Din Valea Zeletinului s-au ridicat valori mari si foarte mari ale neamului romanesc care-au schimbat sapa-n condei si brazda in carti alcatuite cu truda, migala, cercetare, previziune etc. Unora nu li se pare relevant sa pomenim de academicieni (Miltiade Filipescu), C.D. Zeletin (academia oamenilor de stiinta in medicina), doctori in stiinte (Stefan Zeletin, I. D. Musat s.a.), profesori universitari (multi) sau eminente personalitati in domeniile pe care le-au si reprezentat.
Starea… DE AZI este cea pe care o accentueaza randurile de fata, in idea ca vagonul cultural – spiritual – informational este impins pe sinele istoriei de oameni care-si jertfesc timpul, avere, sanatate pentru a realiza opere de patrimoniu, convinsi ca cei care vin n-au de unde cunoaste daca acele elemente de cercetare nu-s facute public. Pentru ca vor fi si in cartea la care lucrez ,,PRIMA…. CLASA!” propun la o mai dreapta cinstire a muncii lor (azi) 5 contemporani care au absolvit liceul Podu Turcului in 1959 sau in preajma acestui moment cand a absolvit prima promotie de liceu cu 11 ani de studiu. ~n 1958, liceul Podu Turcului n-a avut promotie pentru ca s-a trecut de la liceul cu 10 clase, la cel cu 11. Dintre cei pe care-i consider MARI VALORI ale natiunii romane sunt Ovidiu Balan, mare compozitor si dirijor (la Bacau) nascut la Bouros, Ioan Berdan (n. la Tavadaresti, comuna Vultureni, 9 august 1941), chimist, Ioan Druica (n la Podu Turcului dar absolvent al Liceului ,,Gh. R. Codreanu” Barlad in 1957) fizician, Dumitru V. Marin, etnolog (n. la Giurgioana, 28 aprilie 1941, absolvent in 1959, romancier, mare journalist roman, istoriograf, monografist), Valentin Moraru din Burdusaci (n. 1942), absolvent in 1959, romancier si cu inalte functii de raspundere, Gheorghe Popa (n. 14 august 1940, Boghesti), deschizator de drumuri in Geochimie.
Subliniez ca Ioan Berdan, Dumitru V. Marin, Valentin Moraru si Gheorghe Popa, care au absolvit liceul (printre cei 7 in prima sesiune) in 1959, fac parte dintre cei cu contributii fundamentale in istoria disciplinei in care au activat. Cu exceptia lui Valentin Moraru (decedat) ceilalti sunt prezente vii in viata stiintifica si spirituala a Iasului si a tarii. ~n ordinea alfabetica e prof. univ. dr. Ioan Berdan, un cadru didactic universitar valoros, formator a peste 40 de generatii de studentti, doctoranzi, doctori in stiinta chimiei anorganice. Are peste 100 de lucrari (si 15 manuale si carti de specialitate), tratand indeobste chimia anorganica avansata, creativitate si mecanisme de reactie si probleme de logica in chimie. Ion (de la… Podu Turcului!) a participat in tara si strainatate la numeroase manifestari stiintifice (Lausanne, Chisinau, Halkidiki, Bruxelles etc. etc.) si a reprezentat tara si cercetarea romaneasca in Algeria (4 ani) si in numeroase alte tari. A indeplinit si destule functii de raspundere in cadrul Ministerului Educatiei si ~nvatamantului, in comisii importante.
Prof. dr. Dumitru V. Marin, cu aproape 4 decenii de activitate in liceele vasluiene, este primul etnolog din judet in Dictionarul etnologilor romani din toate timpurile (din cei 874 nominalizati), cu 9 fise in Istoria Jurnalismului din Romania care a infiintat posturi de radio, TV Vaslui (5 decembrie 1990) si ziarul Meridianul (din 1996). Primul romancier din istoria orasului (,,Zapada pe flori de cires“), cercetator stiintific (,,Tudor Pamfile si revista Ion Creanga” s.a.), istoric literar si al culturii (,,TVV – 15… explozia”, ,,TV Vaslui – Romania – Europa”, ,,Festivalul National ,,Constantin Tanase” Vaslui”, ,,Cu Eminescu – dascal de suflet”) cu ultima carte (a 22-a) din 2014 ,,Ceaușescu -......- Basescu, Mitterand - Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I”. A realizat interviuri cu 9 presedinti de stat, a vizitat 32 de tari.
Multe dintre ,,Zilele Meridianului” de Iasi – Vaslui in numeroase localitati, inclusiv Podu Turcului sunt manifestari de inalta spiritualitate si valorificare a realizarilor literaturii contemporane.
De la ing. Valentin Moraru, fost director al Uzinelor Calarasi, ne-au ramas mai multe carti printre care ,,Quo vadis, homo” (1994).
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa a imbogatit stiinta romaneasca cu primul studiu complex (mineralogic, petrografic si geochimic al zacamantului de mangan de la Sarul Dornei), cu studii hidrogeochimice prezentate la Iasi, Viena, Bucuresti, Bratislava, Rio de Janeiro si in Algeria (cu 3 proiecte in cativa ani). Manualul universitar ,,Hidrogeochimie” si muzeul de mineralogie din Iasi i-au adus o recunoastere valorica unanima.
Formator in invatamant in peste 4 decenii de activitate (peste 3000 de specialisti), indrumator de doctorate si masterate, decan, expert evaluator, vicepresedinte de comisie de acreditare a titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare), inca nu completeaza destul valoroasa sa activitate de o viata.
Precizam ca articolul de fata urmareste sa infatiseze MODELE pentru toti cei care viseaza sa realizeze ceva in viata.
Pentru ca toti acestia sunt fii de tarani de pe Valea Zeletinului, absolventi ai Liceului ,,Alexandru Vlahuta”.
[ add comment ] ( 37 views )