ACTUALUL … EMINESCU ! 


EMINESCU este MODELUL unei natiuni pe cale sa-si piarda traditii, limba, teritoriu. Mai precis, ar trebui sa fie, deoarece, dintotdeauna, orice natie isi are reprezentantul sau in lumea mare, Pericle, Ginghis Han, Byron, Shakespeare, Victor Hugo, Goethe, Puskin etc. etc. La noi ar fi modelul istoric Stefan si cel creativ, Eminescu.
La Casa Corpului Didactic am asistat (vreo 30 de oameni) la o dezbatere de inalta intelectualitate cu protagonistii Curentului Cultural - Informational vasluian, Teodor Codreanu si Teodor Pracsiu "insotiti" de Gheorghe Sarac si Gheorghe Alupoaie (Felicitari).
La unele unitati scolare si la unele biblioteci se organizeaza in aceste zile cate ceva legat de aniversare, fara a se sti ca 15 ianuarie este Ziua Culturii Nationale si este macar, momentul NECESAR sa ne gandim la cel care reprezinta puterea cuvantului si sensibilitatii romanesti in "concertul mondial".
Am speriat 5 directori si am bucurat pe cei de la Scoala Generala nr. 6 "Mihai Eminescu" din Vaslui cand am anuntat ca Grupul de Presa pe care-l reprezint e dispus sa conferentieze in aceste zile, in aceste scoli. Ce fuga de raspundere a fost, chiar de neinchipuit … ! Un director de liceu, ca el vrea o "treaba asezata" (dar pana acum de ce n-a asezat-o ?), de la doua scoli generale, ca "nu poate umili pe profesorul scolii, invitand din afara", pentru ca "fiecare coleg poate avea grija", la o alta generala, directoarea nu stia nimic.
Doar Pavelina Taune si Victor Ailioaei, care au organizat zilele scolii (cu un program … adevarat), in desfasurare, de altfel, s-au bucurat si chiar, mi-au demonstrat o excelenta organizare cu oaspeti ca Dionisie Vitcu si Mircea Radu Iacoban.
Sa intelegem ca: porcaria de dezbatere de la un post central TV, in care niste zmangalitori din presa s-au distrat copios pe seama unui consilier local din Orsova, care a reusit ceva romanesc si foarte rar: o hotarare a Consiliului Local de sarbatorire a Poetului, nu serveste in nici un fel educatiei patriotice NECESARE.
Sa intelegem ca: Ziua Culturii Nationale e inspirat plasata acum, cand ne lasam gandul sa zboare catre frumos.
Intelegeti, oameni, ca avem mult prea multa nevoie de bucata noastra de suflet, de individualitatea noastra creatoare ilustrata de Eminescu intr-o limba veche si inteleapta … ?
Observam ca in alergatura pentru stomac "numai de Eminescu al vostru n-am eu nevoie" cum s-a exprimat un urat al timpului, care vrea sa ramana aidoma dobitoacelor si lighioanelor.
Intuim deci, rolul educatorilor de pe toate palierele, care trebuie sa indrepte tineretul spre cea mai inalta expresie a simtirii romanesti - opera eminesciana.
Astazi, cand nivelul de cultura coboara (chiar si in scoli !), cand atentatul asupra limbii romane e foarte prezent, literatura si arta e un pilon de rezistenta prin lupta cu cuvantul (Tudor Arghezi), tristetea bacoviana, filosofia lui Lucian Blaga, "greutatea" prozei lui Liviu Rebreanu, istoria (eroica) a lui Mihail Sadoveanu, dar mai ales prin varietatea de teme, modalitatile de ilustrare si caracterul formalizat al creatiilor eminesciene.
Poetul e MODELUL de care avem nevoie, in furtuna momentului, tocmai pentru supravietuirea noastra.
Pentru ca e mereu actual.


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | Next> Last>>