MERIDIANUL 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (I) 
Se implinesc 10 ani batuti pe muchie de cand "Meridianul de Vaslui, Barlad, Husi" serveste curentul cultural-informational local, cu rezonante nationale, manifestat in comunitatea vasluiana. In perspectiva istorica apare ca cea mai longeviva publicatie saptamanala din istoria presei de pe aceste meleaguri, avand doar scurte perioade cand a fost cotididan, trisaptamanal, bisaptamanal. MERIDIANUL sarbatorit este certamente o pagina ilustrativa pentru localismul creator in conditiile reinstalarii economiei d epiata.
Dintr-o lucrare a noastra mai veche, reiteram ca Vasluiul, ca asezare atestata la 1375, a fost teatrul de operatii din 10 ianuarie 1475, capitala a Moldovei de Jos cateva luni (1435) a avut prima scoala publica in 1841, prima biblioteca in 1861, primul gimnaziu in 1890 (considerat si anul infiintarii Liceului "Mihail Kogalniceanu"), primul spital (in 1852), primul parc, 1890, primul Festival al Umorului (1970), primul post TV, 1990, primul radio local UNISON, 1993.
Primul ziar din judet a fost Semenatorulū, la Barlad (1870), la Husi, Vocea Husului (1873) si apoi la Vaslui, VASLUIUL in 1886. Am putea considera "Expunere a situatiunei judetului Vaslui pe 1874-1875" drept prima publicatie locala sau in 1882, "HIGIENA, revista stiintifica si literara destinata educatiunii poporului" dar VASLUIUL, tiparit la Barlad (1886) deschide seria presei scrise din oras continuata cu Ordinea (Vaslui, 1902), Democratul (Vaslui, Barlad, 1906, intermitent 1911-1937), Revista militara (1913), Vasluiul (1914) apoi Propaganda, Poporul, Vocea Vasluiului, Cultura, Vlastarul, Invatatorimea vasluiana (pana la al II-lea Razboi mondial).
Dintre PERSONALITATILE care, evident, au publicat si in presa locala: Petre Andrei, episcopul Nifon, N. Georgescu-Tistu, C. Zotta, C. Motas, Gh. Vranceanu, N. Tiktin, N. Macarovici, Valentin Silvestru, etc. etc.
Tematica ziarelor nu se putea indeparta de realitatea vremii oricat ar fi fost de politizat vreunul. Publicatiile in discutie sunt deopotriva folositoare oricarei stiinte moderne pentru amanuntele legate de viata publica, politica, economica etc. si mai ales cu date despre marile personalitati (nationale sau universale) plecate de aici.
Originea curentului cultural-informational vasluian poate fi in programul si provocarile formulate in Vlastarul nr.1/1990 care se lansau spre dezbatere, subiecte ca Idealuri pentru noi si altii, Conditia omului modern, Cartea si civilizatia, Informatia tehnico-stiintifica (orice subiect), Experiente stiintifice; se asteptau culegeri etno-folclorice (locale). TELERADIOEVENIMENT fondat in 1993, an I, ian. 1994, isi propunea un "serviciu de informatie multipla", "ilustrarea vointei Dvs. cu drept de opinie si replica"sa fie si "mijlocul cel mai accesibil, cel mai util si necesar care sa tina in loc preturile, sa diminueze barfa neproductiva si mai ales sa scoata in evidenta valorile. Nu lipseau rubricile pentru social, cultural, divertisment, literatura, stiinta. Colaborari: D.V. Marin, Gruia Novac, Catalin Striblea, Constantin Clisu s.a.
Articolul program ACEST MERIDIAN din an I, nr.1, joi 26 septembrie 1996 anunta intentia de a ramane echidistant, obiectiv. "Un hebdomadar, cu prea putina politica dar cu stiri, informatii, divertisment si... ce ar mai vrea cititorul care se poate adresa ca la cel mai bun prieten. Dorim ca MERIDIAN-VASLUI sa nu poata fi decat ilustratia adevarului de zi cu zi. Cu incredere in izbanda, am trecut... la MUNCA ! (directorul publicatiei prof. dr. Dumitru V. Marin). Colaborari: acad. dr. Ioan Pop D. Popa, Sergiu Andon; interesant articolul Goana spre viitor (p.3) cu previziunile lui Ian Pearson de la British Telecom, posibil in viitor atunci, realizari la indemana noastra azi ca mobilul, videotelefonul, plasmele etc.. In nr. 2 din 13 oct.1996 sondajul GISO il dadea castigator pe Emil Constantinescu in campania prezidentiala (confirmat de vot). Nr.3, joi, 10 octombrie 1996 prevedea, printre altele, explozia nucleara de la Cernobal, ajunsa cea mai mare catastrofa nucleara, consemna Programul Festivalului Umorului, editia XIV-a , 7-20 octombrie 1996 si realiza pagina electorala cu candidatii Uniunii Nationale de Centru la Parlament: deputati D.V. Marin, Dan Albescu si altii, Senat – Oct. Ciobota !
Seria NOUA, ca an II, incepe cu nr.1/22-24 martie 1990. Saptamana de saptamana Meridianul n-a lipsit de pe piata asa cum n-a lipsit zilnic TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad.
Meridianul e o “silaba”din istoria social-culturala a judetului Vaslui.
(urmeaza)

[ add comment ] ( 13 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>