Masura lucrurilor si vietii… 
„Doar nu ti-a dat un bou” se zicea acum un secol pentru a diminua datoria morala fata de cineva. Boul era o „masura taraneasca” pentru calitatea si cantitatea indatorarii, animalul fiind expresie valorica in viata satului de pastori.
„Nu e orb mai mare decat cel care nu vrea sa vada” ar fi alt fel de apreciere in viata de oras: mai ales in targurile cu pretentii destui nu vor nici macar sa se vada desi se intalnesc in fiecare zi. Sunt mai importanti ei… pentru ei!
„… ala, ma, dar nu-l stiu eu…” ar fi expresia prostovanului de rand ca sa se dea mare, sa-l minimizeze pe cel discutat: adica se exprima despre un altul cu valoare social-culturala mai mare, dar vrea sa para mai sus ca el.
„Dar ce-a facut, cutare, pana la urma, sa-i port respect?” Expresie in alternanta cu „asta n-a facut nimic pentru noi…” cand e vorba de persoane de ceva importanta pentru comunitate. Intervine in opinie publica orbire colectiva, un fel de recunostinta uitata, negatie mai mult sau mai putin generala cand e vorba de personalitati locale.
Interesul si invidia (chiar ura) ar fi caracteristice pentru TACEREA NEAGRA a zilelor noastre: „mai, sa nu-l supar pe cutare”, „stau in banca mea, sa nu supar pe cineva…” Din interes nu ne sustinem nici opiniile personale, din frica nu intreprindem nimic, din ura criticam orice, chiar bine facut. Dupa Deceniul Dusmaniei vasluienii parcurg aceasta neagra tacere care este extrem de paguboasa. Unii refuleaza anonimi pe internet…
Am vrut sa ridic la masa valorii pe un prichindel smangalaci de pe la o foita din Vaslui. Raspunsul plin de ura si venin nu putea face parte dintr-un MONUMENT al culturii locale cum este Dictionarul selectiv-afectiv … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale. Nici n-as mai fi amintit de maruntel daca nu mi-ar fi aruncat o vorba urata pe strada. Ar fi un exemplu de cum incerc si eu sa pun margaritare in ratul porcului. Acest fel de oameni nu mai exista pentru mine, pentru ca uita vreo dreapta masura, adica se cred mai mari si mai importanti decat sunt. Ca, de fapt, ce-a facut ala, sa merite? ORBII zilei din viata noastra ar fi prezente, prezente. Cum sa recunoasca unul care ar trebui si el sa faca ceva pentru oameni, meritele altuia care, o viata a tot muncit si… creat! Bun-rau dar a tot facut cate ceva. Cine credeti ca e pus de vanturile politice sa-l evalueze? Clar, „vreun mititel / Nu slavindu-te pe tine, lustruindu-se pe el” (Eminescu). Asa se face ca e tare greu de gasit oameni adevarati in conditiile acestui timp patruns de TACEREA NEAGRA.

*


AM PUS PE HARTA CULTURALA A LUMII, VASLUIUL CEL DE TOATE ZILELE. Spun cei de peste hotare, o stim si noi. Orbii… vad?


[ add comment ] ( 43 views )
AM REUSIT!!! 
Pe 27 aprilie 2018, am reusit o alta actiune culturala UNICA. Prin Simpozionul National in organizare privata OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE, editia a IV-a, si prin Dictionarul selectiv – afectiv … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale (Pim, 2018, Iasi, 398 pag), am pus pe harta culturala a lumii Vasluiul in care traim si, mai ales, muncim. Un oras si un judet care ne provoaca adesea sentimentul zadarniciei ca stricam orzul pe gaste, pentru ca e foarte de neinteles cum oficialitati, presa locala, unele personalitati (de altfel demne de laude in alte imprejurari) aud, vad, sunt invitati la un eveniment unic in istoria culturala a urbei moldave, si, dupa moda comunista neglijeaza ori barfesc si scriu negativ despre ce NU VOR SA VADA! Orbii! Cel putin un lefegiu cu mintea prin carciumi, desi l-am invitat la masa valorii, un fel de nimic galagios, incearca sa se ia in seama, alimentand dusmanii aspre si vechi cu postaci ragaitori. Una dintre concluzii va fi ca astia, ori sunt tampiti de la mama natura si n-am vazut noi cand i-am mai laudat, ori invidia, gelozia, ura le-a intunecat mintile (adica au ajuns tampiti). Ca, simplu, ce-am realizat noi, cu banii nostri, n-am facut pentru animale, desi avem impresia cate o data ca ne straduim sa punem margaritare in ratul porcului, ci pentru a se cunoaste elemente ale simtirii, ale vietii celor de pe aceste meleaguri, care, AICI, suporta greutatile vietii. Aici mai reusesc, totusi, unele frumuseti greu recunoscute in legenda incetatenita ca vasluienii sunt violatori, hoti, puturosii natiunii, detracatii de serviciu in Romania.
Deci:
1. Am reusit Editia a IV-a a Simpozionului National OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE. Cine crede ca-i usor sa faca si el (ca pana acum n-a mai facut nimeni, si sigur, nici n-o sa mai faca pe banii lui).
2. A fost pe banii nostri, care in loc sa mergem printr-o statiune, ceva, aducem, aici, valori pentru perceptie si stimulare directa a elevilor si maturilor ca emblema pentru creativitate.
3. In sala in care inginerul ramas tot inginer, desi semneaza de mai multe mandate ca primar, n-a calcat nici acum, nici altadata, desi era in localitate si si-a perfectat ceva afaceri des-dimineata. Am privit lipsa lui ca mare paguba in ciuperci. Si lipsa oamenilor lui… la fel. Orbi, si atat!
4. Diplome, el? Doar nu e primarul Buzaului! Da-l dracului de Vaslui!
5. Am vazut cum au onorat buzoienii cateva personalitati mai la indemana, cu premii, diplome, onoruri.
6. Simpozionul National in organizarea noastra s-a bucurat de sprijinul a mari personalitati din tara, din Judet, si, mai ales de peste hotare. N-am primit un leu de la cei care cheltuiesc miliarde „pentru cultura”, fiind platiti sa faca, si nu fac. Sug banii statului sifonati prin primarie, corect, si prin primaria Vaslui.
7. Prin prezenta celor aproape 50 de artisti, literati, alti creatori in expozitii diverse, cu participare extraordinara din Ansamblul Privighetorile Zeletinului, cu dezbateri de opere si consideratii la adresa initiatorului s-a realizat o recunoastere a culturii si cartii VASLUIENE. Nu a lui Marin, nu a lui Paval, nu a cuiva anume, ci a celor creativi, dar de nivel national.
8. Volumul de 400 de pagini intitulat … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale, Dictionar selectiv-afectiv este o dovada a prezentei valorice in plan global, integrare intre autori recunoscuti. Este recunoastere de catre autoritati cultural-creative din 4 continente, multe capitale, multi scriitori publicati. Vorbim deocamdata de 414 din toata lumea, subliniez si pentru rauvoitori, din toata lumea.
9. Cel putin 2 persoane au primit distinctii speciale, Catalin Simpetru si D.V. Marin, cu plachete speciale de la ECOMONDIA „pentru excelenta in cultura romana”, inmanate de Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu, din Bucuresti. Au conferit Diplome de onoare si de merit, Consiliul Judetean (chiar presedintele D. Buzatu a onorat Simpozionul, ba, i-a adus si pe vicepresedinti), Prefectura Judetului Vaslui, prin delegat, Cristi Lapa, si Grupul de presa – ziar – radio – TVV si Meridianul Cultural Romanesc. S-au oferit sa fie prezenti deputati, senatori, alti directori care s-au dovedit ce sunt: niste mincinosi (si, atunci, de unde vreo consideratie pentru acestia?).
10. Facem si nu stricam, deci cream, existam! Faceti si voi!
11. Subliniem ca:
Prin Dictionar, prin Revista internationala, prin munca, priceperea si consecventa noastra am pozitionat Vasluiul pe harta culturala a lumii. Daca nici recunoasterile internationale din Italia, Elvetia, Portugalia, Germania, Israel, Canada, Australia, New-York nu sunt dovezi, atunci care mai sunt?


[ add comment ] ( 45 views )
Vaslui, Centru Cultural OMAGIAT national si international. Dar nu si de primarul inginer… 
Despre primarul Vasile Paval si ura lui nepotolita impotriva unui fost concurent la Primaria Vaslui… mai pe indelete, in numerele urmatoare. Doar, spunem deschis, inginerul de pe mosia publica ramane departe de indatoriri…
Mai facem o precizare: astazi doar deschidem discutia publica, pentru ca e foarte de neinteles cum oficialitati, presa locala, unele personalitati (de altfel demne de laude in alte imprejurari) aud, vad, sunt invitatii la un eveniment unic in istoria culturala a urbei moldave, si, dupa moda comunista neglijeaza ori barfesc si scriu negativ despre ce NU VOR SA VADA! Orbii! Una dintre concluzii va fi ca astia ori sunt tampiti de la mama natura si n-am vazut noi cand i-am mai laudat, ori invidia, gelozia, ura le-a intunecat mintile (adica au ajuns tampiti). Ca, simplu, ce-am realizat noi, cu banii nostri, n-am facut pentru animale, desi avem impresia cate o data ca ne straduim sa punem margaritare in ratul porcului, ci pentru a se cunoaste elemente ale simtirii, ale vietii, celor de pe aceste meleaguri, care AICI suporta greutatile vietii. Aici mai reusesc unele frumuseti greu recunoscute in legenda incetatenita ca vasluienii sunt violatori, hoti, puturosii natiunii, detracatii de serviciu in Romania. Deci:
1. Am reusit Editia a IV-a a Simpozionului National OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE. Cine crede ca-i usor sa faca si el (ca pana acum n-a mai facut nimeni, si sigur, nici n-o sa mai faca pe banii lui).
2. A fost pe banii nostri, care in loc sa mergem printr-o statiune, ceva, aducem, aici, valori pentru perceptie si stimulare directa a elevilor si maturilor.
3. In sala in care inginerul ramas tot inginer, desi semneaza de mai multe mandate ca primar, n-a calcat nici acum, nici altadata desi era in loca-litate si si-a perfectat ceva afaceri des-dimineata. Am privit lipsa lui ca mare paguba in ciuperci. Si lipsa oamenilor lui… la fel.
4. Diplome, el? Doar nu e primarul Buzaului! Da-l dracului de Vaslui!
5. Simpozionul National in organizarea noastra s-a bucurat de sprijinul a mari personalitati din tara, din Judet, si, mai ales de peste hotare. N-am primit un leu de la cei care cheltuiesc miliarde pentru „cultura”, fiind platiti sa faca, si nu fac. Sug banii statului sifonati prin primarie, corect, si prin primaria Vaslui.
6. Prin prezenta celor aproape 50 de artisti, literati, alti creatori in expozitii diverse, cu participare extraordinara din Ansamblul Privighetorile Zeletinului, cu dezbateri de opere si consideratii la adresa initiatorului s-a realizat o recunoastere a culturii si cartii VASLUIENE. Nu a lui Marin, nu a lui Paval, nu a cuiva anume, ci a celor creativi de nivel national.
7. Volumul de 400 de pagini intitulat … 77… Noduri culturale si raspunsuri amicale, Dictionar selectiv-afectiv este o dovada a prezentei va-lorice in plan global, integrare intre autori recunoscuti. Este recunoastere de catre autoritati cultural-creative din 4 continente, multe capitale, multi scriitori publicati. Vorbim deocamdata de 414 din toata lumea, subliniez si pentru rauvoitori, din toata lumea.
8. Cel putin 2 persoane au primit distinctii speciale, Catalin Simpetru si D.V. Marin, cu plachete speciale de la ECOMONDIA „pentru excelenta in cultura romana”, inmanate de Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu din Bucuresti. Au conferit Diplome de onoare si de merit, Consiliul Judetean (chiar presedintele D. Buzatu a onorat Simpozionul, ba, i-a adus si pe vicepresedinti), Prefectura Judetului Vaslui, prin delegat, Cristi Lapa, si Grupul de presa – ziar – radio – TVV si Meridianul Cultural Romanesc. S-au oferit sa fie prezenti deputati, senatori, alti directori care s-au dovedit ce sunt: niste mincinosi ( si, atunci, de unde vreo consideratie pentru acestia?).
9. Facem si nu stricam, deci cream, existam! Faceti si voi!
Prin Dictionar, prin Revista internationala, prin munca, priceperea si consecventa noastra am pozitionat Vasluiul pe harta culturala a lumii. Daca nici recunoasterile internationale din Italia, Elvetia, Portugalia, Germania, Israel, Canada, Australia, New-York nu sunt dovezi, atunci care mai sunt?


[ add comment ] ( 33 views )
O M A G I U Cartii, culturii si oamenilor de mare valoare 
Vineri, 27 aprilie 2018, intre orele 10 – 15, la Centrul Cultural
„Alexandra Nechita” din Vaslui, este o manifestare rara, de adevarata cultura, marca Dumitru V. Marin: OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE.
Sa precizam: aceasta a IV-a editie, este un Simpozion National, in organizare privata, in scopul prezentarii unor valori nationale care sa comunice la Vaslui si in judet din experienta, creatie si valoare, macar o catime elevilor participanti, cu indemnul de a contribui la autoritatea spirituala a judetului si nu la discreditarea acestuia (mereu dat ca negativ, cam pe
oriunde). Mari valori nationale prezente aici pot depune marturie ca nasc si la Vaslui Oameni! Toti cei care vin, multi sunt din judet si se mai intorc pe acasa, sunt prieteni ai meleagurilor acestora si devin vectori de imagine pozitiva atunci cand o persoana reuseste atatea lucruri durabile dintr-o localitate cam batuta de dumnezeu si autoritati, cam neluata in seama pana si de catre episcopie.
Desigur, e campanie, primavara, flori, libertate si… destul dezinteres, generat si de inexistenta preocupare a guvernantilor locali pentru o bruma de cultura. Atat pot, atat fac si ei, noi ne bucuram ca avem mai putine bete in roate. Pentru ca, trebuie sa fie clar, sunt destui platiti pentru o „cultura” pe care n-o fac in sensul ei adevarat, ci, mai strica, prin incompetenta si rautate, ce reusesc sa cladeasca doar cativa, putini, cu eforturi mintale, fizice, financiare (din care cauza se intreaba, de ce margaritare in ratul porcului?). Sunt invitati membri ai ansamblului „Privighetorile Zeletinului” cu prof. N. Popa care-l conduce de 43 de ani. Vin personalitati din Bucuresti, Bacau, Iasi, Vaslui, Barlad, Husi, Podu Turcului, iar expozitia de carte si reviste va fi singulara… si doar o zi!
Anuntam ca o unica realizare Dictionarul selectiv-afectiv … 77… pe care-l lansam vineri, impreuna si cu revista recordmena mondiala
Meridianul Cultural Romanesc, nr. 13, cu 414 colaboratori. Credem ca multi n-ar fi stiut vreodata de Vaslui daca n-ar fi existat activitatea si opera noastra. Si, apropo, cine ar putea cunoaste mai bine eforturile, suferintele, dusmaniile si opera subsemnatului? Cei 77 inclusi, dintre care 12 aprilisti, reprezinta „noduri culturale” fierbinti care au formulat si raspunsuri amicale. Nu regret neincluderea unor colegi din spiritualitatea locala care n-au formulat raspunsuri, si-au inchis telefoanele, s-au dat la fund… pe care nu i-am inclus. In definitiv, eu ofer, eu le ofeream un loc intr-o opera prin care sa mai ramana.
Tin sa evidentiez rolul ales, dar care merita multumiri anticipate: prof. univ. dr. Alexandru Ionescu (prezent un sfert de secol la actiunile noastre), academicienilor (din jud. Vaslui, de loc) Ionel Miron si Constantin Toma, dr. Valeriu Lupu, dr. ing. Dumitru Braneanu (unul dintre cei 3 muschetari culturali din Bacau), poetei Gabriela Ana Balan, comandorului Mihai Batog Bujenita si tuturor celor de la ALPI-Iasi si bineinteles celor din strainatate care, cu siguranta, ne citesc ziarul.
Am considerat ca e mult mai bine sa facem, chiar cu eforturile astea incredibile, decat sa nu miscam „un ac cultural”, poate spre bine in viitor.
Deci, vineri, intre 11 si 15 puteti fi alaturi de noi…, fara sa ne puteti uita dupa aceea!


[ add comment ] ( 29 views )
DAR, EU, DOAMNE? 
Legenda sortii romanului o transpune literar Mihail Sadoveanu in romanul Baltagul: Dumnezeu aproape terminase de impartit darurile catre oameni, neamtului i-a dat compasul si priceperea tehnica, rusului voinicia ursului si votca, francezului diplomatia si finetea. Intr-un tarziu vine gafaind si romanul:
– Dar, eu, doamne ?
Creatorul se uita la el, ofteaza si-i zice:
– Apoi nu mai am ce-ti da, ca le-am terminat. Dar tu sa fii mereu DAR cand pentru unul cand pentru altul, in plus sa aveti femei frumoase si iubarete…
Desigur e o legenda, cu prea putin adevar si prea multa banuiala. Asa ca o s-o adaptez putin.
Ne pregatim sa scoatem volumul … 77… Noduri culturale si semne a-micale, Dictionar selectiv. Cutezam a zice ca va fi unicat in CULTURA ROMANA. Speram sa fie lansat vineri, 27 aprilie 2018, cu ocazia
Simpozionului National „Omagiu cartii si culturii vasluiene” editia a IV-a. Si pentru ca suntem aici sa spunem ca, iarasi, vom aduce mari personalitati ale culturii nationale, multi scriitori mari si mici, multe carti in expozitie, multe caricaturi ale lui Nicolae Viziteu, cateva sculpturi ale lui Gheorghe Alupoaie, alte expozitii ale Asociatiei condusa de artistul plastic Viorica Ghenghea. Vor avea interventii prof.univ.dr. Alexandru Ionescu (Bucuresti), prof. univ. dr. Daniela Gifu (Iasi), prof. dr. D.V. Marin, poeta Gabriela Ana Balan (Barlad), prof.dr.ing. Dumitru Braneanu (Bacau), comandorul Mihai Batog Bujenita (Iasi) academicienii Ionel Miron si Constantin Toma (Iasi), prof.dr. Pavel Toma de la Liceul Ion Mincu, destui altii. In anii anteriori am avut prezenta de 41 – 101 scriitori pe editie. Si suntem la a IV-a!
Momente alese vor realiza artistii invitati printre care cei de la
Privighetorile Zeletinului condusi de profesorul-muzician Nicolae Popa, din Podu Turcului. Nu lipsesc vasluienii. Deci va invitam pe toti la Centrul
Cultural „Alexandra Nechita” de langa Scoala gimnaziala cu acelasi nume. Desigur intre orele 10 si 15 se vor mai petrece si alte evenimente despre care am putea sa scriem, dar… daca tot vreti sa le vedeti…
Ce legatura are cu legenda initiala?
Ne-am adresat marimilor judetului si ale oraselor: dar ei, cu ce ne ajuta?
Doar primarul V. Paval prin doamna Ramona Ailioaie a raspuns, ca ne asigura spatiul. Ceilalti n-au raspuns. Daca Dumnezeu a formulat, totusi, un raspuns, ei, dumnealor n-au raspuns la nici o adresa scrisa a noastra! Daca tot sunt cocotati asa cam prea sus pentru meritele lor…
Asa se face ca vom suporta si anul acesta toate cheltuielile numai noi, asa cum s-a intamplat si la celelalte editii, ca si cum o manifestare de rang national nu trebuie sa– i intereseze pe…
Dar, noi, domnilor… cu ce suntem ajutati sa realizam aceste acte
culturale unice? Ca daruri de la voi nu primim, de la altii, nu, de la Dumnezeu n-avem decat vointa de a realiza ceva unic. Atat cat mai putem, cu adversitatile voastre in spinare!
AUZITI DOMNILOR… CEVA UNIC IN JUDETUL VASLUI. Si nu numai!


[ add comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | Next> Last>>