CARE FARMACII... 
...Preiau grosul cererilor de medicamente, marea majoritateavand medici dedicati si loiali care-si trimit pacientii la firma aia ca-i mai nazdravana ca oita barsana...
Care farmacii ca sa fie asa de multe si sa-si scoata cheltuielile, trebuie sa aiba profit, care la randul lor depind de fidelizarea clientilor si mai ales a medicilor, sa aiba desfacere s.a.m.d. De care (farmacii) incep sa fie dependenti cat mai multi oameni care sa inghita hapuri si droguri, sa se imbolnaveasca tot mai multi ca asa-i societatea de consum. Nu tot pe aceste elemente se bazeaza si magazinele naturiste? Ca sa nu le includ si pe cele online, ,,minunatele” care-si trimit bolile contracost si contrafacute si pe bani multi! (O pomada din 3 plante, cam de 10 lei o plateste omul 72, si nici ca are vreun folos).
In sfarsit, care farmacii depind de spitale si spitalizati...
Despre aglomeratia din spitale se vorbeste mult, de demult si degeaba. Tot sistemul e imbarligat, confuz, mereu in reforma (ca si invatamantul) cu practici in afara gandului curat, cu interese… multiple. Se spune ca in groapa, in spital si la inchisoare nu merge nimeni cu placere. De aceea eu le urez la prieteni sa n-aiba nevoie de doctor si de popa ca avem pe urmele noastre tot felul de agenti care vor dovezi pentru procese, ori pentru fisc!
Am primit zilele trecute o instiintare de la Finante (stat... in stat pentru parlamentari si spagari) ca as avea 82 de ari de gradina. Daca ma gandesc la cat de mare-i gradina Domnului, inseamna ca am si eu prin grija fiscului! Asa ca sar repede de la sanatatea cu IMPOZITELE ei specifice adica darea pe medicamente, operatii, confort fizic, la cresterea taxelor si impozitelor, aproape anuala, minimala, obligatorie...
Ma intorc la spitale si medici, cu individualizare la Spitalul de Urgenta Vaslui. E drept ca aici unitatea e in reparatii, modernizari, cheltuieli de cativa ani si vor mai urma alti cativa. Numarul bolnavilor nu scade ci dimpotriva.
Si atunci de ce primiri – chirurgie si UPU – din cadrul acestuia sunt doar o bataie de joc? Exemplific:
Chirurgie: camera de 4x6 (aproximativ) cu 4 (-6) paturi, cu masa pentru medici, adica cel putin doi care se zbat pentru un colt pe care sa-si scrie retetele si care n-au asistenta si care TREBUIE sa intervina la o afluenta de bolnavi cu rani, rupturi de oase, infectii care cer bisturiu, oase bolnave sau scranteli. Lume necajita. Medici ca cei amintiti in numarul trecut isi aplica stiinta fara pansamente, fara solutii dezinfectante, fara aparatura de minima interventie. Adica pun si ei mana dar tot voia lui Dumnezeu sau mila sa vindeca sau amelioreaza.
Si chiar ca dr. Gonta, Pacurariu, Toma, Piseru (la UPU) s.a. sunt exceptionali! I-am considerat eroi!
La UPU e aceeasi situatie dar intr-un spatiu mai mare, pentru ca mai incape si o targa!
Si atunci?
Cum sa-i criticam pe oamenii care fac tot ce pot sa-i ajute pe oameni!
Cum sa-l criticam pe manager care face tot ce poate...
Cum sa fim de acord cu sistemul acesta care distruge pasiunile unor medici, distruge increderea in viitorul bolnavilor, mai ales a celor care nu au cu ce sa mearga la unitati private!
Intrebam in numarul trecut ,,care sanatate?”. Acum ar fi ,,care farmacii?”, dar tot la sanatate ajungem, adica la sistemul care ne pune in pericol!!
Inca o data: CARE SANATATE?!

[ add comment ] ( 38 views )
Care sanatate ?! 
Stramba situatie! De la cat nadajduiam in 1989 si la ce am ajuns azi, in domeniul sanatatii, e o diferenta incredibila. ,,Termometrul” starii de sanatate a tuturor e... farmacia! Dupa unii existenta farmaciei intr-o localitate deci la indemana, e o normalitate si tine de speranta de viata a cetatenilor.
Realitatea dura e ca in sectorul acesta al existentei... e explozie. In Vaslui, la peste 70.000 de locuitori erau 2 farmacii in 1990, iar acum, la aproximativ 50.000 de oameni sunt 26! Mai fiecare comuna are si ea cel putin o farmacie (ca peste tot). In Iasiul zilelor noastre au aparut zeci si zeci de asemenea unitati care, pana la urma, ar trebui sa ne imbunatateasca starea de sanatate. As!!!
Multele milioane de medicamente nu exprima ca cifra, varietate si efect, nici ca numar de unitati de desfacere, decat starea de imbolnavire grava a romanilor.
Ati citit bine: boli multe, grave, costisitoare, ca stare de fapt concretizata in vanzarea, cu reteta ori fara, cu compensare, ori fara a oricarui medicament incepand de la anticonceptionale (si antisida) pana la antidiabetice si anticanceroase. Se vinde intr-un fel de furibunda alergatura dupa castig, banii de la stat si mai ales ai populatiei, se strang binisor, intr-un mare procentaj din cosul familial in portofelul intreprinzatorilor pe felie. E usor de recunoscut boomul din afacerea cu medicamente, asa ca o supozitie, daca in 1990 luam o pastila pe zi, acum inghitim 26!
Sa nu-mi spuneti ca toate... fac bine! Adaug ca cele mai multe determina un rau si mai mare, daca nu cumva destule complicatii.
Sa nu credem ca multe pastile, siropuri, unguente nu sunt contrafacute, ,,supra impozitate”, daunatoare la 3 boli ca sa ne vindecam de una!
Desigur, daca n-ar fi fost banos comertul (ca asta e) cu mijloace de atentat la sanatate, n-ar fi avut explozia asta! Daca...
Veti spune ca e necesara medicatia in formele ei autorizate. Chiar ca asa-i! Dar cum se face ca asta e atat de profitabila cand, dintotdeauna, sectorul trebuia subventionat. Stati ca a inflorit si pe internet acest comert cu sanatatea romanilor. A inflorit si evaziunea fiscala, a crescut ,,impozitarea” benevola a fiecarui cetatean, dat fiind ca cel mult 2% nu iau vreun fel de drog (betivii, pe unde-i incadram?).
Constatam deci, inmultirea farmaciilor, desfacerea exponentiala a hapurilor si pastilelor (oarecum generic pentru orice fel de medicament), automedicatia (pentru ca multi nu mai ajung la specialisti), saracirea tuturor si mai presus de toate atentatul la sanatatea… nationala!
Am vrut sa scriu despre conditiile in care se asigura asistenta medicala la Spitalul de urgenta. {i la Iasi, si la Vaslui e… cumplit. Intr-o singura sala de 4/6 sunt 4-6 paturi cu un culoar de trecere ingust unde medicii consulta pacienti cu goliciunea la vedere, cu ranile insangerate, cu pozitii ,,ginecologice” pentru ca multi TREBUIE sa le acorde interventii de urgenta! N-au cabinete!
La UPU si la Chirurgie (consultatii) Vaslui este cu totul inimaginabil. La cat este de degradant, descurajant si descalificant, oamenii astia ca dr. Emanuel Toma, Carmen Piseru, Marian Pacurariu, Felicia Atanasie, {tefan Gonta s.a. isi merita in fiecare zi o decoratie si un plus de pretuire.
Deci... care sanatate? Pai asta pe care n-o prea avem, cu foarte multi farmacisti si multi medici eroi care, cu stiinta, mana si competenta lor ii fac pe oameni sa spere ca dau ani vietii si mai multa viata anilor.


[ add comment ] ( 29 views )
CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL VASLUIAN in context national - Schita introductiva - (I) 
Studiul pe care-l profilam azi nu se vrea vreun dictionar al personalitatilor desi nu vor lipsi referiri la cei care au reusit prin OPERA lor, indeobste in spatiul geografic apartinator de judetul Vaslui si imprejurimi. Demersul valoric pe care-l incercam va conduce la incheierea asteptata: aici exista, inca, o efervescenta culturala, literara, politica, informationala fara precedent, cu impunerea unor valori fie atentiei ,,regionale” fie nationale. Vom merge pe ideea ca aici trudesc un numar mare de oameni care imping pe sinele istoriei nationale (si nu numai) o alcatuire valorica de invidiat. Nu uitam nici un moment ca niciuna dintre localitatile vasluiene n-a avut universitate sau institutii cultural – educative de rang national, pana si Teatrul National ,,Victor Ion Popa” ,,bucurandu-se” doar de atentia unui public redus, fara mari actori, regizori sau autori (Victor Ion Popa fiind alaturi de Constantin Tanase emblematic) deci mediul cultural pe sponci, cu izbucniri personale ale unora care s-au realizat mai apoi la iasi, Bucuresti sau altundeva.
,,Firisoarele de aur” puse in stema tarii de mari personalitati plecate de pe aici (Emil Racovita, Nicolae Milescu Spatarul, Gheorghe Vranceanu etc.) n-au insemnat nici atunci, nici acum existenta fizica sau spirituala in acest perimetru ca astfel sa aiba aureola de model. Adesea cei plecati au fost bun plecati si n-au mai avut legatura cu realitatea locala.
Cand Petru Necula si Mihai Ciobanu cutezau o ,,evocare si reafirmare mare a valorilor spirituale vasluiene” in Dictionarul personalitatilor vasluiene, Vaslui, 2001, 176 pag., deschideau drumul si altora pentru relevarea marturiilor pilduitoare pentru cei care mereu vin. Prof. Ioan Baban aduce in atentia intr-alt dictionar alte cateva sute de nume din spatiul romanesc dar care fie s-au nascut, fie au activat un timp prin zona.
Desigur, stralucirea nationala e mai atractiva.
Dar:
a) Se face o nedreptate truditorilor pe aceste locuri care 1) au opera, adesea prost difuzata sau analizata, ba chiar sabotata; 2) au INFLUENTA necesara promovarii valorilor (inclusiv personale) prin functie, reviste, ziare, posturi tv, radio. Evident, nu numai cultural sociala ci si de promovare; 3) prezenta in Agora deci nu numai AICI, dar conteaza sa fie ACUM.
b) Avem in vedere statutul special al celor odata dusi si tot dusi. Au plecat de pe aici, dar cat au folosit dupa ei, cei ramasi? Desigur, spinoasa problema !
c) Influenta actualelor valori e reala? Scriitoarea Maria Cozma stabilita la Paris, ing. Sergius Marin din Canada s.a., cat conteaza in ,,competitie” cu Lucian Vasiliu (n. la Puiesti), Vicentiu Donose (^), matematicianul Radu Miron (Iasi), Elvira Sorohan (prof. univ. Iasi), C. D. Zeletin (Bucuresti) si multi altii.
Se observa foarte clar ruptura intre generatii, optiunile liceenilor si studentilor mergand catre profesii pragmatice (banul – ochiul...) si nicicum umanioare.
Cand mai descoperim cate un aspirant la bunavointa muzelor, jubilam de bucurie. Ne intrebam mereu pe unde mai sunt ,,urmasii nostri”, adica cei care sa preia stafeta de la aceasta generatie activa, dar inspre varsta a-3-a. Daca-i luam numai pe cei nascuti in actualul judet, e bine?
Dar daca-i asimilam si pe cei care produc, imbogatesc spiritualitatea in alte zone? Castigam... ce? Apar straluciri pentru locuri uitate de Dumnezeu cu valoare diamantifera? ~mping ei viata in complezitatea ei, cea de aici, ceva mai catre lumina?
Desigur, ne agatam ca de fructe implinite de exemple luminoase din spatialitate nationala. Din nou intrebarile: ce ne foloseste, cat, cui, cand...?
Cele 183 de carti # titluri din expozitia de pe 25 octombrie 2013 in ,,Omagiu Cartii Vasluiene”, revistele (putine si costelive), scriitorii (41) si alte personalitati in cadrul acestui Simpozion National sunt, absolut de necontestat, realitati palpabile. In virtutea acestui fapt (nu vorbe) continuam sa credem in Curentul Cultural – Informational.
Trebuie insa, ,,sa vedem” drumul de pana aici al creatorilor afirmati, adica mediul si momentul. (va urma)


[ add comment ] ( 30 views )
POST FESTUM: OMAGIU CARTII VASLUIENE 
- Formidabil. N-am cuvinte sa exprim entuziasmul meu (Avram D. Tudosie).
- Manifestarea pe deplin organizata si realizata, exprimand si capacitatea promotorului D. V. Marin si valoarea creatorilor vasluieni. Prezenta tineretului, incurajatoare (Dumitru Braneanu – Bacau).
- Ati reunit valori, ati demonstrat cu oameni, opere, reviste si public asistent evolutia fara precedent a culturii vasluiene, deci existenta Curentului Cultural – Informational Vasluian (Mihaela Babusanu Amalanci – Bacau).
- Ma intreb, oare cati ar mai putea face asta? (Mihai Apostu – Vaslui).
- Desi-mi trebuia si mie mai mult timp, m-am conformat intrand in desfasuratorul dumneavoastra. Am fost incantat de valoare, opere, material uman si creator, de organizare, de prietenie. Felicitari ! (prof. dr. Alexandru Ionescu – Bucuresti).
- Si ce-as mai fi citit vreo cateva poezii ! (Petrus Andrei).
- Nu va flatez dar ce-am vazut, depaseste ce credeam ca puteti face. Uimirea mi-o voi exprima si in scris. Sa va vedem la urmatoarele editii (Emilian Marcu – Iasi).
- A fost o initiativa indrazneata; ma bucur ca v-am ajutat si noi un pic. (Valeriu Caragata - Vaslui).
- Nu ne-ati dat si noua cuvantul (Simion Bogdanescu). Ba, da, adaugam noi.
- E cam greu de demonstrat CURENTUL CULTURAL – INFORMATIONAL VASLUIAN, pentru ca atunci fiecare judet are asa ceva, si pe tara la fel. Mii si mii de carti, mii de autori, din mii de localitati. Cum sa argumentam asertiunea noastra? Dincolo de orice, insa, efervescenta fara precedent a miscarii literar – culturale si informatizate e clara si de necontestat. De aici deriva orice argument: exista chiar daca nu are prea bine definit actul de identitate (studiu teoretic lamuritor). Cine-i mai important ca personalitate, ce opera se impune si care alcatuieste muntele de maculatura pe care sade OPERA MAGNA necesara tarii si omenirii, sper sa fie curand clarificata ca idei calausitoare.
Pe scurt: scriem, ne afirmam, deci EXISTAM, indiferent de denumire sau recunoastere publica sau pe net. Si mai e ceva clar: n-am facut destul, chiar pentru noi insine, creatorii locali (D.V. Marin).

[ add comment ] ( 30 views )
AZI, pentru vineri - MARE SATISFACTIE 
SA INTELEGEM:
Uneori avem revelatia ca realizarea unui important act social – cultural ca cel de vineri, 25 octombrie 2013 este un pic mai presus decat s-ar organiza cu fonduri substantiale de institutiile abilitate ale statului si cu rezultate minore; vineri a fost cu adevarat:
1. O expozitie de carte de 183 volume ale autorilor prezenti sau care au transmis mesaje (total 63). A existat si carte rara si foarte rara (se vede in fotografii).
2. Mobilizare excelenta a creatorilor literari, dar si in caricatura, muzica, spectacol. Am numarat 41 de scriitori vasluieni dintre care n-a lipsit Gruia Novac, Simion Bogdanescu, Petrus Andrei, Oltea Gramaticu, Timona Balmus, (Barlad), Costin Clit, Vicu Merlan, Avi Tudosie, Aura Dan, Aurel Cehan, Constantin Donose (Husi), Mihai Apostu, Gelu Voicu Bichinet, Daniel Grosu, Val Andreescu, Dan Ravaru, Nicolae Ionescu, Valeriu Lupu si doamna Valentina, Ioan Mititelu si alta foarte buna parte din floarea creativitatii vasluiene.
3. Participarea unor adevarate personalitati din tara printre care prof. dr. Alexandru Ionescu (aproximativ 70 de carti) – Bucuresti, Dumitru Braneanu, Mihaela Babusanu Amalanci si directoru de la ,,Plumb”, Ioan Prajisteanu – Bacau, Emilian Marcu (ce impresie puternica a lasat!), Mihai Batog – Bujenita (incantator comandorul de la ,,Pastorel”) si Ionut Horeanu - Iasi.
4. Au trimis mesaje: Mircea Colosenco, Emil Constantinescu, Mihai Miron, din Bucuresti, Calistrat Costin din Bacau, Stefan Boboc din Iasi s.a.
5. Au avut prestatie aleasa, Valeriu Lupu, Alexandru Ionescu, Gabriela Cretu, Petrus Andrei (ce mare poet e acest profesor), Mihai Apostu, Dan Ravaru s.a. s.a.
Peste 2 ore de etalare a personalitatii si operei fiecaruia, cu multe aplauze. Un cuvant aparte a rostit Gruia Novac... Multumesc tuturor, pentru ca toti au recunoscut meritul actiunii pentru subsemnatul.
6. Si turul orasului a fost interesant pentru toti participantii, dintre care unii au vazut pentru prima data Monumentul lui Penes Curcanul desi el strajuieste imaginatia noastra din 1934.
S-A DEMONSTRAT, direct (adica vazut), indirect (recunoastere sau negare) si expozitional:
a) Existenta (fizica) a unui mare numar de autori (am inventariat 163), a unui numar impresionant de opere (peste 300), ba chiar si a unor reviste de profil ca Ecouri Literare, Onyx, Elanul, Est, Lohanul, Meridianul s.a. Nu s-a prea discutat despre ,,ideologia” Curentului Cultural – Informational, cu exceptia doctorului Valeriu Lupu care-l plaseaza in protocronism. Au fost faptele.
b) Ziceti-i cum va place, dar emulatia asta din ultimele decenii, cu rezultatele ei VIZIBILE si prin Omagiu Cartii Vasluiene, este unica si cred, irepetabila. Acum ne indreptam spre noi forme de cultura si culturalizare, cu totul altfel, comparabile cu... Galaxia Guttemberg.
Permiteti-mi sa cred ca in contextul national, avem si noi importante cuvinte de spus; inca nu indeajuns de cunoscute.
c) Sunt si destule ecouri in strainatate!
d) Daca noi, cei de aici, cei care impingem vagonul cultural pe sinele istoriei, nu afirmam raspicat ca existam... cine s-o faca?
,,Istoria va face si va drege”. Nimic, absolut nimic, nu va mai fi in conditiile globalizarii, a atentatului indelungat la limba romana, a lipsei oricarei incurajari sau directionari a scrisului romanesc! Chestia cu istoria care va face dreptate si va cerne valorile, e o mare prostie!
Dat fiind ca s-a adus Omagiu Cartii Vasluiene, ca s-a demonstrat forta creativitatii locale (e numai localism creator?) ca mai toata lumea a fost impresionata de organizare (inclusiv concertul ,,Rotariei”) si valoare nu poate fi decat multumitor. Chiar si pentru cei peste 100 de elevi.
Nu pot decat sa (va) multumesc, din inima, TUTUROR!


[ add comment ] ( 34 views )

<<First <Back | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | Next> Last>>