HRISTOS A INVIAT ! 
Formula traditionala de salut si recunostinta pentru vremurile de la inceputurile civilizatiei. E recunoastere ca suferintele omenesti au fost transmise de cel de la dreapta Domnului.
Pastele sau momentul reinvierii sau momentul de sarbatoare ar fi odihna si ganduri cucernice, nu neaparat distractie desi, existau candva horele de Paste care dadeau liber la casatorii, aliante si mai ales la munca. Pastele fudulul inseamna nu schimbarea hainelor (la oameni), nu schimbarea infatisarii naturii ci schimbarea mentalitatii, energizarea umana, optimism.
Om fiind, am trait cele trei zile mai ales cu nepoteii mei de aproape 2 ani, incantatori, gratiosi, instruiti, intr-un cuvant, grozavi.
La copii, la slujba, aproape nu m-am mai gandit …
Cand Dumnezeu a facut lumea i-a dat omului libertatea de a-si organiza viata (stapanii si pe a altora) pentru care trebuie sa munceasca, indiferent cum. Omul sta la masa trei ore, doarme 7, mai pierde vremea 2 si cam 12 face ceva. Deci raportul ar fi ca pentru a manca o ora muncesti 4 (deci 4 -1). Si, pana la urma nu avem incotro ! Libertatea inteleasa ca manifestare independenta exista numai in carti si numai in anumite minti, pentru ca in rest NECESITATEA se impune. De Paste, Dvs. v-ati dus chiar unde ati vrut, ati facut ce-ati simtit din nevoia mintii?
Suntem, cum s-ar zice, robii cerintelor vietii in toate momentele zilei si in toate zilele, chiar daca ne imbolnavim, chiar daca avem o anumita CREDINTA.
De Inviere am fost sa iau lumina la o biserica noua, impunatoare din Bucuresti. Un preot balbait, fara voce, un cor de vreo 10 - 12 persoane si sute de spectatori printre care vreo 4 tigani beti bine, pusi pe scandal si insultand oamenii. Slujba "intoarsa" in sensul ca vizitatorii si-au luat anafura si paharelele cu un fel de mica gustare imediat dupa ce a iesit cu lumanarile aprinse si i-a indemnat "ve-veniti d-de luati lumina-a !"
Am evitat cuvantul "credinciosi" pentru ca din acestia au ramas doar cativa sa asculte sfanta slujba; dupa ce si-au aprins lumanarile, pe jos sau in masini mai toti s-au repezit spre case.
O fi manelizarea tarii un fapt concret, o fi saracia clara, dar si lipsa credintei adevarate e o realitate !
Prea Sfintitul nostru episcop Corneliu, afirma de Pastele trecut ca omul fara credinta nu e om, observand insa subtirimea acestui sentiment, evlavia mentinandu-se, pe undeva, pe la tara.
Din pacate, lipsa credintei (pilon stabil in umanism) slabeste automat valorile altor institutii: familia, serviciul, viata de calitate. Libertinismul, ne-acceptarea educatiei, goana dupa hrana slabesc si statul roman cu tot ce inseamna el. O televiziune dadea 10 motive de plecare din tara si niciunul pentru a ramane. Si daca nici TARA nu mai e, atunci ce mai e ?
Sub influenta multiculturalitatii (e un paradox, de fapt se schematizeaza, se schilodeste), a revolutiei tehnice cu telefoane de orice fel si emisiuni TV pe saturate, principii morale in desfiintare, folclor pe cale de disparitie si simtaminte "subtiri" si animalice si socialitatea romaneasca se indreapta spre altceva !
Grija pentru noi si ai nostri a fost dintotdeauna. Cat putem fi de ingrijorati si mai ales ce putem face ?
Ca schimbare a formulei de salut, ca urma de credinta, sa zicem cu totii
Hristos a inviat !


[ 1 comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | Next> Last>>