Valoarea, OMUL si hula necesara! 
Mi-am sunat un prieten sa-i comunic ceva. El n-a vorbit cu mine dar i-a ramas telefonul deschis. Fiind cu alti 4 - 5, am auzit si laude si contestatii. Mi-am dat seama de o realitate a vietii noastre: hula aproapelui.
Prietenul meu Val Andreescu si-a lansat de ziua lui, de Buna Vestire, cel de-al treilea roman al sau. Invitati, atmosfera, lume, mai putin presa !
Ca flacaii astia, presari, nu se inghesuie sa-si mobileze mintea cu ceva cultura, e cunoscut. De buna voie nu vin, de sefi nu-s (prea) trimisi pentru ca nu iese vreun ban si uneori nici o masa. De aceea sectorul cultura de prin publicatii lipseste indeobste. Mai spun ca Val e ca o matca fara ac, adica bland si foarte de treaba! Totusi, dintre prezenti au existat oameni care s-au exprimat mai altfel, critic sau... neasteptat. Am gandit simplu: are si el detractori de serviciu.
In anii de cand fac presa si scriu carti, s-a confirmat adesea barfa colegilor, cu totul nedispusi sa accepte ca vecinul e mai talentat.
Inventia aspectelor negative face parte din a doua natura a oamenilor si se explica prin neputinta lor de a face un ceva valoros scazandu-le valoarea celor in discutie, sa se simta... mai grozavi, egali sau superiori.
Exista un demon al criticii in fiecare scriitor, generat de reactia creatoare. Nu cred ca poate fi condamnat cel cu alta parere, alte visuri, alta perspectiva! Dar de ce cu ura sau dusmanie extrema? Am intalnit la ,,Pastorel” Iasi oameni de cea mai buna calitate si-mi place domnul Batog Bujenita cum aduce valori la Biblioteca Judeteana ,,Gh. Asachi” Iasi in sedintele lunare. Oamenii vin cu placere si liber-creatori. Pe revers: izolarea poate fi productiva? Cat sa tii cont de gura lumii? Cum sa faci ca aprecierile negative sa nu te innabuse?
Ar fi un fel de teorie simpla: personalitatile ii infrunta pe ceilalti, deci... la lupta. Argumentul ca daca ala poate, eu de ce sa nu pot, e un indemn permanent.
Din ce cred, stiu si aplic, HULA adica un comentariu negativ, rauvoitor si nedrept exista ca necesitate sociala. A FACE inseamna sa realizezi cat poti de bine acel ceva (o carte, un obiect, o afacere, un gest memorabil) incat sa nu intri in defensiva... ci dimpotriva! ,,De huliti ma fac ca n-aud”. HULA e un motor social, alaturi de dragoste si dorinta de marire. ,,A lumii intregul sambur/ Dorinta-i si marirea” (M. Eminescu). Si negarea, hula, ura mobilizeaza lumea.
*
La sarbatoarea unica de la Vetrisoaia, dupa ce am vorbit si eu, am auzit imediat comentariile: ,,ce-a tot facut asta, de se da mare” si al doilea ,,om ca Marin se naste greu si foarte rar in judetul Vaslui”. Gazda, poetul Ioan Macnea, m-a strans in brate. Ce-a realizat Ioan Macnea la Vetrisoaia, e absolut unic in Romania.
*
A aparut o scriitura a unui fost ziarist, fizic topit de bautura, plin de ura si frustrare. Demnitatea vanduta a unei curvistine ar fi posibilitate de explorare a societatii contemporane vasluiene. Psihopatul in cauza pute de venin si-si revarsa prea plinul sugerand ca personalitatile importante ale sfertului de secol trecut ar avea cele mai grave defecte. Zmangalind vreo 180 de pagini, dintre care doar scrisorile de dragoste sunt partea cea mai valoroasa (cine i-o fi platit editura?) scriitorasul cel viteaz ofera un lung prilej de vorbe si de ipoteze dar mai ales posibilitatea de a fi actionat in judecata !
Prefatatorul crede ca e patriot. Nici vorba !
Regret ca printre vasluieni se afla asemenea detracati !
Voi reveni !


[ add comment ] ( 18 views )

<<First <Back | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | Next> Last>>