din toamna pana-n primavara iar acum unele nu-si mai revin.
* Acum 2 ani am contractat, la Braila, la floarea soarelui, o boala pe care n-o gaseste nimeni, nici la DSV Barlad, nici la ACA Bucuresti. De fapt, nu vor s-o gaseasca!
* Acum un an am alergat la Tg. Bujor unde mai erau peste 20.000 de familii, cu sute de stupine. Am cumparat 17 familii din Dobrogea. N-am vazut semne de vreo boala. Va inchipuiti ca din 66 de stupi, n-a scapat niciunul?! Am semnalat la DSV Barlad, a venit o comisie (cu multi si paraponisiti), n-a gasit boala, n-a gasit varooza. Dar familiile au tot murit! Medicatie, nu stiu, alte tratamente, nu, ca nu trebuie sa le facem rau. Si ele, minunatele tot mor.
Bataie de joc a acestor lucratori in sanatatea... albinelor, sau creasa incompetenta.
Bataie de joc pentru apicultura romaneasca, care nu se bucura de nici un sprijin de nicaieri. Dintr-o informatie neoficiala in judetul Vaslui a murit cam 1/2 din efectiv. Acum se va reface, drept care e mare nevoie de matci!
Cine are de vanzare, ii publicam gratuit anuntul. E treaba de vreo 2 saptamani.
Ce urmeaza?
- Hranire artificiala pentru intarirea noilor familii.
- Deplasarea la... tei. Pastoralul acolo poate cu noroc sau nu. Teiul e pretentios!
- Pastoralul la floarea soarelui. Atentie de la axa Barlad - Galati `ncolo la ce boli se pot contracta. La cat ne-am prajit cu pastoralele, mult mai sigur e acasa: fara miere dar si fara boli.
In orice caz, fiecare va face precum ii va fi voia.
*
MCR va iesi saptamana viitoare. Am asteptat ceva nume care n-au expediat materialele. Mai asteptam si pe altii!
Dupa succesul extraordinar al primului numar, speram la „repetitio” cu numarul 2/ trim. II - 2015.
Va asteptam !



[ 1 comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | Next> Last>>