RE-START CULTURAL 
Incercam. Poate suntem prea ambitiosi, dar rezultatul nu poate fi decat pozitiv. In esenta, vrem sa stimulam dezvoltarea localismului creator, sa impulsionam tineretul catre cultura si apararea limbii romane.
Poate destui nu observa ca adevarata valoare si actuala cultura romaneasca este sustinuta de generatia a-III-a, binisor rupta de aspiratiile tineretului, a adolescentinei ambitii si in genere, amprenta tehnicista a momentului.
Cauza (sau cauzele):
Capitalismul inseamna pretutindeni alergatura dupa banii ca platforma de viata (si intretinere), nu neaparat goana dupa avere. In domeniul culturii si creatiei literare n-a existat cam niciodata posibilitatea de avere, independenta, chiar daca s-a batut moneda pe aceste notiuni. Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, si, poate Liviu Rebreanu au avut averea care sa le asigure linistea creatiei. In jurnalism s-au facut speculatii despre cateva nume mai mari, caricaturistii si pictorii au murit saraci.
Alta cauza rezulta din politica impusa de realitati ale guvernelor care n-au prea si nici nu sunt preocupate de cultura - literatura - arta - jurnalism.
Personalitati de exceptie sau genii in aceste domenii sunt de numarat pe degete intr-un secol ! Plecand de la un binom al valorii - compusa din opera si avere, gasim destul de greu exemple reprezentative fie si pentru un judet.
Adevarul momentului este clar: navala pe internet in tot felul de platforme, cu tot felul de creatori (de la smangalitori la talente „pline”), de regula din generatia a-III-a, inca activa.
Innoirea culturala (la nivel general) nu se poate face de catre actuala artocratie (incerc un termen nou: creatia in arta literara de catre alesii momentului plecand de la uzatul termen meritocratie). Criticabil, nu?
Drept care se practica in plan larg plagiatul, infloritor pe internet, vizibil in judetul Vaslui prin plastograful Nicolae Ionescu - istorie.
Si atunci ?
Meridianul Cultural Romanesc si-a propus de la bun inceput apararea limbii romane si incurajarea noilor talente.
De 19 ani ziarul Meridianul de Iasi - Bacau - Vaslui are pagina cultural-artistica si se mentine fara muierea goala de la pagina 5 sau scandalul obisnuit in atatea tabloide ! si gustat de minti inguste.
De 25 de ani (pe 5 decembrie T.V.V. implineste 25 de ani de la infiintare). Grupul de presa (inca unic in judetul Vaslui) nu s-a deslipit de creatie si formele ei evoluate. Practic nu exista nici un creator din judetul Vaslui (si nu numai) fara sa fi publicat si la noi. Deci, incurajare directa !
De alti ani buni ziarul acesta este unul dintre cele mai bune (si premiate) din tara; spunem ca are o echipa cu adevarat valoroasa.
Am organizat „Zilele Meridianului” in cele 4 judete si alte multe, multe actiuni culturale interjudetene. Tot pentru Limba Romana.
SI TOTUSI:
Aparitia unor noi (si tinere) talente, de forta, intarzie sa se vada.
Limba romana este supusa unei crime culturale in forma continuata.
De ce am organizat Omagiu Cartii Vasluiene (editia a-II-a) ?
- Sa ne sarbatorim laureatii;
- Sa lansam Meridianul Cultural Romanesc, ca o mare victorie a noastra.
Poate ca:
Fiecare om are steaua lui, poate vreunul cu luceafarul lui…
Daca, macar o stea stralucitoare se iveste dupa asemenea incercari intelectuale ?


[ add comment ] ( 19 views )

<<First <Back | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | Next> Last>>