De ani buni afirm ca acest DOCUMENT SCRIS REZUMATIV, reprezinta Curentul Cultural - Informational Vasluian in etapele sale valoroase si valorificabile si pe creatorii care s-au impus apoi, si prin cat sprijin le-am putut oferi. Fie si cateva sute (dar sunt... mii) de cititori si tot reprezinta un procent mult mai mare decat cei care consulta revistele de profil. E drept, calitatea cititorilor e doar de oameni obisnuiti (dar multi...).
Pana joia urmatoare, continuam ZILELE MERIDIANULUI, cu increderea ca realizam ceva mai deosebit in piata cultural - spirituala:
- Marti, 25 februarie 2014, ora 11:00 (ne) reunim la Liceul ,,Alexandru Vlahuta Podu - Turcului un numar de scriitori din Bacau si Vaslui intr-un simpozion interjudetean ,,Actualitatea poeziei in societate. Vor fi prezenti de la Bacau Dumitru Braneanu si redactorul sef al Revistei ,,PLUMB Nelu Prajisteanu, Mihaela Babusanu Amalanci, Gheorghe Neagu si redactori de la Desteptarea; de la Vaslui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Dumitru V. Marin, Gruia Novac, respectiv redactorii Meridianului.
- Miercuri, 26 februarie 2014, incepand cu ora 12:00, la Barnova, judetul Iasi (Caminul cultural) dezbatem ,,Actualitatea poeziei in contemporaneitate cu poeti din Iasi si din Vaslui. Academia de Umor ,,Pastorel condusa de comandorul Mihai Batog-Bujenita va fi prezent(a), Emilian Marcu, Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Nicolae Stancu iar de la Vaslui noi doi si-un Ioan Hodas.
- Joi, (sau vineri 28 februarie 2014) ne vom afla la Falciu. Sarbatorim un deputat drag noua, dezbatem aceeasi tema, provocam evenimentul cultural la Caminul cultural din Falciu. Scriitori din judetul Vaslui si Galati (care n-au confirmat inca). Toti scriitorii vor dona carti.
Dupa cum se vede, o saptamana plina, mai ales ca miercuri trebuie sa va pregatim ziarul de fata.
Prin titlu am vrut sa va atragem atentia ca NOI, cei activi avem zile pline si grele, dar putem vorbi si despre ce nu se face din comoditate, prostie sau neglijenta. Spre exemplu, in Moldova n-a existat anul acesta batalia cu zapada, dar noi am filmat ulite in care n-a calcat vreun utilaj sa le inlesneasca unor amarati deplasarea catre sufletul comunei.
Daca-i luam in seama, niste politicieni incearca sa ne faca noua celor de rand zilele grele prin instabilitate politica si ,,batalii sterile. Bine ca viata economica mai merge, ca bursa functioneaza, ca avem primari intreprinzatori. Parca fara Gelu Ciorava (Podu - Turcului), Gheorghe Cazacu (Barnova) sau Neculai Moraru (Falciu) ne-am putea misca natural si eficient? Constantin Cernescu (Harlau) si Constantin Chirila (Prisacani) au devein deja simboluri.
Zilele de munca grea abia ca vor urma, prin martie, cand trebuie sa aruncam bobul sub zapada. Acum ne straduim sa aruncam bobul spiritual pe unde ne ducem. Facem si nu stricam!
Trebuie sa va mai spunem ca peregrinam prin multe localitati din cele 3 judete Iasi - Vaslui - Bacau. Constatam cu mult regret ca starea prietenilor nostri primarii, nu e cea mai activa. Unii nu-si gasesc rostul functiei si fara fonduri alocate par tepeni!
Am calcat intr-o primarie de 11 ori si nici vorba de primar! Destui lucreaza doar cateva ore intr-o zi si cel mult 4 zile pe saptamana.
Nu va temeti, ca o sa-i cam imboldim si noi sa iasa la treaba, stiut fiindca numai puturosul nu-si gaseste ceva de facut!
Ca intotdeauna optimisti, sa speram numai in bine desi valvataia de la Kiev, care inseamna razboi si pericol la granita, sa se potoleasca si noi sa ne cautam de treaba noastra. Oricum, ca sa facem analize politice, mi se pare fara rost!
Tot la munca noastra... oricate zile grele ar fi!
[ add comment ] ( 28 views )
Afara-i mai putina iarna, cand fe-marte ar trebui sa inghete si mustatile. Zapada a ramas cam putina dar sperantele sunt intacte: sa vina primavara si noi sa mai scapam cu bine, cu albinele, cu vitele, cu rudele noastre.
Ce-avem noi acum:
- Cheltuieli, nu gluma la deszapezire. Cand am vazut cum umbla utilajele numai sa aiba orele (de platit) mi s-a parut ca e o hotie fara seaman. Zapada asta a fost mana cereasca pentru prestatorii de servicii (de sezon) respectiv pentru depunerea fondurilor electorale. Mai, da, Doamne, una si toti isi umplu sacii pentru europarlamentare.
- Mai toti agricultorii au mari probleme financiare dupa ce au fost distrusi prin preturile la mai putin de jumatate. Cine si-a achitat arenda, parca e mai linistit dar nu cand se gandeste la dobanzile impovaratoare ale bancilor.
- Bancile au ajuns sa ia si de pe viu si de pe mort, mai rau ca popii de tara. Cine-si depune economiile pe termen sigur nu(-si) mai poate scoate cat depune, pentru ca s-au inventat tot felul de comisioane si taxe care se opresc automat din sold. Cel mai bine ar fi sa n-ai de-a face cu banca, dar poti face altfel? {i ei stiu bine asta, ca doar sunt straini veniti aici sa faca averi, si stiu bine cum sa procedeze intr-o tara vasala. Odinioara turcii luau haraci, astia scot toata sudoarea romanului in portofelul lor.
- Industria. Cat mai este in judetul Iasi si faramaturile din judetul Vaslui, gafaie rau. Imprumuturi, rescadentari, politica preturilor, nivelul productiei depind de un fel de Dumnezeu de peste granita.
- Sectorul animalier e in stare de mumie (sau nimfa), nici macar valorificarea laptelui nu e posibila. Carnea de orice fel nu mai e din tara, soia e la putere Ma rog, nu mai e cazul ca consumam carne !
- Presa scrisa miroase a coliva. De ani buni tot prevestesc la ce ne asteapta, dar din pacate, n-am solutii! Mai stam pe metereze cat vom putea, fara sa ne predam!
- Cultura, in esenta cartea, devine si asta un mare lux. Intr-un judet ca Vasluiul 10 - 15 volume intr-un an este mult. Sunt bucuros de cartea doctorului Valeriu Lupu, o monografie excelenta, ,,Nicolae C. Paulescu.
Pana una alta, totul se misca foarte greu in Moldova noastra. In afara de cativa arestati, nici in politica nu este emulatie.
*
Intr-o foita, un NIMENI, pus pe harta si pamflete se ratoieste ca-ntro balta maloasa si mirositoare rau, certandu-se pentru, cica, un mail care l-am expediat. Are la indemana editorialul nostru din numarul trecut.
Baltaretul crede ca, aruncand noroi, ne-a facut rau, nu gluma!
Noi credem ca ne-a popularizat bine, bine si-i multumim pentru serviciul bine facut. Mai zi ceva, omule, ca s-ar putea sa-ti raspundem! Acum n-avem cu cine purta o discutie sau o polemica serioasa pentru ca in afara de lasitate, nici tu nu crezi ca existi.
Cel NIMENI de dupa cuvintele schizofrenicului ,,filozofeaza rautacios si fara a iesi la iveala. Lasul sontorog, poate si cu mustati vede e-mailul meu pe frontispiciu, daca nu cumva prostia i-a luat vederea.
Cat despre foite (ca pot fi si mai multe!), daca tot mai sufla: magarul raios se scarpina pe stejarul scortos !
[ add comment ] ( 32 views )
De cativa ani buni (din 2006) persist a crede ca in judetul Vaslui inca, exista o exceptionala emulatie culturala, oricum am privi, UNICA. Argumente si etape: aparitia primelor ziare (1870 - Barlad - Semanatorul; 1873 - Husi - Vocea Husului; 1875 - Vaslui - Albina Vasluiului), primelor tipografii, primele reviste literare si importante unitati de invatamant din secolul al-XX lea au fost zvacniri care sa afirme, oameni, talente, locuri, imprejurari. Se detaseaza la Barlad grupul Pamfile - Tutoveanu - Antonovici care au inclus pe harta spirituala a Romaniei fie Revista ,,Ion Creanga, fie pe poetul George Tutoveanu, fie istoricul (episcop) Antonovici si mai ales pe folcloristul si etnograful Tudor Pamfile. Desigur, si Vasile Parvan si alte nume mari. Localismul creator de aici a fost remarcat de Nicolae Iorga in repetate randuri.
Aproape un secol (inclusiv perioada socialisto - comunista) numele mari care sa rasara si sa se impuna in arealul national (poate Victor Ion Popa si... ministri) n-au prea fost.
V-as ruga sa observati privirea noastra: CEI CARE DE AICI, nu plasati pe orbite nationale ori internationale, DE AICI au impins si acum tot asa, imping vagonul cultural pe sinele istoriei. Nu stiu care cercetator intr-un institut bucurestean care si-a uitat obarsia nu pare nicicum stimulul important pentru lumea diversa a unui judet, unde numai cu rezonanta istorica nu se poate trai, afirma, impune.
Imi place sintagma ,,imping vagoanele cultural - spirituale pe sinele istoriei de aici, de unde rasar cu importante contributii (ca Theodor Codreanu, Avi Tudosie, D. V. Marin, Dan Ravaru, Marcel Guguianu s.a.). Ma repet obsesiv, de aici, pentru a intelege ca volumul ,,Curentul Cultural - Informational Vasluian este un monument al realizarilor localnicilor (din judetul Vaslui) care n-au avut nevoie de promovarea unor mentori, care au priceput mersul lucrurilor, care valorifica informatia pe internet si mai ales isi sacrifica timpul, familia, uneori bunastarea sa lase o urma a existentei lor in marea trecere. Sa lase o foaie de minte, inima, literatura, limba romana.
Pentru ca acest MONUMENT sub forma de carte sa aiba consistenta ceruta, se bazeaza pe niste criterii, nu imuabile, nu neaparat, de respectat pentru toti cei care vor sa se constituie fondatori, pentru ca volumul va avea doua parti: o analiza mai larga a fenomenului iar in partea a doua toate acele contributii care ne vor veni. Sunt, deocamdata, ale lui Petrus Andrei, Val Andreescu, Daniel Dragomirescu, Ioan Hodas, Valeriu Lupu, D. V. Marin, Gruia Novac, {tefan Plugaru, Dan Ravaru, Avram D. Tudosie, partial Simion Bogdanescu si Teo Codreanu.
Criterii orientative pentru stabilirea celor 4 sfere valorice de care am scris:
- Cel putin o carte publicata (valoare detectabila - sau semnalata);
- Mijloace de diseminare a culturii, inclusiv, a propriei opere (impact social - critic - valoric);
- Colaborare la diverse publicatii si recunoastere in reviste, ziare, uniuni de creatie;
- Suprafata (personala) sociala pe durate de timp (functii, arii, rezultate);
- Functia de model (nu modeling...!), cercuri/ cenacluri, profesii, indrumari si indrumatori.
Va cer curaj sa va luati la tranta cu aceste criterii, sau inventati altele sa va agatati in pomul valorii pe care-l crestem astazi. Va mai indemn si pentru ca daca nu afirmam noi (implicatii) dreptul la recunoastere, nu stiu de ce ar acorda-o altii care nu pot decat sa strambe din nas la o asa pretentie a noastra.
}ineti minte ca o asa incercare - realizare nu va mai fi prea curand materializata, asa ca nu lipsiti la masa destinului!
*
Am lansat actiunea culturala ,,Zilele Meridianului desfasurata la Harlau, Prisacani, Romanesti, care va continua, sper tot anul. In ultima zi de februarie vom fi la Falciu, unde vom lansa si cartea ,,Ceausesscu - ... - Basescu... (evocari de reporter).
Pentru cativa scriitori ieseni, valori ale momentului: cred ca cei 1000 de cititori ai nostri vad cartile prezentate de noi, dar de ale lor, remarcate in cercuri inchise sau in reviste necitite, sigur NU. Ii asteptam alaturi!
[ add comment ] ( 31 views )
In cateva zile apare cartea ,,Ceausescu - Basescu, Mitterand, Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I, - evocari de reporter - pe care o categorisesc drept interesanta!
Am avut privilegiul sa intervievez acesti sefi de stat si sa dau de cateva ori mana cu Ceausescu, sa stau de vorba cu 14 prim-ministri, cu multi-multi dintre deputati (inclusiv cu ,,bureti uscati) dar mai ales cu primari din aproape toata tara si mai toti din judetele Iasi si Vaslui.
Din aceste experiente (fiecare interviu e o experienta) a rezultat deja cartea cea cu titlul de mai sus si am editat ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei (Iasi, Ed. PIM, 2014, 338 pag.), nominalizand 50 de edili locali. Cartea se vede, se poate citi, ca si altele ale mele, pe internet.
Ma intreb adesea cat foloseste celor de azi rodul incercarii mele de a fi folositor prin sfat, cuvantul scris, pildele de la cei care-mi raspund. Cineva a zis ca sunt citit pe net, ba carcotasii de pe acolo imi arunca expresii nesarate; altcineva ca editorialele-s oricum citite de lumea buna, fiind edificatoare si incitante; cativa, ca presedintele Consiliului judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, ca il citim de fapt numai noi doi si in sfarsit lumea flamanda nu mai citeste presa.
Nu raspund nici la ,,spadasinii de acest fel, nu-mi fac probleme cu negativistii de oriunde ar fi pentru ca tinand cont de ce ar spune, ar fi sa nu faci vreodata ceva, asa cum stand in fata televizorului si vazand prapadul de pe aiurea nu iesi din casa in linistea si frumusetea de afara, nu-ti faci treaba sau datoria. Mai scriu odata ca in 1955, elev navetist la Podu-Turcului, am fost acoperit de zapada, in troian, si a fost un mare noroc sa dea cineva peste mine dar si alti nameti din localitatile pe unde am fost nu m-au speriat.
Vrand ne-vrand am ajuns la actualitatea zilei: iarna, la noi, dar atat!
Ceva precizari in cazul celor doua carti:
In ,,evocarile de reporter se poate vedea atitudinea lui Ceausescu in umbra lui Stefan cel Mare, prestanta lui Ion Iliescu si pericole la care a fost expus, drumul spre ,,marea performanta a prezidentiabilului Traian Basescu, indoielile lui Emil Constantinescu, rusofilia lui Lucinski, rolul lui Mircea Snegur etc. Altii cu aceeasi sansa nu cunosc; si-i tare greu de aflat jurnalisti care sa chestioneze atatia sefi de stat, uneori in mare pericol ca in Transnistria lui Igor Smirnov, ,,delimitata cu oaste, tunuri, tancuri de Republica Moldova M-am gandit adesea daca am avut destula putere de sinteza sa expun ceea ce e semnificativ si document istoric. Cine citeste, se poate exprima.
Revin un pic la PRIMARII cartea pe care o lansam azi la Prisacani, dupa o saptamana de la ,,Zilele Meridianului la Harlau.
Orice carte e un act de curaj iar primarii sunt severi stapani pe ei, critici la adresa altora. Discutiile, insa, le-am condus eu si au raspuns bine, cuprinzator, pentru ca nimeni nu ma obliga sa-i includ intre cei mai reprezentativi 50. ,,Radiografiile din volum servesc azi acelora care stiu sa citeasca si in viitor acelora invatati sa gandeasca. Foarte sigur e un document de epoca in care democratia e asumata in limitele unei tranzitii pe terminate.
In titlu am mentionat presedinti de stat, deputati, primari; prima si ultima categorie sunt intre coperti. Urmeaza categoria cea mai putreda a societatii cu absorbantii de fonduri (ce salarii frumoase si-au facut!), unii dintre ei poltroni, cariergii lipsiti de personalitate. E un MOZAIC absolut aparte! O sa-l vedeti.
De ziua lui Caragiale ION penita de aur care ne prezinta lumea de azi intocmai ca pe vremea sa (ori invers!) fara dusmanie ci umana, permisiva si mereu criticabila, de ziua sfantului prozei si dramaturgiei nationale, sper sa avem la Prisacanii primarului doctor in stiinta Constantin Chirila, cu adevarat un eveniment cultural !
[ 2 comments ] ( 45 views )
Din 1996, cu o mica intrerupere, ziarul nostru isi face simtita prezenta in judetele Moldovei. Chiar in cadrul mai restrans al unui judet, importanta sa de arhiva scrisa (pentru TV.V. si Unison Radio Barlad, azi) este de necontestat. Redactorii sai bat judetele Iasi si Vaslui in lung si lat si consemneaza mai ales elementele pozitive ale vietii sociale si din activitatea primarilor. Seriile de interviuri cu primarii au dus la cunoasterea si recunoasterea publicatiei ca bine ancorata in realitate, fara rubrici de scandal sau femei goale. Tabloidizarea nu poate fi decat o forma de slabiciune a presei.
Sub auspiciile Meridianului s-a organizat acea manifestare rarisima din 25 octombrie 2013, ,,Omagiu cartii vasluiene, dupa ce a sustinut (organizat) si popularizat numeroase actiuni de difuzare a cartii, zilele comunelor si oraselor, explicarea legilor etc.
Actiunea Zilele Meridianului isi propune organizari in diverse comune (la camine culturale, scoli, biblioteci) a intalnirilor cu scriitorii, lansari de carti, dezbateri cu redactori si alti invitati.
Astazi suntem la Harlau. Prin complexitatea manifestarilor, prin prezenta unor oameni de cultura si a unor creatori recunoscuti speram in asigurarea unui EVENIMENT CULTURAL. Participa la simpozion 4 scriitori din judetul Vaslui si 5 din judetul Iasi care vor sa se adreseze unui public ales si cu preponderenta, tanar. Multumim primarului Constantin Cernescu pentru sprijin.
Peste o saptamana omagiem pe I. L. Caragiale la Prisacani, unde se vor afla, din nou, scriitori din cele doua judete in incercarea de a convinge ca viata e mai frumoasa cu ajutorul metaforei. ~n ambele cazuri se va lansa volumul de interviuri ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei si se vor face donatii de carti si mai ales se vor produce scantei intelectuale prin ,,infruntarea dintre scriitorii care au in locul floretei metafora sau versul inspirat, dulce sau taios ca in cadrul epigramei.
Prin pagina sa culturala, de 16 ani, Meridianul sustine Curentul Cultural Informational Vasluian ca manifestare nu particulara ci emulativa si unica prin manifestarea localismului creator. Prin ancorarea mai puternica in arealul iesean se pot diversifica mult mai mult caile de actiune.
In conditiile in care presei scrise i se subtiaza posibilitatea de a rezista in piata general culturala, imbinarea editiilor on-line cu cele tipografice tine de porunca unor vremuri care ameninta insasi limba si existenta nationala.
Asadar facem si noi ce putem dupa o porunca a lui Ion Heliade Radulescu in 1829, ,,faceti si nu stricati. Aparam drepturile noastre la existenta si promovam limba romana intr-o batalie care nu trebuie sa fie decat un succes.
Tuturor cititorilor si colaboratorilor nostri le dorim sanatate si cultura!
[ add comment ] ( 32 views )