DRACOVENIA MOMENTULUI: campania electorala 
In vreme de recesiune (nedeclarata) am sustinut intr-un an 3 randuri de alegeri in 2012. Anul acesta avem 2. Tot din alegeri in alegeri aruncam banii pe apa sambetei pentru ca ,,democratia” nu bolboroseste de multa ce e, bogatia nici vorba sa ne dea afara din casa.
Romanii pierd destul din propria bunastare sa nu aprecieze porcaiala politica, punctata de tot felul de dezvaluiri (si) mereu subtitrate, ,,soc, socante, extraordinare” etc.
Europenii au stiut bine ce castig au dupa primirea noastra si ne-au tras presul: tineretul pleaca, populatia imbatraneste, viata spirituala se dilueaza, limba romana e in mare suferinta.
,,Asta e mersul istoriei”, veti zice. Ce-i drept nu ne putem lupta cu globalizarea si uniformitatea... pamantului! Chiar nu putem!
Dar am fi putut face ca maresalul Antonescu, cel care a facut alianta cu nemtii ca acestia sa nu ia tot (cum au facut apoi rusii) ci sa le cedeze cat mai putin din averea si trupul tarii. Cu niste intelepti in frunte am fi dat inapoi pas cu pas si nu sa ne pierdem identitatea si fiinta nationala ca in prezent. Am trecut de la comunism la capitalism cotropitor, care are campuri si dealuri parloage care fixeaza preturi de batjocura pentru produsele romanesti, care jongleaza cu banii tarii in folosul lor. Dezbina si domneste... acum!
Candidati peste candidati care sa demonstreze ce democratie avem noi! Cu cat mai multi, cu atat mai neuniti, cu atat mai multe cheltuieli, cu atat mai multa emigratie. Toata floarea romanismului (cu bacalaureat sau nu), catre sters fundul acelor imbatraniti de aiurea, catre farame din profitul pe care-l obtin strainii.
La noi? Hai la batalia electorala. Victor Ponta poate sa stea linistit ca nicicum ,,dreapta” galagioasa n-o sa-i poata face ceva. Iohannis, Udrea, Tariceanu par pericole doar pentru adversarii pesedistului. Destept partid e asta: ii ia gratis pe toti nehotaratii stiind ca si la alegerile locale viitoare tot 90% vor fi realesi. Mai ceva ca la Congresele lui nea Nicu, mai liber si mai nesustinuti de procentaje, pentru ca doar in jur de 35% din populatie va participa.
Observati ca fata goala de la pagina 5, sexualitatea si violenta de pe la televiziuni e inlocuita de aberatiile candidatilor. Iaca, mai nou si doua femei (era sa le zic, dupa traditie, muieri) care n-au copii, n-au griji si atunci vin sa moara de grija poporului roman!
Valul de indecenta in exprimare si comportament e cam la inceput dar neasteptat de violent. Pensionarii au ce comenta si poate stiu ca, de fapt, ei vor desemna pe urmasul lui Basescu. E ca si cum ar injura de mama pe unul pe care nu-l pot otanji cu furca, nu-l pot manji cu vorba si scuipa cu naduf: da’, duceti-va la mama dracului si lasati-ma.
Si copiii nu mai invata pe la scoli sau facultati.
Si scoala de diplome functioneaza.
Si fug mai toti care incotro dupa vreun furtisag sau o coaja de paine.
Si politicienii devin tot mai corupti.
Dracovenia dracului, alegeri ne tot trebuiau!
Si noi suspinam: ce vremuri am mai ajuns!


[ add comment ] ( 27 views )
SANTAMARIILE... noastre! 
Privesc mai multe pliante intocmite de Primarii din judetele Iasi - Vaslui - Bacau. Multe, diverse, atractive.
Am pus la plural (titlul) pentru ca ziua de 15 august e sarbatoare religioasa, e principala zi de distractie a inceputului de toamna si intr-o varietate continutistica demna de toata lauda. Informatia din media centrala ca aproximativ 2.800 de localitati praznuiesc de S=ntamaria mare se confirma (ca procent) si in spatiul moldovean, mai ales in cele 3 judete. O oarecare individualizare doar pentru anul Brancoveanu marcat prin Simpozionul stiintific ,,Vasluiul si epoca medievala” de la Muzeul judetean Vaslui (felicitari directoarei Ramona Mocanu si dr. Laurentiu Chiriac).
Ziua comunei de Sf. Maria n-am putut-o urmari decat in cateva localitati si scriem de la bun inceput ca toti primarii organizatori isi merita laudele. ~n conditiile marilor greutati financiare, caldurii excesive, penuriei de competente si a indiferentei sau chiar rautatii omenesti, efortul alesilor merita toata atentia noastra:
Laza - Vaslui: primarul Emilian Agafitei a infatisat o varitate de manifestari incepand de la fotbalul juvenil si pana la Simpozionul stiintific ,,Cunoasterea trecutului” si Lansarea de carte a romancierului Val Andreescu in care prezenta colegilor de la ,,Pastorel” Iasi a insemnat sustinerea valorii adevarate.
Pe sesul cu lunca lui de salcii a fost prezenta cea mare pentru a vizita Muzeul Rodicai Bulboaca, a asista la concursul de placinte, gogosi sau expozitia celor de la Bacesti de unde Ion Briscaru a trimis si obiecte de valoare confectionate manual dar mai ales cateva doamne de reala competenta in acest Centru medico - social si bineinteles alte cateva zeci de chioscuri si mai multe standuri - expozitie cu vanzare. Fumul de mititei, placinte, carnaciori a implinit un decor absolut vivant.
Bivolari - Iasi: prietenul nostru Liviu Teodorescu a avut un program extenuant, chiar daca distractia s-a produs in parcul ,,Badarau”. Cu o zi inainte noi am filmat chioscurile, zumzaiala organizarii, pregatirea terenului de fotbal etc.
Tiganasi - Iasi: Iulian Chirila, primarul isi dadea sufletul prin Iasi, dupa achizitii, vicele (istet baiat!) inspecta corturile si chiscurile. Se anunta marea sarbatoare de vinerea trecuta.
Costesti - Vaslui: Silvestru Carjontu era in mijlocul oamenilor, repede stransi de fanfara de la Valea Mare cu alamurile ei. Evident ca pe scena construita anume langa Caminul Cultural (ce muzeu frumos si complet au oamenii acestia!) s-au produs artisti de toate felurile si marimile.
Dodesti - Vaslui: sufletistul Victor Popa le-a asigurat concetatenilor si celor veniti de prin alte parti o zi de distractie si o prezenta notabila a comerciantilor. ,,Facem ce mai putem in aceste conditii grele” ne-a declarat primarul.
Murgeni - Vaslui: primarul Ioan Buta a considerat ca zilele de socializare si distractie pentru miile de oameni ,,e bine, dar nu destul!” (vom reveni).
Tatarusi - Iasi: un primar foarte ambitios intr-o comuna foarte bine cotata ,,cultural”. A sprijinit ,,Zilele rezervatiei forestiere Tatarusi” la vatra satului ,,la cruce”, cu o prezenta remarcabila a unor artisti de renume. Printre prezentatori n-a lipsit Codruta Filip - o mare speranta ,,artistica” a comunei. Ca si alta data, consemnam cu placere inclinatia spre cultura a primarului Gheorghe Dima, si pentru cinstirea unui mare folclorist invatatorul Alexandru Vasiliu - Tatarusi.
Ivesti - Vaslui: alt foarte mare sufletist, primarul Dumitrache Nistor care a adunat formatii, artisti si cam 1.000 de participanti la sarbatoarea comunitatii. Lansarea tinerilor talente, provocarea ansamblului din Ivesti, afectiunea pentru oameni, ba si mobilizarea celor de la CARP Barlad ,,Elena Cuza” care au premiat cupluri cu peste 50 de ani de casnicie, parca il fac pe primar erou de poveste.
Pochidia - Vaslui: cu Marius Ciocan in frunte, cu mic si mare, la Salceni, pe scena si pe terenul de fotbal multi prezenti si multi artisti noi sau consacrati. Voie buna si buna primire inclusiv pentru reprezentantii politicienilor sau ai Consiliului judetean.
Concluzii: - sarbatorile nepolitizate;
- prezenta numeroasa a cetatenilor;
- organizari diverse si bine puse la punct;
- cinstire credintei, valorii, oamenilor.
Putem sa nu laudam asemenea Primari?


[ add comment ] ( 36 views )
VEHICULELE ELECTORALE ale momentului 2014 
Prezidentialele vin ca o fatalitate, dupa alte randuri de alegeri in care tara (de fapt guvernantii) au cheltuit copios pentru afirmarea democratiei. Cat de multa ,,democratie” este cand posibilitatile de exprimare ale indivizilor s-au ingustat pana la 2 pareri dominante pe care omul de rand le poate adopta (ori e alba, ori e neagra, dar nici neagra nu poate fi pentru ca tot despre oranduirea capitalista vorbim, deci doar nuante la vreo culoare...). Castigul noii oranduiri este acest ,,audiator altera pars” care nu inseamna schimbarea de esenta a oranduirii ci interpretarea unor idei sau atitudini ale oamenilor care nu pot iesi din ideologia timpului: banul si profitul. Pana la urma oricat de multi candidati vor fi, exprimarea e inspre ,,bunastarea tarii” cu solutii care de care mai ,,colorate”. Apropo de culori, anul acesta se vor infrunta rosul cu galbenul.
Oricat s-ar stradui un independent, fara forta partidelor se zbate absolut degeaba. Intr-o ordine generata de raspunsurile primite in teren, lista pentru Cotroceni e urmatoarea: VICTOR PONTA, cu PSD in spate, partidul bogatilor (baronilor) ,,pentru” cei saraci. Ma indoiesc daca alde Nastase, Oprisan, pitorescul Mazare s.a.m.d. chiar se dau de ceasul mortii pentru saracimea tarii. Raspicat pare glasul lui Klaus Iohannis, un neamt inclestat, nu prea bun vorbitor dar care da sentimentul de incredere si multa siguranta. Pe Crin l-au terminat, dar apare cepeleagul Predoiu care vorbeste foarte bine si e foarte logic. Locul II e deci al lui Iohannis care chiar poate sa-l bata pe Ponta.
La distante mari se afla Cristian Diaconescu si Calin Popescu Tariceanu.
Primarii cred ca acesta din urma va avea soarta lui Melescanu sau Stolojan si ca deocamdata n-are nici o sansa chiar daca sprijinul PSD e atat de evident. Iepurasul de dinaintea elefantului are stigmatul de tradator asa ca ,,lumea electorala” nu se inghesuie deloc.
Catarama, Gadea si altii vor notorietate, stau si stau prost cu sansele, indiferent de cate bazdaganii vorbesc.
SUNT DOUA VEHICULE ELECTORALE in scena; din pacate cu semnificatii negative: BASESCU e curajos si activ (la cate razbunari il asteapta!) si multi ,,rosii” bat tobele a decapitare.
VOICULESCU este insa lestul PSD. Felix Voiculescu va atarna foarte greu in procentele celui mai organizat partid din Romania si daca Ponta nu ajunge presedinte, din cauza lui nu va fi, oricat l-ar sustine Antena 3. Restul prezidentiabililor nu vor avea proiectile de aceeasi valoare!
La mijlocul lunii august 2014 ,,plecarea lui Basescu” (deocamdata PMP-ul lui e anonim) si puscaria lui Voiculescu sunt subiectele majore care permit celor doi din frunte (Ponta si Iohannis) sa se ,,infrunte” in spatele scenei, si pana serviciile nu vor interveni, pana biserica nu va binecuvanta mai abitir pe vreunul, nicicum nu se poate spune care este marele favorit. Pentru ca nici nu se pot anticipa scorurile electorale ale celorlalti care vor permite vanzarea - licitatia din culise.
Cum alte vehicule electorale (doar regale... daca?!) nu se intrevad, cei doi negativi vor fi protagonistii si nu candidatii.
Mult nu mai este, dar vai mama noastra cat vom patimi!


[ add comment ] ( 31 views )
SCHIMBARE LA FATA: 
a) Sarbatoarea de ieri.
Experienta amarului de ani a condus mintile agere sa programeze viata, munca, visurile si manifestarile omenesti. Sarbatorile cu data fixa sunt ca piloni printre care sa-si organizeze viata fiecare: pana la … sa realizez cutare munca, de la cutare pana la cutare sarbatoare sa realizez altele. Sarbatorile cu data oarecum nefixa ar suplimenta informatiile dupa un horoscop mai mult sau mai putin stiut de altii.
Schimbarea la fata, Pobrejeniile, Pobrejele marcheaza sfarsitul (inchipuit calendaristic al verii) ca atentionarea cea mai serioasa pentru recoltare.
De acum ar urma racirea vremii, alte griji…
Nu e mare sarbatoare in comparatie cu Sf. Gheorghe, Santamariile, Sf. Dumitru sau Craciun. E borna de orientare a anului.
b) In agricultura.
Ar trebui sa fie gata cu fanurile, secerisul, culesul fasolelor, recoltarea paioaselor, pregatirea familiilor de albine, branza la burduf si araturile de toamna. Preponderenta recoltarii.
Ca si in viata, fiecare proprietar de pamanturi ramane singur cu pagubele sale pentru ca pana in prezent, n-am auzit ca din munca pamantului sa se obtina si profituri. Unii isi rup hainele si carnea de pe ei cand realizeaza deficitul intr-un an agricol bun deoarece ploile bune dar prea multe au stricat fanul, paiele, graul (care a incoltit in spic), rapita care s-a scuturat etc. Cu vitele, porcii si alte animale, alte probleme… de rezolvat!
c) In politica.
Mare framantare, mare. Campania electorala prezidentiala a inceput: ilegala dar foarte prezenta! Posturile TV sau radio, ca si ziarele s-au cam pozitionat in raport nu cu stanga si dreapta, ci de candidatii importanti ai ,,scenei”. Sunt destule candidaturi de fripturisti, fara vreo alta sansa decat sa-si vanda pielea (voturile pro pe functii, pozitii, avantaje) dupa puteri, indrazneala, bani. Credeti ca are vreo sansa Catarama (si ce prostii mai spune!), Dan Diaconescu (ce mare mincinos) sau Monica Macovei?
Cu partide: PSD il sustine pe Ponta. El este favoritul! Depinde cat il vor dezbraca - dezgoli presarii si contracandidatii. La dezinteresul public existent batalia e dinainte castigata!
Iohannis e principalul oponent. Pare. Dar va fi sapat chiar din interior, de Predoiu si mai ales de Monica Macovei. Neamtul romanizat pare mult prea stapan pe sine, chiar da siguranta ca-l poate altoi pe pesedist.
Tariceanu e al treilea cu sansa de a-l infrunta ca iepuras pe Victoras. Asta a rupt halca cea mai mare din PNL, are sprijinul PSD si media lui Voiculescu. Asta e pericolul pentru PNL lui Crin Antonescu !
Nicicum n-ajunge presedinte, cu tot sprijinul celorlalti care au plecat mai toti de la liberali cu bani cu tot!
Politica in luna august a fost tulburata de posibila puscarie pentru Voiculescu, figura - simbol antipatizata si de referinta negativa. Incartiruita la bulau ar primi nota maxima de la public.
Dar cand omul are de recoltat, cand caldurile sunt mult mai mari decat in luna lui Cuptor, cand la prea multa lume ii merge prost… de politica-i arde…?!?
Si dupa Schimbarea la fata, viata merge inainte cam tot asa de rau!

[ add comment ] ( 31 views )
GALCEAVA ,,REGELUI” PONTA cu lumea (noastra) ! 
Dupa nazurile de rigoare, care sa stimuleze interesul pentru prezenta sa intr-o competitie electorala, iata-l pe Victoras incalecat pe bividiul baronilor inarmat cu distrugerea USL (ce lovitura..., din care a iesit in mare castig, el fiind de vina pentru dezmembrarea aliantei si nu numai!), avand lancea mereu inspre Basescu, din nou important vehicol electoral si armura protectoare a baronilor (de loc locali, la cata influenta, putere si avere au).
Social - democratii (hm! ii reprezinta pe cei saraci… au averile lor foarte mari!) vor si reusesc sa reprezinte stanga speciala a acestor vremuri romanesti. Ei sunt de departe cei mai organizati datorita lui Ion Iliescu, social - comunistul tuturor timpurilor!
Teribil, Ponta are acum calea netezita pentru Cotroceni.
,,Nimeni n-avea ceea ce el avea! si n-au invins!” (Jebeleanu) dar batalia lui Victor Viorel nu inseamna un ,,Hanibal ante pestas” ci flutura un steag imens si o idee moderna, in concepte care de care mai palpabile. Mititeii si carnatii (eventual, cu fasole) vor determina multimea (era sa zic prostimea) sa iasa la vot in noiembrie mai ales ca si vinul va fi mai ieftin atunci.
De ce acum despre prezidentiabil?
Ca putini altii Ponta care influenteaza viata acum la modul cel mai prezent: preturi mici (40 - 60 de bani pe kg la cereale), ducand in continuare prapadenia din agricultura si mai mici si mai descurajante in alte domenii: cresterea vitelor, cultura vitei de vie, apicultura.
Politica preturilor mici (o sa spuneti ca-i piata libera... dar nu e!) ii loveste rau - rau pe acestia din urma, anul fiind aproape dezastruos.
Viata politica in curvasareala ei influenteaza clar tot ce misca in neamul romanesc, inclusiv in emigratie.
Batalia electorala e parte a existentei noastre, dar cea mai puternica e la alegerile locale nu la prezidentiale. Are fonduri - si le are - are sprijin pe bogati (si-l are!), are succese in justitie, are carisma si are buni consilieri - habemus presedinte!
In fapt captivul PSD-istilor este pe cai mari si de dinainte invingator. Pe drum l-a pierdut pe Crin Antonescu, Predoiu nu poate, Diaconescu nu-i de talie si nici bani nu are, independentii isi promoveaza afacerile (Catarama si Ghise), cativa se zbat sa mai fie in atentie.
La numaratul bobocilor ar fi tare bine sa fie macar doua adica un tur in care cel care vine din dreapta, Iohannis cred, sa spuna ce pierdem cand il alegem pe… ,,favorit”!
Cand aud de alegeri fac par mistert: 2 - 3 - 4 campanii de alegeri inseamna alte miliarde pe cap de locuitor pe care tot noi amaratii le suportam. Macar avem aluzia democratiei in paralel cu deziluzia rezultatelor muncii noastre!
Batalia (cearta) domnilor bucurie nebunilor! Galceava lui Victor Ponta e artificiala, dar cu lumea nestiutoare, paguboasa si inutila. Dar… altfel, azi, nu se poate!


[ add comment ] ( 30 views )

<<First <Back | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | Next> Last>>