DE 8 Martie 2011 
Sarbatoare nereligioasa, singura aleasa de toata lumea benevol si fara obligatii sociale sau religioase ci doar morale fata de cele dragi, ziua de 8 ar fi doar expresia pretuirii mamei, sotiei, fiicei, pana la urma a simbolului femeie.
Desigur, nu ele, ci EI, acei cu simtire si dragoste incearca sa omagieze fie si o reprezentanta a sexului frumos.
Cea mai mare amploare se da sarbatorii, in gradinite, unde ideea de model e puternica, incepand de la obiecte si termin=nd cu reprezentarile mentale, intre care cel al mamei devine cel mai concret. Serbarile care se organizeaza devin bune prilejuri de educatie.
In scolile generale acestea sunt dupa chipul si asemanarea educatorilor, dar, cum marea majoritate a acestora sunt femei, nu pot fi decat pozitive. In licee primeaza interesul, si adolescentii ofera flori sau cadouri dupa cat vor sa capteze bunavointe (eventual, ce bani au). Martisorul cel mai bun si bine de oferit este cuvantul cald, respectuos, afectuos pentru ca oameni fiind, toti avem nevoie de afectiune. Important ramane ca ziua aceasta scoate la iveala sufletul, simtirea reala si a unora si a altora. E jale cu insingurarea, cu lipsa unor sentimente roase de adversitatile vietii.
*
In petale de ghiocei, in albul imaculat al florilor de primavara (de sera) se invoca sinceritatea, curatenia sufleteasca, aspiratia spre frumos.
Un trandafir sugereaza nabadaile iubirii/o floare rosie a acestuia simtamantul aprins, speranta catre implinirea visurilor de dragoste.
Alte atatea flori, multe alte particularitati de manifestare … in viata.
Poate de aceea ochii iubitei poarta numeroase taine, deopotriva dulci sau pacatoase, suferinti sau satisfactii. Albastrul (cerului), verdele (campului), negrul ca adancime, vointa si forta, vin sa completeze silueta, parul, comportamentul.
De 8 martie se admit reciproc minciunile. Ea este cea mai frumoasa (desi stie ca …) este cea mai buna (ei, nu chiar …) e cea mai minunata (cum, naiba …).
Cine poate, o spune si-n cuvinte, ceilalti au invatat cuvantul simbol si cumpara flori (dupa punga !) ori alte obiecte. O fi dragostea mai mare cand apare lantul de aur ? Chestiunea e ca ziua (ca si viata ) sunt mai urate fara aceste mici exagerari de care avem mare nevoie !
De ce?
Fara un simbol, n-avem (in noi) dragoste.
Fara darurile minunate ale femeii n-avem nimic pentru ca sarutul ei toarna foc si energie in trup si in suflet, imbratisarea ei poate aduce furtuni de primavara … cu soare in priviri si in viata (dupa aceea), iar copiii (adusi prin chin de femeie) dau sens existentei.
Asocierea cu floarea, luna, raiul, viata in complexitatea ei e o esentializare a tumultului existential care are nevoie de un simbol.
"Floarea mea draga, sufletul meu drag, iconita mea scumpa, minunea mea draga, z=nuta mea cu ochi caprui, inima minunata, esti totul pentru mine”, ar fi rodul fanteziei, al iubirii, al statorniciei.
Ne intoarcem astfel la constatarea ca macar de 8 martie, daca dragoste e, totul … ESTE !
Doamnelor, de ziua asta un gand ca o floare … pentru Dvs. !


[ add comment ] ( 27 views )

<<First <Back | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | Next> Last>>