TURISM – agricultura - Vara! 
Presedintele Emil Constantinescu a avut amabilitatea sa ne ureze Sarbatori fericite in ,,bucurie, sanatate si buna intelegere” alaturandu-se multor prieteni adevarati ca Superior al Ordinului Ziaristilor din Romania, dr. Mihai Miron, prietenul nostru intotdeauna, prof. dr. Alexandru Ionescu, Lucian Parvoiu s. a.
Pana la urma prietenii se gandesc unii la altii oriunde si de la orice inaltime sociala se vor afla. Am auzit si de altfel de felicitari trimise de primari catre concetatenii lor care i-au ales sau nu. S-au jucat cu sufletele oamenilor care platesc pana la urma ,,sentimentele” smecherilor care-i conduc. ~nainte de a ,,evada in Moldova” don primar mai da o proba de turism sentimental aducandu-le aminte oamenilor cat e de aproape el de sufletele lor. Si daca vreo cativa musca nada e bine pentru momentul votului.
I-am descoperit, mai ales din judetul Iasi, pe cativa care se fac primari pe viata voiajand printre invitatii, felicitari, sarbatori, festivisme, inlaturandu-si aprioric asa-numita concurenta.
Am deschis adnotarile saptamanale cu acest fel de turism (mai exista si cel de atentionare a rudelor, iubitelor, amantelor etc.) dar chiar putem vorbi de turismul adevarat generat de caldura aceasta infernala si nevoia schimbarii decorului. Asa cum vad eu, din ce in ce mai putini oameni isi pot permite asta. A vorbi de dezvoltarea turismului in tara sau strainatate foarte accesibila ar fi sa publici o stire dar nu e fenomen de masa. Practic nu mai are cine din cauza emigrantilor, saracirii cetatenilor romani si lipsei lichiditatilor. Nu sunt nicicum un nostalgic (n-am timp) dar cand realizez cata lume din Iasi sau Vaslui iese la iarba verde de sarbatorile de primavara ... n-am termen de comparatie si de fapt, acum cu toata vacanta asta de aproape o saptamana a bugetarilor, lumea e la griji, nu la distractie, pentru ca bobul de sub brazda nu e tot pus la locul lui, lucrarile nu-s terminate, temperaturile sunt foarte mari si nepotrivite. Nici macar umbra nu este ... deasa.
,,Am coborat” direct in vara secetoasa dintr-o iarna lunga care a taiat sperantele de viata, avantul specific oamenilor de actiune. Porumbul, floarea-soarelui, ovazul, facelia nu-s semanate nici la timp, nici in pat germinator corespunzator, nici umiditate impusa de normele agrotehnice. Pamantul e deja uscat-uscat! In zootehnie nu mai e nutret, cel de pe camp nu e inca de folosit, oamenii se plang de boli la animale, vite, pasari, penuria de cereale a inceput. Ca totul sa fie teribil diferenta de temperatura dintre zi (31-34 grade Celsius) si cea de noapte (pana la 4 grade Celsius) este daunatoare unei apiculturi normale. La rapita e invazie de daunatori potopitoare! Deci productia de miere va fi mica sau nula, cum a fost si la pomii fructiferi! Daca n-as fi adunat odinioara miere de la papadie, pomi fructiferi si flora spontana, n-as putea face deosebirea.
Destui oameni s-au napustit in apicultura datorita stimulentelor din UE si constata acum ca sunt terminati. Albina nu are de unde aduna, dobanzile la credite cresc, florile, raul, ramul nu mai ocrotesc pe intreprinzator. Ca unul dintre acestia, luni m-ati vazut lansand doua carti, sa vedeti ce-am hait la stupi de-atunci, deci sunt un participant direct in campul muncii.
Vara e necesara in agricultura dar SECETA si anul acesta categoric nu. Cat de greu a fost 2012, e nenorocire sa fie repetat!
Sa termin optimist! Cum?
Vazand cum bietii oameni muncesc degeaba ...


[ add comment ] ( 23 views )

<<First <Back | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | Next> Last>>