C. C. I. V. INSIST... ! 
De cativa ani buni (din 2006) persist a crede ca in judetul Vaslui inca, exista o exceptionala emulatie culturala, oricum am privi, UNICA. Argumente si etape: aparitia primelor ziare (1870 - Barlad - Semanatorul; 1873 - Husi - Vocea Husului; 1875 - Vaslui - Albina Vasluiului), primelor tipografii, primele reviste literare si importante unitati de invatamant din secolul al-XX lea au fost zvacniri care sa afirme, oameni, talente, locuri, imprejurari. Se detaseaza la Barlad grupul Pamfile - Tutoveanu - Antonovici care au inclus pe harta spirituala a Romaniei fie Revista ,,Ion Creanga”, fie pe poetul George Tutoveanu, fie istoricul (episcop) Antonovici si mai ales pe folcloristul si etnograful Tudor Pamfile. Desigur, si Vasile Parvan si alte nume mari. Localismul creator de aici a fost remarcat de Nicolae Iorga in repetate randuri.
Aproape un secol (inclusiv perioada socialisto - comunista) numele mari care sa rasara si sa se impuna in arealul national (poate Victor Ion Popa si... ministri) n-au prea fost.
V-as ruga sa observati privirea noastra: CEI CARE DE AICI, nu plasati pe orbite nationale ori internationale, DE AICI au impins si acum tot asa, imping vagonul cultural pe sinele istoriei. Nu stiu care cercetator intr-un institut bucurestean care si-a uitat obarsia nu pare nicicum stimulul important pentru lumea diversa a unui judet, unde numai cu rezonanta istorica nu se poate trai, afirma, impune.
Imi place sintagma ,,imping vagoanele cultural - spirituale pe sinele istoriei” de aici, de unde rasar cu importante contributii (ca Theodor Codreanu, Avi Tudosie, D. V. Marin, Dan Ravaru, Marcel Guguianu s.a.). Ma repet obsesiv, de aici, pentru a intelege ca volumul ,,Curentul Cultural - Informational Vasluian” este un monument al realizarilor localnicilor (din judetul Vaslui) care n-au avut nevoie de promovarea unor mentori, care au priceput mersul lucrurilor, care valorifica informatia pe internet si mai ales isi sacrifica timpul, familia, uneori bunastarea sa lase o urma a existentei lor in marea trecere. Sa lase o foaie de minte, inima, literatura, limba romana.
Pentru ca acest MONUMENT sub forma de carte sa aiba consistenta ceruta, se bazeaza pe niste criterii, nu imuabile, nu neaparat, de respectat pentru toti cei care vor sa se constituie fondatori, pentru ca volumul va avea doua parti: o analiza mai larga a fenomenului iar in partea a doua toate acele contributii care ne vor veni. Sunt, deocamdata, ale lui Petrus Andrei, Val Andreescu, Daniel Dragomirescu, Ioan Hodas, Valeriu Lupu, D. V. Marin, Gruia Novac, {tefan Plugaru, Dan Ravaru, Avram D. Tudosie, partial Simion Bogdanescu si Teo Codreanu.
Criterii orientative pentru stabilirea celor 4 sfere valorice de care am scris:
- Cel putin o carte publicata (valoare detectabila - sau semnalata);
- Mijloace de diseminare a culturii, inclusiv, a propriei opere (impact social - critic - valoric);
- Colaborare la diverse publicatii si recunoastere in reviste, ziare, uniuni de creatie;
- Suprafata (personala) sociala pe durate de timp (functii, arii, rezultate);
- Functia de model (nu modeling...!), cercuri/ cenacluri, profesii, indrumari si indrumatori.
Va cer curaj sa va luati la tranta cu aceste criterii, sau inventati altele sa va agatati in pomul valorii pe care-l crestem astazi. Va mai indemn si pentru ca daca nu afirmam noi (implicatii) dreptul la recunoastere, nu stiu de ce ar acorda-o altii care nu pot decat sa strambe din nas la o asa pretentie a noastra.
}ineti minte ca o asa incercare - realizare nu va mai fi prea curand materializata, asa ca nu lipsiti la masa destinului!
*
Am lansat actiunea culturala ,,Zilele Meridianului” desfasurata la Harlau, Prisacani, Romanesti, care va continua, sper tot anul. In ultima zi de februarie vom fi la Falciu, unde vom lansa si cartea ,,Ceausesscu - ... - Basescu... (evocari de reporter)”.
Pentru cativa scriitori ieseni, valori ale momentului: cred ca cei 1000 de cititori ai nostri vad cartile prezentate de noi, dar de ale lor, remarcate in cercuri inchise sau in reviste necitite, sigur NU. Ii asteptam alaturi!


[ add comment ] ( 31 views )
PRESEDINTII TARII, DEPUTATI, PRIMARI… 
In cateva zile apare cartea ,,Ceausescu - Basescu, Mitterand, Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I, - evocari de reporter -” pe care o categorisesc drept interesanta!
Am avut privilegiul sa intervievez acesti sefi de stat si sa dau de cateva ori mana cu Ceausescu, sa stau de vorba cu 14 prim-ministri, cu multi-multi dintre deputati (inclusiv cu ,,bureti” uscati) dar mai ales cu primari din aproape toata tara si mai toti din judetele Iasi si Vaslui.
Din aceste experiente (fiecare interviu e o experienta) a rezultat deja cartea cea cu titlul de mai sus si am editat ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” (Iasi, Ed. PIM, 2014, 338 pag.), nominalizand 50 de edili locali. Cartea se vede, se poate citi, ca si altele ale mele, pe internet.
Ma intreb adesea cat foloseste celor de azi rodul incercarii mele de a fi folositor prin sfat, cuvantul scris, pildele de la cei care-mi raspund. Cineva a zis ca sunt citit pe net, ba carcotasii de pe acolo imi arunca expresii nesarate; altcineva ca editorialele-s oricum citite de lumea buna, fiind edificatoare si incitante; cativa, ca presedintele Consiliului judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, ca il citim de fapt numai noi doi si in sfarsit lumea flamanda nu mai citeste presa.
Nu raspund nici la ,,spadasinii” de acest fel, nu-mi fac probleme cu negativistii de oriunde ar fi pentru ca tinand cont de ce ar spune, ar fi sa nu faci vreodata ceva, asa cum stand in fata televizorului si vazand prapadul de pe aiurea nu iesi din casa in linistea si frumusetea de afara, nu-ti faci treaba sau datoria. Mai scriu odata ca in 1955, elev navetist la Podu-Turcului, am fost acoperit de zapada, in troian, si a fost un mare noroc sa dea cineva peste mine dar si alti nameti din localitatile pe unde am fost nu m-au speriat.
Vrand ne-vrand am ajuns la actualitatea zilei: iarna, la noi, dar atat!
Ceva precizari in cazul celor doua carti:
In ,,evocarile de reporter” se poate vedea atitudinea lui Ceausescu in umbra lui Stefan cel Mare, prestanta lui Ion Iliescu si pericole la care a fost expus, drumul spre ,,marea performanta” a prezidentiabilului Traian Basescu, indoielile lui Emil Constantinescu, rusofilia lui Lucinski, rolul lui Mircea Snegur etc. Altii cu aceeasi sansa nu cunosc; si-i tare greu de aflat jurnalisti care sa chestioneze atatia sefi de stat, uneori in mare pericol ca in Transnistria lui Igor Smirnov, ,,delimitata” cu oaste, tunuri, tancuri de Republica Moldova… M-am gandit adesea daca am avut destula putere de sinteza sa expun ceea ce e semnificativ si… document istoric. Cine citeste, se poate exprima.
Revin un pic la PRIMARII… cartea pe care o lansam azi la Prisacani, dupa o saptamana de la ,,Zilele Meridianului” la Harlau.
Orice carte e un act de curaj iar primarii sunt severi stapani pe ei, critici la adresa altora. Discutiile, insa, le-am condus eu si au raspuns bine, cuprinzator, pentru ca nimeni nu ma obliga sa-i includ intre cei mai reprezentativi 50. ,,Radiografiile” din volum servesc azi acelora care stiu sa citeasca si in viitor acelora invatati sa gandeasca. Foarte sigur e un document de epoca in care democratia e asumata in limitele unei tranzitii pe terminate.
In titlu am mentionat presedinti de stat, deputati, primari; prima si ultima categorie sunt intre coperti. Urmeaza categoria cea mai putreda a societatii cu absorbantii de fonduri (ce salarii frumoase si-au facut!), unii dintre ei poltroni, cariergii lipsiti de personalitate. E un MOZAIC absolut aparte! O sa-l vedeti.
De ziua lui Caragiale ION penita de aur care ne prezinta lumea de azi intocmai ca pe vremea sa (ori invers!) fara dusmanie ci umana, permisiva si mereu criticabila, de ziua sfantului prozei si dramaturgiei nationale, sper sa avem la Prisacanii primarului doctor in stiinta Constantin Chirila, cu adevarat un eveniment cultural !


[ 2 comments ] ( 45 views )
MERIDIANUL CA VECTOR CULTURAL 
Din 1996, cu o mica intrerupere, ziarul nostru isi face simtita prezenta in judetele Moldovei. Chiar in cadrul mai restrans al unui judet, importanta sa de arhiva scrisa (pentru TV.V. si Unison Radio Barlad, azi) este de necontestat. Redactorii sai bat judetele Iasi si Vaslui in lung si lat si consemneaza mai ales elementele pozitive ale vietii sociale si din activitatea primarilor. Seriile de interviuri cu primarii au dus la cunoasterea si recunoasterea publicatiei ca bine ancorata in realitate, fara rubrici de scandal sau femei goale. Tabloidizarea nu poate fi decat o forma de slabiciune a presei.
Sub auspiciile Meridianului s-a organizat acea manifestare rarisima din 25 octombrie 2013, ,,Omagiu cartii vasluiene”, dupa ce a sustinut (organizat) si popularizat numeroase actiuni de difuzare a cartii, zilele comunelor si oraselor, explicarea legilor etc.
Actiunea Zilele Meridianului isi propune organizari in diverse comune (la camine culturale, scoli, biblioteci) a intalnirilor cu scriitorii, lansari de carti, dezbateri cu redactori si alti invitati.
Astazi suntem la Harlau. Prin complexitatea manifestarilor, prin prezenta unor oameni de cultura si a unor creatori recunoscuti speram in asigurarea unui EVENIMENT CULTURAL. Participa la simpozion 4 scriitori din judetul Vaslui si 5 din judetul Iasi care vor sa se adreseze unui public ales si cu preponderenta, tanar. Multumim primarului Constantin Cernescu pentru sprijin.
Peste o saptamana omagiem pe I. L. Caragiale la Prisacani, unde se vor afla, din nou, scriitori din cele doua judete in incercarea de a convinge ca viata e mai frumoasa cu ajutorul metaforei. ~n ambele cazuri se va lansa volumul de interviuri ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” si se vor face donatii de carti si mai ales se vor produce scantei intelectuale prin ,,infruntarea” dintre scriitorii care au in locul floretei metafora sau versul inspirat, dulce sau taios ca in cadrul epigramei.
Prin pagina sa culturala, de 16 ani, Meridianul sustine Curentul Cultural – Informational Vasluian ca manifestare nu particulara ci emulativa si unica prin manifestarea localismului creator. Prin ancorarea mai puternica in arealul iesean se pot diversifica mult mai mult caile de actiune.
In conditiile in care presei scrise i se subtiaza posibilitatea de a rezista in piata general culturala, imbinarea editiilor on-line cu cele tipografice tine de porunca unor vremuri care ameninta insasi limba si existenta nationala.
Asadar facem si noi ce putem dupa o porunca a lui Ion Heliade Radulescu in 1829, ,,faceti si nu stricati”. Aparam drepturile noastre la existenta si promovam limba romana intr-o batalie care nu trebuie sa fie decat un succes.
Tuturor cititorilor si colaboratorilor nostri le dorim sanatate si cultura!


[ add comment ] ( 32 views )
CULTURA … unde ? De Ziua Culturii Nationale ! 
Cultura ar fi acel ansamblu de cunostinte, informatii, experiente si creatii care-l plaseaza pe individ in randul celor cu simtire, gandire si comportare mai aleasa, de invidiat sau de urmat. Ar fi un element definitoriu pentru partea cea mai inalta a societatii si unul dintre motoarele sociale alaturi de ,,intregul sambur: dorinta si marirea” (acele concepte filosofice ale lui Schopenhauer traduse magistral de Domnul culturii si poeziei romanesti).
Cultura, prin intermediul legendelor, traditiilor, obiceiurilor chiar a fost pana la aparitia cartii tiparite (galaxia Guttenberg) de cand nu poate exista om de cultura fara destule (niciodata indeajuns) volume consultate, asimilate, interpretate. Deci omul de cultura are si cu ce, zicem cap pentru minte!
Cultura actuala are nevoie de corective. Cati nu sunt oameni de stiinta, politicieni, oameni de afaceri, fara sa mai citeasca o carte? Nu credem nicicum ca o bruma de cultura il face pe intreprinzator investitor de succes.
Amendamentul se bazeaza pe doua realitati importante, imperioase: internetul si televiziunea, mai ales ultima fiind formatoare de opinie, comportament, conceptii de viata. (Internetul da multe si imediate informatii dar nu totdeauna exacte).
Exista CULTURA VIDEO, ori sexocultura, ori pornografia culturala, ori spectacolul ,,social” exploatand mizeria sau partea de jos a existentei cu apropieri dintre cele mai injositoare de primar, de instincte animaliere.
Sa zicem ca ne referim la scandal cu vreo Bianca buzata care trece din paturi si hoteluri, in modeling oferind acestei generatii, mai ales feminine, inca fara vreo cultura, ganduri sau modele de urmat. Candva, acum cateva decenii cine avea sub brat o carte isi castiga aprecierea de, macar, destept.
Si atunci ?
Sa umble cineva cu televizorul sub brat e de neconceput. Si mai drept e ca tabletele si telefoanele viitorului apropiat vor furniza televiziune la purtator…
,,Off…! De cand n-am mai citit o carte”, se afirma ,,foarte” adesea de catre toate categoriile de cetateni angrenate in asigurarea existentei materiale (si nu pot fi condamnati pentru asta). Dar…
…Nu exista zi sa nu stea in fata televizoarelor cateva ore, sau sa nu zaboveasca un pic la vreo crasma, uneori la o gazda...
…Nu se poate sa nu urmareasca vreo porcarie despre vreo fata, o stire despre vreun accident, vorbaria politica fara fond si forma la care se adauga batutul apei in piua la programele de sport.
…Nu se poate sa se limiteze pierderea de timp care ataca urechea, creierul si sufletul…
Deci notiunea de CULTURA, necesara pentru mentinerea UMANULUI din noi si continuitatii neamului trebuie adaptata - reformulata tinand cont de mediul si momentul actual romanesc sau global.
Unde vom gasi cuvantul ce exprima adevarul?
Multimea de jos care nu totdeauna e si proasta, nu asculta cuvintele inteleptilor, ca nu dau de mancare (parca ,,Bianca” da?). Oamenii de afaceri (cam 12%) ,,n-au timp”, vointa, nu simt nevoia stropului de cultura fie si locala, scriitorii isi vad de-ale lor ganduri si framantari (tare departe uneori de realitati). Atunci care devin promotori?
Ar fi angajatii de pe la stat, prost platiti, neluati in seama...
Incheierea mea duce la categoria reprezentativa: PRIMARII.
Ei se ocupa de administratia locala si au si echipa ajutatoare.
Ei sunt purtatorii vointelor si aspiratiilor locale.
Sunt MODELE urmate si cand sunt prezenti la manifestari specifice, si cand calca in crasme, si cand impart loturi de pamant. Nu degeaba am constatat in volumul ,,PRIMARII, ca niste oameni acolo, si ei” ca si institutia primarului intra in lantul educativ: televiziune - bar - scoala - biblioteca (uneori camin sau casa de cultura), unde, din fericire, au drept de decizie!
Unde cultura nu e, primar adevarat nu e !


[ add comment ] ( 33 views )
GATA cu sarbatorile! 
Greu a fost in 2012 cu seceta lui (si alegerile tare paguboase) si tare greu 2013 cu atatea angarale pe capul oamenilor care trebuie sa suporte regresul economic, social, cultural. Cultura, sanatatea si invatamantul au fost cele mai afectate iar agricultura rau inglodata. Cine crede ca veniturile in aceasta ramura economica au fost mai mari, ori nu stie, ori e incapabil sa priceapa ca injumatatirea preturilor a fost lovitura naucitoare. Ca sa fie la fel, vom plati alte taxe (si majorate), alte impozite, nu vom mai putea vinde laptele din gospodarii si in loc de 14 kg de grau pentru un litru de motorina vom plati 16. Asa ca oricum cheltuielile/ ha nu mai ies!
Neamul nostru cel deprins la munca, a rezistat cu prapadenia din agricultura, cu salariile mici, cu adaptarile din mers la U.E.
Exodul romanilor e mai mare decat se recunoaste si de fapt nu se stie dat fiind libera circulatie in Europa. Guvernantii nu au interes sa primeasca fonduri mai mici de la U.E. deci vom vorbi tot de vreo 20 de milioane de romani, cu ,,tendinta de crestere” spre 16.
Pana la urma n-avem incotro, fara munca nu se poate, de moarte si de fisc nu ne poate scapa nimeni, trebuie sa existam muncind pentru altii si sa suferim pentru noi si ai nostri. Cu sperante…
Sfarsitul lui 2013 si inceputul lui 2014 au fost… vacante. Sau cum vreti sa le numiti, ca oricum de mult n-am mai avut atatea zile libere nici muncind la stat, nici in mediul privat. Sa zicem ca asta a fost rasplata jertfei patriotice!
In sarbatorile de iarna 5 decembrie – 6 ianuarie am descoperit cat de numeroase, variate si interesante sunt manifestarile specifice. Am avut si timp, si ne-am si adaptat: am reinviat colindele religioase (in criza economica din secolul trecut s-au tiparit peste 200 de volume cu colinde), am luat la cunostinta ce s-a intamplat in politica sau de aventurile unor dezbracate si… am visat sa plecam in exterior!
A trecut Boboteaza, Sf. Ioan, am aghezmuit viile, vitele, pamanturile si dupa ce ne-am intrebat incotro o luam, trebuie sa trecem la treaba, ca, iarasi, fara munca nu se poate.
Masina de dat sfaturi ar fi gata sa functioneze dar prea putini ar trebuie sa mai fie dezorientati. Slujba rea sau buna, daca o avem, planuri in agricultura nu lipsesc, gandul la vreo carte… hm!
Asa ajungem grabnic la ideea ca ne zbatem pentru ce avem dar visam la ceva mai bun. Si cum s-ar putea altfel?
Noi, cei de la TVV.RO, ziarul Meridianul Iasi – Vaslui, Unison Radio Barlad, ne-am odihnit putin, cam cat toata lumea si ne intoarcem hotarati la munca. Si credem ca chiar aveti nevoie de noi, cu pozitivismul nostru, cu alergatura noastra, cu sufletul Dvs.!
E sarbatoare cat ai de mancare. Ca sa tot ai, alergi, visezi, reusesti.
Suplimentar, noi redactorii, mai reusim cate o carte – doua: anuntam iminenta aparitiei volumului de interviuri ,,PRIMARII, ca niste oameni acolo si ei”.
Pe 23-24 ianuarie ,,provocam” zilele ziarului Meridianul Iasi – Vaslui in Iasi si intr-o comuna din judetul Iasi. Nu uitam ca de 16 ani avem pagina de cultura iar Academia libera de umor ,,Pastorel”, in frunte cu domnul Mihai Batog – Bujenita, este langa noi. Scriitori avem, bani ne mai trebuie, public gasim… actiune sa fie. Si va fi.
Prin urmare, ca pentru toata lumea, gata cu sarbatorile, ura… si la munca!
Cam asa va fi in 2014, dar si la anul si LA MULTI ANI!


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | Next> Last>>