CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN 
Putem, linistiti, sa vorbim de o epoca de afirmare - renastere - dezvoltare si mai ales de mari eforturi ale scriitorimii vasluiene (a intregii lumi culturale) avand in componenta si explozia informationala (nu numai locala ci a intregii societati). Personalitati locale s-au implicat in derularea unor proiecte culturale importante cu largi implicatii in actul de creatie si exemplificam cu mass-media (ziar, televiziune, radio), cu diverse cercuri si cenacluri literare (cu numeroase reviste efemere ca Est, Gazeta de Est, Ecouri Literare, Baaadul literar etc.) si dezvoltarea fara precedent a comunicatiei in masa (calculatoare, telefoane mobile, operatori IT). S-a incercat si Asociatia Creatorilor Vasluieni cu activitate efemera.
Ideologie:
Intr-un deceniu al dusmaniei aprige, dupa oprimarea dinainte de 89 e greu de spus daca cineva ar mai fi adoptat o anume linie ,,ideologica. Revarsarea din prea plinul creativ individual a fost pe masura timpului si fiecare creator a abordat cele mai variate teme, genuri (ori specii), modalitati de exprimare. Inregistram cazuri cand numai si numai dupa Revolutie unii autori realizeaza zeci de scrieri preponderent in domeniul prozei; cazul Ioan Baban e peremptoriu.
Revista sau...
Cele 4 puncte din ,,Vlastarul, 1990 si ,,Monografia Liceului Mihail Kogalniceanu sunt fara indoiala, un punct de pornire; le reamintim: conditia omului modern; idealuri pentru noi si altii; cartea si civilizatia; informatia tehnico-stiintifica (orice subiect); experiente stiintifice interesante pentru toti. In plus, se mai lanseaza cerinta unor lucrari etnofolclorice legate de obiceiurile de iarna (v. pag. 36). Chiar nu se afla alte orientari pana in 1996, cand se impune pe piata ziarul MERIDIANUL. Acesta are pagina cultural-literara de la primul numar si pana azi, promovand valorile locale si nationale. Nici un scriitor important din judetul Vaslui si Moldova nu lipseste din paginile sale. E prea mult sa spunem ca reprezinta framantarile si realizarile acestor 23 de ani ?
Directii:
- Proza este ilustrata de peste o suta de nume cu scrieri inegale si ideatie variata. Cele mai interesante opere apartin lui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Ioan Baban, Dumitru V. Marin, I. Gh. Pricop, Daniel Dragomirescu s.a.
- Poezia are nume diverse, unele de prima marime in constelatia nationala ca Lucian Vasiliu, Vasilian Dobos, Val Andreescu, Ioan Baban, Leonard Ciureanu, Ioan Macnea.
- Dramaturgia mai slab reprezentata dar cu un nume prestigios, Daniel Dragomirescu.
- Critica literara, un capitol amplu avand in varful piramidei pe Theodor Codreanu, eminescolog recunoscut.
- Istoria culturala este ilustrata de lucrari ca Meridianul, Festivalul National al Umorului, TVV 15, TV Vaslui Romania Europa.
- Monografistii momentului sunt, fara indoiala, intr-o constructie piramidala in varful careia se afla Dan Ravaru.
- Cultura de masa, confundata cu arta spectacolului cu doi lideri, N. Balan si G. Ilascu.
- Pictura lui Nastase Fortu, Nelu Gradeanu, Silviu Craciun. readuce in prim plan motive nationale dar abstractionismul lui Fortu e evident supraevaluat in plan universal.
- Sculptura si Marcel Guguianu sau Cristi Pantea mai exista!
Ar trebui un capitol special pentru IT-istii locali sau afirmati ca valori din Canada pana in Marea Britanie! Ne lipseste insa informatia necesara unor consideratii mai ample.
Material faptic: aproximativ 400 de volume cu valoarea intrinseca a existentei. Cat reprezinta arta, talent, facatura pentru cei aproape 200 de autori, ramane sa vedem.
Va invit la o dezbatere deschisa preferand sa urcati spre munte, nu sa stapaniti o caruta de cartofi!


[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | Next> Last>>