VRAJBA SI PATIMA ! 


Este titlul unui editorial de acum 10 ani (nr. 10 din 25 - 27 aprilie 2000) in care consemnam DECENIUL DUSMANIEI cu ideea ca vrajba se accentueaza in anii electorali: devenita "colaborare" in ultimii ani, samanta de vrajba rodeste din ce in ce mai mult … "patima cat incape !" Pentru ca e pe deplin actual, mai redam un citat: "valorile reale se neaga cu inversunare (vezi alegerile la PNL). Ce conteaza ca X are doctorat, are valoare zero. Ce-o fi cautand pe pamantul asta cutare sau cutare artist ? Vrajba si patima sunt la ele acasa tocmai in mediul intelectual. Jurnalistul cutare, prieten de o viata, ataca la bisturiu uitand ca prin farmec de idealurile comune si de afirmatiile pozitive. Cameleonismul si politic si uman. Uman omul are diabet, politic rodeste vrajba care face inoperanta recunoasterea valorii. Daca cel atacat ar fi de conditie, si, sa aiba manie pe rand …"
Reluand idei de acum 10 (zece) ani nu pare a fi in favoarea mea decat daca spun ca am aniversat ieri ziua de nastere si ca sunt de mai multa vreme tanar …
In afara de instaurarea durabila si ireversibila a capitalismului (vedeti, si ultimul bastion, bolsevicul Voronin, din Republica Moldova s-a dus pe o cale ne-nturnata …) viata sociala nu s-a schimbat prea mult. Nesiguranta zilei de maine, falimentul micilor intreprinderi, nenorocirea din agricultura vasluiana, exodul romanilor in lume si dusmania apriga insotita de hotie sunt prezente clare. Mentalitatea de acaparatori (inclusiv prin furt) e deosebit de puternica. Desi tiganii au migrat in Europa (ce ciudat, mi-a intrat ieri in birou, e greu de descris) si evident, mai sunt destui, desi romanii au acum metehnele lor.
La zece ani constat cu mare regret ca a scazut nivelul de cultura, desi vorbim (indreptatit) de Curentul Cultural - Informational in centrul caruia ne aflam. S-a creat deja, patura culturala superpusa cu foarte slabe legaturi cu tineretul studios si cu putinii care citesc. Homo videns e perfect conturat, junele cu mobil la ureche e la tot pasul, teama de oameni isi face tot mai mult loc.
Ma gandeam sa sintetizez ziarul din luna aprilie 2000: 90% din idei sunt actuale, 50% din critici, 8% din publicitate, 30% din informatie. Stare negativa 90%. Stresul a crescut cu 500%.
Dintotdeauna "MERIDIANUL" si implicit celelalte mijloace de presa n-au fost lipsite de cuvantul greu al editorialistului.
Poate, asta, i-a asigurat greutate si autoritatea recunoscuta. Si constatam cata dreptate am avut in previziunile noastre de viitor. Pana la urma, ne insuseam ce spunea Mihail Kogalniceanu in "Dacia Literara" la aparitie in 1840: "politica e mijloc de neunire si vrajba" ca sa constatam azi ca cine n-a abandonat politica isi bate cuie in talpa ! O spun ca cel care am condus 18 ani un partid (ecologist) la nivel de judet si ca om care am fost la varfuri in ultimii 40 de ani. Mai spun ca presa, cat mai exista, va fi si mai obedienta.
Ca previziune pozitiva: fotbalul va fi din ce in ce mai mult un fenomen social. Dar cum luptele de gladiatori au disparut, pana la urma, nici afacerea in acest sport nu va dura pana la sfarsitul lumii.
Vrajba si patima, DA !


[ add comment ] ( 18 views )

<<First <Back | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | Next> Last>>