MERIDIANUL 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (II) 
Silaba din istoria social-culturala a judetului Vaslui, MERIDIAN, VASLUI – BARLAD se voia chiar de la reaparitie (22-24 martie 2000), Alt Merididan adica "ziar care "vede"," aude" si reproduce realitatea locului spre corecta informare a populatiei din zona alaturi de TVV si posturile Unison Radio, echidistanta, obiectivitatea, in egala masura comprehensiunea pentru necajitii soartei vor fi emblematice. Al doilea editorial de completare (nr.2, 28-30 martie 2000) exprima dorinta sefului publicatiei ca ziarul sa fie ALTFEL... mai altfel ! de presa, cu prezenta activa si apreciata in comunitate, pana la urma concretizarea angajamentului de pe frontispiciu: "bisaptamanal de opinie si informatie" la zi si pentru toate categoriile de cetateni !
Trebuie sa mentionam ca aceasta publicatie a avut intotdeauna un editorial spre deosebire de alte ziare sau foite locale care incercau sa iasa la concurenta, dar fara cuvantul greu (si rezumativ) al editorialistului. Afirmam ca in fiecare nr. se ofereau pana la 80 de stiri si informatii (volum si sinteza...) in timp ce celelalte aveau 18-40 de stiri, iar Unison Radio Vaslui era principala sursa de informatii prin stirile "la cald" reluate apoi si prelucrate. Extragem subiecte din an I, nr.8: Dialogul surzilor in Consiliul Judetean Vaslui, Disparitia Vascovinului, Promovarea de catre Asociatia Culturala Vasluiana (A.C.V., aproximativ 70 de creatori din judet) a tinerilor artisti plastici ("sunt incantat ca la Vaslui se nasc ghiocei talentati care scot capsoarele creative in lumea artelor cu ajutorul Asociatiei noastre", presedinte D.V. Marin, pag.5), 2 ministri la Vaslui, Corala Fantasia, prima pe tara (la P. Neamt), Actiunea Buldozerul in com. Stefan cel Mare, Vernisaj la Galeriile de arta "N.N. Tonitza" din Barlad, Aparitia drogurilor; rubrici permanente: info Barlad, pagina culturala si... caricaturile lui N. Viziteu, un caricaturist de valoare nationala, precum si programele TV, publicitate etc. Beneficiind de plaja foarte mare de informatii locale provenite si de la celelalte componente ale Grupului de presa, posturile de radio Unison + TVV – MERIDIANUL a fost un important punct de sprijin pentru tot ce a miscat in cadrul Curentului cultural-informational de care putem vorbi cu destula mandrie, ca incepatura, sustinere, continuare, autoritate.
Daca in perioada comunista a existat UN singur ziar, Vremea Noua (Vaslui, 1968) si foarte putine foi volante de cenaclu (cine avea masina de scris o inregistra la Securitate) imediat dupa 1989 s-a largit oarecum aria de interes pentru presa scrisa. "Vremea Noua" s-a transformat in (micul) Adevarul de Vaslui (am fost in redactie la tiparirea primului numar impreuna cu Th. Pracsiu), de la 8 mai 2001 bisaptamanalul devine cotidian ca o componenta a Adevarului din Bucuresti, Gazeta de Est (1990), doar 3 numere dar ce atacuri de presa !, Monitorul de Vaslui cu nr 0 (zero), 6 aprilie 1996 (din care s-a desprins din 16 august 2001 – Infomonitorul, apoi 8 sept. 2001, Obiectiv, director Irina Sadici, redactor sef Viorel Oprea... si alte cateva foite cu sustinerea unor "ziaristi" cu scoala profesionala, au completat evantaiul presei scrise locale. Merita consemnate: Pareri Tutovene (1992), Barladul (1996), Jurnal vasluian (1995), Oferta (1990), Pagini medicale barladene (1998), Semnal (1999). La data consemnarii de fata exista 3 cotidiene respectiv Adevarul (de Vaslui), Monitorul (local) si Obiectiv. Ar fi usor de mentionat tot felul de reviste, total 32 de titluri, revistute scoase de scoli sau grupuscule de ambitiosi care nu stiu regulile de ortografie. In cartea TVV -15... explozia... am mentionat contributia meritorie a dr. C-tin Teodorescu, un Mecena al saptamanalului BARLADUL (cu intermitente).
O caracteristica a acestei perioade de mare vrajba nationala: prieteni de visuri si aspiratii, frati cu surori, parinti cu fii... s-au indusmanit. Realizarile Grupului de presa (toate componentele) si mai ales ale subsemnatului au fost tratate cu tacere sau au fost comentate negativ urmare a unei "concurente" subintelectuale sau intereselor celor plecati de la noi. Scoala de presa TV.V. - Marin a functionat in tot acest timp si... exista ! Neoficial, dar cu reprezentanti de valoare (chiar daca... in opozitie sau concurenta !) dintre cele aproximativ 500 de persoane "trecute" pe aici.
MERIDIANUL la 10 (zece) ani batuti pe muche este cea mai clara dovada a exploziei cultural-informationale si documentul viu si pentru ceea ce s-a irosit in eter prin imagine sau sunet (TV.V. si Unison) dar “scripta” ramane in ziarul de fata, cu declaratii, relatari, colaboratori ori mentiuni ale unor personalitati nationale ca prof. dr. Ioan Pop de Popa, Alexandru Mironov (fost ministru), Mihai Miron (presedintele UZP), Alexandru Ionescu (prof. dr. univ., 62 de carti) etc. presedintii de stat (in functie), prim-ministri, ministri, parlamentari etc. etc.
Dovada de capacitate, competenta si... munca Meridianul ilustreaza o epoca de transformari si realizari in "orasul nostru cel vechi" unde nu se prea intampla mare lucru.
Previzionez ca inflorirea aceasta cultural-informationala deci si a presei locale va ramane, foarte curand, unica in istoria locului.

[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>